Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Dragnea încolțit. Următoarele luni sunt de „totul sau nimic”

Protest 21 ianuarie - Inquam Photos / Cornel Putan

(Foto: Inquam Photos / Cornel Putan)

Marşul anticorupţie de sâmbătă seară, la care au participat zeci de mii de persoane în Bucureşti şi în marile oraşe ale ţării, i-a arătat liderului PSD că nimeni nu este dispus să uite sau să cedeze la presiunile sale de a slăbi justiţia şi legea penală pentru a-şi salva pielea. Aceste marşuri vor continua fără încetare în următoarele luni, astfel că liderul PSD, care ar dori să pună batista pe ţambal, departe de presă şi mulţime, nu va avea prea multă liniște. 

La fel se întâmplă şi în Israel, unde premierul B. Netanyahu, investigat de poliţie pentru corupţie de ceva timp, îndură cu stoicism „marşurile ruşinii” începute prin noiembrie şi ajunse acum la al cincilea. Încercările sale de a introduce amendamente în justiţie şi de a deturna agenda publică cu acţiuni precum schimbarea capitalei la Ierusalim, vizita sa în India, ori a vicepreşedintelui american M. Pence în Israel nu par a calma situaţia.

Liviu Dragnea şi-ar dori o Justiţie cam cum era pe vremea ministrului Rodica Stănoiu. Vă amintiţi de înregistrările audio apărute pe surse, de la şedinţele PSD, de pe vremea lui A.Năstase? Ministrul Stănoiu dădea un fel de raport conducerii partidului, cam cum aranja ea situaţia cu anumite dosare (le mai amâna, le mai impulsiona). Era poza clară a imixtiunii politicului în justiţie.

Este vizibilă şi azi dorinţa PSD ca ministrul Justiţiei să raporteze la partid cum merg treburile.

Ruptura care a provocat schimbarea premierului M. Tudose își are cauza în atitudinea sa faţă de legile justiţiei, pe care nu și le-a asumat şi pe care le-a trimis la parlament. A scăpat astfel şi de mitingurile pro-justiţie din faţa guvernului, le-a dat afară şi pe cele două doamne ministru urmărite penal - R. Plumb şi S. Shhaideh -, aşadar s-a cam spălat pe mâini de programul alternativ de guvernare centrat pe Justiție propus de Dragnea. Ba mai mult, a declarat public că încercările ministrului justiţiei T. Toader de a-l ţine la curent cu manevrele sale privind schimbările din CSM, procuratura, DNA nu îl interesează, nefiind chestiuni de nivelul guvernului, ci lucruri de bucătărie internă în competenţa ministrului.

Liderul PSD a mutat decisiv, l-a schimbat pe Tudose cu o femeie premier (doar femeile „nu l-au dezamăgit niciodată”). Viorica Vasilica Dăncilă pare o persoană de partid devotată, aşa că dl. Dragnea are un nou soldățel de plumb în lupta cu justiţia. Mai rămâne să rezolve cu ministrul justiţiei (cam nehotărât și îndrăgostit de retorică, nu de acțiune), cu procuratura generală, cu şeful DNA și cu judecătorii de la Curtea Constituțională. Planul său pare că este să toace totul sistematic, schimbând totul, de la legi, până la oamenii din justiţie. 

Liviu Dragnea este un om încolţit, pus cu spatele la zid şi nu are de ales: ori schimbă totul în justiţie în favoarea sa, ori înfundă puşcăria. De aceea, el nu va demisiona niciodată nici de la partid, nici de la Camera Deputaţilor, aşa cum speră mulţi că o va face. Are în faţă exemplul lui A. Năstase, care tot în funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor era când a fost cercetat în dosare penale. A. Năstase a demisionat atunci din funcţie, ca apoi toţi să se lepede de el, şi de la parlament, şi de la partid, iar în cele din urmă a ajuns la puşcărie. Pe dl. Năstase cel mai tare l-au atacat chiar foștii tovarăși din propriul partid, situaţie obișnuită în PSD.

În aceste condiții de război total, ce perspective avem noi, oamenii obișnuți din România? Abia a trecut un an de la instalarea puterii PSD și vedem că ne aşteaptă încă trei ani de agitaţie şi înrăutățire a vieţii noastre de zi cu zi: majorări de preţuri, depreciere de curs valutar, lipsă de investiţii, o precaritate evidentă în educaţie şi sănătate. Faptul că președintele „a mai dat o șansă PSD” poate fi înțeles și ca o dorință de a calma iureșul demolator de care PSD a dat dovadă în 2017 că e în stare. Va răspunde PSD-ul cu aceeași monedă după actul de „bunăvoință” prezidențială? Sau va proceda la fel cum a reacționat după fiecare protest de stradă, cu și mai mare agresivitate?

Nimic nu se va schimba, din păcate, câtă vreme acest partid este condus de Liviu Dragnea. Încolțit din toate părțile, acesta este și mai periculos. Pentru președintele PSD, următoarele luni sunt de totul sau nimic.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • John check icon
    Privind raportul de forțe în conducerea PSD care s-a manifestat cu ocazia mazilirii lui Tudose, rezultă că Dragnea are o poziție foarte puternică în partid, cel puțin momentan. Cei care îl sprijină pe Dragnea sunt inconștienți sau șantajabili. Lipsa îngrijorării din partea acestora cu privire la daunele morale pe care cazul Dragnea le cauzezază partidului prin erodarea suportului electoral este inconștiență. Dar nimeni nu poate fi atât de inconștient – cu alte cuvinte atât de neinstruit în politică – ca să creadă că acest bâlci poate continua la nesfârșit fără consecințe electorale. Din acest motiv, este mai probabilă ipoteza faptului că sunt șantajabili. Schimbare acestui raport de forțe malefic în interiorul partidului nu se poate face decât din interior, contând pe instinctul de conservare a membrilor încă curați. Societatea civilă poate influența indirect acest proces prin continuarea manifestațiilor pașnice. Dacă ”partidul” se dovedește incapabil de a se lepăda de cei corupți, atunci avem într-adevăr o mare mare problemă.
    • Like 0
  • Ionel check icon
    "Liviu Dragnea şi-ar dori o Justiţie cam cum era pe vremea ministrului Rodica Stănoiu." !!!! Probabil ca autorul isi doreste mai mult o justitie marca MACOVEI !!!! Ia citeste decizia recenta a ICCJ..."Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis luni că rechizitoriul întocmit de procurorii DIICOT în dosarul Romgaz, în care sunt trimişi în judecată fostul ministru al Economiei Adrian Videanu şi omul de afaceri Ioan Niculae, este nelegal, stabilind totodată excluderea a peste 80 de convorbiri, înregistrări şi comunicări, dar şi a mai multor documente financiar-contabile, extrase de cont şi situaţii financiare"...DE CE NU SPUNETI NIMIC DE ACEASTA JUSTITIE !???
    • Like 0
    • @ Ionel
      Moka check icon
      Ioane, nu mai minti de pomana.
      Toate acestea au fost respinse in urma modificarilor continue de un an de zile a diverselor legi si ordonante si hg-uri.
      Ai si enumerat niste nume care numai integritate nu inspira si nu ar iesi nimeni maine pentru ei in strada chiar daca ar fi abuzati.
      A stat el Helmuth Kohl la puscarie si astora le e frica de cativa ani... hai sa fim seriosi.
      • Like 5
    • @ Ionel
      AdiM check icon
      Tocmai de aceea e necesara separarea puterilor in stat. Problema semnalata in articol apare atunci cand sub roba judecatoreasca se ascunde uniforma de partid.
      Dvs de ce nu puneti in discutie dorinta PSD de a numi politic procurorii si judecatorii?
      • Like 5
    • @ AdiM
      John check icon
      Așa este : Componenta de bază a statului de drept este echilibrul și controlul raportului de forțe ( checks and balances ) dintre puterile în stat. Separarea puterilor în stat – cu alte cuvinte trasarea unor limite clare între atribuțiile și competențele pe care le au puterile în stat - este cealaltă componentă de bază a statului de drept.
      În cazul nostru, puterea legislativă ( parlamentul ) și cea executivă ( guvernul ) sunt copios dominate de coaliția psd –alde. Ar fi o situație normală în cazul în care acest raport de forțe ar fi guvernat de o deontologie politică însușită voluntar, dublată de o opoziție vie și activă. În cazul nostru din păcate majoritatea politică este captivă unor agende personale, cu o tentativă evidentă de a aronda puterea juridică de partea ei, la care opoziția manifestă a contrapondere mult mai slabă decât, de exemplu, societatea civilă. Acest fapt prevestește din păcate ingustarea alternativelor politice la care alegătorul poate să recurgă în viitor.
      Cazul începe să semene – dincolo de ”ideologia” folosită- cu situația din Ungaria, unde puterea actuală s-a betonat în guvernare, iar opoziția fragmentată și divizată este ”incremenită într-un proiect” inexistent.
      • Like 2
    • @ Ionel
      Au început deja să-și arate efectele ingerințelor dragnea psd.
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult