Foto: Jim Watson/ AFP/ Profimedia Images
Au înnebunit salcâmii și tu vrei să fiu cuminte, herr President?! Mă strigă băieții de la bloc, mă strigă terasele din Centrul vechi, mă strigă marea. Vrei să mă ții în casă de 1 mai, să fac mici triști pe aragaz?! Cât vom mai sta izolați? Când vom ieși din case?
La toate aceste frămânări cetățenești, președintele a răspuns în stilul consacrat: pas cu pas!
„Relaxarea” ar putea începe doar după 15 mai, ne-a spus ieri președintele. De fapt, ca să fim riguros exacți, dl. Iohannis a spus că putem intra „într-o fază de relaxare” și a urmat o serie de „dacă”. Adică o sumă de condiții care, în esență spun același lucru paradoxal: dacă vreți să ieșiți afară, stați în casă!
Autoritățile au strâns gradual șurubul și tot gradual îl vor slăbi. Mă îndoiesc că anul acesta vom mai avea concerte, festivaluri și meciuri de fotbal cu spectatori. Mi-e greu să cred că vor lăsa mall-urile să se umple din nou sau vor permite adunări publice cu peste 100 de oameni. Nu știu dacă la vară vom putea merge în Vamă sau la Mamaia sau dacă țările care ne primeau cu ospitalitate și căldură, precum Grecia, Spania, Italia sau Bulgaria, vor fi la fel de deschise. Statul ne va lăsa până la urmă afară, dar ne va recomanda să păstrăm în continuare distanța socială, iar asta va dura până la găsirea unui vaccin care să ne imunizeze. Adică poate dura și doi ani.
Câteva cuvinte despre prestația președintelui
De la începutul crizei, președintele Iohannis s-a comportat până acum corect și responsabil. Nu a avut ezitări, nu a scăldat-o, nu a fost populist, chiar dacă au existat multe tentații de acest fel la nivelul Guvernului său, cea mai recentă fiind înțelegerea dintre MAI și BOR, pe care președintele a respins-o ferm. S-a ținut cu încăpățânare de planul „distanțării sociale”. Știe că o relaxare înainte de vreme ar putea duce la izbucnirea unor focare epidemiologice care, la capacitatea de intervenție a României, ar fi greu de stins.
Politicienilor pe care salcâmii i-au înnebunit la bătrânețe, care își puseseră pantalonii roșii și care tropăiau la ușă cerând imperativ ridicarea restricțiilor, președintele le-a răspuns ardelenește și rece: Apăi de ce atâta grabă?
Ce se întâmplă la case mai mari
Estimp, peste Ocean, la case mai mari, al lor e mai febril. Îl presează, e drept, și calendarul electoral, ceea ce îl face să ceară eliberarea poporului de sub restricțiile impuse de el însuși și de guvernatorii statelor. „Liberate Michigan”, „Liberate Minnesota” și „Liberate Virginia” (state care au guvernatori democrați) - a scris Donald Trump vineri pe Twitter, dând semnul ieșirii de sub dictatura „distanțării sociale”. Mulți americani „liberi” au ieșit pe străzi, fără măști și fără să respecte distanța de 1,5 metri, ca să-și apere dreptul la libertate, uitând, așa cum remarca Washington Post, un lucru fundamental: „căutarea libertății nu înseamnă libertatea de a-i pune pe ceilalți în pericol”.
Guvernele fac eforturi uriașe ca să stingă valul 1 al pandemiei. Iresponsabilitatea, populismul și prostia riscă să aprindă de pe acum, în multe părți ale lumii, valul 2, pe care epidemiologii îl așteptau de abia în toamnă. Cu toate lipsurile și inconsistențele noastre tradiționale, avem cel puțin șansa unui președinte care nu cere „Liberate Țăndărei”.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
'
Încă ceva, mboss, degeaba își deschid ăia micile afaceri dacă n-or să aibă clienți. Nu știu tu, dar eu nu mai am de gând să calc prea curând într-o frizerie sau într-un bar sau într-o cafenea sau într-un mall sau într-o florărie sau într-o pensiune etc., cel puțin până nu avem vaccin. Mai ales dacă știu că sunt șanse foarte mari să mă intersectez cu covidioti simpatizanți de-ai lui Trump :)))))
Restul micilor afaceri, gen un service auto sau o băcănie au avut voie să rămână deschise și până acum, deci despre ce vorbim?
In apararea celor ce protesteaza impotriva masurilor de izolare e de amintit ca in Romania sunt 1 milion in somaj tehnic, in Franta 5 milioane in somaj, in UK 4 milioane au cerut somaj tehnic, in SUA 16 milioane, si exemplele pot continua.
Este perfect adevarat ca Trump are un stil "aparte", dar motivele pentru care nu mai doreste carantina sunt cat se poate de valide.
În rest asa e, nu-i nevoie fii vizionar ca să-ți dorești restartarea economiei.
Atunci si Dancila era vizionara.
Sa inveti sa lucrezi de acasa nu preferi ?
Asta e un procedeu folosit de oameni slab educati (ca si idolul tau).
2. In legatura cu riscul tau este exact cum am spus mai sus : din cauza pregatiri slabe nu intelegi ca riscul e pentru toti oamenii cu care intri in contact (daca ai risca doar tu chiar te-as incuraja sa iesi).
3. Pornirea economiei e importanta : dar nu in toate cazurile. Trebuie sa iei in considerare riscurile : ce activitate e mai riscanta : nepornirea economiei sau agravarea pandemiei. Totul depinde de context.
- Trump e un om slab educat
-Din cauza asta parerile lui in domeniile stiintifice sint periculoase
-Este un egoman (vezi orice discurs) si razbunator
-Isi foloseste functia pentru a indeparta oamenii care au datoria de a-l verifica
-Isi foloseste functia pentru a-si impune membrii de familie in functii importante in stat.
-etc.