Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Dragoș Anastasiu: Un patron care nu își va permite să majoreze salariile va apela la „plic”

Dragos Anastasiu

(Foto: Inquam Photos / Octav Ganea)

Antreprenorul Dragoș Anastasiu, șef al Camerei de Comerț Româno-Germane, este de părere că, după modificările Codului Fiscal, unii dintre patronii care nu își vor permite să majoreze salariile brute vor recurge la „plic”, pentru ca angajații lor să nu aibă mai puțini bani la sfârșit de lună și să vrea să plece la stat. 

Afirmația a fost făcută la emisiunea „În fața ta” de la Digi24, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, difuzată în fiecare sâmbătă şi duminică de la miezul nopţii.

Moderator: „Un patron care nu își permite să crească salariile la ce soluții poate apela?”

Dragoș Anastasiu: „Sunt soluțiile clasice, pentru că el va dori să supraviețuiască. Sentimentul este de supraviețuire și atunci se duce spre zona neagră, ca primă măsură, adică va spune: «Domnilor, nu pot să vă cresc salariile așa, dar vă dau în plic» . (...) Sunt chestiuni pe care noi le știm, se întâmplă, se diminuaseră, drumul era bun, inclusiv pe PFA, PFI - au fost acolo tot felul de probleme acolo, a venit cumva o amnistie, lucrurile s-au mai potolit, și acum frica e că o luăm de la capăt.”

În opinia lui Dragoș Anastasiu, mediul de afaceri se confruntă cu o criză profundă de personal. 

„Ori pleacă în străinătate, ori pleacă la stat, oricum nu avem, oricum suntem într-o criză profundă de forță de muncă, și numeric, și calitativ și mind-set, deci e o criză profundă, nu avem alte soluții. Să știți că mediul privat nu are o problemă, își dorește să crească salariile, noi ne dăm seama că numai prin creșterea salariilor putem să avem oameni mai fericiți, dacă vreți, și care să nu dorească permanent să plece în străinătate”, spune Anastasiu.

Peste 22.000 de bugetari din mai multe ministere, între care Afaceri Externe, Transporturi și Finanțe, și din instituțiile subordonate, vor lua din ianuarie salarii mai mici cu până la 40%, după modificările Codului fiscal și trecerea contribuțiilor sociale în sarcina angajatului, potrivit lui Sebastian Oprescu, liderul Sindicatului Național al Funcționarilor Publici.

Dumitru Costin, președintele Blocului Național Sindical, a afirmat recent că și în mediul privat sunt diminuări de salarii în ianuarie, față de decembrie. Costin a spus că sunt peste 2 milioane de angajați din firme private pentru care angajatorii nu au făcut acte adiționale de creștere a salariului brut de încadrare, odată cu transferul contribuțiilor de la angajator la angajat.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Atenție republica.ro, că începeți să vă antenizați.
  • Like 0
 • Ca un patron sa aiba cateva plicuri consistente, e nevoie sa mute contracte la negru. Deci si mai putine incasari la stat.

  Interesante masurile psd-iste de a introduce noi rahaturi, mi se par contra curentului masurilor occidentale unde incet incet se elimina din taxele si pasii marunti.
  • Like 1
 • Ionel check icon
  "Costin a spus că sunt peste 2 milioane de angajați din firme private pentru care angajatorii nu au făcut acte adiționale de creștere a salariului brut de încadrare". Corecta afirmatia.Ce nu spune Costin !? Ca nu a fost majorat brutul si inregistrat la ITM, dar patronii au majorat brutul cu bonusuri si prime, astfel ca angajatul nu a pierdut. De ce nu spune si acest lucru !? Din rea credinta. Stiti de ce nu au facut, INCA, acest lucru ? Din simplu motiv ca avem o ordonanta de uregenta si nu o lege, fiindu-le teama, pe buna dreptate, ca daca inregistreaza noile contacte prin trecerea taxeleor platite de angajator in brutul angajatului sa nu se trezeasca ca apoi vor fi obligati sa platesca din nou taxe si impozite la brutul majorat !! IAR TEMEREA LOR ESTE UNA REALA.
  • Like 0
  • @ Ionel
   Şi pensia ta o să fie un mic ,,bonus" dacă eşti angajat,bravo.
   • Like 0
  • @ Adi Adrian
   Pana la pensie....numai sa aiba cine sa mai contribuie ca sa fie coduri necesare. Si pe urma daca noua lege a pensiilor, care e in curs de elaborare, o sa fie ca legea salarizării unitare combinată cu noul cod fiscal....numai la "bine" ne putem astepta. Chestia asta cu pensia e ca si pielea ursului din pădure. Noi sa fim sănătoși și la vara sa fie cald, nu?
   • Like 0
  • @ Mihaela Drutau
   Aşa vezi lucrurile când eşti tânăr dar tinerețea trece repede,prea repede.
   • Like 0
 • Exista o directiva clara pentru modul de 'combaterea' a majoritatii parlamentare:"se amesteca in mod voit 'stiri pe surse' cu realitatea si se omite orice prevedere legislativa pozitiva". In articolul de fata este citat un om de afaceri roman care spune ca „Sunt soluțiile clasice, pentru că el va dori să supraviețuiască. Sentimentul este de supraviețuire și atunci se duce spre zona neagră, ca primă măsură, adică va spune: «Domnilor, nu pot să vă cresc salariile așa, dar vă dau în plic» . Nu spune nimic despre reducerea TVA, nimic despre reducerea impozitului pe venit, singura mare problema adusa in discutie fiind aceea ca angajatorii nu pot mari salariile brute cu o valoare comparabila cu ceea ce erau obligati sa plateasca si inainte de trecerea contributiilor de la angajator la angajat. Apoi se amesteca legea salarizarii cu masurile de crestere a salariilor, 2 lucruri separate si fara legatura. In final se promoveaza cifre menite sa intareasca realitatea din care rezulta ca o multime de patroni nu vor sa-si plateasca salariatii prin majorarea salariilor brute.
  • Like 1
 • Şi încă o obiecție ,nu cresc costurile angajatorului trebuie doar să adauge suma (contribuția ) care o plătea (pe noul sistem nu o mai plăteşte)direct statului pe vechiul sistem in salariul brut al angajatului ,nu vad unde creşte costul muncii că eu nu pricep .Ori e prost sau mai degrabă caută să prostească pe alții.
  • Like 3
  • @ Adi Adrian
   Nu e prost , fi linistit . Incearca sa ne prosteasca pe noi . Ce nu zic "antreprenorii" si nici presa care ii slujeste credincioasa , e ca in mizeria de "revolutie fiscala" , pe langa prostia cu mutarea contributiilor, care ii loveste direct pe angajati , s-a implementat si o directiva europeana privind combatarea externalizarii profiturillor
   (a.k.a evazune fiscala legala , pentru oameni finuti care sustin statul de drept). - "Directiva (UE) 2016/1164 a Consiliului din 12 iulie 2016 de stabilire a normelor împotriva practicilor de evitare a obligațiilor fiscale care au incidență directă asupra funcționării pieței interne"


   http://eur-lex.europa.eu/legal-content/RO/TXT/?uri=CELEX%3A32016L1164

   De aici nemultumirea acestui penibil . Altfel angajatii si statul sunt cei afectati cu adevarat .
   • Like 1
 • Pe altul nu l-ați găsit ? A mai trăit şi in Germania şi aici e acelaşi sistem ai salariul brut din care se opresc contribuțiile şi taxele care se virează către atat de către angajator iar in contul angajatului intră suma netă ,simplu,nu văd pt ce atâtea vaiete. A ,şi important salarizarea e pe oră nu pe lună sau alt corp ceresc. Sistemul e simplu ,ai pe oră ,de ex.,10 euro x 160 ore (program standard) = 1600euro din care se scad contribuțiile şi taxele ,contractele de muncă sânt preț/oră/brut ,prețul fiind dat de nivelul de calificare ,simplu şi clar.Credeți că ciumpalacul ăsta are vreun contract de muncă de genul ăsta cu vreunul din angajații lui ,nu cred. Promovați toți milogii care îşi bazează afacerile doar pe salarizare minimă fără inveştiții in tehnologii ,cursuri de perfecționare şi management actual nu de anii '90.
  • Like 3


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult