Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

În mediul de business, m-am lovit de parteneri sau clienți agresivi, nepăsători, egoiști, caracterizați de comportamente de „politicieni”

Furie business

Foto: Guliver Getty Images

Situația din Piatra Neamț ne-a îngrozit pe toți.

Imediat au fost readuse în discuție evenimente similare, precum Colectiv sau Maternitatea Giulești. Cum era de așteptat, toată lumea și-a întors armele spre mediul politic, acuzând actuali și foști miniștri de incompetență și nepăsare.

Chiar și oamenii politici s-au acuzat între ei, doar doar pentru a mai scoate un vot pe 6 decembrie. 

Miza este destul de mare, iar fiecare partid încearcă, sub umbrela interesului național, să câștige încrederea opiniei publice. Indiferent pe cine am asculta, concluzia este întotdeauna aceeași: alții sunt de vină.

Nu este clar cine sunt acești alții, dar știm sigur că sunt oameni politici. Orice merge prost în această țară este exclusiv vina mediului politic, iar ce funcționează bine a fost creat de noi, în ciuda piedicilor puse intenționat de politicieni.

Cred că trebuie să fie foarte comod să privești totul atât de simplist. Dar dacă așteptările noastre sunt nerealiste?

Dacă totuși înțelegem că și oamenii politici fac parte din aceeași societate?

Mi-am început și dezvoltat cariera oferind consultanță strategică de PR. Am consiliat lideri de companii medii și mari, board-uri sau echipe de management. Am avut experiențe extraordinare și am întâlnit oameni incredibili. 

Dar în aceeași măsură, m-am lovit și de situații pe care mi-aș dori să le uit. Mi s-a întâmplat să nu fiu plătit? Da!

Mi s-a întâmplat să fiu păcălit? Da! Mi s-a întâmplat să fiu umilit? Deși pare un cuvânt dur, da!

De prea multe ori, chiar și în mediul comercial, m-am lovit de parteneri sau clienți agresivi, nepăsători, egoiști, caracterizați de comportamente la care nu m-aș fi așteptat.

Lașitatea și ignorarea unui telefon sau email… Agresivitatea… Tentativa de a obține servicii suplimentare la aceeași sumă de bani… Jignirile, tonul ridicat…

Promisiunile neîndeplinite… Lipsa asumării…

Aroganța… ooo …aroganța…

Și lista poate continua. Vă rog să nu uitați că nu discut despre așa ziși antreprenori, ci despre persoane care conduc sau conduceau organizații importante.

Apoi, ușor ușor, am făcut trecerea spre mediul politic. Am întâlnit tot felul de politicieni și, atenție, am recunoscut exact aceleași comportamente. 

Ele nu ar trebui să vă fie străine. Sigur le-ați întâlnit și voi, poate că uneori ați și apelat la ele. Toți am făcut-o. Și da, îmi asum ce spun: toți am făcut-o pentru că acest tip de comportament reprezintă rezultatul educației de care avem parte.

Și astfel revin cu întrebarea: dacă așteptările noastre sunt greșite?

Politicienii fac parte din aceeași societate. Dacă noi nu suntem în stare să respectăm niște reguli, ei de ce ar face-o?

Dacă noi nu suntem în stare să îmbrățisăm valorile corecte, ei de ce ar face-o?

Dacă noi ne comportăm precum niște tirani, ei de ce ar face-o?

Dacă noi nu ne respectăm promisiunile sau contractele, ei de ce ar face-o?

Și lista poate continua…

Adevărul este că ei sunt, de fapt, noi. Toți suntem aici. Toți venim din același loc. Aceștia suntem.

Și sigur, știu că vei spune: „Eu nu sunt așa”. Probabil, dar aici nu este vorba despre tine și bula ta. Aici este vorba despre media membrilor societății. Iar media nu arată deloc bine…

Și ok, să presupunem că „tu ești altfel”. Poate… Dar dacă este așa, de ce oamenii nu se implică în politică? De ce nu votează? De ce se arată nepăsători de evoluția societății?

Nu cumva tot din lipsă de responsabilitate?

Nu cumva noi suntem ca ei? 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Salutări!
  -sta e comentariul meu:
  /\
  Crud(ne-fezandat),
  N.T. Purice
  • Like 0
 • Parerist check icon
  In anii '90 a existat poate o intreaga "generatie" de businessmani eterogena, multi fiind fosti nomenclaturisti, fie bisnitari transformati in businessmani. Unii dintre ei sunt probabil activi si acum.
  • Like 0
 • Emil check icon
  Si eu m-am lovit de patroni, directori, manegeri, aroganti, cu goma sau chiar impertinenti. Oameni!
  • Like 0


Îți recomandăm

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult