Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Dragnea a tăiat bugetele tuturor instituțiilor, cu 3 excepții, și l-a certat pe ministrul Finanțelor „că e prea moale”

Viorel Ștefan

Președintele PSD, Liviu Dragnea, s-a întors din America furios că bugetul pe care-l dăduse în lucru la plecare s-a modificat în ultimele zile în sensul creșterii alocărilor pentru unele instituții, cum este SRI. Suspectul de serviciu: Viorel Ștefan, ministrul de Finanțe.

Marți seara, Liviu Dragnea i-a convocat pe rând pe miniștrii Cabinetului Grindeanu la sediul din Băneasa al partidului, acolo unde au cartierul general departamentele PSD și unde va activa probabil Guvernul din umbră - „Comisia de monitorizare a Cabinetului”.

„Din eroare, au încercat să pună alte priorități care nu erau în programul de guvernare. Parte din instituții aveau bugete mai mari decât le era strict necesar. Principiul a fost ca toate să aibă bugete mai mici, cu trei excepții - Înalta Curte, CSM, Ministerul Public (măriri generate de drepturi salariale câștigate). Autoritatea Electorală Permanentă va avea același buget. În rest, toți vor avea bugete mai mici”, a comunicat presei Liviu Dragnea rezultatul întâlnirii.

„Și la SRI e mai mic bugetul, pentru că se poate funcționa”, a subliniat liderul PSD.

Întrebat dacă Viorel Ștefan a greșit bugetul într-o asemenea măsură, încât să fie remaniat, Liviu Dragnea s-a mărginit la cartonașul galben: „Viorel Ștefan a fost la prima confruntare cu ministerele și a fost mai moale decât trebuia să fie un ministru de Finanțe”.

Dragnea a mai spus că „s-ar putea ca joi” bugetul să fie discutat în ședința de Guvern.

Tichetele de vacanță promise bugetarilor în programul de guvernare au fost amânate

Pe de altă parte, Guvernul a amânat acordarea de bonuri de masă, tichete de vacanță, tichete cadou, precum și plata orelor suplimentare pentru bugetari în 2017. Măsura apare într-un proiect de ordonanță de urgență publicat de Ministerul Finanțelor.

În Programul de guvernare 2017-2020 al alianței PSD-ALDE se arată că toți bugetarii „vor beneficia anual, începând cu primul semestru din 2017, de un tichet de vacanţă egal cu valoarea salariului minim brut din acel an, care va putea fi utilizat în interiorul granițelor României”. Tot în programul de guvernare se amintește că „plata orelor suplimentare, dar și a gărzilor va fi obligatorie, doar dacă salariatul nu va solicita convertirea acestora în zile libere și dacă acestea au fost cerute expres de ordonatorii principali de credite”.

Amintim că nici în anii anteriori aceste facilități nu au fost acordate, pe motiv de lipsă a finanțării.  

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Păi din câte văzurăm la televizor, la ceremonia de învestitură a mega și ultraprofesionistului-cabinet Dragnea/Grindeanu, Președintele Klaus Iohannis l-a sfătuit pe d-l Dragnea să-i învețe pe miniștrii ăi mici, Programul de Guvernare... Uite că n-a făcut-o și ete ce-a ieșit!
  A propos... profesorimea să fie mândră că a votat PSD-ul care alocă mai puțini bani Educației în comparație cu 2016 și NU respectă legea educației naționale nici în al 8-lea an de la intrarea ei în vigoare (6% din PIB!)
  Felicitări!
  • Like 0
 • check icon
  A mai fost unul care se pricepea la toate ... și a sfârșit prost, la Târgoviște: atenție sporită tov dragnea!
  • Like 0
 • Propaganda bolșevică , specifica Tov Stalin din Teleorman ! Nu înțeleg de ce nu s-a revoltat și ca bugetul lui de președinte al Camerei a fost suplimentat ?
  • Like 0
 • check icon
  Interesant! Webiste-ul profit.ro anunţă – citându-l pe ministrul Turismului, Mircea Dobre – că "fiecare bugetar va primi în jurul datei de 1 iulie un tichet electronic de vacanţă de valoarea unui salariu minim pe economie pe care îl pot folosi oriunde în ţară şi oricând, până la sfârşitul anului" [https://goo.gl/qxoY9s]. Scuzat să fiu, dar ori ministrul minte (ceea ce nu m-ar mira), ori dumneavoastră n-aveţi surse de încredere.
  • Like 0


Îți recomandăm

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult