Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Dragă stat, dacă sunt cozi la magazine, adică cerere, atunci de ce intervii aiurea pe lanțurile comerciale?

Cumpărături la supermarket

Foto: Inquam Photos/ George Călin

Seară, vine omul acasă după o zi lungă de muncă. În primul magazin alimentar de proximitate, vreo 20 de oameni la coada, coșuri pline. În al doilea magazin, la fel, deși este mai mic, tot stau vreo 10 cetățeni la coada. Probabil că Ceaușescu rânjește de undeva din mormânt, spune: “uite, ați vrut capitalism, dar tot stați la cozi, haha!”. La PECO, coadă. La aprozar, coadă.

Fără neapărat legătură cu lanțurile comerciale, însă merita amintit, terasele sunt pline, deși nu mai este așa cald. Și, favoritele mele, cozile de la bancomate, îmi spun in minte: “Ceaușescu ar fi invidios, nu a avut cozi la bancomate!”

Iar la sfârșit de săptămâna sunt atâtea cozi peste tot că nici nu merită să mai ieși din casă pentru cumpărături.

Să tragem linie. Prețurile la produsele alimentare și ne-alimentare s-au dublat, triplat, spuneți-i inflație, lăcomie, greedflatie, înjurați cum vreți. Și dacă tot sunteți pe subiect, pentru că nu sunteți analiști economici, profesori de economie, experți in prociclicitate sau angajați la BNR și INS și ASE și consultanți la bănci, întrebați specialiștii de acolo: cum de le iese lor inflație de numai 5-6%?

Dar. Dar! Dacă, în ciuda prețurilor nesimțite, oamenii stau la coadă să cumpere. Dacă există o efuziune de consumerism și de cheltuit banii aiurea, dacă este timp de pierdut la cumpărături, dacă românii au banii din economia de la suprafață sau din cea subterană, atunci de ce se baga statul peste lanțurile comerciale ca să controleze prețul la producător, la distribuitor, la retailer, la cum i-o mai zice? Aș înțelege, poate, să intervină acolo unde mărcile proprii ale magazinelor sunt promovate agresiv la raft cu prețuri mici, iar celorlalte li se cere taxa de listare dar, să plafonezi prețul la raft când cererea este demonstrată prin cozi este antieconomic, anticapitalist, anticoncurențial. Și foarte grav, împotriva legii cererii și ofertei.

Știți cine intervine pe lanțurile comerciale? Statul. Un jucător care are în proprietate companii pe care le-a administrat până au ajuns în faliment. Un jucător care, de exemplu, exportă energie ieftină și cumpără energie scumpă și se miră întrebând de ce e scumpă energia. Un jucător care are datorii la fisc. Un jucător care, fără să bage de seamă, a fost complice la închiderea unor active strategice, fabrici de mâncare, chimie, energie, apărare. Un jucător care se joacă cu economia punând în funcții de conducere persoane fără nici o pregătire.

Când Statul intra cu cizmele murdare de noroi în economie nu este bine. Cum se chema, parcă socialism?

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • "de ce se baga statul peste lanțurile comerciale ca să controleze prețul la producător, la distribuitor, la retailer, la cum i-o mai zice? "

    Pai ca sa reduca inflatia. De aia. Poate ca autorul nu intelege, dar inflatia e o problema majora a economiei romanesti.
    • Like 1
    • @ haim_mononucleozovici
      Daniel00 check icon
      Inflatie care este produsa (mai ales in Romania care nu e in razboi ca alte tari si detine si resurse naturale si umane) de lacomia comerciantilor de se imbogatii peste noapte fara munca. In Romania nu exista o piata libera, ci una controlata de comercianti si de maile corporatii reuniti in carteluri, care "tipa" la stat sa fie lasati in pace ca sa poata face cat mai multi bani fara nicio baza economica.
      • Like 1
  • Daniel00 check icon
    Cum mai sar ei comerciantii in apararea comerciantilor? Nu cumva sa saraceasca vreunul. Cica ei sunt motorul societatii? Pai si oamenii care muncesc la voi, ce sunt? Auzi ca nu le convine plafonarea la 20% cota de profit. Eu n-am mai auzit pana acum de un asemenea profit intr-o afacere, decat din prostitutie, vanzare de arme si din vanzare de droguri. Dar cat ar vrea ei sa fie profitul, 100%? Am langa mine un mic magazin de cartier cu un angajat, pai patronul lui are suv Range Rover... Saracul!
    • Like 4
    • @ Daniel00
      Nu ca suparati dar de ce nu va faceti un mic magazin de cartier cu un angajat ca sa luati Range Rover? Aa, confundati marja si/sau adaosul comercial cu profitul? Eu zic sa incercati personal si dupa aia sa ne spune-ti concluzia!
      • Like 1
    • @ Gabriel I.
      Daniel00 check icon
      Lucrurile sunt foarte simple, cu cat adaosul comercial va fi mai mare cu atat si profitul firmei va fi mai mare. Hai ca nu te invat eu economie... Cat despre furatul si jecmaneala "comerciantialor" chiar nu ma intereseaza, pentru ca nu ma caracterizeaza. Se vede peste tot cu ochiul liber cat de bine o duc comerciantii, cand ceilalti saracesc. Sau si asta face parte din economie?
      • Like 2
    • @ Gabriel I.
      Mihai check icon
      Asta nu mai merge ca acum 20 de ani că i-a scos UE pe ăștia mici din piață. Înainte erau alte vremuri, cel care avea magazin la scară vecină avea 2 Passat-uri TDI în leasing pe vremea aia iar eu de abia plăteam chiria. S-au mai așezat lucrurile.
      • Like 0
    • @ Daniel00
      Numai ca 20% adaos nu e egal 20% profit net! Si nu se vede chiar cu ochiul liber ca altii saracesc! Comerciantii nu vor putea prospera cand ceilalti saracesc, de fapt asta spune autorul!
      • Like 0
    • @ Gabriel I.
      Daniel00 check icon
      Problema ta e ca eu n-am spus asta. Am spus doar ca la un ados comercial cat mai mare (asa cum va convine voua comercintilor de ocazie!) si profitul firmei va fi pe masura. Comert de specula si nu de piata libera. Se vede ca nu te pricepi la economie, poate si din cauza ca esti doar un speculant marunt. Exista inclusiv un principiu biblic de imbogatire din comert, dar tu n-ai de unde sa sa-l cunosti.
      • Like 1
  • Crayven check icon
    Urmează prețul apei potabile sa fie privatizat și sa fie 100€ paharul. Și cred ca și atunci "iexpertii" Republica vor da vina pe stat.
    • Like 5
  • Mihai check icon
    Magazinele erau pline la orele când vine lumea de la locul de muncă, în timpul zilei parcă văd că bate vântul pe acolo. În plus s-au mai modificat și obiceiurile la români astfel că nu toți țin frigiderul plin ci preferă să meargă mai des prin magazine. Practic dacă cineva cumpără de câteva sute de la la sfârșit de săptămână, acum cumpără mai des de mai puțini bani. Acest lucru este alt simptom al scăderii veniturilor pentru că banii sunt drămuiți mai eficient în acest mod care reduce risipa.
    • Like 6
    • @ Mihai
      RazvanP check icon
      Am renunțat să mai iau de bune articolele pe teme economice, nu au nici o legătură cu lumea reală ci mai degrabă sunt simplu PR pentru interese de grup.
      • Like 5
    • @ Mihai
      Banuiesc ca nu prea v-ati dus in magazine in timpul zilei. Mergeti si o sa aveti o surpriza!
      • Like 0
  • NU MAI FACEȚI APOLOGIA SPECULEI, ESTE O RUȘNE.
    • Like 5
  • RazvanP check icon
    Serios? "Există cerere" și deci "nu trebuie intervenit"??
    Oamenii au un obicei "prost": ca să trăiască trebuie să... MĂNÂNCE!
    Nașpa, știu, dar adevărat!
    Așa că NU AU ÎNCOTRO, orice ar fi, TREBUIE să cumpere mâncare!
    De aici și până la a face apologia speculei e cale lungă...sau scurtă, depinde cum privești.
    Statul TREBUIE să țină sub control cumva pornirile speculanților, altfel ajungem, și din acest punct de vedere, ca în America de Sud!
    Lăsați de capul lor vor întinde coarda cu aplomb și nesimțire.
    Un cunoscut a primit de la un furnizor de gaz o factură "de regularizare" de 7500 lei. Fără plafonare era falit.
    Așa că nu mai lăudați "autoreglarea" pieței, nu vă mai crede nimeni, toți vor să speculeze cât mai mult!
    • Like 5
    • @ RazvanP
      Mihai check icon
      La magazinele de cartier nu este o concurență reală pentru că acolo cumpără oamenii care sunt constrânși și care nu au altă posibilitate, nu degeaba prețurile cele mai bune sunt la supermarket-urile situate în exterior, acolo unde clienții aleg să se ducă.
      • Like 4
    • @ Mihai
      Absolut la toate magazinele exista o concurenta reala! Nu conteaza ca sunt de bloc, sat, cartier sau hypermarketuri! Nu e nici-o constrangere in faptul de ati lua painea sau apa minerala sau untul si branza de la mini-magazinul local!
      • Like 0
    • @ Gabriel I.
      Mihai check icon
      Eu chiar am verificat și prețurile sunt în funcție de cartiere, Cu cat cartierul respectivă are mai mulți oameni cu bani cu atât prețurile sunt mai mari și toate din zonă se adaptează indiferent de firmă. Hipermarketurile de la periferie sunt mai ieftine iar cele care sunt în comunele din jurul marilor orașe, culmea sunt mai scumpe.
      Cum să nu fie constrânși oameni să cumpere din zona în care locuiesc? Nu toți au mașină și nu toți sunt în stare să care cumpărăturile 2 km de la următorul magazin. Oricum și să cari un bax cu apă de la magazin până acasă e ceva dar de la unul mai îndepărtat.
      • Like 2
    • @ Gabriel I.
      Crayven check icon
      Da, sigur boss
      Toneta de la colț face "concurență" gigantului Auchan. Ba, tu te auzi când debitezi comediile astea??
      • Like 3
    • @ Crayven
      RazvanP check icon
      De auzit se aude, dar agenda e agendă!
      Ca zilele trecute la Striblea, ce să vezi doar patronache intrau în direct supărați că nu pot face speculă!
      • Like 3
    • @ Crayven
      Toneta din colt ii face concurenta celeilalte tonete din colt! Deci fiecare concureaza cu altii pe segmentul lui de piata! E greu sa intelegi, nu?
      • Like 0
    • @ Mihai
      Faptul ca preturile sunt diferentiate nu e negat de nimeni dar totusi constrangerea lipseste! Pur si simplu magazinele de cartier au o piata si servesc niste nevoi ale clientilor iar hypermarketurile altele! Clientii de multe ori sunt aceeasi! Argumentul cu masina nu e definitoriu, s-au inventat demult autobuzele, tramvaiele si chiar bicicletele!
      • Like 0
    • @ Gabriel I.
      RazvanP check icon
      Matale ai lipsit la orele de economie, lecția despre oilgopol,nu?
      • Like 0
    • @ Gabriel I.
      Mihai check icon
      Tu chiar crezi că oamenii cu familie au timp sa stea după mijloace de transport să facă 2 ore pe drum ca să ajungă în afara orașului și să care plasele în mână ca pe vremea lui comunismului? Tu visezi oameni în vârstă de 70-80 de ani care merg pe bicicletă zeci de kilometri indiferent de vreme când au nevoie să cumpere ceva? Pari total rupt de realitatea cotidiană și parcă trăiești în bula ta, cam cum sunt corporatiștii și activiștii de partid.
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult