Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Liviu Dragnea este tot mai singur. Strada, din ce în ce mai aproape de victorie

Prejudiciul de imagine aduse de protestele împotriva trecerii ordonanțelor la ceas de noapte au avut un impact mediatic greu de estimat.

Liderul PSD și susținătorii săi rămân tot mai singuri, iar efectele încăpățânării lor asupra imaginii României sunt, la fel, extrem de grave. Protestele de joi seara au fost transmise în direct de posturi de televiziune europene, iar pe social media rezistența manifestanților este dat drept exemplu ca model de luptă împotriva nedreptății.

Și-au exprimat opoziția față de modificările care dezincriminează abuzul în serviciu pentru pagube de până la 200.000 de lei reprezentanți ai mediului academic, sindicate, asociații patronale, camere de comerț, ambasade, lideri ai cancelariilor europene, parlamentari UE (chiar și din familia europeană socialistă), lideri de opinie, organizații non-guvernamentale, artiști cunoscuți și nu în ultimul rând, sute de mii de români care ies în stradă din 22 ianuarie în mitinguri ample, devenite tot mai răspândite. 

O lovitură puternică a primit liderul Liviu Dragnea de la reprezentanții bisericilor, care transmit în cuvinte simple că susțin pacea socială: "Pozitia Patriarhiei fata de contextul social actual, din nefericire din ce în ce mai tensionat, este una de reală îngrijorare și în același timp una subînțeles favorabilă valorilor statutului de drept în care dreptatea și pacea socială sunt și trebuie să rămână esentiale (...) Biserica promovează constant cultura dialogului și civilizația morală a Decalogului", potrivit purtătorului de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu. În Decalog, porunca a VII-a este Să nu furi. "Adesea există violență și tulburare și pentru că oamenii nu mai adună în sufletul lor pacea care vine de la Dumnezeu și care pacifică patimile egoiste ca abuzul de putere și de profit material fără limite" postează pagina de Facebook a agenției Basilica, citând un mesaj din partea Patriarhului Daniel.

Din zona Bisericii Catolice, Arhiepiscopul Robu spune „Noi înghițim foarte ușor neglijențele, corupția, minciuna, șmecheria, și toate acestea ni se par că sunt nimicuri... N-am făcut mare lucru până acum ca să schimbăm ceva - nu numai noi, Biserica, dar toată lumea: și voi, și noi, toți -, că nu am protestat atunci când am întâlnit și minciuna și corupția și neglijența, indiferența. Căci acestea, la un moment dat, pot fi criminale”.

În media, până și cei mai mari susținători ai PSD, cei care îi ajută fățiș, au început să schimbe tonul, să fie mai nuanțati, semn că până și aceste canale și-au dat seama că PSD greșește și că poziționarea lor, împotriva telespectatorilor, este eronată.

Partidul Social Democrat nu ia în calcul contra-manifestații nu din cauză că se gândește la binele public sau pentru că nu vrea să inflameze atmosfera deja tensionată, ci pentru că își dă seama ce semnal de slăbiciune va transmite adunând o masă de câteva mii de oameni aduși cu autocarele de prin județele în care baronii locali încă domină electoratul. Un eșec de proporții ar arăta impotență și slăbirea gravă a legitimității de a face guvern - câștigată prin vot de PSD și ALDE. Un miting ratat, în care un pâlc de oameni aduși cu forța de primarii PSD de prin țară versus nopți întregi cu sute de mii de oameni în proteste spontane ar fi o imagine cruntă pentru un partid deja extrem de slăbit. Calculul este unul pragmatic, aritmetic. 1000 de autobuze cu 40 de oameni fiecare- organizați cu eforturi inimaginabile- tot nu ar aduna mai mult de 40.000 de oameni, adică mai puțin de jumătate decât numărul celor care s-au strâns în Piața Victoriei joi seara.

PSD este ca o echipă de fotbal care a pierdut total de sub control situația și primește gol după gol, iar scorul cu care va pierde partida va fi unul de maidan. Fiefurile PSD, acolo unde liderii partidului au câștigat alegerile locale și parlamentarele fără cea mai mică emoție, cu procente covârșitoare, încep să devină exemple de opoziție a cetățenilor. Joi seară strigătul cel mai îngrijorător pentru PSD vine de la Craiova, feuda Liei Olguța Vasilescu: aproximativ 10.000 de oameni au ieșit.

Grav pentru PSD și ALDE este faptul că manifestațiile se răspândesc precum o epidemie. De la câteva zeci de mii de oameni care mărșăluiau pe străzi prin București pe traseul Piața Universității, Magheru, Guvern, sediul PSD, CNA, Ministerul Justiției, astăzi vorbim de sute de mii, cu manifestații spontane în peste 70 de orașe, între care chiar Alexandria, capitala Teleormanului. Oamenii ies pe străzi și în orașele mici, cum ar fi Blajul, dar și în marile capitale ale Europei.

Feed-urile de Facebook și Instagram sunt inundate cu imagini care s-au transformat în virale, iar România a devenit seri la rând locul de unde sunt cele mai multe transmisiuni în direct pe Facebook (foto: Mihnea Spinoiu).

A devenit cool să ieși să-ți salvezi țara de infractorii aflați vremelnic la putere, a devenit o misiune națională dar și individuală să lași o țară mai corectă, mai curată copiilor care vin din urmă, se cântă imnul, protestarii au intrat în logica unei responsabilități față de generațiile care vin- dacă-i lăsăm acum, vor face orice ca să stea agățați de putere

Spiritul este unul asemănător Revoluției din 1989, companiile își învoiesc angajații de la muncă pentru a merge la proteste, nimeni nu se mai ascunde de teama unor controale sau abuzuri, toți postează pe Facebook. Joi, un restaurant oferea manifestanților înfometați câte o felie de pizza caldă la schimb cu parola #altăîntrebare. Se dau ceaiuri, covrigi, cafea, flori, haine groase, steaguri, cazare, grădinițe în care părinții care vor să protesteze își pot lăsa copiii.

În mediul virtual apar idei despre cum acest conflict poate deveni și mai vizibil- unii se întreabă ce ar însemna o grevă fiscală națională, alții cum ar putea fi paralizată România câte o oră pe zi, alții cum ar putea fi sechestrați guvernanți și parlamentarii până abrogă ordonanțele.

Singurii care par să nu-și dea seama că fiecare clipă care trece este în detrimentul lor și că situația va fi tot mai greu de administrat sunt Liviu Dragnea, Călin Popescu Tăriceanu, premierul Grindeanu, ministrul Justiției și susținătorii lor.

Fiecare moment în care imaginile cu protestele sunt difuzate pe toate mediile, fiecare secvență din Parlament cu membrii PSD înconjurați de colegii lor din opoziție cu afișe pe care scrie hoții/ rușine/ abrogați ordonanțele/ grup organizat de infractori înseamnă puncte în scădere pentru PSD în plan mediatic, inclusiv în rândul celor mai mari fani. Ieri, fotografiile și filmele cu un Liviu Dragnea încolțit de afișele cu proteste așteptând liftul 2 minute în Parlament au fost difuzate live de mai toate posturile. Fiecare minciună sau explicație falsă dată de liderul PSD și premier sunt disecate, analizate factual. Se fac desene, afișe, se fac capturi cu liderii coaliției de la guvernare în situații jenante, stânjenitoare, se compun rime care apoi devin virale. Ieri, În București, copii de 10 ani strigau PSD, ciuma roșie. Oare ce atitudine vor avea generațiile viitoare față de Partidul Social Democrat dacă îl vor asocia cu mitingurile la care au ieșit cu cei mari, cu părinți care le spun că acești indivizi vor să le fure viitorul, că l-au mai furat o dată după 1989, la mineriade și în ultimele 3 decenii?

Fiecare replică în care liderii majorității spun că sutele de mii de oameni sunt manipulați- când adevărul despre dezincrimniarea abuzului în serviciu până la 200.000 de lei este limpede ca lumina zilei- împinge PSD-ul spre ieșirea de la guvernare. În tot mai multe locuri, inclusiv în interiorul partidului, a început să crească o idee simplă- România are nevoie de o stângă curată, reprezentativă, cinstită, iar PSD este perceput ca o adunătură de infractori.

Membri simpli, lideri cum este primarul municipiului Iași Chirica, voci din Tulcea, Cluj, Teleorman- încep să se disocieze, încet-încet de strategia lui Liviu Dragnea. Mulți se întreabă dacă protestatarii se vor opri doar la retragerea ordonanțelor sau dacă Abrogați și apoi plecați care este atât de prezent pe afișele din orașe și în lozinci înseamnă că trebuie să părăsească și puterea. Scenariul pierderii guvernării la mai puțin două luni după câștigarea relaxată a alegerilor este tot mai mult discutată pe la colțuri în PSD. Mulți o gândesc, o spun în șoaptă, dar puțini o exprimă public. Un membru PSD prezent la întrunirea de ieri spunea- mai în glumă, mai în serios- că votul de ieri pentru susținerea guvernuluii Grindeanu are aceeași valoare cu congresul al XIII-lea al PCR, când realegerea lui Nicolae Ceaușescu nu a împiedicat căderea lui.

Consilierii liderului PSD îl îngroapă în sfaturi greșite. În partid există vociferări cum că mulți se roagă să fie salvați de CCR. În mod ironic, au ajuns să-și dorească să fie ordonanțele declarate neconstituționale, pentru că i-ar ajuta să iasă din criza profundă, fără de opțiuni în care i-a băgat Liviu Dragnea- ups, dacă așa zice CCR, ok, ne supunem, dezbatem public și aplicăm programul de guvernare.

Cât despre suspendarea lui Klaus Iohannis, numai un inconștient i-ar da asemenea muniție președintelui, pentru că PSD riscă pulverizarea. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Iaca ce inseamna educatia politica,prezenta pe parchetul politic international.Un om lipsit de circulatia internationala,de instrumente lingvistive de a se forma,pricepe viata uitandu-se doar peste gardurile Teleormanului.El inscaunat ca sef credea ca ceva trebuie numat dispus si iaca Marioara... Cuplat de inginerul blagoslovit cu un titlu de" dottore" a facultatii private Balti nu-l putea ajuta pe Dragnea mai mult Singurul lucru ce i-a ramas era intransigenta..sincer,mi e teama pentru el,s-a angajat in razboi fara sa cumoasca potenta adversarului.Care este insusi poiporul roman,teribil in momentele de cumpana..
  • Like 0
 • analiza corecta. doar ca... astia ai lui Dragnea sunt in stare de orice. au trimis ultrasii sa atace sediul guvernului si pe jandarmi... poate mai au "solutii" de tip terorist
  • Like 0
 • Ioan check icon
  Decalogul mai zice si sa nu minti si mai zice si "femeia altuia", iar "femeia" poate insemna orice, asa ca sa-i lasam pe "sfinti" de-o parte, desi nu sunt sfinti deloc, asa ca sa-l vedem pe Dragnea in adevarata lumina, sau presupusa lumina: nu e singur - n-ar fi rezistat atata singur; miscarea e premeditata. Intrebarea e de ce, pe ce se bazeaza, cum ar zice Moromete si de ce face el "chestii dastia"?
  • Like 1
 • Florin check icon
  Somn usor!
  Naivitate cat cuprinde, daca credeti ca PSD va renunta si va abroga ordonanta! Macar cat sa scape Dragnea va fi in vigoare, mai departe nu bag mana in foc pentru nimic. Nu va mai bazati pe CCR, ca va bazati degeaba!
  • Like 0
 • Spuneti si pentru babele proaste care sustin psd ca 200000 lei noi sunt de fapt doua miliarde de lei vechi ca multi prosti batrani nu stiu ce suma este in suma de la care se pedepseste abuzul in serviciu. Pana la doua miliarde lei vechi nu se pedepseste.
  • Like 7
 • Nu cred că trebuie sa subestimăm PSD. Sunt cu mult mai parșivi decât putem să anticipăm noi. Ei fac campanie de semnături, pentru că le pot falsifica. Trebuie monitorizată campania lor de semnături.
  In afară de aceasta ar trebui organizată o campanie de semnături pentru susținătorii demonstranților. Să luăm în considerare mesajul lor și să solicităm, ca oamenii să-și dea semnătura pe pe respingerea lor, putem folosi sloganul ”abrogați și apoi plecați”
  • Like 3
  • @ Roman Ruleacov
   Și ce fac cu semnăturile dacă le strâng?
   • Like 1
 • In 4 ani cu Dragnea - Romania va fi transformata in feuda lui Dragnea !!! Asa cum este Teleorman astazi !!!!
  • Like 2
 • Cred că autorul se referă la Congresul al XIV-lea (și nu al XIII-lea) al PCR, din noiembrie 1989, ultimul la care Ceaușescu a fost reales, cu doar o lună înainte de cădere.
  • Like 1
 • As caracteriza spusele d-lui. Livadaru ca fiind ” mustinde ” de optimism dacă nu as fi atat de temator . De ce ? Pt . ca pt prima data dupa f. mult timp si ”assist-uri ” -independente de vointa mea , - mai mult sau mai putin - la zbaterile societatii romanesti , mi se pare ca intrezaresc o geana de speranta !
  Nu acea speranta ” de la capatul tunelului ” , nu acea speranta plafonata si imbecilizanta a resemnarii nerecunoscute personal a enuntatorilor - ”...lasa , maica, ce -o vrea Dumnezeu, sa fim noi sanatosi ca o avea grija Dumnezeu ! - nu acea speranta teoretizanta si insuportabil de abstracta si inaplicabila a promoterilor sociali ( sau activisti , ma rog ) - ” ..trebuie sa crezi ca se poate schimba si CEVA se va schimba...bla, bla, bla... ” - ci speranta data de vederea si intalnirea in piata a persoanelor de care stiai si aveai toate dovezile din lume ca nu vor face niciun gest un gest pt a obtine ceva general valabil si durabil pt o societate , din care fac parte, care este pervertita si divizata, pe care o blamau - fie mai vocal, fie intr-o silentiozitate aproape conspirativa sau ce friza un soi de ” Omerta ” mioritica - si care , desigur, le-a oferit pana acum suficiente argumente pt a adopta o astfel de atitudine !
  Cu toate astea , cumva aproape miraculos , un declick s-a intamplat iar aceste persoane au aparut din lumea oarecum paralela ce si-o construisera si , cu un elan, rezistenta si incrancenare inimaginabile pt. mine , se prezinta de cateva zile in piata pe care o pierdusera ca locatie civica din orizontul lor de interese ! Ca se numeste Piata Victoriei, Piata Sfatului, Piata Operei sau Unirii e completamente nerelevant, ca vin cu catei, copii, smartphon-uri si conturi de live streaming pe Facebook este relevant si infiorator de plin de speranta - caci, intr-o analiza ce nu am pretentia sa fie axiomatica pt tipul lor de comportament , as avea curajul sa spun ca aruncarea in ” lumea reala si la vedere” a reperelor motivationale personale de acest gen este o dovada clara a adoptarii atitudinii de tipul ” Totul sau nimic...până la capăt ! ”
  Este ceea ce a lipsit de f. mult timp societatii romanesti - repet, plafonata, resemnata, aproape imbecilizata - o determinare ce nu pare sa scada, ci dimpotriva sa creasca precum un foc alimentat nevazut de un aer hiperoxigenat !
  Ei sunt genul de persoane care ne-au lipsit cumplit - si nu voi evoca situatiile unde ar fi contat prezenta lor, sunt prea bine cunoscute - pe care le simteai ca pot reprezenta diferenta fata de diriguitorii vremelnici ajunsi la putere in modurile cunoscute de toti, dar care au fost si ele pervertite pt a avea siguranta accederii la putere si a mentinerii acesteia !
  Sa fie oare, asa cum spuneam , geana de speranta reala ? Pt prima data dupa f. mult timp vreau sa cred ca da, vreau sa fac ce pot mai bine ca sa cresca aceasta speranta si , mai mult , sa devina realitate !
  Fara imparteli dogmatice a clasei asa zis conducatoare, fara revansisme de mahala gen ”.. ciocul mic , noi suntem la putere ! ” , ci doar cu ideea unei normalitati tinjite de multi, invocata de si mai multi si pt care se pare ca suntem ,in sfarsit , dispusi sa facem TOTUL ...până la capăt ! Demonetizat, poate , dar real : E TIMPUL !
  Ne vedem in piata !
  • Like 7
 • As sugera psd-istilor urmatorul exercitiu de imaginatie: deschideti bine ochii si vedeti ce se intampla in jurul vostru,ascultati ce spun copiii vostri si celelalte rude,cunoscuti,prieteni.Apoi dati-va demisia din orice post ati detine in aceasta organizatie de crima organizata.INCA nu e tarziu,iar gestul vostru ar fi ca o greseala recunoscuta-pe jumatate iertata.Veti da dovada de bun simt in al 13-lea ceas care inseamna mai mult decit nimic si chiar veti iesi cu fruntea sus din clanul de nemernici.INCA aveti timp sa va salvati pe voi si pe noi.Dupa ce bate gongul sfarsitul....veti fi pierdut deja totul si .....ve-ti spune si voi "NO AMU-I BAI"
  • Like 7
  • @ Adrian Andriesi
   Daca-si dau demisia ramanem cu ordonantele ca un guvern interimar nu poate sa le abroge sau sa dea alte oug sa desfaca dracia. Trebuie sa ramana pana le retrag. Dupa aia pot sa.si sape gropi.
   • Like 2


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Vlad Petreanu_

În 1990, după ce lucrase într-o fabrică, Vlad Petreanu s-a angajat la un ziar, unde avea un salariu echivalentul a aproape 90 de dolari. Banii îi ajungeau, spune el, să își cumpere un pachet de țigări - la vremea respectivă fuma - și o cola pe zi, „și abia mă descurcam să mănânc ceva”.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon „La bani mărunți” cu Sergiu Manea, CEO BCR. Podcast amplificat de Republica

Sergiu Manea, care a preluat în urmă cu cinci ani conducerea celei mai mari bănci din România, a povestit că primul său salariu, o sumă echivalentă cu mai puțin de 80 de dolari, l-a primit în septembrie 1994. Se angajase înainte de terminarea facultății pe o poziție entry level, ca referent, la Banca Română pentru Dezvoltare, la Biroul de bănci corespondente, care azi se cheamă „financial institutions”.

Citește mai mult

Fetiță la laptop

Situația se poate schimba în orice moment și școli aflate acum în scenariul verde sau galben pot trece de pe o zi pe alta în scenariul roșu, dacă în cadrul lor vor fi confirmate 3 cazuri de Covid. (Foto: Guliver/ Getty Images)

Citește mai mult