Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De trei ani, peste 300 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Dragnea a tăiat bugetele tuturor instituțiilor, cu 3 excepții, și l-a certat pe ministrul Finanțelor „că e prea moale”

Viorel Ștefan

Președintele PSD, Liviu Dragnea, s-a întors din America furios că bugetul pe care-l dăduse în lucru la plecare s-a modificat în ultimele zile în sensul creșterii alocărilor pentru unele instituții, cum este SRI. Suspectul de serviciu: Viorel Ștefan, ministrul de Finanțe.

Marți seara, Liviu Dragnea i-a convocat pe rând pe miniștrii Cabinetului Grindeanu la sediul din Băneasa al partidului, acolo unde au cartierul general departamentele PSD și unde va activa probabil Guvernul din umbră - „Comisia de monitorizare a Cabinetului”.

„Din eroare, au încercat să pună alte priorități care nu erau în programul de guvernare. Parte din instituții aveau bugete mai mari decât le era strict necesar. Principiul a fost ca toate să aibă bugete mai mici, cu trei excepții - Înalta Curte, CSM, Ministerul Public (măriri generate de drepturi salariale câștigate). Autoritatea Electorală Permanentă va avea același buget. În rest, toți vor avea bugete mai mici”, a comunicat presei Liviu Dragnea rezultatul întâlnirii.

„Și la SRI e mai mic bugetul, pentru că se poate funcționa”, a subliniat liderul PSD.

Întrebat dacă Viorel Ștefan a greșit bugetul într-o asemenea măsură, încât să fie remaniat, Liviu Dragnea s-a mărginit la cartonașul galben: „Viorel Ștefan a fost la prima confruntare cu ministerele și a fost mai moale decât trebuia să fie un ministru de Finanțe”.

Dragnea a mai spus că „s-ar putea ca joi” bugetul să fie discutat în ședința de Guvern.

Tichetele de vacanță promise bugetarilor în programul de guvernare au fost amânate

Pe de altă parte, Guvernul a amânat acordarea de bonuri de masă, tichete de vacanță, tichete cadou, precum și plata orelor suplimentare pentru bugetari în 2017. Măsura apare într-un proiect de ordonanță de urgență publicat de Ministerul Finanțelor.

În Programul de guvernare 2017-2020 al alianței PSD-ALDE se arată că toți bugetarii „vor beneficia anual, începând cu primul semestru din 2017, de un tichet de vacanţă egal cu valoarea salariului minim brut din acel an, care va putea fi utilizat în interiorul granițelor României”. Tot în programul de guvernare se amintește că „plata orelor suplimentare, dar și a gărzilor va fi obligatorie, doar dacă salariatul nu va solicita convertirea acestora în zile libere și dacă acestea au fost cerute expres de ordonatorii principali de credite”.

Amintim că nici în anii anteriori aceste facilități nu au fost acordate, pe motiv de lipsă a finanțării.  

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Păi din câte văzurăm la televizor, la ceremonia de învestitură a mega și ultraprofesionistului-cabinet Dragnea/Grindeanu, Președintele Klaus Iohannis l-a sfătuit pe d-l Dragnea să-i învețe pe miniștrii ăi mici, Programul de Guvernare... Uite că n-a făcut-o și ete ce-a ieșit!
  A propos... profesorimea să fie mândră că a votat PSD-ul care alocă mai puțini bani Educației în comparație cu 2016 și NU respectă legea educației naționale nici în al 8-lea an de la intrarea ei în vigoare (6% din PIB!)
  Felicitări!
  • Like 0
 • check icon
  A mai fost unul care se pricepea la toate ... și a sfârșit prost, la Târgoviște: atenție sporită tov dragnea!
  • Like 0
 • Propaganda bolșevică , specifica Tov Stalin din Teleorman ! Nu înțeleg de ce nu s-a revoltat și ca bugetul lui de președinte al Camerei a fost suplimentat ?
  • Like 0
 • check icon
  Interesant! Webiste-ul profit.ro anunţă – citându-l pe ministrul Turismului, Mircea Dobre – că "fiecare bugetar va primi în jurul datei de 1 iulie un tichet electronic de vacanţă de valoarea unui salariu minim pe economie pe care îl pot folosi oriunde în ţară şi oricând, până la sfârşitul anului" [https://goo.gl/qxoY9s]. Scuzat să fiu, dar ori ministrul minte (ceea ce nu m-ar mira), ori dumneavoastră n-aveţi surse de încredere.
  • Like 0


Îți recomandăm

Olguța Totolici

Despre soția lui Dan Barna opinia publică a aflat relativ recent, în momentul în care candidatul la președinție și-a făcut publică averea, iar în dreptul soției câștigurile erau „ascunse”, ca urmare a unei clauze de confidențialitate semnate cu firma la care aceasta lucrează. Intrigată, am dorit să o cunosc pe doamna în discuție, ca să aflu direct de la sursă cine e și „câte parale face”.

Citește mai mult

Marius Manole/Foto: Alexandra Pandrea

„Cred că aș pleca de la educarea profesorilor, de la a-i face ei să înțeleagă că sunt foarte importanți și că trebuie să aplice o altă metodă, nu pe cea pe care o știm noi de demult, cu rigla peste mână, cu învățatul cuvânt cu cuvânt din carte, cu învățatul comentariilor”, spune actorul Marius Manole. (Foto: Alexandra Pandrea)

Citește mai mult