(Foto: Inquam Photos / Octav Ganea)
Serviciul Român de Informaţii a publicat vineri pe site-ul instituției protocolul de cooperare cu Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Documentul declasificat prevede că „părţile cooperează, potrivit competențelor şi atribuțiilor prevăzute de lege, în activitatea de valorificare a informațiilor din domeniul prevenirii şi combaterii infracțiunilor împotriva securității naționale, a actelor de terorism, infracțiunilor ce au corespondent în amenințările Ia adresa securității naționale şi a altor infracțiuni grave, potrivit legii”.
În ce privește interceptările, protocolul prevede că, la cererea scrisă a Parchetului sau parchetelor teritoriale, SRI „efectuează operațiuni tehnice audio/video, în baza actului de autorizare emis de instanța de judecată sau de procuror, pe momente operative, în cazuri concrete, numai prin intermediul ofițerilor de legatură desemnați de Serviciu”.
„Solicitarea de realizare a unei actiuni de supraveghere operativă se transmite celor în drept să o aprobe, cu cel puțin 48 de ore înainte de declanșarea acesteia, timp necesar organizării în mod conspirat a dispozitivelor”.
„Termenul de angajare a supravegherii operative este de 24 de ore. În situații deosebite, termenul poate fi extins până la maxim 3 zile, indiferent de natura infracțiunilor săvârșite sau a măsurilor preventive dispuse”.
Documentul mai prevede că în situații excepționale, când nu există posibilitatea emiterii solicitării scrise, „cu acordul verbal al prim adjunctului directorului ori adjunctului care coordonează activitatea de profil, acțiunea se poate executa, urmând ca în cel mult 24 de ore, să fie trimisă solicitarea scrisă, în care se vor menționa în mod obligatoriu datele pe baza cărora s-a obținut aprobarea”.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.