Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

După ce au observat comportamentul cetățenilor germani în weekend, autoritățile de la Berlin au renunțat la cea mai drastică măsură a „distanțării sociale”. Plus: Merkel intră în autoizolare

Merkel covid-19

Foto: Guliver Getty Images

Duminică, în cursul întrevederii cancelarului Merkel cu președinții statelor germane s-a luat următoarea decizie: începând cu ziua de luni, 23 martie, pe întregul teritoriu al statului federal nu se va restricționa libertatea de mișcare a populației (ca în Italia sau Spania), ci se va interzice circulația grupurilor de peste 2 persoane.  

Este vorba de așa-numita „Kontaktsperre”, opusă temutei „Ausgangssperre”, considerată prea strictă în condițiile actuale: pe durata acestui weekend autoritățile au observat comportamentul cetățenilor, care au preferat în principal autoizolarea și scurtele (și atât de necesarele) plimbări în în parcuri, evitând activitățile în grup și respectând distanțele de 1,5-2 metri, chiar dacă se aflau în aer liber. 

Localurile deschise până sâmbătă puseseră la dispoziția clienților mese pe terase, în pofida temperaturilor neprietenoase pentru o primăvară fie ea și calendaristică. 

Situația s-a schimbat oarecum începând cu ziua de duminică: în urma unor noi reguli destinate sectorului gastronomic, localurile nu mai au voie să acomodeze clienții în incinta proprie (în interior ori exterior), toate produsele în vânzare fiind disponibile în regim „la pachet”.

Numărul cazurilor de îmbolnăviri în Germania a ajuns astăzi (23 martie) la cifra de 23.000, conform directorului Institutului Medical Robert Koch - o cifră „alarmantă”, însă oarecum stabilă în comparație cu Italia (59.000) sau Spania (33.000)

În această perioadă de criză, conferințele de presă ale institutului au loc zilnic, de luni până vineri, la orele 10 ale dimineții, iar cazurile înregistrate zilnic sunt contabilizate la ora 00:00, ceea ce presupune o anumită margine de eroare (2000-3000 cazuri).

Cele mai afectate regiuni continuă să fie cele din vest (Vestfalia: 8000, Hessen: 1300, Renania: 1200) și din sud (Baden-Württemberg: 4300 și Bavaria: 4900).

Berlinul numără astăzi aproximativ 1077 de cazuri de coronavirus - numeroase persoane s-au autoizolat, iar în eventualitatea unei ieșiri condiționate de motive de serviciu, aprovizionare personală sau de alte necesități justificabile, trebuie respectate reglementările adoptate ieri. 

Primarul Michael Müller (SPD) a anunțat prezența poliției pe străzile orașului, însă a precizat și faptul că, într-o metropolă de 4 milioane de locuitori, controalele constante sunt imposibile - se contează astfel pe simțul de responsabilitate al fiecăruia dintre noi. 

Un exemplu de responsabilitate și simț civic este dat în prezent și de cancelarul Angela Merkel, ce și-a anunțat ieri seară intrarea în carantina voluntară drept consecință a contactului cu un medic ce a testat pozitiv la testul COVID-19.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Mi se pare ciudata ,intamplarea de la nemtii ,cu insusi Cancelarul A. Merkel ! Chiar ,la ei unde disciplina este cuvantul de ordine si mai ales la un politician de rang,.Ma gandesc ca .;chiar asa sa fie acces liber la orice persoana ,bolnava ,?
    • Like 0
    • @ Dan Capitan
      D-na Merkel nu este un om chiar obișnuit , dar se comportă că un om obișnuit , nu are o acută nevoie de putere , dar prin forța convingeri o exercită , iar cuvântul de ordine în societatea germană nu este " disciplină" ci " bun simț" .
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult