Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Dragă nefumătorule, recunosc, păcătuiesc, dar este dreptul meu constituțional!

Dragă nefumătorule,

Recunosc, păcătuiesc. Și după canoanele bisericești, și în fața medicilor. Știu că în fața ta sunt un fumător mizer, care poluează aerul și care nu răspândește decât un fum nociv. Dar vreau să-mi păstrez păcatul, mic sau mare, pentru mine. Nu vreau să te îmbolnăvesc și pe tine, nu vreau să te supun mirosului oribil al țigării stinse într-o scrumieră plină.

Chiar și pe mine, fumător convins, mă deranjează fumul de țigară. Mi se întoarce stomacul pe dos când simt cum îmi miroase părul după ce am stat cinci minute într-un spațiu în care se fumează. E mai rău decât mirosul unei toalete publice.

Dragă nefumătorule, știu că acum te bucuri nespus că Parlamentul a adoptat legea care interzice fumatul în absolut toate spațiile publice închise, inclusiv în locurile de joacă pentru copii, fie ele și afară. În curând, dacă legea va fi promulgată, toate aceste interdicții se vor concretiza. Dacă nu le voi respecta și-mi voi aprinde o țigară în prezența ta, nefumătorule, primesc o amendă de 100 de lei până la 500 de lei. Și dacă, din fericire pentru mine, voi găsi un bar sau un restaurant în care mi se va da voie să fumez, acel local riscă și el o amendă între 10.000 de lei și 15.000 de lei, poate chiar inchiderea. Singurul loc în care fumătorii vor putea să-și aprindă o țigară este celula penitenciarului de maximă siguranță națională. Dar acolo, probabil, nu voi ajunge.

Nu mă supăr dacă mă vei trimite pe trotuar, în fața clădirii, să-mi savurez viciul. Accept și asta. Pentru tine, nefumătorule, și pentru sănătatea ta.

Dar știi ceva? Asupra sănătății mele ar trebui să am, totuși, dreptul să decid eu. Asupra utilizării spațiului închiriat sau deținut ar trebui să decidă proprietarul sau chiriașul. Ar trebui ca aceștia să aibă dreptul de a construi acele acvarii bine izolate, bine ventilate, exclusiv pentru fumători. O cușcă practic care, dacă nu are un sistem de aerisire foarte bun, poți să leșini doar inhalând fumul a zeci de țigări. Este decizia mea, fumător fiind, să decid cât de mult mă supun acestui risc imens. Este decizia mea, fumător fiind, dacă accept să-mi omor plămânii sau aleg să trăiesc sănătos.

Există un principiu filosofic care spune că libertatea mea se termină unde începe libertatea celuilalt. Așa este. Chiar nu am nici cea mai mică intenție de a-ți îngrădi dreptul la un aer curat, dreptul la sănătate, în definitiv, dreptul la viață. Dar consider că ar trebui să am dreptul de a decide asupra mea, fără a mă izola, de fiecare dată, inclusiv de fumători.

Dincolo de orice cuvânt sau rugăminte patetică, legea adoptată marți de Camera Deputaților, for decizional în acest caz, are exagerările ei. Sunt perfect de acord cu interzicerea fumatului în toate spațiile publice închise, nu sunt însă de acord cu interzicerea amplasării spațiilor delimitate, special dedicate fumătorilor. Potrivit legii, singurul loc în care se pot amplasa astfel de acvarii sunt zonele de tranzit din aeroporturile internaționale.

Or, nu cumva tocmai acest aspect îmi îngrădește mie o libertate? Nu cumva îi îngrădește proprietarului unui spațiu dreptul de a amenaja un astfel de loc închis, izolat, astfel încât să nu-i pună în pericol pe nefumători?

În Constituție, se precizează, la articolul 16, alineatul 1, că „cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări”.

Mai departe, la articolul 53, scrie că unele drepturi pot fi restrânse prin lege doar dacă afectează, printre altele, și sănătatea, asta doar dacă măsura este proporțională cu situația care a determinat-o. Totodată, restrângerea trebuie să fie aplcată în mod nediscriminatoriu și fără atingere drepturilor sau libertăților. Or, în cazul de față, dreptul tău devine obligație pentru fumători. Oare această lege nu e tot o formă de discriminare a fumătorilor?

P.S. Acest text nu este o pledoarie pentru fumat și nici un elogiu adus fumătorilor. Cine fumează din plăcere, are un „hobby”. Cine fumează din dependență, are un viciu. Urăsc mirosul de țigară din toate spațiile închise în care calc, motiv pentru care sunt perfect de acord ca acesta să dispară. În același timp, nu cred în măsuri date pentru a proteja o anumită categorie de persoane, în detrimentul altora, atunci când păcatul comis poate fi restrâns doar la nivelul păcătosului.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Eu totusi nu inteleg cum de nu isi da nimeni seama ca toata actiunea asta de asa-zisa eradicare a fumatului e total artificiala si nu are nimic de a face cu grija pentru sanatatea fumatorilor sau a nefumatorilor. Daca ar avea vreo umbra de adevar in ea, sigur ar fi foarte vizibila si activa o miscare impotriva consumului de alcool. Lasand la o parte faptul ca dependenta sau numai consumul de alcool face rau celui care il practica, este cu mult mai nociv pentru societate (mai ales societatea din Romania care ma intereseaza direct) decat fumatul.
  Din capul locului vreau sa fie clar ca sunt total de acord cu interzicerea fumatului in spatiile publice si mai ales in spatiile unde au acces copiii. Astfel, nu va fi nevoie sa omoram toti cainii vagabonzi cu bate (adica fumatorii) ci doar sa-i sterilizam pentru a opri inmultirea lor, ajungandu-se la o disparitie treptata (sper ca intelegeti analogia).
  Sunt fumator de 10-12 uneori 5 alteori (la petreceri) 20 de tigari. Am fost in situatii in care nu am putut fuma cateva zile. Nu a fost nici o nenorocire. Am prieteni nefumatori pe care ii vizitez si pe durata vizitei, ma abtin. Fumez tigari aromate facute de mine. Le fumez de placere si am grija sa nu deranjez pe nimeni. Totusi s-a dat o ordonanta care interzice in mod expres tocmai acest gen de "sport". Mi se pare numai mie ciudat demersul asta?!
  Cum de nu se sesizeaza nici un for din asta european sau mondial sa interzica alcoolul. Sau macar sa faca in asa fel incat sa diminueze consumul. De orice. De la bere la tarie trecand prin vin. Cum adica vinul e sanatos ?! Cum adica "savuram" un pahar....doua.....hai doua sticle de vin. Si dupa aia savuram cum Alex o snopeste putin pe consoarta.
  Nu am auzit pe nimeni plangandu-se ca a trebuit sa coboare din autobuz ca mirosea unul a bautura si mai si vomase intre scaune. Asta nu ne deranjeaza ?! Asta nu e un exemplu rau pentru copii ? Ce, nu se poate bea suc sau ceai ?
  Inteleg ca nu e nimeni obligat sa vina cu hainele putind a fum din oras dar trebuie cumva ca femeile sa se obisnuiasca cu pipaielile si remarcile impleticite ale unui grup abtiguit ? E normal sa-i astup urechile copilului ca sa nu auda ce debiteaza doi betivi?
  Trebuie sa ma resemnez ca niste indivizi beti se urca la volan si omoara ce le iese in cale ?
  Remarcati difernta de impact asupra societatii pe care o au cele doua vicii ?
  Si atunci de ce asupra unuia se iau masuri asa vizibile si asupra celuilalt viciu nu se ia nici o masura ?
  O fi antipopulara....... O fi si mai antipopulara acolo de unde pleaca in general ideile astea. In tarile "civilizate".
  De ce nu vad imagini sensibilizante pe etichetele de vodca ? De ce nu vad copii obezi pe pungile de zahar ? Cica e, mai nou, dusmanul numarul unu al sanatatii.
  Hai sa ne lasam de zahar ! Cum procedam ?
  • Like 0
 • Imi pare rau dar in Constitutie NU este prevazut dreptul de a fuma. Deci Legea nu incalca un drept constitutional. In plus nu ati citit din Constitutie decat articolele care v-au convenit. Cititi va rog articolul 26 in care se spune pe scurt ca oricine poate dispune de propria persoana atata timp cat nu face rau celor din jur. In plus se pleaca de la o mare confuzie: Aceasta Lege NU este antifumatori ci antifumat pasiv!. Este o lege de protectie impotriva fumatului pasiv a majoritatii de 74% nefumatoare a tarii. Daca este sa vorbim de discriminare realitatea este ca acesta lege a eliminat discriminarea majoritatii de 74% nefumatoare, silita ca in spatiile publice sa fumeze pasiv, de catre minoritatea de 26% de fumatori. Nu imi aduc aminte ca fumatorii sa-si fi pus vreodata problema sa NU fumeze in prezenta nefumatorilor. Cu 2-3 generatii in urma fumatorii aveau bunul simt de a cere permisiunea de a fuma. Pina pe 16 Martie ei fumau direct, nu le pasa ca erau si copii linga ei.
  • Like 0
 • A! Am uitat ce era mai important: fumez ca un bou, de vreo patru ani. Cica m-am apucat din cauza stress-ului. De parca pana la 38 de ani nu cunoscusem vreo apasare de ordin psihologic, am fost senin si am trait intins pe vreo plaja exotica, proprietate personala...
  A trage pe nas, pe gat sau mai stiu eu pe ce este o optiune personala. Mi se pare echivalenta cu a te iubi singur sub dus. In ce cantitate "savarsesti fapta" te intereseaza strict pe tine. UNDE o faci, e o problema... Fiindca poti deveni un exemplu. Pustiul de 16 ani, aflat in aeroport, dincolo de sticla care ne separa in fumatori si restul lumii, s-ar putea sa vada in individul de 1,86/85kg/tatuat/barbos/cu bocanci de padurar o chestie "cool". Si sa incerce sa scape de cosuri dand rapid un copy-paste, cu prima ocazie.
  De aia zic: faceti-va, oameni buni, placerile astea vinovate, mai pe la dos - ne vad copiii!
  Legea e buna. Atata doar ca ii mai lipseste un articol important. Eu as fi de acord ca toti cei care fumam precum dracii sa dam cu subsemnatul de cate ori cumparam un pachet cu iarba. Ar exista astfel o baza de date - cei care dau in vreun soi de cancer de origine tabagica sa fie lasati sa moara pe mana lor, iar nu tratati din banii nefumatorilor.
  • Like 1
 • Aplicarea legii asteia o sa fie o piatra de incercare, pe plaiurile noastre... N-am facut testul, inca, dar as introduce, odata, "toleranta popor roman" intr-un motor de cautare, sa vad ce iese... Mi-e teama ca robotul, in imensa lui inteligenta, sa nu-mi faca o trimitere la "Stockholm Sindrome". O regula in plus ne cam incurca, o schimbare a starii de fapt ar putea sa ne dea batai de cap, ne-ar indrepta coloana vertebrala civica cu forta, ne-ar vaduvi de: "si ce-are, frate, daca omu' fumeaza-n troleu? Poate are si el problemele lui..." - in functie de cat de negru, mare si suparat arata respectivul fumator.
  Altfel, exista legi care spun ca nu ai voie sa parchezi pe iarba din fata blocului, legi care dicteaza la ce ora sa scoti bormasina din perete, legi care stipuleaza ca inainte sa traversezi trecerea de pietoni trebuie sa te asiguri, ca nu ai voie sa-ti pisi cainele in lift, ca e interzis sa-ti arunci gunoiul in intersectie, ca nu e permis sa claxonezi ca un tembel, in curtea spitalului... Ok, si?! Ca sa nu murim de-atata toleranta, abordam pe la spate fiecare dintre regulile de mai sus. Si pe celelalte, cate or mai fi, fiindca am inteles de la noi din cap ca, atunci cand "unii e jmecheri" si-si parcheaza matahala pe doua locuri de persoane cu handicap, apoi n-om fi noi aia mai prosti sa parcam la Gara... Poate scapam fara amenda, sau dam o spaga, dac-o fi.
  Avem inca o lege, bun! Si cateva milioane de barosani mai mari si mai mici, dupa buget, care sa-si bage ...., scuze!, sa-si bata joc de ea, plus o droaie de tablagii care vad in litera si spiritul ei niste bani-spaga.
  De-o tigara-acolo, sefu!....
  • Like 0
 • @Sorina Ionasc: textul e scris echilibrat si civilizat. Exista tone de contre intre fumatori si nefumatori si iti spun ca toate trebuie aruncate la cos daca apelam la simt bun si bun simt. Fumatul este administrarea unui drog tare. Vezi si lista drogurilor FDA, unde marihuana e un drog mai 'usor' decat tutunul, iar pe primele locuri, desigur, sunt cristalizatele, cocaina, heroina, meth-urile. Asadar nu te mai lega de nicio constitutie, e vorba de a te droga, dar faptul ca societatea a acceptat mult timp asta in public si faptul ca ti s-au oferit drogurile la Carrefour ambalate mai frumos decat bomboanele de pom nu inseamna ca e in regula sa le folosesti in public. Ia tigari si fumeaza unde doresi tu, dar nu acolo unde te vad altii, mai ales copii, care zic uite, daca fata asta frumoasa fumeaza, nu e mare pericol... Asadar, hai sa ne bagam drogurile in noi acasa, in grupuri de drogati, si in public sa fie un mediu civilizat, in care sa nu ne mai incontram pe tema dreptului de a te droga. Nu?
  • Like 3
 • Draga Sorina,

  Curtea Constitutionala s-a pronuntat pe chestiunea asta si a spus ca nu ai aces drept constitional, ca nu-ti da constitutia dreptul sa umplii alti oameni de fum in spatii publice pentru ca ai tu un viciu. Consider ca aceasta curte cunoaste mai bine constitutia decat o cunosti tu.

  Mihai D. ti-a explicat foarte bine mai jos ca poate are si el niste vicii dar nu poate sa si le manifeste in public pe motiv ca ar fi "dreptul lui constitutional".

  E insa un drept pe care ti-l da constitutia, sa scrii articole din astea.
  • Like 3
  • @ Marius Cirsta
   check icon
   Ei, vorbea si ea asa....nu ca ar fi zis, da` vroia sa spuna....
   L-am mai vazut pe un descreierat- la tv- pe nu`s ce post- cica e si avocat ( pre numele lui "Fenechiu") cu tot felul de enervari si contre...
   Adica noi, cei car enu fumam, sa suportam in toate locurile publice fumul- da` el s anu se duca acasica la m`nealui sa -si umfle bojocii cat il cuprinde...nu? :-)
   Si Sorina...daca nu are 'aer"- isi da si ea su presupusul; Ca asa e romanul- priceput in de toate ( si in drept constitutional si in stang- in dreptul...)
   • Like 0
 • Sorina, desi traim in colonie, si trebuie sa ne supunem regulilor impuse, este foarte posibil ca reprezentantii marilor companii de tutun ce opereaza la noi sa se planga pe la ambasada pana de curand fara ambasador sa se ia "masuri".....si presedintele sa nu promulge legea in aceasta forma... sunt grav incalcate interesele economice ale producatorilor de tigarete.... si la noi in colonie, merge cu influenta daca e sus ...
  • Like 0
 • nu vrem toti o tara ca "afara"? ei bine "afara" se fumeaza afara si nu in spatii publice! spatii amenajate separat pt fumatori si nefumatori in cluburi / puburi exista si in prezent insa nu functioneaza, sunt facute ca la noi, ca sa fie... as sustine si o campanie de limitare si a utilizarii masinilor, a aerului conditionat, etc, asa cum incepe sa fie "afara" pentru ca poluam prea mult! insa comparatia fumului de tigara cu noxele produse de autoturisme nu are logica pentru ca nimeni nu intra cu masina in spatii publice inchise unde intra altul cu bicicleta. masina polueaza afara, asa cum si tu fumatorule poti polua in continuare afara si nu in spatii inchise! este dreptul tau constitutional sa faci ce vrei cu viata ta, dar nu si cu a mea!
  • Like 4
 • Mihai D check icon
  Articolul este bine scris, cu mici greşeli, dar părtinitor. Nu mă aşteptam. De ce nu spuneţi că dreptul dv. constituţional nu este îngrădid în propria casă unde vă puteţi manifesta viciul în libertate deplină.
  Să spunem că am mai multe vicii: 1. Alcoolul, adică beţia. Eu când mă fac muci am şi viciul de a merge pe gardul cuiva pe care nu scrie accesul interzis, că încerc să am bun-simţ. Poliţistul îmi îngrădeşte mie libertatea constituţională de a merge pe unde poftesc, nu? 2. Sexul: nu trebuie să vă explic cam pe unde mă apucă acest viciu. Fac apel la imaginaţia dv. 3. Cititul în bibliotecă, în locuri publice oricum. Eu când citesc, mă manifest zgomotos. E felul meu de a fi: râd câte 10 minute dacă e cazul, la „Insula preafericiţilor”, recunosc, am depăşit limita, înjur adeseori sau bocesc de ud pe cei din jur. Cine ce are cu mine? E dreptul meu constituţional!
  Cam aşa puneţi dv problema... Incorect, adică.
  • Like 7
 • Apreciez f mult articolul tau si l-am citit cu maaare placere deoarece as putea spune ca ma regasesc in totalitate in el. Eu locuiesc in Danemarca de vreo 10 ani. Cand incerc sa le expun danezilor acest punct de vedere (atunci cand imi reproseaza ca fumez), stii ce imi spun? Da, dar eu/noi platim f multi bani pt cei internati datorita problemelor relationate fumatului.
  • Like 0


Îți recomandăm

Bloc operator Sanador

Când intri într-o astfel de „navă spațială” numai ca să o vizitezi, te gândești că următorul pas în tehnologie nu e foarte departe: specialiștii consultați în prezent de la distanță, prin videoconferință, vor fi prezenți în sală sub formă de hologramă. Sau, de ce nu- se vor teleporta pentru a-i asista pe colegii lor, când aceștia le solicită sprijinul.

Citește mai mult

Angajat dându-și demisia

Atunci când vorbim despre costul pierderii unui angajat, avem două categorii de costuri: există costurile hard, respectiv costurile soft. Costurile hard sunt în general cele care se referă la cheltuieli vizibile, directe și tangibile, lucruri care se pot măsura material foarte ușor, lucruri pe care le identificăm cu toții foarte ușor. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult