Foto: Inquam Photos/ George Călin
Seară, vine omul acasă după o zi lungă de muncă. În primul magazin alimentar de proximitate, vreo 20 de oameni la coada, coșuri pline. În al doilea magazin, la fel, deși este mai mic, tot stau vreo 10 cetățeni la coada. Probabil că Ceaușescu rânjește de undeva din mormânt, spune: “uite, ați vrut capitalism, dar tot stați la cozi, haha!”. La PECO, coadă. La aprozar, coadă.
Fără neapărat legătură cu lanțurile comerciale, însă merita amintit, terasele sunt pline, deși nu mai este așa cald. Și, favoritele mele, cozile de la bancomate, îmi spun in minte: “Ceaușescu ar fi invidios, nu a avut cozi la bancomate!”
Iar la sfârșit de săptămâna sunt atâtea cozi peste tot că nici nu merită să mai ieși din casă pentru cumpărături.
Să tragem linie. Prețurile la produsele alimentare și ne-alimentare s-au dublat, triplat, spuneți-i inflație, lăcomie, greedflatie, înjurați cum vreți. Și dacă tot sunteți pe subiect, pentru că nu sunteți analiști economici, profesori de economie, experți in prociclicitate sau angajați la BNR și INS și ASE și consultanți la bănci, întrebați specialiștii de acolo: cum de le iese lor inflație de numai 5-6%?
Dar. Dar! Dacă, în ciuda prețurilor nesimțite, oamenii stau la coadă să cumpere. Dacă există o efuziune de consumerism și de cheltuit banii aiurea, dacă este timp de pierdut la cumpărături, dacă românii au banii din economia de la suprafață sau din cea subterană, atunci de ce se baga statul peste lanțurile comerciale ca să controleze prețul la producător, la distribuitor, la retailer, la cum i-o mai zice? Aș înțelege, poate, să intervină acolo unde mărcile proprii ale magazinelor sunt promovate agresiv la raft cu prețuri mici, iar celorlalte li se cere taxa de listare dar, să plafonezi prețul la raft când cererea este demonstrată prin cozi este antieconomic, anticapitalist, anticoncurențial. Și foarte grav, împotriva legii cererii și ofertei.
Știți cine intervine pe lanțurile comerciale? Statul. Un jucător care are în proprietate companii pe care le-a administrat până au ajuns în faliment. Un jucător care, de exemplu, exportă energie ieftină și cumpără energie scumpă și se miră întrebând de ce e scumpă energia. Un jucător care are datorii la fisc. Un jucător care, fără să bage de seamă, a fost complice la închiderea unor active strategice, fabrici de mâncare, chimie, energie, apărare. Un jucător care se joacă cu economia punând în funcții de conducere persoane fără nici o pregătire.
Când Statul intra cu cizmele murdare de noroi în economie nu este bine. Cum se chema, parcă socialism?
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Pai ca sa reduca inflatia. De aia. Poate ca autorul nu intelege, dar inflatia e o problema majora a economiei romanesti.
Oamenii au un obicei "prost": ca să trăiască trebuie să... MĂNÂNCE!
Nașpa, știu, dar adevărat!
Așa că NU AU ÎNCOTRO, orice ar fi, TREBUIE să cumpere mâncare!
De aici și până la a face apologia speculei e cale lungă...sau scurtă, depinde cum privești.
Statul TREBUIE să țină sub control cumva pornirile speculanților, altfel ajungem, și din acest punct de vedere, ca în America de Sud!
Lăsați de capul lor vor întinde coarda cu aplomb și nesimțire.
Un cunoscut a primit de la un furnizor de gaz o factură "de regularizare" de 7500 lei. Fără plafonare era falit.
Așa că nu mai lăudați "autoreglarea" pieței, nu vă mai crede nimeni, toți vor să speculeze cât mai mult!
Cum să nu fie constrânși oameni să cumpere din zona în care locuiesc? Nu toți au mașină și nu toți sunt în stare să care cumpărăturile 2 km de la următorul magazin. Oricum și să cari un bax cu apă de la magazin până acasă e ceva dar de la unul mai îndepărtat.
Toneta de la colț face "concurență" gigantului Auchan. Ba, tu te auzi când debitezi comediile astea??
Ca zilele trecute la Striblea, ce să vezi doar patronache intrau în direct supărați că nu pot face speculă!