Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Dr. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva COVID: E important ca oamenii să înțeleagă că e un vaccin sigur, sunt aproape 150.000 de persoane vaccinate în toate studiile clinice

Valeriu Gheorghita

Foto Facebook Valeriu Gheorghiță

Cel puțin 12 milioane de români ar trebui să se vaccineze împotriva COVID-19 astfel încât, la nivel național, să se creeze o imunizare colectivă suficientă pentru stoparea epidemiei, scrie Europa FM, care a realizat un interviu cu dr. Valeriu Gheorghiță, coordonator al campaniei de vaccinare împotriva noului coronavirus.

„Nu vorbim de prioritizarea unor persoane, noi vorbim de protejarea unor activități critice, ce garantează funcționarea statului”, a explicat dr Valeriu Gheorghiță.

Pe lângă domeniul sanitar, medicul a dat exemple de activități esențiale, definite de altfel la nivelul Organizației Mondiale a Sănătății, cum sunt cele din domeniul transporturilor, furnizării de energie, distribuția de alimente, livrare apă potabilă, managementul deșeurilor, siguranță și apărare națională.

„Vorbim în primul rând de lucrătorii din sănătate pentru că este absolut firesc să ai o interfață sănătoasă, robustă, sigură. În același timp, este important să avem o menținere și o protejare a activităților cheie de la nivelul statului, tocmai pentru a avea o garanție a funcționării în condiții optime a societății. (...) Vorbim de persoanele din activitățile critice, de persoanele ce nu pot fi înlocuite peste noapte, cele care au un anumit nivel de expertiză și în cazul în care se îmbolnăvesc este greu să găsești un înlocuitor pentru acea persoană. Sunt activități care funcționează neîntrerupt. De exemplu, domeniul energetic sau controlul traficului aerian. E foarte greu să găsești o persoană care să preia astfel de atribuții”, a explicat medicul, care a adăugat că activitatea de vaccinare va fi voluntară, nimeni nu va fi obligat să se vaccineze. 

Ministerul Sănătății a solicitat ministerelor o „catagrafie (inventar – n.red.) a personalului esențial din cadrul ministerului și al instituțiilor subordonate”, precum și numărul persoanelor ”potențial doritoare de vaccinare anti-Covid 19”, potrivit G4media. Pe rețelele sociale circulă de exemplu o adresă de la Ministerul Fondurilor Europene în care șefii sunt rugați să afle de la salariați dacă vor sau nu să se vaccineze.

„S-a trimis o adresă către toate ministerele și respectiv instituțiile aflate în subordinea lor, de identificare și de definire a acelor activități esențiale și respectiv a numărului de persoane care deservesc activitățile esențiale. Noi nu ne apucăm să vaccinăm funcționari publici în momentul de față”, a explicat coordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva COVID-19.

Medicul a subliniat că vaccinarea nu va substitui respectarea măsurilor de prevenție care se aplică în prezent.

„Noi dacă vaccinăm azi o persoană nu înseamnă că de mâine acea persoană nu mai trebuie să respecte niște măsuri de prevenție. De ce? Pentru că putem să înregistrăm, până la atingerea nivelului maxim al populației care să fie vaccinate, putem înregistra o creștere paradoxală a numărului de infecții prin nerespectarea măsurilor de prevenție”, a spus dr Valeriu Gheorghiță.

Coordonatorul campaniei de vaccinare spune că este important ca oamenii să înțeleagă că vaccinul care va ajunge în România este unul sigur. „Sunt aproape 150.000 de persoane vaccinate în toate studiile clinice aflate în derulare, fără să existe probleme de siguranță serioase pentru niciunul dintre vaccinurile aflate în studiu. Sunt reacțiile adverse obișnuite ale oricărui tip de vaccin, începând de la reacții adverse locale și un simptom pseudogripal, care poate să dureze câteva ore, care e ușor de controlat cu medicație simptomatică. În rest nu s-au înregistrat date de siguranță care să ne îngrijoreze”, a explicat dr Valeriu Gheorghiță în interviul de la Europa FM. 

Președintele Klaus Iohannis a anunțat în urmă cu două săptămâni că România va primi peste 10 milioane de doze de vaccin în prima tranșă de la Uniunea Europeană, iar primii care vor fi vaccinați vor fi angajații din sănătate și persoanele aflate în situație de risc.

Comisia Europeană a anunțat în septembrie că recomandă statelor membre ca în prima tranșă să vaccineze personalul medical, persoanele aflate în situație de risc și angajații din sectoarele esențiale de activitate.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • eu nu sint fan vaccinare,dar daca lipsa vaccinarii imi blocheaza intr-un fel mobilitatea ma vaccinez dar cu singurul vaccin in care am incredere,cel rusesc,prea multa lume il injura,prea este lasat pe dinafara si promovate alelalte,
    • Like 0
    • @ Stefan 51
      Delia MC Delia MC check icon
      Harasho!
      • Like 0
    • @ Stefan 51
      check icon
      Mult succes!!
      • Like 0
  • Bineînțeles ca lipsește primul pas care ar fi actualizarea bazei de date cu cele câteva sute de mii pe persoane TRECUȚE PRIN BOALA care nu au de ce sa se mai vaccineze. Ca de obicei autorităților le lipsește orice grad de gândire analitica a unei situații.
    • Like 1
    • @ Mihai Butoi
      check icon
      Adică de ce nu au de ce să se mai vaccineze? După 6 luni de pandemie dvs încă nu ați aflat că imunitatea dobândită nu e "pe viață"?
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult