Sari la continut
Republica
Prevenție

Dr. Delia Mateescu, medic primar oncologie medicală Regina Maria: „Cred că cel mai important lucru pe care îl realizăm este determinarea noastră de a trata corect toți pacienții”

dr Delia Mateescu

În 2020, au fost diagnosticate în Uniunea Europeană aproximativ 2,7 milioane cazuri noi de cancer. În același an au murit 1,3 milioane de pacienți oncologici, potrivit raportului The Health at a Glance: Europe, elaborat de OECD în colaborare cu Comisia Europeană. Peste 40% din cazurile de cancer ar fi putut fi prevenite, iar astfel mortalitatea ar fi putut fi diminuată prin diagnosticarea timpurie și administrarea mai eficientă a tratamentelor. Potrivit datelor aceluiași raport, România se situează puțin peste media europeană în ce privește rata mortalității prin cancer.

Totuși, în prezent, cei care primesc un diagnostic de boală oncologică nu mai devin automat „prizonieri” cu condamnări inevitabile, așa cum se întâmpla odinioară. Perspectivele în privința bolilor neoplazice s-au schimbat semnificativ în ultimii ani. Perfecționarea mijloacelor de diagnosticare, găsirea în ritm alert a unor noi molecule inovatoare și progresele înregistrate în biologia moleculară sunt doar câțiva din factorii care fac acum ca un astfel de diagnostic să devină un punct de pornire către o luptă pentru recuperare și vindecare. În plus, mai nou, implicarea inteligenței artificiale în oncologie aduce beneficii de neînchipuit până nu demult, oferind speranță și soluții personalizate. Acest verdict, deși inițial poate părea copleșitor, devine pentru mulți un moment de transformare și creștere personală, oferind pacientului oportunitatea de a învăța să aprecieze fiecare zi și fiecare experiență. Cu sprijinul unei echipe medicale multidisciplinare dedicate și al celor dragi, pacientul oncologic poate înfrunta cu încredere provocările care îi stau în cale.

În cadrul Rețelei de sănătate Regina Maria, fiecare caz oncologic este gestionat cu atenție și dedicare, fiind evaluat de echipe multidisciplinare, în sesiuni de Tumor Board. Aderarea la cele mai recente ghiduri și cercetări în domeniu asigură o abordare integrată și personalizată a tratamentului.

Dr. Delia Mateescu, medic primar oncologie medicală în cadrul Rețelei de sănătate Regina Maria, spune într-un interviu pentru Republica.ro, că succesul în oncologie reprezintă „demersul permanent și perfectibil pentru identificarea acelui firesc al lucrurilor, care conduce la rezultatele favorabile atât de dorite și așteptate ,deopotrivă de medici și pacienți.”

„Cred că cel mai important lucru pe care îl realizăm este determinarea noastră de a trata corect toți pacienții , conform evidențelor din ghiduri și dezideratului de individualizare a tratamentului, utilizând inteligent toate resursele materiale disponibile”, a explicat dr. Delia Mateescu în interviul pentru Republica.ro, susținut de Rețeaua de sănătate Regina Maria.

„În secolul al XXI-lea, este de neconceput ca un pacient cu o tumoră malignă să fie diagnosticat și tratat de un singur specialist”

Tratamentele pentru bolile oncologice au evoluat foarte mult, ratele de vindecare și supraviețuire sunt tot mai înalte. Care sunt principalii factori care au adus aceste îmbunătățiri în România și pe plan mondial?

Am convingerea că în ultimii 5 ani, oncologia a devenit cea mai efervescentă specialitate medicală. Mijloacele de diagnostic s-au perfecționat, atât prin dezvoltarea metodelor imagistice, cât și prin utilizarea pe scară largă a testărilor de biologie moleculară pentru o mai bună caracterizare a tumorilor și implicit pentru facilitarea strategiilor terapeutice ce permit abordarea precisă și personalizată a fiecărui caz. Sunt în curs mii de studii clinice, care acoperă întreaga patologie malignă și se înregistrează într-un ritm alert noi și noi molecule, care cresc supraviețuirea, ratele de răspuns , calitatea vieții și chiar oferă șansă curabilității. De asemenea, beneficiile aduse de implicarea AI în oncologie sunt absolut extraordinare și generatoare ale unor schimbări de paradigme, inimaginabile până nu demult.

Ce înseamnă acest concept - de servicii integrate în domeniul oncologiei? Concret, care sunt avantajele pentru pacient? Cât de important este ca pacientul să aibă acces la serviciile integrate dacă primește tratament pentru o afecțiune oncologică?

În secolul al XXI-lea, e de neconceput ca un pacient cu o tumoră malignă să fie diagnosticat și tratat de un singur specialist. Analiza cazurilor se efectuează în cadrul sesiunilor de Tumor Board, în care echipe multidisciplinare dedicate, cu experiență și respectând recomandările ghidurilor internaționale discută și stabilesc în final cea mai bună și personalizată strategie pentru fiecare bolnav de cancer. În afară de oncologi, chirurgi, radioterapeuți, anatomo-patologi și imagiști, în cadrul echipei de profesioniști se regăsesc și alți specialiști, în funcție de localizarea afecțiunii maligne și patologia asociată (comorbidități) a pacientului. Studii care au avut drept scop să investigheze beneficiul abordării integrate a pacienților oncologici au demonstrat că aderența la protocoalele terapeutice recomandate de ghidurile profesionale e mult mai evidentă în cazul pacienților tratați în instituții medicale în care funcționează aceste echipe multidisciplinare. În plus și complianța la tratament a bolnavilor e mai mare și mai mult decât atât, rezultatele privind indicatorii de eficiență a terapiilor specifice sunt net superioare.

„Stigmatul de „boală incurabilă", cu tot cortegiul însoțitor de emoții negative, este încă prezent. Acest lucru justifică nevoia unui suport psihologic”

Ce impact are asupra stării psihice a pacientului accesul la servicii integrate?

Suportul platformelor de AI în imagistică și anatomie patologică, utilizarea tehnicilor de secvențiere a genelor pentru identificarea unor alterări susceptibile la terapii țintite sau imunoterapie, chirurgia robotică și radioterapia cu tehnici tot mai sofisticate ( ex .stereotaxia) au schimbat profund în bine prognosticul pacienților oncologici. Cu toate acestea și în ciuda faptului că nu mai reprezintă un adevăr medical al zilelor noastre, stigmatul de „boală incurabilă", cu tot cortegiul însoțitor de emoții negative, este încă prezent. Acest lucru justifică nevoia unui suport psihologic, oferit pacientului care traversează experiența oncologică, pe tot parcursul ei, indiferent care ar fi acesta. În funcție de localizarea tumorii, caracteristicile ei intrinseci și stadiul în care a fost descoperită, scopul terapiilor oncologice poate fi: obținerea vindecării sau a unei remisiuni complete pe termen lung, controlul cronic al unui cancer la care se poate obține doar o remisiune parțială sau o stabilizare a bolii, precum și creșterea calității vieții.

În afară de suportul psihologic oferit de toți membrii echipei multidisciplinare, desigur e nevoie de un specialist dedicat, având o pregătire formală solidă în psiho-oncologie, și obligatoriu, personalizând metodele terapeutice în funcție de personalitatea și profilul psihologic al pacientului, așa cum o demonstrează și Irvin Yalom, un psiholog american specializat în interacțiunea individuală sau de grup cu bolnavii de cancer. Foarte important este ca psihologul să înțeleagă de la echipa medicală care este prognosticul și scopul terapiilor specifice ( curabilitate sau paliație) și să- și moduleze abordarea în concordanță cu aceste realități medicale. De asemenea trebuie să ne păstrăm mereu luciditatea și să recunoaștem că de fapt, cel mai important efect psihologic pozitiv e dat de succesul tratamentului oncologic specific.

„Succesul în oncologie reprezintă demersul permanent și perfectibil pentru identificarea acelui firesc al lucrurilor, care conduce la rezultatele favorabile”

Ce oferă Rețeaua de sănătate Regina Maria în ceea ce privește accesul pacienților/ abonaților la servicii medicale integrate pentru tratamentele oncologice?

În toate spitalele aparținând Rețelei de sănătate Regina Maria în care există departamente de Oncologie Medicală, funcționează echipe multidisciplinare, care tratează pacienți cu diverse localizări de boală malignă și analizează cazurile în cadrul sesiunilor săptămânale de Tumor Board, unde se discută fiecare caz nou, dar și cazurile aflate deja în evidență, la care evoluția bolii a adus elemente ce necesită recomandarea de investigații suplimentare și schimbări de strategie terapeutică. Cred că cel mai important lucru pe care îl realizăm este determinarea noastră de a trata corect toți pacienții, conform evidențelor din ghiduri și dezideratului de individualizare a tratamentului, utilizând inteligent toate resursele materiale disponibile. Toma de Aquino, un călugăr filozof din secolul al XIII-lea, spunea că „Înțelepți sunt aceia care pun lucrurile în ordinea lor firească". Succesul în oncologie reprezintă demersul permanent și perfectibil pentru identificarea acelui firesc al lucrurilor, care conduce la rezultatele favorabile, atât de dorite și așteptate, deopotrivă de medici și pacienți.

În cadrul Rețelei de sănătate Regina Maria, integrarea conceptului de Tumor Board și a Inteligenței Artificiale aduce perspective optimiste în lupta împotriva cancerului. Prin reunirea unei echipe multidisciplinare – din care fac parte, între alții, oncologi, radioterapist, specialist în imagistică, psiholog în oncologie, specialist în onconutriție - și folosirea tehnologiilor avansate, pacienții beneficiază de un diagnostic optimizat și de un plan terapeutic personalizat, crescând astfel mult șansele de vindecare și supraviețuire.

Importanța unui screening regulat și a consultului medical la primele semne ce dau de gândit nu poate fi subestimată, având în vedere că depistarea cancerului în stadiile incipiente mărește eficiența tratamentului și îmbunătățește calitatea vieții pacienților. Toate aceste practici și tehnologii noi contribuie la îngrijirea sănătății și crearea unei societăți mai sănătoase și mai rezistente în fața bolilor.

Proiect susținut de Rețeaua de sănătate REGINA MARIA – partener principal de obiceiuri sănătoase. Un demers educativ, menit să stimuleze mintea și corpul pacientului modern.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult