Foto - Sabin Cîrstoveanu
Proiectul pentru modernizarea și furnizarea de echipamente pentru secțiile de terapie intensivă nou-născuți din România a primit undă verde de la Comisia Europeană, iar 80 de milioane de euro, fără TVA, din PNRR vor ajunge la 25 de unități sanitare de nivel 3 din țară, a declarat luni pentru Republica medicul Cătălin Cîrstoveanu, șeful secției de Terapie Intensivă Nou-Născuți de la Spitalul „Marie Curie” din Capitală. „Am primit o veste extraordinară de la domnul secretar de stat Alexandru Rogobete, care muncește foarte mult la acest proiect PNRR. Ne-a sunat personal să ne spună să venim să luăm contractul, este semnat. Este vorba despre un proiect mare, pentru toată România, de 80 de milioane de euro fără TVA, deci 100 de milioane de euro cu TVA care vor ajunge la 25 de unități sanitare de nivel trei din țară. Banii sunt destinați modernizării și furnizării de echipamente pentru secțiile de terapie intensivă nou-născuți, dar și pentru crearea de centre de training”, a declarat medicul Cătălin Cîrstoveanu, care a fost implicat în scrierea proiectului.
Șeful secției TINN a primit telefonul de la secretarul de stat chiar în timpul evenimentului care aniversa 10 ani de la extinderea și modernizarea secției de Terapie Intensivă Nou Născuți de la Marie Curie, considerată a fi cea mai bună din sud-estul Europei. Proiectul de modernizare a secției TINN a fost realizat, în urmă cu 10 ani, cu sprijinul financiar al Fundației Vodafone România și al Asociației Inima Copiilor.
„Fiecare șef de secție va avea posibilitatea să își dezvolte infrastructura, să mărească numărul de paturi, să schimbe echipamentele din secție pentru cel puțin cinci posturi. Vom face centre de screening pentru boli grave, cum ar fi retinopatia. Inițial erau prevăzute în proiect 12 ambulanțe, mai bine zis de terapii intensive mobile, și s-a crescut de la 12, la 20. E un adevărat proiect de țară și noi acum avem OK-ul pe acest proiect de țară. Noi practic am făcut proiectul și l-am înaintat forurilor europene care l-au primit foarte bine”, a adăugat medicul.
Centre de training cu echipamente de milioane de euro
El a detaliat felul în care vor fi folosiți banii. „De exemplu, la noi: avem finanțare pe infrastructură, ca să mărim numărul de paturi. Ca să faci infrastructură, înseamnă ziduri, înseamnă instalații, înseamnă gaze medicale, asta înseamnă infrastructură. Apoi sunt bani pentru aparatură. Avem fiecare secție finanțare pentru cinci posturi, deci îmi iau cinci ventilatoare noi, îmi iau cinci monitoare noi. În partea de screening, îți iei ecografe de calitate, îți iei aparate pentru detecția retinopatiei, oftalmoscoape, dar și aparatură pentru tratament, laserterapie. Totodată, în proiect sunt prevăzute și opt centre de training, destinate centrelor universitare și avem echipamente de milioane de euro în aceste centre de training. Or, pregătirea se va face mult mai bine în felul acesta și medicii vor fi mult mai bine pregătiți când se prezintă în fața pacientului”, a explicat medicul.
Întrebat care sunt pașii următori, Cătălin Cîrstoveanu a răspuns: „Contractul este semnat de dl. ministru, eu mă duc astăzi să-l iau de la dl ministru, îl semnează și dl. manager al spitalului. Asta înseamnă că putem să dăm drumul la licitații în spitalul nostru, probabil că și celelalte centre vor proceda la fel. Practic este un reviriment extraordinar”.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.