Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Antreprenorul Dragoș Anastasiu: Am sentimentul că, cu cât vorbim mai mult despre criză, cu atât ea va veni mai repede

Dragoș Anastasiu - In fata ta

Antreprenorul Dragoș Anastasiu, șef al Camerei de Comerț Româno-Germane, este de părere că cu cât se vorbește mai mult în spațiul public despre criza economică, cu atât ea va veni mai repede, dar spune că nu se teme de acest moment.

„Sunt foarte mulți antreprenori care până acum doi-trei ani vorbeau de criză. Noi am avut o criză care a durat un an, 2009-2010. De acolo a fost o normalitate. Unii au înțeles acest lucru, alți tot așteptau să treacă criza. Criza are și o parte bună, mai curață din piață. Nimeni nu își dorește o criză, toata lumea își dorește să crească”, a spus Dragoș Anastasiu la emisiunea „În fața ta” de la Digi24.

Antreprenorul a dat exemplul Germaniei, care manifestă prudență și se pregătește pentru eventualitatea unor momente grele. „Germania are excedent bugetar anual jumătate din PIB-ul României”, subliniază el.

„Nu fac parte dintre cei care spun că vine criza peste noi. Am sentimentul că cu cât vorbim mai mult despre criză, cu atât ea va veni mai repede, toată lumea se aricește, intră în prudență maximă, inclusiv consumul privat”, spune Dragoș Anastasiu.

Întrebat ce gripează economia, Anastasiu a subliniat că este vorba de lipsa de încredere, adăugând că în afară de problemele cronice - infrastructură, sănătate, educație - o mare dificultate cu care se confruntă mediul de afaceri ține de lipsa forței de muncă, fenomen care se adâncește și la care se adaugă și birocrația. 

„Suntem în 2018, când toată lumea vorbește de management prin obiective, noi facem pontaje. E un singur exemplu, dar avem liste întregi de măsuri care ne-ar lăsa să ne concetrăm pe business și nu pe birocrație. Se pot rezolva printr-un dialog constructiv, sincer, real”, crede șeful Camerei de Comerț Româno-Germane.

Emisiunea „În fața ta”, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită sâmbăta și duminica, începând de la ora 13.30.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult