Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Dragoș Anastasiu: Un patron care nu își va permite să majoreze salariile va apela la „plic”

Dragos Anastasiu

(Foto: Inquam Photos / Octav Ganea)

Antreprenorul Dragoș Anastasiu, șef al Camerei de Comerț Româno-Germane, este de părere că, după modificările Codului Fiscal, unii dintre patronii care nu își vor permite să majoreze salariile brute vor recurge la „plic”, pentru ca angajații lor să nu aibă mai puțini bani la sfârșit de lună și să vrea să plece la stat. 

Afirmația a fost făcută la emisiunea „În fața ta” de la Digi24, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, difuzată în fiecare sâmbătă şi duminică de la miezul nopţii.

Moderator: „Un patron care nu își permite să crească salariile la ce soluții poate apela?”

Dragoș Anastasiu: „Sunt soluțiile clasice, pentru că el va dori să supraviețuiască. Sentimentul este de supraviețuire și atunci se duce spre zona neagră, ca primă măsură, adică va spune: «Domnilor, nu pot să vă cresc salariile așa, dar vă dau în plic» . (...) Sunt chestiuni pe care noi le știm, se întâmplă, se diminuaseră, drumul era bun, inclusiv pe PFA, PFI - au fost acolo tot felul de probleme acolo, a venit cumva o amnistie, lucrurile s-au mai potolit, și acum frica e că o luăm de la capăt.”

În opinia lui Dragoș Anastasiu, mediul de afaceri se confruntă cu o criză profundă de personal. 

„Ori pleacă în străinătate, ori pleacă la stat, oricum nu avem, oricum suntem într-o criză profundă de forță de muncă, și numeric, și calitativ și mind-set, deci e o criză profundă, nu avem alte soluții. Să știți că mediul privat nu are o problemă, își dorește să crească salariile, noi ne dăm seama că numai prin creșterea salariilor putem să avem oameni mai fericiți, dacă vreți, și care să nu dorească permanent să plece în străinătate”, spune Anastasiu.

Peste 22.000 de bugetari din mai multe ministere, între care Afaceri Externe, Transporturi și Finanțe, și din instituțiile subordonate, vor lua din ianuarie salarii mai mici cu până la 40%, după modificările Codului fiscal și trecerea contribuțiilor sociale în sarcina angajatului, potrivit lui Sebastian Oprescu, liderul Sindicatului Național al Funcționarilor Publici.

Dumitru Costin, președintele Blocului Național Sindical, a afirmat recent că și în mediul privat sunt diminuări de salarii în ianuarie, față de decembrie. Costin a spus că sunt peste 2 milioane de angajați din firme private pentru care angajatorii nu au făcut acte adiționale de creștere a salariului brut de încadrare, odată cu transferul contribuțiilor de la angajator la angajat.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Atenție republica.ro, că începeți să vă antenizați.
    • Like 0
  • Ca un patron sa aiba cateva plicuri consistente, e nevoie sa mute contracte la negru. Deci si mai putine incasari la stat.

