Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Doi IT-iști și un antrenor au dezvoltat un concept de sală de sport pentru a combate sedentarismul. „Noi, la sapă, nu ne mai întoarcem și trebuie să facem ceva pentru a ne bucura de viitor”. Republica antreprenorilor

Box Barbell Club

Dimineața te urci în mașină, metrou sau autobuz și stai, în cel mai bun caz, 30-40 de minute. Ajungi la serviciu, bei o cafea cu colegii, apoi te așezi la birou și stai. Îți iei pauza de masă, apoi iarași stai. Se termină programul, te urci în mașină, metrou sau autobuz și stai din nou. Ajungi acasă, stai să mănânci și apoi mai stai un pic la televizor. Sau, mai pe scurt, sedentarism, un stil de viață care de multe ori se traduce în probleme de sănătate, de la dureri de spate până la obezitate sau diabet.

Este stilul de viață pe care l-a avut și Daniel Faur în anii în care a lucrat pentru o companie IT. Până la un moment dat, când și-a dat seama că trebuie să facă o schimbare, și a ajuns într-o sală de crossfit din Cluj. Aici a întâlnit oameni care aveau același obiectiv și, astfel, și-a găsit motivația de a se trezi în fiecare dimineață pentru a ajunge la antrenamentele care începeau la 7.00. Și tot aici i-a găsit și pe viitorii parteneri de afaceri: Dan Mocan, un IT-ist aflat, de asemenea, în căutarea unui stil de viață mai sănătos, și antrenorul Bogdan Petrican.

„Nu am avut nicio treabă cu sportul. Lucram 8-10 ore pe zi, la birou, și făceam sport 2 ore pe săptămână maxim. La crossfit am întâlnit un grup foarte fain de oameni și mergeam acolo și pentru ei, să ne antrenăm împreună. S-a creat o legătură foarte strânsă și am început să ne facem concediile împreună. În orașele în care ajungeam, căutam săli și mergeam să ne antrenăm acolo. Dan călătorea mult cu serviciul și, la fel, mergea să vadă cum sunt sălile în orașele în care ajungea. Văzând și modele din afară, ne-am dat seama că putem face mai mult și ne-am zis: ‘De ce să nu ne facem și noi o sală?’ Loc este, oameni sunt. Este adevărat că erau săli de sport, dar era loc și e în continuare. Pentru că oamenii fac mult mai mult sport decât la începutul anilor 2000”, spune Daniel Faur.


Au pornit de la ideea de a avea o sală mică, unde să se antreneze alături de prieteni, dar pentru că auziseră de programul Start-up Nation, au aplicat și au obținut finanțare, planul lor inițial s-a schimbat și au trecut la realizarea unui plan de afaceri. În august 2018, au deschis prima sală Box Barbell Club în Cluj, într-un spațiu de 400 de metri pătrăți, cu o investiție totală inițială de 100.000 de euro. În prezent au trei săli și intenționează ca până la sfârșitul acestui an să mai deschidă una. Pentru că viziunea lor este să convingă cât mai mulți oameni să facă sport pe termen lung, ca parte a unui stil de viață sănătos, creând comunități care să acționeze ca factor motivațional.

„Sedentarismul este o problemă serioasă, iar noi, la sapă, nu ne mai întoarcem”

În România, stilul de viață sedentar al celor care au un job de birou s-a suprapus peste o lipsă de cultură în ceea ce privește mișcarea și sportul. Lucrurile au început să se schimbe în ultimii ani, iar numărul celor care au înțeles că trebuie să contrabalanseze cele minim 8 ore petrecute pe scaun, a crescut. Este însă loc de mai bine.

„Sedentarismul a devenit o problemă foarte serioasă de care ne lovim. Patruzeci de minute de mișcare intensă contrabalansează 8 ore de sedentarism. Părinții sau bunicii noștri se miră că mergem la sală, pentru că ei munceau mult fizic. Dar noi, la sapă, nu ne mai întoarcem și trebuie să ne gândim să facem ceva pentru viitor, ca să ne bucurăm de el”, spune Daniel.

Conceptul Box Barbell Club a fost conturat în jurul unui program de strenght&conditioning, un antrenament care stă la baza oricărui sport sau alt tip de antrenament, care poate fi adaptat atât pentru începători, cât și pentru sportivii de perfomanță. Este un antrenament de forță, cu beneficii în amelioarea și prevenirea durerilor de spate și atrofierii mușchilor pe termen lung, și care asigură menținerea sănătății sistemului cardio-vascular, explică Daniel Faur.

Plecând de la nevoile membrilor clubului, serviciile s-au diversificat și s-au extins și în zona kinetoterapiei și a nutriției. Cei trei băieți mai au însă de atins un obiectiv pe care și l-au propus: educația sportivă.

Spre deosebire de lanțurile de săli de fitness, care mizează pe volume mari de oameni, conceptul Box Barbell Club pune accent pe crearea unei comunități. „Noi suntem mai nișați. La noi e mai mult decât o sală de sport, este de fapt o comunitate, cu aceleași obiective: să fie mai sănătoși, mai organizați, mai energici. Noi ne-am bazat foarte mult pe ideea de comunitate pentru că așa ne-am apucat și noi de sport. Și asta îți dă motivația necesară să îți continui antrenamentele și să-ți atingi obiectivele”, spune Daniel.

„Mulți membri vin să slăbească, dar obiectul nostru este să fie mai sănătoși”

În cele trei săli operate în prezent, două sub brand propriu și una care a fost preluată și și-a păstrat numele, vin să se antreneze peste 600 de membri, cu vârste cuprinse între 12 și 60 de ani. Media de vârstă este de 28-30 de ani, iar peste 60% sunt femei.

De obicei, cei care ajung în sălile Box Barbell Club își doresc să slăbească, dar obiectivul băieților este să îi convingă să facă sport pe termen lung ca parte a unui stil de viață sănătos. Și se pare că reușesc în mare parte, pentru că gradul de retenție este de 80%.

„Fiecare persoană care vine la noi trece printr-o evaluare inițială și, în funcție de nevoile lui este direcționat către antrenamentul de grup sau către cel cu antrenor personal. Unii încep cu antrenor personal și apoi ajung la grup, dar sunt și membri care vor să lucreze exclusiv cu antrenor. Majoritatea celor care vin vor să slăbească, dar obiectivul nostru este să vină pe termen lung pentru a fi mai sănătoși”, spune Daniel.

Box Barbell Club are clienți și în zona corporate, organizând antrenamente dedicate sau evenimente prin care să-i încurajezeze să facă sport pe angajații mai multor companii IT. În plus, o dată pe săptămână, câțiva antrenori merg la un centru de vârstnici din Cluj pentru a face mișcare alături de ei.

„2020 a venit cu planuri mari”

Pentru acest an, cei trei băieți își propuseseră să mai deschidă încă trei săli și să ajungă la 800 de membri. Restricțiile impuse de pandemia COVID 19 au frânat puțin aceste planuri. Au închis prima sală, cea deschisă în 2018, și au deschis încă două sub brand propriu, dintre care una în martie, într-o clădire de birouri, și au mai preluat încă una, unde se organizează în special clase, pentru că spațiul este mai generos. Această extindere și reorganizare a presupus o investiție de 15.000 de euro. Până la sfârșitul acestui an, băieții speră să o redeschidă și pe a patra.

Daniel caracterizează perioada în care sălile de sport au fost închise ca fiind una „nu foarte ușoară”, dar în care au învățat să se adapteze și să materializeze planurile de organizare de clase online, care existau, dar pentru care nu avuseseră timp. Pentru că antrenamentele au continuat zilnic și în timpul stării de urgență, prin intermediul sesiunilor online care au fost oferite gratuit. Banii membrilor care au decis să plătească în continuare au fost donați, spune Daniel.

„Nu a fost o perioadă ușoară, dar am simțit dorința oamenilor de a rămâne în comunitate. Le-am oferit programe online și chiar echipamentele pe care le puteau lua acasă. Era important ca oamenii să rămână activi și fizic, și psihic. Vânzările noastre au scăzut cu 90%, dar am lucrat cu clienții corporate. (...) Aceasta este afacere de cursă lungă. Noi nu avem un client normal care vine și își cumpără ceva pentru a-și satisface o nevoie de moment, ci o persoană care își dorește să aibă o viață mai sănătoasă, mai echilibrată. Iar rezultatele apar în fiecare zi, dacă ești constant. Viziunea noastră e să îi convingem pe oameni să facă sport. Mi-aș dori ca oamenii care vin pentru a-și revolva diverse probleme, să vină și să continue antrenamentul fizic pentru a se menține sănătos”, conchide Daniel.


Fișă de business. Subiectiv

Ce îți trebuie pentru a deveni antreprenor? Curaj și adaptabilitate, motivație și multă muncă.

Ce îți trebuie pentru a deveni antreprenor în România? Răbdare, un obiectiv clar și perseverență.

A existat vreun moment în care ai vrut să renunți? Au fost momente mai dificile, dar nu am zis niciodată că renunțăm. Orice piedică am văzut-o ca pe un pas înainte.

Care a fost momentul în care ți-ai dat seama că ești pe drumul cel bun? Feedback-ul pe care l-am primit de la cei care ne-au trecut pragul și încurajările pe care le-am primit din partea comunității create.

Ce este antreprenorul? Un inovator, o persoană adaptabilă și activă, care își găsește drumul indiferent de greutățile care apar.

Fișă de business. Obiectiv

Investiția inițială: 100.000 euro

Număr de angajați: 4 angajați și 17 colaboratori

Timp de recuperare a investiției: 4-5 ani

Cifra de afaceri (2019): 86.000 euro

Profit: 6.000 euro 

Dacă IMM-urile merg bine, România merge bine. Mulțumim IMM-urilor pentru că generează 50% din cifra de afaceri a firmelor din România. Republica vă va purta în lunile următoare într-o călătorie în lumea celor care mișcă România prin inițiativă, curaj și multă muncă.

Republica antreprenorilor este un proiect susținut de Banca Transilvania.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult