Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Doi lingviști de renume de la MIT se solidarizează cu protestul profesorilor și studenților de la Universitatea din București

Donca Steriade și David Pesetsky

La o zi după ce lingviști de la Facultatea de Litere a Universității din București au postat pe Facebook o fotografie în care apăreau cu banderole albe la intrarea în facultate, sub bannerul „UB - instituție persecutată de ministrul educației", doi profesori de la Massachusetts Institute of Technology le-au transmis un mesaj de solidaritate. 


„Am primit o fotografie de la Departamentul de Lingvistică și Filosofie al Massachusetts Institute of Technology în care doi mari profesori, între cei mai mari lingviști în viață pe plan mondial, Donca Steriade și David Pesetsky, țin în mână fotografia cu lingviștii bucureșteni, au banderole albe pe braț și ne transmit mesajul „As honorary professors of your university, Donca Steriade and I (=David Pesetsky) send you our message of solidarity!”, spune Alexandru Nicolae, cercetător al Institutului de Lingvistică „Iorgu Iordan”, care apare în imaginea de la intrarea din Edgar Quinet alături de Rodica Zafiu, directorul Departamentului de Lingvistică al Facultății de Litere. 

„Gestul e grăitor din mai multe puncte de vedere: în primul rând, MIT Linguistics and Philosophy este cel mai bun departament de lingvistică din lume (înființat de însuși Noam Chomsky), iar MIT este cotată de ani buni ca fiind cea mai bună universitate din lume; în al doilea rând, profesorii Steriade și Pesetsky sunt profesori onorifici ai Universității din București; în al treilea rând, profesorul Pesetsky este șeful departamentului de lingvistică și filosofie de la MIT; în al patrulea rând, doamna profesor Steriade este alumna Universității din București, secția de limbi clasice; sunt, așadar, persoane care știu și apreciază cercetarea lingvistică de la București, de aici și mesajul dumnealor, nesolicitat, de susținere”, declară Alexandru Nicolae.

În opinia lui, decizia Ministerului Educației de a reduce locurile la admiterea în universitățile care fac parte din Consorțiul Universitaria este mai mult decât  „un gest insignifiant, de răzbunare politică măruntă asupra unei universități care refuză să se alinieze puterii”. „Să nu uităm că represiunea comunistă a afectat, dintre universitari, mai ales umaniștii - oamenii de litere, filosofii, istoricii ș.a.m.d. Desigur, nu este încă vorba de represiune stricto sensu, însă intimidarea este primul pas”, crede cercetătorul. 

Profesorii și studenții de la Universitatea din București au intrat joi în grevă japoneză în semn de protest faţă de decizia Ministerului Educaţiei Naţionale de a reduce numărul locurilor bugetate la cele mai prestigioase universități românești.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Bursa BT Roberto Marzanati la Executive MBA University of Hull

Competiția la Executive MBA University of Hull din Cluj-Napoca, program acreditat internațional, este deschisă celor care doresc să facă un pas înainte în dezvoltarea profesională şi personală, indiferent de domeniul în care lucrează, public sau privat. Candidații trebuie să aibă cel puțin 3 ani experiență în management după terminarea studiilor şi să cunoască limba engleză la nivel avansat.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Allkimik

În urmă cu 12 ani, a plecat în India, în vacanță, cu un aparat digital scump și un altul ieftin, pe film, cu care a făcut poze mai mult seara, fără să aibă nicio așteptare de la ele. Când le-a developat la un atelier, a rămas surprins de profunzimea imaginilor și, ținând în mână diapozitivele, a avut revelația prezenței fizice a fotografiei.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Chef Alex Dumitru

Bună parte dintre ingredientele proaspete pe care le utilizează în rețetele sale de adevărat făuritor de gust, chef Alex Dumitru le cumpără, de două-trei ori pe săptămână, din Piețele Obor, Domenii și Matache. Merge doar la producători testați, care au întotdeauna grijă să îi ofere materii prime de calitate. Totul trebuie să fie proaspăt, de sezon.

Citește mai mult