Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Donație de 127.000 de euro pentru Cumințenia Pământului

Compania Dedeman a donat 127.000 de euro, câte 15 euro pentru fiecare dintre cei 8.500 de angajaţi, în cadrul campaniei de susținere a subscripției naționale pentru achiziția operei Cumințenia Pământului a lui Constantin Brâncuși, potrivit unui comunicat de presă al Guvernului.

Executivul a anunțat că este cea mai importantă contribuţie financiară directă adusă în cadrul campaniei, până în prezent, de o companie din mediul privat.

„Contribuţia companiei Dedeman nu este doar o contribuţie importantă de natură financiară, ci, mai ales, de natură simbolică, reiterând filosofia întregului demers pentru achiziţia operei de artă Cuminţenia Pământului de a aduce împreună un număr cât mai mare de oameni în jurul unui bun cultural. Prin cei 15 euro donaţi în numele fiecărui angajat al companiei, Dedeman donează 127.000 de euro, devenind unul dintre cei mai mari donatori ai campaniei", a declarat Corina Șuteu, ministrul Culturii.

„Ne-am simţit datori să aducem contribuţia noastră în această campanie în numele angajaţilor noştri. Ar fi minunat dacă numărul companiilor româneşti care se alătură acestei cauze ar creşte, astfel încât pe 30 septembrie să putem spune cu toţii că «Brâncuşi e al meu»", a spus Dragoş Pavăl, preşedintele companiei Dedeman.