    Interesante masurile psd-iste de a introduce noi rahaturi, mi se par contra curentului masurilor occidentale unde incet incet se elimina din taxele si pasii marunti.
    • Like 1
  • Ionel check icon
    "Costin a spus că sunt peste 2 milioane de angajați din firme private pentru care angajatorii nu au făcut acte adiționale de creștere a salariului brut de încadrare". Corecta afirmatia.Ce nu spune Costin !? Ca nu a fost majorat brutul si inregistrat la ITM, dar patronii au majorat brutul cu bonusuri si prime, astfel ca angajatul nu a pierdut. De ce nu spune si acest lucru !? Din rea credinta. Stiti de ce nu au facut, INCA, acest lucru ? Din simplu motiv ca avem o ordonanta de uregenta si nu o lege, fiindu-le teama, pe buna dreptate, ca daca inregistreaza noile contacte prin trecerea taxeleor platite de angajator in brutul angajatului sa nu se trezeasca ca apoi vor fi obligati sa platesca din nou taxe si impozite la brutul majorat !! IAR TEMEREA LOR ESTE UNA REALA.
    • Like 0
    • @ Ionel
      check icon
      Şi pensia ta o să fie un mic ,,bonus" dacă eşti angajat,bravo.
      • Like 0
    • @
      Pana la pensie....numai sa aiba cine sa mai contribuie ca sa fie coduri necesare. Si pe urma daca noua lege a pensiilor, care e in curs de elaborare, o sa fie ca legea salarizării unitare combinată cu noul cod fiscal....numai la "bine" ne putem astepta. Chestia asta cu pensia e ca si pielea ursului din pădure. Noi sa fim sănătoși și la vara sa fie cald, nu?
      • Like 0
    • @ Mihaela Drutau
      check icon
      Aşa vezi lucrurile când eşti tânăr dar tinerețea trece repede,prea repede.
      • Like 0
  • Exista o directiva clara pentru modul de 'combaterea' a majoritatii parlamentare:"se amesteca in mod voit 'stiri pe surse' cu realitatea si se omite orice prevedere legislativa pozitiva". In articolul de fata este citat un om de afaceri roman care spune ca „Sunt soluțiile clasice, pentru că el va dori să supraviețuiască. Sentimentul este de supraviețuire și atunci se duce spre zona neagră, ca primă măsură, adică va spune: «Domnilor, nu pot să vă cresc salariile așa, dar vă dau în plic» . Nu spune nimic despre reducerea TVA, nimic despre reducerea impozitului pe venit, singura mare problema adusa in discutie fiind aceea ca angajatorii nu pot mari salariile brute cu o valoare comparabila cu ceea ce erau obligati sa plateasca si inainte de trecerea contributiilor de la angajator la angajat. Apoi se amesteca legea salarizarii cu masurile de crestere a salariilor, 2 lucruri separate si fara legatura. In final se promoveaza cifre menite sa intareasca realitatea din care rezulta ca o multime de patroni nu vor sa-si plateasca salariatii prin majorarea salariilor brute.
    • Like 1
  • check icon
    Şi încă o obiecție ,nu cresc costurile angajatorului trebuie doar să adauge suma (contribuția ) care o plătea (pe noul sistem nu o mai plăteşte)direct statului pe vechiul sistem in salariul brut al angajatului ,nu vad unde creşte costul muncii că eu nu pricep .Ori e prost sau mai degrabă caută să prostească pe alții.
    • Like 3
    • @
      Nu e prost , fi linistit . Incearca sa ne prosteasca pe noi . Ce nu zic "antreprenorii" si nici presa care ii slujeste credincioasa , e ca in mizeria de "revolutie fiscala" , pe langa prostia cu mutarea contributiilor, care ii loveste direct pe angajati , s-a implementat si o directiva europeana privind combatarea externalizarii profiturillor
      (a.k.a evazune fiscala legala , pentru oameni finuti care sustin statul de drept). - "Directiva (UE) 2016/1164 a Consiliului din 12 iulie 2016 de stabilire a normelor împotriva practicilor de evitare a obligațiilor fiscale care au incidență directă asupra funcționării pieței interne"


      http://eur-lex.europa.eu/legal-content/RO/TXT/?uri=CELEX%3A32016L1164

      De aici nemultumirea acestui penibil . Altfel angajatii si statul sunt cei afectati cu adevarat .
      • Like 1
  • check icon
    Pe altul nu l-ați găsit ? A mai trăit şi in Germania şi aici e acelaşi sistem ai salariul brut din care se opresc contribuțiile şi taxele care se virează către atat de către angajator iar in contul angajatului intră suma netă ,simplu,nu văd pt ce atâtea vaiete. A ,şi important salarizarea e pe oră nu pe lună sau alt corp ceresc. Sistemul e simplu ,ai pe oră ,de ex.,10 euro x 160 ore (program standard) = 1600euro din care se scad contribuțiile şi taxele ,contractele de muncă sânt preț/oră/brut ,prețul fiind dat de nivelul de calificare ,simplu şi clar.Credeți că ciumpalacul ăsta are vreun contract de muncă de genul ăsta cu vreunul din angajații lui ,nu cred. Promovați toți milogii care îşi bazează afacerile doar pe salarizare minimă fără inveştiții in tehnologii ,cursuri de perfecționare şi management actual nu de anii '90.
    • Like 3


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult