Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

NN Pensii și-a avertizat contributorii despre o posibilă naţionalizare a fondurilor de pensii private: „Drepturile tale pot fi influenţate de decizii politice”

NN Pensii şi-a avertizat recent contributorii printr-un newsletter că în ultimele săptămâni au existat discuții în spațiul public cu privire la o eventuală naționalizare a fondurilor de pensii private. O decizie similară a fost luată de autoritățile din Ungaria și Polonia.

Fondul, care s-a desprins în 2014 din grupul ING, și-a îndemnat clienții să se informeze permanent cu privire la ce se întâmplă cu pensiile lor și să se implice activ „în demersuri de economisire suplimentară”.

„Drepturile tale de participant la Pilonul II pot fi influențate de decizii politice precum înghețarea valorii procentului din venitul brut aferent contribuției la fondul de pensii, blocarea parțială sau integrală a virării acestei contribuții sau naționalizarea sumelor acumulate până acum în conturile viitorilor pensionari. De aceea, este important să urmărești permanent ce se întâmplă cu pensia ta și să te implici activ în demersurile de economisire suplimentară pentru un trai decent la bătrânețe”, se arată în mesajul transmis de cel mai mare fond de pensii private obligatorii.

În prezent, o cotă de 5,1% din salariul brut al unei persoane - parte din contribuția către asigurările sociale plătite de angajator - este redirecționată automat către fondul de pensii private obligatorii la care a aderat angajatul. Fondurile private de pensii obligatorii au aproximativ 6,8 milioane de participanţi.

Mesajul primit de clienții NN:

Subiectul naționalizării fondurilor de pensii private a fost adus în discuție recent de prim-vicepreședintele PNL Cătălin Predoiu, dar ipoteza a fost infirmată de ministrul Finanțelor, Viorel Ștefan.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Lacrimal si bocete romanesti dar toata PRICINA e de la tradarea si izgonirea lui ALECSANDRU Ion CUZA si pupatul in cur STRAINII Hohenzoleri .
  • Like 0
 • La bolșevici nu le place genul asta de informare responsabila a clientiilor , lor le place sa facă totul pe furiș noaptea ca hotii . oricum vorbele ministrului Viorel de la finanțe sunt la fel de credibile ca cele ale lu Ciordache și Prim sluga țării care ne asigurau ca nu este pe ordinea de zi celebra OUG 13 , și ne-am trezit cu ea pe cap in miezul nopții .
  • Like 1
 • check icon
  Pare o diversiune, oare cine a scornicit-o?
  • Like 0
 • check icon
  Mie mi-e teamă că NN lovește la gioale...
  • Like 0
  • @
   Ooops, hopa si Rumburak! Chiar mi-era dor de tine!
   • Like 0
 • O manipulare ordinară! Mişu Negriţoiu şi multinaţionala NN au făcut o diversiune. Aşa ceva nu trebuie lăsat nepedepsit. Dacă o firmă românească făcea aşa ceva în Olanda, ce se întâmpla? Nici măcar într-o colonie olandeză NN nu-şi permitea să genereze o asemenea diversiune.

  Republica a preluat ştirea pe nemestecate... Nu-mi dau seama de ce... Chiar nu-mi dau seama...
  • Like 0
  • @ Constantin
   Tov Constantin eu zic ca in semn de protest matale sa nu mai cumperi lalele . Așa ne asigurau Ciordache si Grindeanu ca OUG 13 ne era pe ordinea de zi și ne-am trezit cu ea noaptea le 10 . Las-o mai ușor cu încrederea asta oarba in tot ce zice partidul bolșevic .
   • Like 2
 • Cri check icon
  Chiar trebuie sa "analizati" orice zvon imbecil ?
  Daca maine vreo oficina de presa o sa afirme ca PSD vrea sa impoziteze cetatenii mai inalti de 2 metri pentru ca pantofii pentru ei necesita mai mult consum de materiale, veti analiza doct si competent "stirea" ?
  • Like 0
 • Numai faptul ca s-a discutat posibilitatea asta ma panicheaza putin. Chiar ar fi o miscare jegoasa rau de tot a statului.
  • Like 3
  • @ Alina Elena
   Nu s-a discutat posibiltatea asta... Cine a discutat? NN? Mişu Negriţoiu? Olanda?
   • Like 0
  • @ Constantin
   Marcu check icon
   Posibilitatea s-a discutat cu siguranta si s-a discutat intens, nu doar la nivel inalt. Am prieteni care lucreaza in firme de asigurari (altele decat NN) si am vorbit "la o bere" despre o astfel de idee inainte ca NN sa trimita scrisoarea cu pricina. Si daca informatia a ajuns la niste simplii angajati ai firmelor (nu vorbim de directori sau persoane cu functii inalte), cu siguranta "ideea" a fost destul de discutata. Si sincer, citind scrisoare NN imi pare ca indeamna la informare, nu la altceva. Asta in conditiile in care, daca Guvernul nu dezmintea zvonurile (si ati vazut ca le-a luat ceva sa le dezminta - probabil aveau nevoie de aprobare de mai sus ca nu se va nationaliza nimic), NN risca sa se trezeasca cu persoane care isi retrag fonduri sau isi schimba societatea de asigurari. Cred ca a dat dovada de curaj in situatia asta, cand toti ceilalti au mers pe burta sa nu isi sperie clientii.
   • Like 1
  • @ Marcu
   Sunt de aceeasi parare. Nu pot sa uit sloganul cu "Dormi linistit....." Cred ca este cazul sa stam mai mult treji, chiar daca mai trebuie sa facem asta si noaptea, cu schimbul. Prea s-au obisnuit sa "ne traga la gioale" noaptea, ca hotii, pe tot felul de teme. Este suficient sa vedem cum au crescut preturile dupa ultimele "mariri". Ca acum nu mai zice nimeni nimic, nu auzi de nici o statsitica oficiala privind cresterea costului cosului zilnic......
   • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Simona Halep - Foto: Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

„Am crescut cu o mentalitate că eram mică, că nu o să ajung să fiu tenismenă, nu o să ajung să fiu sus în clasament, nu o să ajung să câștig turnee mari. Cum până nu demult, în 2017, mi se spunea « nu ai mental de campion de Grand Slam».” (Foto; Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

Citește mai mult

Oradea centru

„Trebuie să existe o abordare integrată pentru că altfel, cu sisteme, cu programe diferite, cu lucruri făcute nișat, nu ai cum să faci o integrare la nivel național. Toate sistemele folosite de autoritățile din România trebuie să fie compatibile, pentru că altfel nu poți să faci mai mult decât s-a făcut până acum”, crede Ilie Bolojan. (Foto: Silviu Filip/ Inquam Photos)

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Halep - Moisescu

Sportivii români trebuie să depășească- pentru a face performanță- limite care le sunt impuse de la vârste mici. „Nu poți să faci aia”, „Nu ești în stare”, „Nu poți să ajungi numărul unu”, „Nu poți să câștigi un Grand Slam”, spune Simona Halep, care crede că un sportiv cu pishicul „tare”, e mai pregătit să fie campion. Ea are și câteva sfaturi pentru părinții care își încurajează copiii să facă sport.

Citește mai mult

ANAF - declarații online

În ultimele două luni și jumătate, multe dintre instituțiile publice din România au descoperit că pot funcționa și fără dosar cu șină. O ordonanță dată de Guvern în perioada pandemiei le obligă astăzi să primească de la cetățeni documente în format electronic și să le răspundă în același fel. „

Citește mai mult