Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Ministrul Finanțelor Viorel Ștefan dezminte informația privind naționalizarea fondurilor de pensii private: „Aberant”

Ministrul Finanțelor, Viorel Ștefan, a declarat miercuri la începutul ședinței de guvern că informația cu privire la o eventuală naționalizare a fondurilor private de pensii „nu are niciun temei” și că nu există nicio rațiune economică, politică, financiară, bugetară care să determine o asttel de „decizie de-a dreptul aberantă”.

„Pilonul II de pensii este o schemă de succes, administratorii de fond realizează un randament foarte bun, numărul de celor care contribuie se apropie de 7 milioane de cetățeni. Chiar dacă cota de transfer de la fondul public de pensii către fondul privat a rămas la 5,1 la sută, ca în 2016, datorită creșterii numărului de contributori prin crearea de noi locuri de muncă fondul va încasa în 2017 un plus de 1,3-1,4 miliarde de lei, ceea ce este un indiciu că acesta se consolidează și va asigura, atunci când primele generații vor beneficia, niște pensii în completarea pensiilor din sistemul public destul de consistente”, a declarat miercuri ministrul Viorel Ștefan.

NN Pensii şi-a avertizat recent contributorii printr-un newsletter că în ultimele săptămâni au existat discuții în spațiul public cu privire la o eventuală naționalizare a fondurilor de pensii private. O decizie similară a fost luată de autoritățile din Ungaria și Polonia.

„Drepturile tale de participant la Pilonul II pot fi influențate de decizii politice precum înghețarea valorii procentului din venitul brut aferent contribuției la fondul de pensii, blocarea parțială sau integrală a virării acestei contribuții sau naționalizarea sumelor acumulate până acum în conturile viitorilor pensionari. De aceea, este important să urmărești permanent ce se întâmplă cu pensia ta și să te implici activ în demersurile de economisire suplimentară pentru un trai decent la bătrânețe”, se arată în mesajul transmis de cel mai mare fond de pensii private obligatorii.

Autoritatea de Supraveghere Financiară a precizat miercuri într-un comunicat că „nu au fost şi nu sunt discuţii oficiale pe acest subiect", potrivit News.ro

„Autoritatea de Supraveghere Financiară a luat act de declaraţiile din ultima vreme care au făcut referire la o aşa zisă naţionalizare a fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II), pe care însă nu le împărtăşeşte. Nu au fost şi nu sunt discuţii oficiale pe acest subiect.De aceea, poziţia recentă a societăţii NN Pensii, care a avut o intervenţie în spaţiul public pe această temă, este excesivă şi neavenită", se arată într-un comunicat al ASF.

Reprezentanții ASF afirmă că „nu pot fi introduse subiecte în discuţia cu consumatorii pe baza unor zvonuri sau declaraţii politice".

„Sistemul pensiilor private obligatorii este unul solid, aflat în creştere şi care are capacitatea de a genera beneficii pentru participanţii la sistem. În acest context, ASF nu vede nicio justificare posibilă pentru o eventuală decizie care priveşte naţionalizarea Pilonului II de pensii", adaugă comunicatul ASF.

Naționalizarea Pilonului II este „absurdă, aberantă” a spus miercuri și senatorul PSD Șerban Nicolae, care a adăugat că el „nu a auzit de așa ceva”. „Este aberant, absurd să se producă o astfel de naționalizare”, a spus Șerban Nicolae, potrivit Digi24.

NN Pensii: Conţinutul scrisorii este unul informativ, nu un avertisment

Administratorul de pensii private NN Pensii a precizat miercuri că scrisoarea transmisă clienților în ultimele zile reprezintă un răspuns la solicitările de clarificare din partea clienţilor, iar conţinutul scrisorii este unul exclusiv informativ şi nu este un avertisment, conform News.ro.

„Această comunicare a venit în contextul în care NN transmite lunar peste 300.000 de mesaje electronice clienților săi, care conțin informații referitoare la situația contului lor individual de pensie de fiecare data când noi sume sunt adăugate, iar anual sunt trimise aproximativ 1,9 milioane de scrisori care analizează evoluția nivelul anului anterior către adresa de corespondență a clienților.

Apreciem faptul că, prin declarațiile făcute, atât Ministerul de Finanțe, cât și Autoritatea de Supraveghere Financiară au avut un punct de vedere ferm cu privire la susținerea sistemului de pensii administrate privat. Aceste declarații sunt îmbucurătoare, cu atât mai mult cu cât considerăm că aportul fondurilor de pensii private în susținerea dezvoltării economiei naționale poate crește semnificativ”, se arată într-un comunicat al NN Pensii.

Subiectul naționalizării fondurilor de pensii private a fost adus în discuție recent de prim-vicepreședintele PNL Cătălin Predoiu, dar ipoteza a fost infirmată de ministrul Finanțelor, Viorel Ștefan.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • La fel de sigur și nevinovat era și Ciordache când ne asigura ca nu exista pe ordinea de zi a guvernului OUG 13 iar noaptea ne-am trezit cu ea . Iar asigurările senatorului șofer Șerban "mai animalule " sunt la fel de liniștitoare ca cele ale Mariei Vlas , care ne-a zis sa dormim liniștiti !
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult