Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

DOCUMENT. SRI a publicat protocolul de cooperare cu Parchetul General. În ce condiții se fac interceptările

SRI

(Foto: Inquam Photos / Octav Ganea)

Serviciul Român de Informaţii a publicat vineri pe site-ul instituției protocolul de cooperare cu Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. 

Documentul declasificat prevede că „părţile cooperează, potrivit competențelor şi atribuțiilor prevăzute de lege, în activitatea de valorificare a informațiilor din domeniul prevenirii şi combaterii infracțiunilor împotriva securității naționale, a actelor de terorism, infracțiunilor ce au corespondent în amenințările Ia adresa securității naționale şi a altor infracțiuni grave, potrivit legii”.

În ce privește interceptările, protocolul prevede că, la cererea scrisă a Parchetului sau parchetelor teritoriale, SRI „efectuează operațiuni tehnice audio/video, în baza actului de autorizare emis de instanța de judecată sau de procuror, pe momente operative, în cazuri concrete, numai prin intermediul ofițerilor de legatură desemnați de Serviciu”.

„Solicitarea de realizare a unei actiuni de supraveghere operativă se transmite celor în drept să o aprobe, cu cel puțin 48 de ore înainte de declanșarea acesteia, timp necesar organizării în mod conspirat a dispozitivelor”.

„Termenul de angajare a supravegherii operative este de 24 de ore. În situații deosebite, termenul poate fi extins până la maxim 3 zile, indiferent de natura infracțiunilor săvârșite sau a măsurilor preventive dispuse”.

Documentul mai prevede că în situații excepționale, când nu există posibilitatea emiterii solicitării scrise, „cu acordul verbal al prim adjunctului directorului ori adjunctului care coordonează activitatea de profil, acțiunea se poate executa, urmând ca în cel mult 24 de ore, să fie trimisă solicitarea scrisă, în care se vor menționa în mod obligatoriu datele pe baza cărora s-a obținut aprobarea”.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nu vad nimic nelegal in text. E o colaborare periculoasa pentru cei cu musca pe caciula, presupun valabila pana cand DNA va dispune de propriile mijloace de interceptare.
    • Like 0
  • De ce nu spuneti ca acest protocol incalca legea? De ce nu spuneti cum a mintit Laura Kovesi, cand a prostit Romania prin comunicatul DNA din ianuarie 2017: “Nu exista si nu a existat niciun protocol secret Coldea/Kovesi. Nu au existat echipe mixte SRI-procurori ori intalniri intre procurori si ofiterii de informatii in case conspirative”. Protocolul SRI-PICCJ o demasca grav pe Kovesi: echipele mixte au existat, la fel si intelegerea cu Coldea. Avocata Cosmina Cerva considera ca protocolul a fost o modalitate pentru savarsirea de infractiuni, pentru incalcarea normelor de drept si pentru incalcarea drepturilor si libertatilor oamenilor: “Semnatarii acestui protocol si cei implicati in aplicarea lui, trebuie cercetati de urgenta pentru fapte penale savarsite cu intentie”. Cerva mai acuza si faptul ca costurile “acestor activitati ilegale sunt puse in sarcina omului ascultat/interceptat/cercetat sub forma cheltuielilor judiciare”. Nu in ultimul rand, judecatoarea Madalina Afrasinie de la Tribunalul Bucuresti sustine ca documentul semnat de Kovesi, Maior, Nitu si Coldea este nu doar nelegal, ci sfideaza logica si bunul simt.
    • Like 0


Îți recomandăm

Bloc operator Sanador

Când intri într-o astfel de „navă spațială” numai ca să o vizitezi, te gândești că următorul pas în tehnologie nu e foarte departe: specialiștii consultați în prezent de la distanță, prin videoconferință, vor fi prezenți în sală sub formă de hologramă. Sau, de ce nu- se vor teleporta pentru a-i asista pe colegii lor, când aceștia le solicită sprijinul.

Citește mai mult

Angajat dându-și demisia

Atunci când vorbim despre costul pierderii unui angajat, avem două categorii de costuri: există costurile hard, respectiv costurile soft. Costurile hard sunt în general cele care se referă la cheltuieli vizibile, directe și tangibile, lucruri care se pot măsura material foarte ușor, lucruri pe care le identificăm cu toții foarte ușor. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult