Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Antreprenorul Dragoș Anastasiu: Am sentimentul că, cu cât vorbim mai mult despre criză, cu atât ea va veni mai repede

Dragoș Anastasiu - In fata ta

Antreprenorul Dragoș Anastasiu, șef al Camerei de Comerț Româno-Germane, este de părere că cu cât se vorbește mai mult în spațiul public despre criza economică, cu atât ea va veni mai repede, dar spune că nu se teme de acest moment.

„Sunt foarte mulți antreprenori care până acum doi-trei ani vorbeau de criză. Noi am avut o criză care a durat un an, 2009-2010. De acolo a fost o normalitate. Unii au înțeles acest lucru, alți tot așteptau să treacă criza. Criza are și o parte bună, mai curață din piață. Nimeni nu își dorește o criză, toata lumea își dorește să crească”, a spus Dragoș Anastasiu la emisiunea „În fața ta” de la Digi24.

Antreprenorul a dat exemplul Germaniei, care manifestă prudență și se pregătește pentru eventualitatea unor momente grele. „Germania are excedent bugetar anual jumătate din PIB-ul României”, subliniază el.

„Nu fac parte dintre cei care spun că vine criza peste noi. Am sentimentul că cu cât vorbim mai mult despre criză, cu atât ea va veni mai repede, toată lumea se aricește, intră în prudență maximă, inclusiv consumul privat”, spune Dragoș Anastasiu.

Întrebat ce gripează economia, Anastasiu a subliniat că este vorba de lipsa de încredere, adăugând că în afară de problemele cronice - infrastructură, sănătate, educație - o mare dificultate cu care se confruntă mediul de afaceri ține de lipsa forței de muncă, fenomen care se adâncește și la care se adaugă și birocrația. 

„Suntem în 2018, când toată lumea vorbește de management prin obiective, noi facem pontaje. E un singur exemplu, dar avem liste întregi de măsuri care ne-ar lăsa să ne concetrăm pe business și nu pe birocrație. Se pot rezolva printr-un dialog constructiv, sincer, real”, crede șeful Camerei de Comerț Româno-Germane.

Emisiunea „În fața ta”, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită sâmbăta și duminica, începând de la ora 13.30.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult