Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Ministrul Finanțelor Viorel Ștefan dezminte informația privind naționalizarea fondurilor de pensii private: „Aberant”

Ministrul Finanțelor, Viorel Ștefan, a declarat miercuri la începutul ședinței de guvern că informația cu privire la o eventuală naționalizare a fondurilor private de pensii „nu are niciun temei” și că nu există nicio rațiune economică, politică, financiară, bugetară care să determine o asttel de „decizie de-a dreptul aberantă”.

„Pilonul II de pensii este o schemă de succes, administratorii de fond realizează un randament foarte bun, numărul de celor care contribuie se apropie de 7 milioane de cetățeni. Chiar dacă cota de transfer de la fondul public de pensii către fondul privat a rămas la 5,1 la sută, ca în 2016, datorită creșterii numărului de contributori prin crearea de noi locuri de muncă fondul va încasa în 2017 un plus de 1,3-1,4 miliarde de lei, ceea ce este un indiciu că acesta se consolidează și va asigura, atunci când primele generații vor beneficia, niște pensii în completarea pensiilor din sistemul public destul de consistente”, a declarat miercuri ministrul Viorel Ștefan.

NN Pensii şi-a avertizat recent contributorii printr-un newsletter că în ultimele săptămâni au existat discuții în spațiul public cu privire la o eventuală naționalizare a fondurilor de pensii private. O decizie similară a fost luată de autoritățile din Ungaria și Polonia.

„Drepturile tale de participant la Pilonul II pot fi influențate de decizii politice precum înghețarea valorii procentului din venitul brut aferent contribuției la fondul de pensii, blocarea parțială sau integrală a virării acestei contribuții sau naționalizarea sumelor acumulate până acum în conturile viitorilor pensionari. De aceea, este important să urmărești permanent ce se întâmplă cu pensia ta și să te implici activ în demersurile de economisire suplimentară pentru un trai decent la bătrânețe”, se arată în mesajul transmis de cel mai mare fond de pensii private obligatorii.

Autoritatea de Supraveghere Financiară a precizat miercuri într-un comunicat că „nu au fost şi nu sunt discuţii oficiale pe acest subiect", potrivit News.ro

„Autoritatea de Supraveghere Financiară a luat act de declaraţiile din ultima vreme care au făcut referire la o aşa zisă naţionalizare a fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II), pe care însă nu le împărtăşeşte. Nu au fost şi nu sunt discuţii oficiale pe acest subiect.De aceea, poziţia recentă a societăţii NN Pensii, care a avut o intervenţie în spaţiul public pe această temă, este excesivă şi neavenită", se arată într-un comunicat al ASF.

Reprezentanții ASF afirmă că „nu pot fi introduse subiecte în discuţia cu consumatorii pe baza unor zvonuri sau declaraţii politice".

„Sistemul pensiilor private obligatorii este unul solid, aflat în creştere şi care are capacitatea de a genera beneficii pentru participanţii la sistem. În acest context, ASF nu vede nicio justificare posibilă pentru o eventuală decizie care priveşte naţionalizarea Pilonului II de pensii", adaugă comunicatul ASF.

Naționalizarea Pilonului II este „absurdă, aberantă” a spus miercuri și senatorul PSD Șerban Nicolae, care a adăugat că el „nu a auzit de așa ceva”. „Este aberant, absurd să se producă o astfel de naționalizare”, a spus Șerban Nicolae, potrivit Digi24.

NN Pensii: Conţinutul scrisorii este unul informativ, nu un avertisment

Administratorul de pensii private NN Pensii a precizat miercuri că scrisoarea transmisă clienților în ultimele zile reprezintă un răspuns la solicitările de clarificare din partea clienţilor, iar conţinutul scrisorii este unul exclusiv informativ şi nu este un avertisment, conform News.ro.

„Această comunicare a venit în contextul în care NN transmite lunar peste 300.000 de mesaje electronice clienților săi, care conțin informații referitoare la situația contului lor individual de pensie de fiecare data când noi sume sunt adăugate, iar anual sunt trimise aproximativ 1,9 milioane de scrisori care analizează evoluția nivelul anului anterior către adresa de corespondență a clienților.

Apreciem faptul că, prin declarațiile făcute, atât Ministerul de Finanțe, cât și Autoritatea de Supraveghere Financiară au avut un punct de vedere ferm cu privire la susținerea sistemului de pensii administrate privat. Aceste declarații sunt îmbucurătoare, cu atât mai mult cu cât considerăm că aportul fondurilor de pensii private în susținerea dezvoltării economiei naționale poate crește semnificativ”, se arată într-un comunicat al NN Pensii.

Subiectul naționalizării fondurilor de pensii private a fost adus în discuție recent de prim-vicepreședintele PNL Cătălin Predoiu, dar ipoteza a fost infirmată de ministrul Finanțelor, Viorel Ștefan.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • La fel de sigur și nevinovat era și Ciordache când ne asigura ca nu exista pe ordinea de zi a guvernului OUG 13 iar noaptea ne-am trezit cu ea . Iar asigurările senatorului șofer Șerban "mai animalule " sunt la fel de liniștitoare ca cele ale Mariei Vlas , care ne-a zis sa dormim liniștiti !
    • Like 0


Îți recomandăm

Telemunca

Odată cu răspândirea noului coronavirus de la o țară la alta, companiile din toată lumea și-au schimbat politica de resurse umane și și-au încurajat angajații să lucreze la distanță pentru a preveni extinderea epidemiei. O decizie care ține de supraviețuirea biologică, dar și de supraviețuirea ca business. (Foto: Guliver/ Getty Images)

Citește mai mult

Recul

Povestea Recul începe în 2015, când regizorul Vlad Dragomirescu și actorul Bogdan Untilă și-au propus să creeze un incubator pentru proiecte culturale independente, care să cuprindă două direcții: teatrul de improvizație și teatrul clasic.

Citește mai mult

Alphahead

Vishal Narender și Georgeta Brehoi, soția sa, au venit în România în urmă cu 4 ani, după ce au lucrat în mai multe multinaționale din India, Franța și Irlanda, și au decis să-și investească toate economiile pentru a produce echipamente moto.

Citește mai mult