Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Doi lingviști de renume de la MIT se solidarizează cu protestul profesorilor și studenților de la Universitatea din București

Donca Steriade și David Pesetsky

La o zi după ce lingviști de la Facultatea de Litere a Universității din București au postat pe Facebook o fotografie în care apăreau cu banderole albe la intrarea în facultate, sub bannerul „UB - instituție persecutată de ministrul educației", doi profesori de la Massachusetts Institute of Technology le-au transmis un mesaj de solidaritate. 


„Am primit o fotografie de la Departamentul de Lingvistică și Filosofie al Massachusetts Institute of Technology în care doi mari profesori, între cei mai mari lingviști în viață pe plan mondial, Donca Steriade și David Pesetsky, țin în mână fotografia cu lingviștii bucureșteni, au banderole albe pe braț și ne transmit mesajul „As honorary professors of your university, Donca Steriade and I (=David Pesetsky) send you our message of solidarity!”, spune Alexandru Nicolae, cercetător al Institutului de Lingvistică „Iorgu Iordan”, care apare în imaginea de la intrarea din Edgar Quinet alături de Rodica Zafiu, directorul Departamentului de Lingvistică al Facultății de Litere. 

„Gestul e grăitor din mai multe puncte de vedere: în primul rând, MIT Linguistics and Philosophy este cel mai bun departament de lingvistică din lume (înființat de însuși Noam Chomsky), iar MIT este cotată de ani buni ca fiind cea mai bună universitate din lume; în al doilea rând, profesorii Steriade și Pesetsky sunt profesori onorifici ai Universității din București; în al treilea rând, profesorul Pesetsky este șeful departamentului de lingvistică și filosofie de la MIT; în al patrulea rând, doamna profesor Steriade este alumna Universității din București, secția de limbi clasice; sunt, așadar, persoane care știu și apreciază cercetarea lingvistică de la București, de aici și mesajul dumnealor, nesolicitat, de susținere”, declară Alexandru Nicolae.

În opinia lui, decizia Ministerului Educației de a reduce locurile la admiterea în universitățile care fac parte din Consorțiul Universitaria este mai mult decât  „un gest insignifiant, de răzbunare politică măruntă asupra unei universități care refuză să se alinieze puterii”. „Să nu uităm că represiunea comunistă a afectat, dintre universitari, mai ales umaniștii - oamenii de litere, filosofii, istoricii ș.a.m.d. Desigur, nu este încă vorba de represiune stricto sensu, însă intimidarea este primul pas”, crede cercetătorul. 

Profesorii și studenții de la Universitatea din București au intrat joi în grevă japoneză în semn de protest faţă de decizia Ministerului Educaţiei Naţionale de a reduce numărul locurilor bugetate la cele mai prestigioase universități românești.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult