Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Dr. Cătălin Cîrstoveanu: Am primit o veste extraordinară. 80 de milioane de euro din PNRR vor ajunge la unitățile de terapie intensivă nou născuți din România. Contractul este semnat

Medicul Cătălin Cîrstoveanu

Foto - Sabin Cîrstoveanu

Proiectul pentru modernizarea și furnizarea de echipamente pentru secțiile de terapie intensivă nou-născuți din România a primit undă verde de la Comisia Europeană, iar 80 de milioane de euro, fără TVA, din PNRR vor ajunge la 25 de unități sanitare de nivel 3 din țară, a declarat luni pentru Republica medicul Cătălin Cîrstoveanu, șeful secției de Terapie Intensivă Nou-Născuți de la Spitalul „Marie Curie” din Capitală. „Am primit o veste extraordinară de la domnul secretar de stat Alexandru Rogobete, care muncește foarte mult la acest proiect PNRR. Ne-a sunat personal să ne spună să venim să luăm contractul, este semnat. Este vorba despre un proiect mare, pentru toată România, de 80 de milioane de euro fără TVA, deci 100 de milioane de euro cu TVA care vor ajunge la 25 de unități sanitare de nivel trei din țară. Banii sunt destinați modernizării și furnizării de echipamente pentru secțiile de terapie intensivă nou-născuți, dar și pentru crearea de centre de training”, a declarat medicul Cătălin Cîrstoveanu, care a fost implicat în scrierea proiectului.

Șeful secției TINN a primit telefonul de la secretarul de stat chiar în timpul evenimentului care aniversa 10 ani de la extinderea și modernizarea secției de Terapie Intensivă Nou Născuți de la Marie Curie, considerată a fi cea mai bună din sud-estul Europei. Proiectul de modernizare a secției TINN a fost realizat, în urmă cu 10 ani, cu sprijinul financiar al Fundației Vodafone România și al Asociației Inima Copiilor.

„Fiecare șef de secție va avea posibilitatea să își dezvolte infrastructura, să mărească numărul de paturi, să schimbe echipamentele din secție pentru cel puțin cinci posturi. Vom face centre de screening pentru boli grave, cum ar fi retinopatia. Inițial erau prevăzute în proiect 12 ambulanțe, mai bine zis de terapii intensive mobile, și s-a crescut de la 12, la 20. E un adevărat proiect de țară și noi acum avem OK-ul pe acest proiect de țară. Noi practic am făcut proiectul și l-am înaintat forurilor europene care l-au primit foarte bine”, a adăugat medicul.

Centre de training cu echipamente de milioane de euro

El a detaliat felul în care vor fi folosiți banii. „De exemplu, la noi: avem finanțare pe infrastructură, ca să mărim numărul de paturi. Ca să faci infrastructură, înseamnă ziduri, înseamnă instalații, înseamnă gaze medicale, asta înseamnă infrastructură. Apoi sunt bani pentru aparatură. Avem fiecare secție finanțare pentru cinci posturi, deci îmi iau cinci ventilatoare noi, îmi iau cinci monitoare noi.  În partea de screening, îți iei ecografe de calitate, îți iei aparate pentru detecția retinopatiei, oftalmoscoape, dar și aparatură pentru tratament, laserterapie. Totodată, în proiect sunt prevăzute și opt centre de training, destinate centrelor universitare și avem echipamente de milioane de euro în aceste centre de training. Or, pregătirea se va face mult mai bine în felul acesta și medicii vor fi mult mai bine pregătiți când se prezintă în fața pacientului”, a explicat medicul.

Întrebat care sunt pașii următori, Cătălin Cîrstoveanu a răspuns: „Contractul este semnat de dl. ministru, eu mă duc astăzi să-l iau de la dl ministru, îl semnează și dl. manager al spitalului. Asta înseamnă că putem să dăm drumul la licitații în spitalul nostru, probabil că și celelalte centre vor proceda la fel. Practic este un reviriment extraordinar”. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult