Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Această Biserică trebuie să se privească în oglindă sau o să dispară

Protodiaconul lui IPS Teodosie, Ioan Ardelean, la predică

Foto: Protodiaconul lui IPS Teodosie, Ioan Ardelean, la predică

21% la referendumul de modificare a Constituției pentru definirea familiei este un rezultat catastrofal în primul rând pentru Biserica Ortodoxă Română. Despre neimplicarea PSD care nu și-a adus alegătorii la urne se poate vorbi mai mult. Poate fi vorba de un boicot al baronilor la adresa lui Liviu Dragnea, sau poate primarii nu au vrut să facă eforturi financiare pentru un scrutin ce nu le aduce niciun câștig clar și imediat. Unele voci susțin că aventura Coaliției pentru Familie s-a sfârșit prost pentru că așa au dorit șefii. Să organizeze referendumul, dar acesta să nu aibă cvorum.

Liderii politici care au îndemnat oamenii să iasă la urne susținând că absenteismul ridicat pune în pericol democrația greșesc.

Există diferențe majore între un referendum și alegerile europarlamentare, locale, parlamentare sau prezidențiale.

Dacă votanții nu vin deloc la un referendum, ei își exprimă de fapt o opțiune și dau un semnal în ceea ce privește întrebarea: tema nu este relevantă pentru mine/ tema nu mă interesează/ votul cerut nu e necesar pentru tema propusă/ absența mea e un vot de blam/ un act de nesupunere civică la adresa clasei politice sau celor care au propus scrutinul și l-au susținut/ nu înțeleg ce și de ce trebuie să votez.

Nu același lucru se poate spune despre alegerile prin care cetățenii decid cine să-i conducă. Acolo, o rată de prezență redusă pune în pericol jocul democratic, pentru că, deși câștigă în procente alegerile, oamenii care ajung în funcții nu au numărul legitim de voturi pentru a lua decizii, sunt contestați, au mandatele sub semnul întrebării. Să ne amintim că în București, primarii de sector și Gabriela Firea au primit un vot din 5. Primarul general are voturile a puțin peste 243.000 de oameni, adică vreo patru stadioane de capacitatea Lia Manoliu. Partidul Social Democrat are o majoritate confortabilă alături de ALDE în Parlament, deși a câștigat alegerile generale cu 45,47%, la o rată de prezență națională de până în 40% a celor de pe listele electorale permanente. Acest lucru înseamnă că politicienii care au modificat legile Justiției trecând cu buldozerul peste protestele societății civile, ale opoziției și organizațiilor profesionale au în spatele demersului lor voturile a sub 20% dintre persoanele care au puterea să decidă cine le conduce.

Dacă prăpastia dintre cetățeni și partidele politice aflate la guvernare este evidentă, referendumul pentru definirea familiei developează pentru prima dată foarte limpede distanța tot mai mare dintre biserică și oameni.

Și oricât de mult ar da ierarhii vina pe credincioșii care se îndepărtează, pe politicienii care nu au organizat mașinăria de vot, oricât ar nega problemele pe care le au, BOR trebuie să se așeze în fața oglinzii și să vadă ce poate schimba.

Există preoți- nu puțini- cu har, care nu se abat de la misiunea lor, țin copii la școală prin eforturi proprii și hrănesc bătrâni abandonați cerșind de mâncare din poartă în poartă. 

Însă imaginea generală a BOR în percepția publică este cea a unei caste ai cărei membri în haine poleite cu aur zac tolăniți pe banchetele din spatele limuzinelor de zeci de mii de euro, trecând nepăsători printre copiii săraci ai țării care se culcă flămânzi, pe lângă pensionarii care nu au ce pune pe masă și nu au bani de medicamente. Dacă înalții prelați știu să interpreteze lecția primită de la credincioși cu ocazia referendumului pentru redefinirea familiei, BOR mai are timp să-și reconstruiască imaginea. Dacă, în schimb, reprezentanții bisericii se fac că nu observă prăpastia care se adâncește între ei și oameni, atunci riscă să-și piardă tot mai mult relevanța în societate. Într-o eventuală strategie de revigorare, primele măsuri ar trebui să fie desprinderea totală de politică.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • ?
  但是,如果疼痛
  • Like 0
 • Daca cadea dl Dragnea pica si prea-fericitul patriarh al BOR !
  • Like 0
 • Erau unii tot cu "boboru" in gura pe aici . Il aparau de "ielita neo=marxista" (apropo, ia vedeti ce-i cu marxismul ala, ca am impresia ca ati ingitit conceptul din propaganda conservatoare americana ,cam pe nemestecate) .

  Acum sper ca e clar pentru toata lumea ca referendumul nu a fost opera unei majoritati, ci a unei minoritati foarte galagioase si complet rupta de realitate . Un amestec pestrit de politicieni inculti , intelectuali oportunisti, fanatici religiosi sau ideologici.
  • Like 2
 • BOR a pierdut demult contactul cu populatia credincioasa.
  Este doar unul dintre instrumentele la indemana puterii politice.
  Nu poti predica morala doar din punct de vedere sexual. Toate celelalte pacate fiind acceptate prin mersul la brat cu toti imorsalii din societate.
  Biserica trebuie sa conduca prin exemplu si nu prin forta legii civile. Si nu uitati ca totul se bazeaza pe incredere.
  Nu cautati dusmani in exterior. Metehnele voastre sunt dusmanii vostri.
  Nu poti sa te apuci de ditamai catedrala fara acceptul prealabil al celor de la care se iau bani cu forta.
  • Like 3
 • Curtarea BOR de către partidele politice se bazează pe o credință falsă precum că poporul român, în majoritatea lui, este influențat în mod hotărâtor de către BOR. Această credință este mai degrabă o reminiscență, o convingere ai celor cu studiile nefinalizate cu temeinicie și care trăiesc în bule aflate deasupra esenței poporul român.
  Zicala ” să nu faci ce face popa să faci ce zice popa ” este o primă manifestare de despărțire a poporului de către acei preoți deveniți popi descriși atât de plastic de către Ion Creangă: ”Picioare de cal, gură de lup, obraz de scoarţă şi pântece de iapă se cer unui popă, şi nu-i mai trebuie altceva” ( cred că astăzi Creangă ar fi scris ceva de genul: ”mașină de teren 4x4, conturi în paradisuri fiscale, obraz siliconat, vilă de sute de metri pătrați se cer unui popă și tot i-ar mai trebui și altceva” ). Însă, în afară de popi mai există și astăzi o mulțime de preoți cu har care-i eclipsează pe cei numiți popi.
  • Like 2
  • @ Voicu Nicolae
   Alien check icon
   De la Ion Creanga incoace BOR a facut vreo reforma semnificativa? Nu ma refer la preotii individuali care poate isi fac meseria cu pasiune (si care probabil existau si pe vremea lui Creanga) ci la BOR ca organizatie si/sau abordare a spiritualitatii.
   • Like 2
  • @ Alien
   ”Fiecare pasăre pe limba ei piere”. Oricâte demersuri de de-secularizare ar face decidenții politici, drumul este ireversibil către diseminarea credinței în divinitate în rândul oamenilor care nu mai au nevoie de un mijlocitor pentru accesul la divinitate. Biserica, indiferent de rit, devine din ce în ce, ceea ce îi mai permite realitatea să fie: administrator al valorilor materiale proprii.
   • Like 0
  • @ Voicu Nicolae
   ?
   但是,如果疼痛
   • Like 0
  • @ Cipextern
   Am adus în discuție zicala aceea numai în scopul de a arăta faptul că mirenii,enoriași sau nu, și-au dat seama de multă vreme că cei care se erijau în mijlocitori în relația cu divinitatea nu aveau nimic în comun cu aceasta, nu să fac apologia acestui mod de viață. Spuneam că ”Biserica, indiferent de rit, devine din ce în ce, ceea ce îi mai permite realitatea să fie: administrator al valorilor materiale proprii. ”. Vă întrebați ”Cum de a ajuns poporul român la un grad de subjugare”. Cred că nu AM AJUNS ci AM FOST așa ( mijloace de trai la limita existenței biologice, lipsă de minimă educație și instrucție, vedeți și ”Însemnarea călătoriei mele” a lui Dinicu Golescu ) și încercăm să scăpăm de așa ceva.
   • Like 0
 • Alien check icon
  Rolul religiei in societate ar trebui dezbatut pe indelete, la "rece" si legiferat cu cap. Cand religia se rezuma la spiritualitate si la morala,si la traditii culturale,iar cartile sfinte sunt metafore, avem Europa de vest. Cand religia devine politica de stat, iar litera cartilor sfinte se transforma in cod penal sau adevar stiintific avem inchizitie, isis si intuneric.
  Prapastia dintre cetateni si partidele "mari" exista si in alte tari, si in multe dintre ele prapastia respectiva e umpluta de partide de extrema.
  • Like 3
 • ”Această Biserică trebuie să se privească în oglindă sau o să dispară”

  Nu știu dacă biserica la care se referă autorul articolului va dispărea sau nu, însă un lucru îl știu cu siguranță:

  BISERICA LUI ISUS HRISTOS NU VA DISPĂREA NICIODATĂ!

  ”Şi Eu îţi spun: tu eşti Petru, şi pe această piatră voi zidi Biserica Mea, şi porţile Locuinţei morţilor nu o vor birui.” Matei 16:18
  • Like 1
 • ”Concluzia? Așa cum am demonstrat că nu suntem un popor credincios, ortodox, ci unul fricos și superstițios, ca și acum 30 de ani, așa vom vota de acum înainte. Pentru că umbra lui Nicolae Ceaușescu e mult prea puternică!”

  Fricoși și superstițioși?! Așa sunt românii?! Tind să-i dau, cu mare tristețe, dreptate lui Dan Andronic.

  Ce spune Cuvântul lui Dumenzeu despre oamenii fricoși?

  ”7 Cel ce va birui va moşteni aceste lucruri. Eu voi fi Dumnezeul lui şi el va fi fiul Meu.
  8 Dar cât despre fricoşi, necredincioşi, scârboşi, ucigaşi, curvari, vrăjitori, închinătorii la idoli şi toţi mincinoşii, partea lor este în iazul care arde cu foc şi cu pucioasă, adică moartea a doua.” Apocalipsa 21:7-8

  Cei biruitori vor moșteni lucrurile frumoase pregătite de Dumnezeu pentru cei ce-L iubesc:

  ”Dar, după cum este scris: „Lucruri pe care ochiul nu le-a văzut, urechea nu le-a auzit şi la inima omului nu s-au suit, aşa sunt lucrurile pe care le-a pregătit Dumnezeu pentru cei ce-L iubesc”. 1 Corinteni 2:9

  Cine se află însă ÎN CAPUL listei celor care vor fi arși în iad??? Fricoșii sunt!

  Mioriță laie, laie-bucălaie, de trei zile încoace gura nu-ți mai tace...

  P.S. Am mai spus-o și voi mai spune-o: Pentru un bărbat este mai onorabil să moară cu sabia în mână decât să traiască în genunchi, cu coada între picioare!

  ”Vegheaţi, fiţi tari în credinţă, fiţi bărbați, întăriţi-vă!” 1 Corinteni 16:13

  De ce ne îndeamnă Cuvântul lui Dumnezeu, pe lângă veghere și întărire în credință, să FIM BĂRBAȚI?!

  Pentru că Bărbații se luptă, în timp ce muierele tremură de frică în casele lor.

  Bărbații se luptă pentru copiii lor.
  Bărbații se luptă pentru familia lor.
  Bărbații se luptă pentru neamul lor.
  Bărbații se luptă pentru adevăr.
  Bărbații se luptă pentru slava lui Dumnezeu!!!
  • Like 0
  • @ altVasile
   "Barbatii se lupta pentru slava lui Dumnezeu"...
   Sichinezii pentru ce se lupta? sau vrei sa zici ca ei nu usnt barbati?
   • Like 2
  • @ altVasile
   Alien check icon
   Parca ai citat din manualul micului jihadist, editura isis 2000. Atata doar ca aia n-au sabii ci kalashuri si centuri cu explozibil, cu care sa lupte pentru adevarata credinta.
   " Cei biruitori vor moșteni lucrurile frumoase pregătite de Dumnezeu pentru cei ce-L iubesc" sunt un fel de cele 70 virgine (sau cate or fi) din recompensele promise jihadistilor....
   Apropo, tie iti mai plac virginele? Ma intreb daca asta nu explica de ce esti asa suparat pe lume...
   • Like 5
  • @ GicaContra
   Presupun că chinezii se luptă pentru slava partidului mult ”iubit” și pentru obținerea întâietății asupra lumii, prin detronarea Imperiului Răului (Statele Sodomite ale Americii). Însă nu toți! Dumnezeu are fii chiar și în China comunistă. În timp ce creștinismul moare în Vest (bisericile se transformă în discoteci, supermarketuri, săli de sport, moschei, etc) în China și în alte părți ale lumii acesta crește exploziv!

   Isus Hristos doar a spus:
   ”Şi Eu îţi spun: tu eşti Petru, şi pe această piatră voi zidi Biserica Mea, şi porţile Locuinţei morţilor nu o vor birui.” Matei 16:18
   • Like 0
  • @ Alien
   ”Parca ai citat din manualul micului jihadist...”

   Atunci se explică multe! Se explică foarte bine încrâncenare talibană cu care ataci creștinismul. Se pare că ți-a fost de mare ”folos” lectura manualului ”micului jihadist”. Sper însă așa să și rămâi - un ”mic jihadist” - să nu te transformi niciodată într-un ”jihadist mare”! De ce? Pentru că Dumnezeu urăște vărsarea de sânge nevinovat, iar cel care face un păcat atât de greu nu va rămâne nicidecum nepedepsit!


   16
   Şase lucruri urăşte Domnul
   şi chiar şapte Îi sunt urâte:

   17
   ochii trufaşi, limba mincinoasă,
   mâinile care varsă sânge nevinovat,

   18
   inima care urzeşte planuri nelegiuite,
   picioarele care aleargă repede la rău,

   19
   martorul mincinos, care spune minciuni,
   şi cel ce stârneşte certuri între fraţi.” Proverbe 6:16-19

   ”Cei biruitori vor moșteni lucrurile frumoase pregătite de Dumnezeu pentru cei ce-L iubesc" sunt un fel de cele 70 virgine (sau cate or fi) din recompensele promise jihadistilor....”

   Jihadiștii s-ar putea să aibe niște mari suprize atunci când vor ajunge în ceruri și în loc de cele 70 de virgine promise de religia lor falsă să ia act de mânia lui Dumnezeu care arde cu foc!

   ”Apropo, tie iti mai plac virginele?”

   Referitor la virgine, m-am căsătorit cu o fată virgină (așa a fost în noaptea nunții) și cred că a fost de departe una dintre cele mai înțelepte decizii pe care am putut-o lua în viața mea!

   ”10
   Cine poate găsi o femeie cinstită?
   Ea este mai de preţ decât mărgăritarele.

   11
   Inima bărbatului se încrede în ea
   şi nu duce lipsă de venituri.

   12
   Ea îi face bine, şi nu rău,
   în toate zilele vieţii sale.” Proverbe 31:10-12
   • Like 0
  • @ altVasile
   Alien check icon
   Deci amandoi virgini in noaptea nuntii?! Sper ca ati remediat problema, cat de cat.... Poate de aia esti asa incrancenat. Cere si tu un sfat de la cineva care se pricepe (gen popa din sat, ca in general astia stiu meserie.... ortodoxa, evident), si poate o sa te mai inseninezi un pic. Altfel parca te vad si pe tine cu petarda in izmene pedepsind pacatosii in metrou.....
   • Like 3
  • @ Alien
   ”Deci amandoi virgini in noaptea nuntii?! Sper ca ati remediat problema, cat de cat....!”

   Unora cu înclinații din acestea mai perverse le plac întotdeauna ”detaliile” din viața intimă a altor oameni (pe care este evident că nu ți le voi furniza!), însă te asigur că fiind tată știu și cum se fac copiii!

   „Altfel parca te vad si pe tine cu petarda in izmene pedepsind pacatosii in metrou.....”

   Ai încurcat în mod evident borcanele! Nu eu am studiat manualul ”micului jihadist”, ci dumneata!

   Eu studiez Biblia, iar în Biblie nu te învață nimeni să te arunci în aer împreună cu păcătoșii din jurul tău!!!

   Iar de pedepsirea păcătoșilor se va ocupa Dumnezeu. Toate au timpul lor!

   ”14 Ferice de cei ce îşi spală hainele, ca să aibă drept la pomul vieţii şi să intre pe porţi în cetate!
   15 Afară sunt câinii, vrăjitorii, curvarii, ucigaşii, închinătorii la idoli şi oricine iubeşte minciuna şi trăieşte în minciună!” Apocalipsa 22:14-15
   • Like 0
  • @ altVasile
   Alien check icon
   "Unora cu înclinații din acestea mai perverse le plac întotdeauna ”detaliile” din viața intimă a altor oameni" - 100% de acord cu tine. Nici mie nu-mi plac crestinopatii care se amesteca (ba chiar vor sa legifereze) viata intima a altora!
   • Like 0
  • @ Alien
   Un fapt este cert - nu ai negat nici măcar pentru o singură clipă faptul că ai inclinații din acelea ”perverse”! De ce oare?!

   În rest, perverșii pot să-și aibe viața lor ”intimă” așa cum îi duce sau - mai bine zis! - cum nu-i duce capul! Pot chiar să se abuzeze unul pe celălalt până când li s-o bulbuca ochii din cap (cum aș putea eu să-i împiedic?! cine mă ascultă pe mine care spun că ceea ce fac ei este un lucru rău, de o scârboșenie aparte?!), însă căsătoria nu este pentru perverși, ci doar pentru oamenii normali, care știu să facă o diferențiere clară între ceea ce este Bine și ceea ce este Rău.

   Perverșii se vor putea ”căsători” când va învăța porcul să zboare sau va veni vițelul cel mort la vaca care l-a fătat!!!

   Și mai este un lucru, poți să-i spui babei ”tramvai” până când o veni paștele calului, că baba tot nu se va transforma în tramvai! Pentru ca o babă să se transforme în tramvai, acesteia trebuie să-i pui mai întâi roți! La fel, acolo unde ai un Bărbat, însă nu și o Femeie este imposibil să ai o căsătorie. Dacă nu ai un Bărbat și o Femeie, atunci - mă repet! poate pricep și aceia mai grei la cap - este imposibil să ai o căsătorie. Sodomie - Da, nu însă și Căsătorie!

   În concluzie: poți să-i spui porcului ”lebădă” până când vei aiuri de tot, însă porcul tot nu va învăța să zboare!
   • Like 0
  • @ Alien
   Mai este un aspect, nu știu cine sunt ”creștinopații”, însă știu ce-i lipsește porcului!

   Mai citește, încă o dată, cine știe poate că de data aceasta vei pricepe!

   Încă de când eram copil mi-a plăcut să observ lucrurile din jurul meu și să-mi pun întrebări, multe întrebări. O întrebare la care nu am putut să găsesc destul de mult timp răspunsul a fost următoarea: ”De ce îi place porcului să se bălăcărească în mocirlă?” M-am făcut mare și am aflat răspunsul. Pentru un organism viu este foarte important să aibă o modalitate de reglare a temperaturii corpului. Organismul uman, de exemplu, realizează acest lucru cu ajutorul transpirației. Porcul însă nu dispune de un asemenea sistem, netranspirând niciodată. Tocmai de aceea porcul caută mocila. De fapt porcul nu caută mocirla, ci umezeala, căci aceasta îl ajută să-și scadă temperatura corpului.

   MORALA?!

   Știind ce-i lipsește porcului, pot să-l accept așa cum este!
   ÎNSĂ NICIODATĂ NU VOI FI DE ACORD CU MOCIRLA ÎN CARE ACESTA SE BĂLĂCĂREȘTE...

   P.S. De dragul rigorii științifice, se pare că porcii dispun totuși de câteva glande sudoripale, acestea însă sunt prea puține în raport cu nevoile de reglare a temperaturii. Așa - vrei/nu vrei - bea, Gheorghe, aghiazmă! Porcii au nevoie de umezeală pentru reglarea temepraturii corpului. Și nu prea par să fie deranjați dacă găsesc acea umezeală în mocirlă!
   • Like 0
  • @ altVasile
   ?
   但是,如果疼痛
   • Like 1
  • @ Cipextern
   Alien check icon
   AltVasile e un troll. Are norma de citate biblice si pilde pe mesaj. Încă nu mi-am dat seama dacă e serios sau face un mișto fin de noi și se distrează copios.
   • Like 1
  • @ Alien
   ?
   但是,如果疼痛
   • Like 0
  • @ Cipextern
   ”Ce e la urma urmei așa de dumnezeiesc și nemaipomenit în Biblie?”

   Adevărul este și aceasta face toată diferența din lume! Adevărul spus cu scopul salvării omului din robia păcatului. Adevăr care a fost plătit scump prin vărsare de foarte mult sânge nevinovat: sângele proorocilor, sângele apostolilor, sângele creștinilor, SÂNGELE NEVINOVAT AL SINGURULUI FIU a LUI DUMNEZEU – ISUS HRISTOS!!!

   ”1 Cine a crezut în ceea ce ni se vestise? Cine a cunoscut braţul Domnului?
   2 El a crescut înaintea Lui ca o odraslă slabă, ca un Lăstar care iese dintr-un pământ uscat. N-avea nici frumuseţe, nici strălucire ca să ne atragă privirile şi înfăţişarea Lui n-avea nimic care să ne placă.
   3 Dispreţuit şi părăsit de oameni, om al durerii şi obişnuit cu suferinţa, era aşa de dispreţuit că îţi întorceai faţa de la El, şi noi nu L-am băgat în seamă.
   4 Totuşi El suferinţele noastre le-a purtat şi durerile noastre le-a luat asupra Lui, şi noi am crezut că este pedepsit, lovit de Dumnezeu şi smerit.
   5 DAR EL ERA STRĂPUNS PENTRU PĂCATELE NOASTRE, ZDROBIT PENTRU FĂRĂDELEGILE NOASTRE. PEDEAPSA, CARE NE DĂ PACEA, A CĂZUT PESTE EL ŞI, PRIN RĂNILE LUI, SUNTEM TĂMĂDUIŢI.
   6 Noi rătăceam cu toţii ca nişte oi, fiecare îşi vedea de drumul lui, dar Domnul a făcut să cadă asupra Lui nelegiuirea noastră, a tuturor.
   7 Când a fost chinuit şi asuprit, n-a deschis gura deloc, ca un miel pe care-l duci la măcelărie şi ca o oaie mută înaintea celor ce o tund: n-a deschis gura.
   8 El a fost luat prin apăsare şi judecată, dar cine din cei de pe vremea Lui a crezut că El fusese şters de pe pământul celor vii şi lovit de moarte pentru păcatele poporului meu?
   9 Groapa Lui a fost pusă între cei răi, şi mormântul Lui la un loc cu cel bogat, măcar că nu săvârşise nicio nelegiuire şi nu se găsise niciun vicleşug în gura Lui.
   10 Domnul a găsit cu cale să-L zdrobească prin suferinţă… Dar, după ce Îşi va da viaţa ca jertfă pentru păcat, va vedea o sămânţă de urmaşi, va trăi multe zile şi lucrarea Domnului va propăşi în mâinile Lui.
   11 Va vedea rodul muncii sufletului Lui şi se va înviora. Prin cunoştinţa Lui, Robul Meu cel neprihănit va pune pe mulţi oameni într-o stare după voia lui Dumnezeu şi va lua asupra Lui povara nelegiuirilor lor.
   12 De aceea Îi voi da partea Lui la un loc cu cei mari şi va împărţi prada cu cei puternici, pentru că S-a dat pe Sine Însuşi la moarte şi a fost pus în numărul celor fărădelege, pentru că a purtat păcatele multora şi S-a rugat pentru cei vinovaţi.” Isaia 53

   Biblia conține istoria unui Dumnezeu plin de iubrea CARE A FĂCUT TOT CEEA CE SE PUTEA FACE PENTRU SALVAREA OMULUI PĂCĂTOS. Nicio altă carte nici măcar nu începe să se compare cu Biblia! De ce? Pentru că Dumnezeul Bibliei este SINGURUL DUMNEZEU ADEVĂRAT, iar rezutul zeilor din această lume nu sunt nimic altceva decât niște idoli (produse ale imaginației omului corupt de cel rău). Dumnezeu interzice închinarea la idoli.

   ”Fiindcă atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, că a dat pe singurul Lui Fiu, pentru ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viaţa veşnică.” Ioan 3:16

   Dumnezeu a plătit EXTREM DE SCUMP pentru salvarea omului păcătos. Citește aici descrierea patimilor lui Isus Hristos profețite de David cu sute de ani înainte!

   ”1 DUMNEZEULE! DUMNEZEULE! PENTRU CE M-AI PĂRĂSIT
   şi pentru ce Te depărtezi fără să-mi ajuţi şi fără s-asculţi plângerile mele?
   2 Strig ziua, Dumnezeule, şi nu-mi răspunzi;
   strig şi noaptea, şi tot n-am odihnă.
   3 Totuşi Tu eşti Cel Sfânt
   şi Tu locuieşti în mijlocul laudelor lui Israel.
   4 În Tine se încredeau părinţii noştri;
   se încredeau, şi-i izbăveai.
   5 Strigau către Tine, şi erau scăpaţi;
   se încredeau în Tine şi nu rămâneau de ruşine.
   6 Dar eu sunt vierme, nu om,
   am ajuns de ocara oamenilor şi dispreţuit de popor.
   7 Toţi cei ce mă văd îşi bat joc de mine,
   îşi deschid gura, dau din cap şi zic:
   8 „S-A ÎNCREZUT ÎN DOMNUL! SĂ-L MÂNTUIASCĂ DOMNUL,
   SĂ-L IZBĂVEASCĂ, FIINDCĂ-L IUBEŞTE!”
   9 Da, Tu m-ai scos din pântecele mamei,
   m-ai pus la adăpost de orice grijă la ţâţele mamei mele;
   10 de când eram la sânul mamei am fost sub paza Ta,
   din pântecele mamei ai fost Dumnezeul meu.
   11 Nu Te depărta de mine, căci s-apropie necazul
   şi nimeni nu-mi vine în ajutor.
   12 O mulţime de tauri sunt împrejurul meu,
   nişte tauri din Basan mă înconjoară.
   13 Îşi deschid gura împotriva mea,
   ca un leu care sfâşie şi răcneşte.
   14 Am ajuns ca apa care se scurge şi toate oasele mi se despart;
   mi s-a făcut inima ca ceara
   şi se topeşte înăuntrul meu.
   15 Mi se usucă puterea ca lutul
   şi mi se lipeşte limba de cerul gurii;
   m-ai adus în ţărâna morţii.
   16 CĂCI NIŞTE CÂINI MĂ ÎNCONJOARĂ,
   o ceată de nelegiuiţi dau târcoale împrejurul meu,
   MI-AU STRĂPUNS MÂINILE ŞI PICIOARELE;
   17 toate oasele aş putea să mi le număr.
   Ei însă pândesc şi mă privesc;
   18 ÎŞI ÎMPART HAINELE MELE ÎNTRE EI
   ŞI TRAG LA SORŢ PENTRU CĂMAŞA MEA.
   19 Dar Tu, Doamne, nu Te depărta!
   Tu, Tăria mea, vino degrabă în ajutorul meu!
   20 Scapă-mi sufletul de sabie
   şi viaţa din ghearele câinilor!
   21 Scapă-mă din gura leului
   şi scoate-mă din coarnele bivolului!” Psalmi 22

   Și te asigur că NIMENI, DAR ABSOLUT NIMENI nu va putea să-și bată joc de sângele nevinovat pe care l-a vărsat ISUS HRISTOS la cruce fără să fie pedepsit. De ce? Pentru că Dumnezeu URĂȘTE VĂRSAREA DE SÂNGE NEVINOVAT!

   ”16 Şase lucruri urăşte Domnul
   şi chiar şapte Îi sunt urâte:
   17 ochii trufaşi, limba mincinoasă,
   MÂINILE CARE VARSĂ SÂNGE NEVINOVAT,
   18 inima care urzeşte planuri nelegiuite,
   picioarele care aleargă repede la rău,
   19 martorul mincinos, care spune minciuni,
   şi cel ce stârneşte certuri între fraţi.” Proverbe 6:16-19

   Uite-te ce spune Cuvântului lui Dumnezeu:
   ”35 Tatăl iubeşte pe Fiul şi a dat toate lucrurile în mâna Lui.
   36 Cine crede în Fiul are viaţa veşnică, dar cine nu crede în Fiul nu va vedea viaţa, ci mânia lui Dumnezeu rămâne peste el.”

   Dacă crezi în Isus Hristos atunci ai - chiar începând cu această zi (!) - viața veșnică. Ce vrei mai mult decât atât?! Deși Dumnezeu este un Dumnezeu al marelor surprize și pe lângă viața veșnică a pregătit multe alte lucruri minunate în cer pentru fiii Săi:

   ”Dar, după cum este scris: „Lucruri pe care ochiul nu le-a văzut, urechea nu le-a auzit şi la inima omului nu s-au suit, aşa sunt lucrurile pe care le-a pregătit Dumnezeu pentru cei ce-L iubesc”. 1 Corinteni 2:9

   Alegi să nu crezi în Fiul lui Dumnezeu (în ciuda tuturor dovezilor de iubire nemărginită pe care ți le-a dat Dumnezeu) pentru că îți place mai degrabă să te lăfăi în mocirla păcatului precum o scroafă, atunci NU MAI AI ABSOLUT NICIO SCUZĂ! Iar rezultatul care este?

   MÂNIA LUI DUMNEZEU RĂMÂNE PESTE TINE.

   Și – dacă te împotrivești precum un catâr fără minte – și refuzi să-ți schimbi, la 180 de grade, calea, atunci va veni și ziua în care vei lua cunoștință din plin cu ceea ce înseamnă MÂNIA LUI DUMNEZEU.

   ”Nu vă înşelaţi: „Dumnezeu nu Se lasă să fie batjocorit”. Ce seamănă omul, aceea va şi secera.” Galateni 6:7

   În concluzie:

   ”19 Iau azi cerul şi pământul martori împotriva voastră că ţi-am pus înainte viaţa şi moartea, binecuvântarea şi blestemul. ALEGE VIAŢA, CA SĂ TRĂIEŞTI, TU ŞI SĂMÂNŢA TA,

   20 iubind pe Domnul, Dumnezeul tău, ascultând de glasul Lui şi lipindu-te de El, căci de aceasta atârnă viaţa ta şi lungimea zilelor tale şi numai aşa vei putea locui în ţara pe care a jurat Domnul că o va da părinţilor tăi, lui Avraam, Isaac şi Iacov.” Deuteronom 30:19-20
   • Like 0
  • @ Cipextern
   ”Credeam că putem discuta de ele și fără să vorbim în numele lui Dumnezeu, de care nu am nicio dovadă că există, oricât vrei tu să îmi explici, Biblia însăși spune: „nimeni nu L-a văzut vreodată” și ”cine crede”, nu ”cine vede”, are mântuire.. deci, dacă era demonstrabil, crezi că nu se demonstra până acum?”

   Dar dumneata de câte ori ți-ai văzut creierul?! Totuși aceasta nu te împiedică să crezi că ai unul! Sau vrei cumva să ne spui că dumneata ești un descreierat pentru că nu ți-ai văzut niciodată propriul creier?!

   Dovezi pentru existența lui Dumnezeu ai din plin!

   Universul creat de Dumnezeu mărturisește despre existența lui Dumnezeu! Doar un nebun ar putea crede că acest univers măreț, cu tot ceea ce se află în el – spațiu, timp, materie și informație – s-a creat pe sine însuși din nimic!

   Cuvântul lui Dumnezeu – Biblia – mărturiște despre implicarea lui Dumnezeu în istoria acestei lumi de la bun început.

   Viața și învățătura lui Isus Hristos – care nu au egal în această lume – mărturisesc despre existența lui Dumnezeu.

   Învierea lui Isus Hristos din morți mărturisește despre existența lui Dumnezeu.

   Împlinirea profețiilor făcute cu sute de ani înainte mărturisește despre existența lui Dumnezeu.

   Viața plină de curaj a apostolilor, care au preferat mai degrabă moartea decât să renunțe la adevărul lui Isus Hristos, mărturisește despre existența lui Dumnezeu.

   Creștinii – cei care și-au pus inima să-L caute pe Dumnezeu – mărturisesc despre existența lui Dumnezeu.

   Duhul Sfânt a lui Dumnezeu care vorbește direct către inima și conștiința fiecărui om mărturisește despre existența lui Dumnezeu.

   ”18 Mânia lui Dumnezeu se descoperă din cer împotriva oricărei necinstiri a lui Dumnezeu şi împotriva oricărei nelegiuiri a oamenilor, care înăbuşă adevărul în nelegiuirea lor.
   19 Fiindcă CE SE POATE CUNOAŞTE DESPRE DUMNEZEU LE ESTE DESCOPERIT ÎN EI, căci le-a fost arătat de Dumnezeu.
   20 În adevăr, însuşirile nevăzute ale Lui, puterea Lui veşnică şi dumnezeirea Lui, se văd lămurit de la facerea lumii, când te uiţi cu băgare de seamă la ele în lucrurile făcute de El. AŞA CĂ NU SE POT DEZVINOVĂŢI,
   21 fiindcă, măcar că AU CUNOSCUT PE DUMNEZEU, nu L-au proslăvit ca Dumnezeu, nici nu I-au mulţumit, ci s-au dedat la gândiri deşarte şi inima lor fără pricepere s-a întunecat.” Romani 1:18-21
   • Like 0
  • @ altVasile
   Alien check icon
   Intrebare: "Ce e asa dumnezeiesc in Biblie"?
   AltVasile: "Pai uite, ai aici in Biblie raspunsul!"
   AltVasile, ne-am saturat bre de texte si teorie, de ne doare creierul ala pe care nu l-am vazut niciodata. Arata-ne mai bine si ceva practic. O apa transformata in vin, niste pesti multiplicati, un potop (mai mic, de avertisment), ceva, acolo.
   • Like 2
  • @ Alien
   ?
   但是,如果疼痛
   • Like 0
  • @ altVasile
   ?但是,如果疼痛
   • Like 0
  • @ Cipextern
   „Animalele chinuite pe care le tratam cu indiferența și superioritate, le omoram și suntem insensibili la strigătul lor de durere, nu au niciun drept pe lumea asta, pentru că în concepția creștină ele nu au suflet și sunt date omului ca hrana după căderea în păcat. Trist. Rău dumnezeu!”

   Trist este că unii au ajuns să iubească mai mult animalele (create de Dumnezeu) decât pe Dumnezeu (Creatorul tuturor lucrurilor). Și mai este un lucru trist - extrem de trist - făcând astfel de afirmații riscați să comiteți păcatul de neiertat împotriva Duhului Sfânt.

   ”30 Cine nu este cu Mine este împotriva Mea şi cine nu strânge cu Mine risipeşte.
   31 De aceea vă spun: Orice păcat şi orice hulă vor fi iertate oamenilor, dar hula împotriva Duhului Sfânt nu le va fi iertată.
   32 Oricine va vorbi împotriva Fiului omului va fi iertat, dar oricine va vorbi împotriva Duhului Sfânt nu va fi iertat nici în veacul acesta, nici în cel viitor.” Matei 12:30-32

   ”sau și Satan e veșnic și de la început?”

   Răul a avut un început. Răul va avea și un sfârșit. Dumnezeu l-a creat pe Lucifer, un înger plin de lumină și înțelepciune. Cum a putut să apară răul în mintea lui Lucifer este o taină inexplicabilă. Dacă apariția răului ar avea vreo explicație, atunci răul ar avea și o justificare. Însă deoarece răul nu are absolut nicio explicație și absolut nicio justificare tocmai de aceea răul va fi distrus. Însă înainte de a fi distrus răul trebuie să fie mai întâi demascat total și iremediabil în mintea tuturor îngerilor și a ființelor create, care cred în Dumnezeu. Aceasta însă necesită timp și nu puțin. Răul este o nucă extrem de tare, care nu poate fi spartă din mers...

   De ce nu l-a distrus Dumnezeu pe Lucifer imediat ce acesta a început să meargă pe drumul care avea să-l transforme în Satana? Lucifier a strecurat o serie de îndoieli, de acuze subtile în mintea îngerilor. Lucifer a afirmat că Legea lui Dumnezeu este nedreaptă, iar Dumnezeu este crud prin faptul că cere o respectare strică a Legii Sale. Dacă Dumnezeu l-ar fi distrus pe Lucifer, atunci îngerii ar fi observat imediat lipsa sa (Lucifer având poziția cea mai proeminentă între îngeri) și ar fi fost tentanți să-i dea dreptate lui Lucifer. Frica s-ar fi instalat în conștiința lor. Iar aceasta ar fi fost exact opusul lucrurilor dorite de Dumnezeu. Dumnezeu dorește ca relațiile dintre El și ființele create de El să se bazeze pe iubire, nicidecum pe frică. De aceea, Dumnezeu i-a permis lui Lucifer să meargă mai departe. I-a permis să-și facă lucrarea. În felul acesta îngerii vor putea privi roadele lucrării lui Satana și vor putea să se convingă singuri cine dintre cei doi - Dumnezeu sau Satana - este drept și adevărat!

   Cine suntem noi oamenii? Niște ființe create de Dumnezeu care au ajuns între focul încrucișat purtat între Dumnezeu și Satana, după ce Adam a păcătuit (după căderea în ispită a Evei) și a cedat, benevol și nesilit de nimeni, cheile cârmuirii acestei lumi în mâinele lui Satana! Răul a intrat în această lume. Iar odată cu el și durerea, și tânguirea, și moartea!

   Răul însă va avea un sfârșit. Va veni un timp când nimeni nu va mai muri și nici lacrimi nu va mai vărsa.

   ”Lupul şi mielul vor paşte împreună, leul va mânca paie ca boul şi şarpele se va hrăni cu ţărână. Niciun rău, nicio vătămare nu se va face pe tot muntele Meu cel sfânt”, zice Domnul.”
   Isaia 65:25

   ”El va şterge orice lacrimă din ochii lor. Şi moartea nu va mai fi. Nu va mai fi nici tânguire, nici ţipăt, nici durere, pentru că lucrurile dintâi au trecut.” Apocalipsa 21:4

   Sper că vei citi aceste rânduri. După cum sper că ultimul tren încă nu a pleca din gară dumitale.

   Și eu tot un om sunt. Am fost nebun (ateu), iar acum sunt creștin, salvat prin mila și dragostea lui Dumnezeu! Sper să ieșiți din impasul în care vă aflați și să găsiți poteca care duce spre lumină!!!

   Sănătate multă...
   • Like 0
  • @ altVasile
   Literalmente nici unul din argumentele listate de dvs. nu este corect sau concludent.

   "Universul creat de Dumnezeu mărturisește despre existența lui Dumnezeu!" - nu. Existenta universului poate sa fie dovada mai multor ipoteze, inclusiv cea conform careia totul a aparut pur si simplu din neant.

   "Cuvântul lui Dumnezeu – Biblia – mărturiște despre implicarea lui Dumnezeu în istoria acestei lumi de la bun început. " - biblia este adevarata conform bibliei, argument circular. Din nou.

   "Viața și învățătura lui Isus Hristos – care nu au egal în această lume – mărturisesc despre existența lui Dumnezeu. " - din nou, conform bibliei. Exact ca mai sus.

   "Învierea lui Isus Hristos din morți mărturisește despre existența lui Dumnezeu." - nu exista vreo dovada concludenta ca Iisus ar fi inviat din morti. Ne intoarcem a nici nu mai stiu cata oara la "biblia e adevarata conform bibliei".

   "Împlinirea profețiilor făcute cu sute de ani înainte mărturisește despre existența lui Dumnezeu." - sau ce s-a scris ulterior a fost scris in asa fel incat sa se potriveasca cu ce fusese scris inainte.

   "Viața plină de curaj a apostolilor, care au preferat mai degrabă moartea decât să renunțe la adevărul lui Isus Hristos, mărturisește despre existența lui Dumnezeu." - asta demonstreaza cel mult convingerea apostolilor, nu si existenta propriu-zisa a lui dumnezeu.

   "Creștinii – cei care și-au pus inima să-L caute pe Dumnezeu – mărturisesc despre existența lui Dumnezeu." - nu inseamna ca si au dreptate. Nu aduc dovezi, trebuie sa-i credem pe cuvant.

   "Duhul Sfânt a lui Dumnezeu care vorbește direct către inima și conștiința fiecărui om mărturisește despre existența lui Dumnezeu. "- ceva ce nu se poate verifica. Omul care aude voci poate foarte bine sa fie nebun.

   In alta ordine de idei:
   "Răul a avut un început. Răul va avea și un sfârșit. Dumnezeu l-a creat pe Lucifer, un înger plin de lumină și înțelepciune. Cum a putut să apară răul în mintea lui Lucifer este o taină inexplicabilă. " - dumnezeu este atotputernic, atotstiutor si perfect din punct de vedere moral conform prezumtiilor crestine. Deci stia ce este raul si ca va aparea in Lucifer. Deci Dumnezeu a creat raul cu buna stiinta. Deci nu este perfect din punct de vedere moral. Contradictie.
   • Like 1
  • @ altVasile
   ?
   但是,如果疼痛
   • Like 0
  • @ altVasile
   ?
   但是,如果疼痛
   • Like 0
 • Cumetria între politică și biserici își dezvăluie fața hâdă. PSD și PNL nu își asumă catastrofa, iar BOR acuză partidele că "nu au făcut totul" pentru atingerea pragului. Tradus în argou, fiecare tabără simte că ceilalți "le-au tras-o".

  Nu numai biserica, dar și partidele (cu excepția USR și România Împreună) ar trebui să constate eșecul acest mariaj bazat pe o relație contra naturii între preoți și politicieni.
  • Like 1
 • check icon
  Ce ticăloși bărboși! E bine că i-a filmat lumea, ca să vadă și restul ce înseamnă Biserica Ortodoxă în România!

  Mai putem spune că ortodoxia ne învață că trebuie să ne iubim aproapele. Ce glumă proastă... :))
  • Like 1


Îți recomandăm

Angajat dându-și demisia

Atunci când vorbim despre costul pierderii unui angajat, avem două categorii de costuri: există costurile hard, respectiv costurile soft. Costurile hard sunt în general cele care se referă la cheltuieli vizibile, directe și tangibile, lucruri care se pot măsura material foarte ușor, lucruri pe care le identificăm cu toții foarte ușor. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

e.on - energie

În viața de zi cu zi, când spunem energie, ne referim la lucrurile mici pe care le facem în mod uzual, fie că aprindem un bec, deschidem televizorul, gătim sau dăm drumul la centrală pentru a ne încălzi. Aceste acțiuni au devenit atât de uzuale, încât nu mai stăm să ne gândim cum a fost produsă energia respectivă - dacă vorbim despre energia electrică - sau de unde provine ea - dacă vorbim despre gazele naturale.

Citește mai mult