Pe lângă Dedeman, printre companiile care şi-au anunţat implicarea în susţinerea campaniei de susţinere a subscripţiei naţionale pentru achiziţia Cuminţeniei Pământului se numără BRD, Uber, Enel, McDonald's, Banca Transilvania, OMNIASIG, eMAG, UniCredit Bank România, Coresi, New Folder, Unlock, Media Trust, Telekom, Dexter Print, Humanitas şi Cărtureşti.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Ma intreb in ce cont contabil a fost inscrisa donatia. Nu cumva in ala 2% marketing si protocol? Sau poate in cheltuieli cu sponsorizarea ( 3%o din C.A. sau 20 % din impoz pe profit- care e mai mic)? Plus ca ies in fata ( poate spera la vreo scutire pe termen mai lung de la controale...:-) )
    Hai- ca se poate! Grupul Delhaize a impanzit toata tara ( in capitala sunt nu mai putin de 370-380 de magazine)- cred ca are de unde :-) (probabil astfel gandeste Guvernul- si cred ca la asta a vrut sa se ajunga);
    Cat despre populatie....fiecare cu mintea sa. Unii dau altii ba;
    Nici macar nu e vorba de cultura aici; Daca ar fi fost, asa cum primaria Bucuresti a 'decis" sa verse 11 milioane catre patriarhie sa contruiasca mareata catedrala, ( fara s apara ca a facut un efort- desi banii ii iau din buzunarele noastra)- tot asa si Ministerul Culturii ar fi facut fata cu brio la o astfel de cheltuiala;
    Mai curand e un exercitiu de imagine;
    • Like 0
    • @
      check icon
      Stimate domn, am luat notă de faptul că oricum o dai, tot rău e. Dacă nu donează nimeni, e rău. Dacă vine unul și dă ciudat de mult, tot nu e bine. Firmă mare, ai? Păi sunt mii de firme ca asta care activează în România, păi să marce banu’, precum adânc zice un profund comentator contemporan.
      • Like 0
  • check icon
    Iată o companie care se respectă, tocmai am cumpărat de la ei o pompă submersibilă. Mă duc să mai iau ceva, nu știu ce, dar mai iau.
    • Like 0
  • check icon
    S-a creat un precedent. O entitate din România a donat o sumă, de data aceasta impresionantă, pentru achiziția unei lucrări de artă. Urmează carul cu boi.
    • Like 1
    • @
      check icon
      Carul nu mai urmeaza; S-a varsat de ani buni in Parlament si acum diriguiesc tara;
      • Like 0
  • Voi aprecia intotdeauna companiile care se implica in sustinerea cauzelor umanitare sau artistice. Sunt de acord si sustin deducerile fiscale oferite in aceste cazuri. Dar voi sustine mereu ca arta este nepretuita si nu ar trebui sa apartina nimanui exclusiv, dar sa poata fi admirata de catre toti. Cred ca artistii ar trebui apreciati mai mult in viata, nu dupa moarte, si ca este pur si simplu aberant ce se intampla in lume cu operele de arta. Punerea oricarei valori pe o opera al carui autor e mort, doar pentru ca urmasii acestuia sau ai vreunui colectionar sa traiasca ignoranti si lenesi in lux nu are sens. Vorbim de o bucata de piatra care nu are nevoie de haine, mancare sau medicamente. Sunt o impatimita de arta si oriunde ma duc imi place sa admir orice creatie a naturii umane. Cu toate acestea va pot spune ca aveam 29 de ani cand am aflat ca multe din operele expuse in muzee sunt doar copii, iar originalele sunt depozitate in locuri sigure din motive de securitate. Si stiti de ce? Tocmai pentru ca exista persoane dispuse sa ofere sume aberante pentru aceste obiecte. Va pun insa o singura intrebare: V-ati gandit vreodata cati din copiii si tinerii care mor zilnic in lume ar fi putut fi urmatorul Brancusi? Sau care dintre tinerii artisti traind la limita supravietuirii n-ar fi putut cu un ajutor financiar sa evolueze dincolo de Brancusi? Cate vieti se pot salva cu 11 milioane de euro intr-o tara cu salariul minim pe economie de 250 euro? Intr-o tara unde copiii au alocatie de 20 de euro? Intr-o tara unde doctorii n-au medicamente in spitale si profesorii materiale didactice in scoli? Unde mai sunt localitati fara apa curenta?
    Si noi platim pentru pietre: una mica, Cumintenia lui Brancusi (care ne priveste indiferenta)?
    Arta a aparut din nevoia oamenilor de a comunica, cu mult inaintea limbajului. Este o forma de comunicare ce implica toate simturile, deci orice opera de arta izolata de lume nu exista. Comunicarea interumana, cu natura, telepatica, de orice fel este parte din natura noastra si ne demonstreaza ca existam. Dar in acest moment mie Cumintenia lui Brancusi imi spune ca o piatra care nu are nevoie decat sa fie stearsa de praf din cand in cand are nevoie de mai multi bani decat da guvernul pentru aproximativ 5000 de copii romani intr-o luna, copii care nu vor privi de aproape sau atinge aceasta capodopera. In cazul asta prefer sa o admir reprodusa in albume. Ma intreb Brancusi ce-ar prefera?
    • Like 1
    • @ Roxana Teodoru
      Deși îmi place comentariul tău, haideți să nu mai facem astfel de comparații facile...Un stat, o națiune dacă vrei, are nevoie de toate, inclusiv de cultură. Îmi sângerează sufletul gândindu-mă la copiii sărmani și la pensionarii de CAP, dar să înțelegem o dată că NU au nicio legătură cu Brâncuși.
      Sunt de acord în schimb că prețurile lucrărilor de artă sunt supraevaluate și, mai mult, cred că proprietarele actuale și-au pierdut cetățenia română (dacă o mai au) în momentul în care au ales să vândă statuia, în loc să o doneze. Dar revin: hai să nu mai amestecăm borcanele, totuși...
      • Like 1
    • @ Edith Vereș
      Multumesc frumos pentru aprecieri si inteleg punctul dvs de vedere, dar din pacate nu eu am trivializat un lucru important si frumos, ci politicienii nostrii si chiar si artistii implicati in "exercitiul de constiinta nationala", cum am vazut ca este numit. Atunci cand mesajul tau este ca haideti ca putem sa dam in numele constiintei nationale pentru ca da si guvernul cinci milioane de euro, atunci iti bati joc de audienta. De unde da guvernul acesti bani? Si-a vandut Ciolos afacerile sau Iohannis casele? Nu cred. Sunt tot banii nostrii. Dedeman a spus 15 euro pentru fiecare angajat si angajatii lor nu se plimba toti in Mercedes si au facilitatile guvernantilor. Prin puterea exemplului sa doneze cei care fac aceste propuneri primii, asa cum au facut cei de la Dedeman. Eu sunt doar un liber profesionist, cu venituri flexibile, pe care statul il "hartuieste" periodic cu declaratii de impunere gresite. Nu am nicio motivatie sa dau niste bani pentru un obiect de arta pe care il vor vedea cativa initiati intr-un depozit si uneori publicul intr-un muzeu. Cereti-mi bani sa intretineti Coloana Infinitului sau Masa Sarutului si voi intelege, si voi da putin din putinul meu. Sunt atatea opere de arta care se pierd in tara din neglijenta si lipsa de interes si noi ne batem cu pumnul in piept pentru o sculptura care nu sta in ploaie. Cati bani ar da guvernul sa renoveze o cladire monument istoric in Bucuresti? Din pacate, borcanele au fost amestecate demult cand banii s-au dus in trezorerie si s-a facut impartirea. Si se tot amesteca...
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult