Sari la continut
Republica
Prevenție

Doina Buzatu, medic primar obstetrică-ginecologie: „Recomand femeilor, mai ales după 45-50 de ani, să se prezinte la controale medicale periodice”. Ce spune medicul despre terapia de substituție

Fiecare etapă din viața unei femei aduce cu sine schimbări semnificative, iar perioada de tranziție spre o nouă fază biologică este una dintre cele mai complexe. De la vârsta de 45-50 de ani, multe femei experimentează modificări fizice și emoționale care le pot afecta starea generală de bine. Aceste schimbări inevitabile sunt influențate de stilul de viață, alimentația, mediul înconjurător și chiar factorii socio-economici, spune Doina Buzatu, medic primar obstetrică-ginecologie în cadrul Rețelei de Sănătate Regina Maria. În cadrul unui interviu recent acordat Republica, medicul spune că menopauza nu mai este considerată un subiect tabu, iar din ce în ce mai multe femei aleg să se informeze și să caute soluții personalizate pentru a face față provocărilor din această perioadă a vieții lor.

Dr Doina Buzatu a vorbit în interviu despre modul în care schimbările hormonale afectează sănătatea generală a femeii. Ea a subliniat importanța controalelor medicale regulate și a terapiilor personalizate, care pot reduce intensitatea simptomelor neplăcute. Totodată, medicul a explicat cât de important este ca femeile să aibă grijă, cu precădere după vârsta de 50 de ani, de sănătatea lor cardiovasculară, a oaselor și cea mentală, pentru că aici pot apărea modificări, odată cu instalarea menopauzei. În plus, cu ajutorul unor teste de ultimă generație, femeile își pot înțelege mai bine vârsta biologică a organismului și își pot ajusta stilul de viață pentru a-și îmbunătăți calitatea vieții.

Idei din interviu:

  • Terapia de substituție: o opțiune redescoperită. Deși în trecut exista reticență față de terapia hormonală de substituție, studii recente au demonstrat că riscul de cancer asociat este mai mic decât se credea. Sub controlul atent al medicului, femeile pot urma această terapie personalizată
  • Importanța somnului. În menopauză, deficitul de melatonină și alte dezechilibre hormonale afectează calitatea somnului, care este esențial pentru regenerarea organismului. Soluțiile includ suplimente adaptate, exerciții fizice și monitorizarea profilului hormonal.
  • Un stil de viață sănătos, pentru o tranziție mai ușoară. Alimentația echilibrată și suplimentele personalizate (vitamina D, omega 3 și probioticele) nu doar că îmbunătățesc simptomele menopauzei, dar contribuie și la încetinirea procesului de îmbătrânire a organismului.
  • Abordare integrată a sănătății. În Rețeaua de sănătate Regina Maria, femeile pot beneficia de servicii complexe, de la analize hormonale și imagistică, la teste genetice avansate care pot oferi o imagine a vârstei biologice.

Simptome mai puțin cunoscute

Care sunt principalele semne care indică apropierea menopauzei și ce simptome sunt mai puțin cunoscute?

Bufeurile, transpirațiile excesive, bineînțeles lipsa menstruației cel puțin timp de un an sunt simptome principale care apar. Cu siguranță și cele genito-urinare sunt destul de pregnante, și anume atrofia vaginală, scăderea libidoului. Totodată atenția deficitară, un fel de black-out, „ceață pe creier”, cum spun unele paciente, insomniile sunt foarte frecvente și osteoporoza care se instalează treptat. 

Cum afectează menopauza sănătatea generală a unei femei? Ce impact are asupra sănătății cardiovasculare, sistemului osos, a sănătății mentale?

Menopauza poate avea un impact negativ asupra organismului. Elasticitatea pielii e afectată din cauza scăderii nivelului de colagen. Hormonii joacă un rol esențial și în menținerea sănătății vaselor de sânge, iar deficitul acestora poate contribui la apariția simptomelor vasomotorii și la un risc crescut de ateroscleroză, determinată de acumularea de colesterol. De asemenea, osteoporoza, frecvent asociată cu menopauza, crește semnificativ riscul de fracturi și luxații la femeile aflate după vârsta de 50 de ani.

Terapia hormonală

Ce părere aveți despre terapia cu hormoni? În state dezvoltate medicii prescriu deseori acest tip de tratament în cazul menopauzei. Cum se procedează la noi?

Aici este o discuție mai amplă, pentru că în momentul de față este și la noi un trend în ce privește introducerea de hormoni bioidentici. Hormonii bioidentici imită hormonii pe care îi avem noi în organism. Și într-adevăr la noi a existat o reticență destul de mare, care a fost susținută de studii făcute în SUA. Studiile, la momentul respectiv, au demonstrat că există un risc mare de cancer de sân în cazul terapiei de substituție. Acela a fost momentul în care medicii au devenit reticenți și nu au mai administrat acest tratament. În prezent, ultimele studii care s-au făcut mult mai atent și mai amănunțit au demonstrat că riscul de cancer de sân indus de terapia de substituție nu este atât de mare. De ce? Pentru că în populația generală după 50 de ani riscul de cancer de sân oricum crește. Iar în momentul în care se administrează și terapie de substituție, atunci crește un pic mai mult riscul, dar nu este o creștere atât de alarmantă. Acesta a fost punctul în care totuși aceste studii au făcut ca în SUA să se aprobe administrarea de terapie de substituție cu precauție, evident. Precauție în ceea ce privește monitorizarea analizelor hormonale, optându-se deseori pe terapia personalizată, în funcție de necesitățile fiecărei femei în parte. Totodată, controalele de rutină - ecografia transvaginală, ecografia mamară, mamografia - trebuie făcute cu rigurozitate. Este o disciplină pe care trebuie să o ai în momentul în care începi terapia de substituție. Cum spuneam, acum și în rândul medicilor, și în rândul pacientelor văd o deschidere către zona aceasta.

Care sunt beneficiile terapiei de substituție și când se poate începe administrarea ei?

Ghidurile medicale spun în prezent că terapia de substituție poate fi începută în primii cinci ani de după instalarea menopauzei. Bineînțeles, poate fi începută și mai devreme, în perioada de perimenopauză, dacă apar simptomele și dacă pacienta se adresează medicului. Până în 60 de ani ar fi indicat să se înceapă, însă nu ar fi recomandat după 60 de ani. Ca durată, se face cu precauție, sub atentă monitorizare. Legat de beneficiile terapiei de substituție, acestea sunt legate de simptomele vasomotorii, în mod special, dar și de simptomele genito-urinare. De asemenea, se poate preveni apariția osteoporozei. Deci, pe aceste trei mari segmente terapia de substituție are un beneficiu real. Și, într-adevăr, hormonii bioidentici sunt recomandați pacientelor simptomatice.

Încetinirea procesului de îmbătrânire

În afara terapiei de substituție, ce alte recomandări există?

Este recomandat un stil de viață sănătos, cu alimentație echilibrată, sport, atenție la somn și suplimente. Suplimentele sunt recomandate în funcție de necesitățile fiecărei femei în parte. Se recomandă, într-adevăr, omega 3, se recomandă vitamina D care este esențială și pentru sistemul osos și sistemul circulator, pe lângă imunitate. Sunt recomandate inclusiv probioticele, pentru că s-a demonstrat că există un dezechilibru al microbiomului, care poate să afecteze inclusiv alte organe. Deci, eu aș merge pe ideea ca suplimentele să se administreze individualizat, în funcție de nevoile fiecărei paciente.

Cum pot influența dieta și activitatea fizică simptomele menopauzei? Dacă facem sport, avem o viață foarte activă, putem prelungi vârsta la care apare menopauza?

Din păcate nu. Însă în perioada de perimenopauză, într-adevăr, făcând sport, exerciții fizice, având o dietă corespunzătoare, putem să îmbunătățim tot sistemul neuro-vegetativ, inclusiv sistemul endocrin, care poate să încetinească îmbătrânirea organismului.

Cum este afectat somnul în menopauză și ce sfaturi aveți pentru îmbunătățirea calității lui?

În menopauză apare un deficit de melatonină, acesta fiind unul dintre motivele pentru care este afectat somnul. Trebuie plecat de la profilul hormonal al femeii și în funcție de acesta se pot recomanda suplimente, pentru că inclusiv progesteronul poate să îmbunătățească calitatea somnului.

E nevoie de identificarea cauzei deficitului, pentru că pot fi probleme legate de tiroidă, care pot să dea perturbări ale somnului. După cum se știe, în timpul somnului se regenerează organismul, iar un adult are nevoie de un minim de șapte ore de somn pe noapte.

O persoană care doarme cinci ore pe noapte sau mai puțin, o perioadă lungă, ce riscă?

Riscă stresul cronic. Stresul cronic înseamnă creșterea de cortizol, care la un moment dat produce niște modificări ale celorlalți hormoni, iar persoana riscă o inflamație cronică în corp, riscă afectarea unor organe care, să zicem, în cazul fiecăreia sunt mai sensibile.

Ce tipuri de servicii specializate pentru femeile la menopauză sunt oferite în Rețeaua de sănătate Regina Maria?

Există centre specializate în managementul menopauzei. Sunt servicii pentru toate ramurile, pacientele pot face toate analizele, inclusiv pe cele hormonale. În cadrul centrelor există și partea de imagistică și specialiști care pot monitoriza pacientele.

Medicina modernă are acum și teste genetice, iar teste precum cele de nutrigenetică și epigenetică pot îmbunătăți calitatea vieții și îți arată vârsta biologică a organismului, care e diferită de cea cronologică, în funcție de stilul de viață. Acest test poate fi repetat, la un anumit interval.

Controale medicale periodice și atenție sporită către sine

Din interacțiunea pe care o aveți cu pacientele, credeți că există suficientă informare despre menopauză în rândul femeilor?

Văd o îmbunătățire, vin paciente în cabinet, se informează, caută podcast-uri, caută informații legate de menopauză. Deci este o surpriză plăcută. Acum cinci ani, aș putea spune, menopauza era un subiect tabu, era pe principiul - ok, ești la menopauză, aia e. În momentul de față există multe informații, cu siguranță e bine să fie cât mai multe, este un trend bun.

Cum se pot pregăti femeile mai bine pentru această perioadă?

În primul rând, să manifeste atenție sporită către sine. Acesta ar fi unul dintre factorii principali - mă refer la un stil corespunzător de viață, somn, alimentație, sport. Legat de partea medicală, de partea de analize, ce încurajez eu este să se vină la controale regulate, să se facă screening-ul anual, și legat de partea de sân, dar și de partea de ginecologie. Odată ce ajung la ginecolog, cu siguranță că există totuși o atenție către starea lor și pot să conștientizeze mai bine semnele schimbărilor în corp și eventualele riscuri asociate sănătății lor. 

Proiect susținut de Rețeaua de sănătate REGINA MARIA – partener principal de obiceiuri sănătoase. Un demers educativ, menit să stimuleze mintea și corpul pacientului modern.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult