Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Dragnea a tăiat bugetele tuturor instituțiilor, cu 3 excepții, și l-a certat pe ministrul Finanțelor „că e prea moale”

Viorel Ștefan

Președintele PSD, Liviu Dragnea, s-a întors din America furios că bugetul pe care-l dăduse în lucru la plecare s-a modificat în ultimele zile în sensul creșterii alocărilor pentru unele instituții, cum este SRI. Suspectul de serviciu: Viorel Ștefan, ministrul de Finanțe.

Marți seara, Liviu Dragnea i-a convocat pe rând pe miniștrii Cabinetului Grindeanu la sediul din Băneasa al partidului, acolo unde au cartierul general departamentele PSD și unde va activa probabil Guvernul din umbră - „Comisia de monitorizare a Cabinetului”.

„Din eroare, au încercat să pună alte priorități care nu erau în programul de guvernare. Parte din instituții aveau bugete mai mari decât le era strict necesar. Principiul a fost ca toate să aibă bugete mai mici, cu trei excepții - Înalta Curte, CSM, Ministerul Public (măriri generate de drepturi salariale câștigate). Autoritatea Electorală Permanentă va avea același buget. În rest, toți vor avea bugete mai mici”, a comunicat presei Liviu Dragnea rezultatul întâlnirii.

„Și la SRI e mai mic bugetul, pentru că se poate funcționa”, a subliniat liderul PSD.

Întrebat dacă Viorel Ștefan a greșit bugetul într-o asemenea măsură, încât să fie remaniat, Liviu Dragnea s-a mărginit la cartonașul galben: „Viorel Ștefan a fost la prima confruntare cu ministerele și a fost mai moale decât trebuia să fie un ministru de Finanțe”.

Dragnea a mai spus că „s-ar putea ca joi” bugetul să fie discutat în ședința de Guvern.

Tichetele de vacanță promise bugetarilor în programul de guvernare au fost amânate

Pe de altă parte, Guvernul a amânat acordarea de bonuri de masă, tichete de vacanță, tichete cadou, precum și plata orelor suplimentare pentru bugetari în 2017. Măsura apare într-un proiect de ordonanță de urgență publicat de Ministerul Finanțelor.

În Programul de guvernare 2017-2020 al alianței PSD-ALDE se arată că toți bugetarii „vor beneficia anual, începând cu primul semestru din 2017, de un tichet de vacanţă egal cu valoarea salariului minim brut din acel an, care va putea fi utilizat în interiorul granițelor României”. Tot în programul de guvernare se amintește că „plata orelor suplimentare, dar și a gărzilor va fi obligatorie, doar dacă salariatul nu va solicita convertirea acestora în zile libere și dacă acestea au fost cerute expres de ordonatorii principali de credite”.

Amintim că nici în anii anteriori aceste facilități nu au fost acordate, pe motiv de lipsă a finanțării.  

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Păi din câte văzurăm la televizor, la ceremonia de învestitură a mega și ultraprofesionistului-cabinet Dragnea/Grindeanu, Președintele Klaus Iohannis l-a sfătuit pe d-l Dragnea să-i învețe pe miniștrii ăi mici, Programul de Guvernare... Uite că n-a făcut-o și ete ce-a ieșit!
  A propos... profesorimea să fie mândră că a votat PSD-ul care alocă mai puțini bani Educației în comparație cu 2016 și NU respectă legea educației naționale nici în al 8-lea an de la intrarea ei în vigoare (6% din PIB!)
  Felicitări!
  • Like 0
 • check icon
  A mai fost unul care se pricepea la toate ... și a sfârșit prost, la Târgoviște: atenție sporită tov dragnea!
  • Like 0
 • Propaganda bolșevică , specifica Tov Stalin din Teleorman ! Nu înțeleg de ce nu s-a revoltat și ca bugetul lui de președinte al Camerei a fost suplimentat ?
  • Like 0
 • check icon
  Interesant! Webiste-ul profit.ro anunţă – citându-l pe ministrul Turismului, Mircea Dobre – că "fiecare bugetar va primi în jurul datei de 1 iulie un tichet electronic de vacanţă de valoarea unui salariu minim pe economie pe care îl pot folosi oriunde în ţară şi oricând, până la sfârşitul anului" [https://goo.gl/qxoY9s]. Scuzat să fiu, dar ori ministrul minte (ceea ce nu m-ar mira), ori dumneavoastră n-aveţi surse de încredere.
  • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Halep - Moisescu

Sportivii români trebuie să depășească- pentru a face performanță- limite care le sunt impuse de la vârste mici. „Nu poți să faci aia”, „Nu ești în stare”, „Nu poți să ajungi numărul unu”, „Nu poți să câștigi un Grand Slam”, spune Simona Halep, care crede că un sportiv cu pishicul „tare”, e mai pregătit să fie campion. Ea are și câteva sfaturi pentru părinții care își încurajează copiii să facă sport.

Citește mai mult

ANAF - declarații online

În ultimele două luni și jumătate, multe dintre instituțiile publice din România au descoperit că pot funcționa și fără dosar cu șină. O ordonanță dată de Guvern în perioada pandemiei le obligă astăzi să primească de la cetățeni documente în format electronic și să le răspundă în același fel. „

Citește mai mult

Emil Hurezeanu

„Altă soluție nu mai e. Nu avem încotro. trebuie să recurgem la cele mai bune strategii pentru obținerea acestor bani și, mai ales, pentru folosirea lor”, spune Emil Hurezeanu. (Foto: Inquam Photos/ Virgil Simonescu)

Citește mai mult

Meat-up

În vara lui 2018, Paul Petri şi Vio Nechiti și-au deschis un restaurant de burgeri în Cluj, după ce și-au cultivat și antrenat pasiunea pentru gătit în bucătăria unui restaurant de 4 stele din Anglia.

Citește mai mult

Teodosie împărtășind

ÎPS Teodosie, fost Snagoveanul, actualmente Tomitanul, s-a eliberat de sub dictatura distanțării sociale și a împărtășit mai mulți copii, cu aceeași linguriță. Un gest de sfidare față de autorități, de nesupunere și de declarare a autonomiei sale de ierarh. Patriarhia însăși a găsit acțiunea ÎPS-ului de la malul mării „ostentativă” și a recomandat respectarea legilor țării.

Citește mai mult