Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

După ce au observat comportamentul cetățenilor germani în weekend, autoritățile de la Berlin au renunțat la cea mai drastică măsură a „distanțării sociale”. Plus: Merkel intră în autoizolare

Merkel covid-19

Foto: Guliver Getty Images

Duminică, în cursul întrevederii cancelarului Merkel cu președinții statelor germane s-a luat următoarea decizie: începând cu ziua de luni, 23 martie, pe întregul teritoriu al statului federal nu se va restricționa libertatea de mișcare a populației (ca în Italia sau Spania), ci se va interzice circulația grupurilor de peste 2 persoane.  

Este vorba de așa-numita „Kontaktsperre”, opusă temutei „Ausgangssperre”, considerată prea strictă în condițiile actuale: pe durata acestui weekend autoritățile au observat comportamentul cetățenilor, care au preferat în principal autoizolarea și scurtele (și atât de necesarele) plimbări în în parcuri, evitând activitățile în grup și respectând distanțele de 1,5-2 metri, chiar dacă se aflau în aer liber. 

Localurile deschise până sâmbătă puseseră la dispoziția clienților mese pe terase, în pofida temperaturilor neprietenoase pentru o primăvară fie ea și calendaristică. 

Situația s-a schimbat oarecum începând cu ziua de duminică: în urma unor noi reguli destinate sectorului gastronomic, localurile nu mai au voie să acomodeze clienții în incinta proprie (în interior ori exterior), toate produsele în vânzare fiind disponibile în regim „la pachet”.

Numărul cazurilor de îmbolnăviri în Germania a ajuns astăzi (23 martie) la cifra de 23.000, conform directorului Institutului Medical Robert Koch - o cifră „alarmantă”, însă oarecum stabilă în comparație cu Italia (59.000) sau Spania (33.000)

În această perioadă de criză, conferințele de presă ale institutului au loc zilnic, de luni până vineri, la orele 10 ale dimineții, iar cazurile înregistrate zilnic sunt contabilizate la ora 00:00, ceea ce presupune o anumită margine de eroare (2000-3000 cazuri).

Cele mai afectate regiuni continuă să fie cele din vest (Vestfalia: 8000, Hessen: 1300, Renania: 1200) și din sud (Baden-Württemberg: 4300 și Bavaria: 4900).

Berlinul numără astăzi aproximativ 1077 de cazuri de coronavirus - numeroase persoane s-au autoizolat, iar în eventualitatea unei ieșiri condiționate de motive de serviciu, aprovizionare personală sau de alte necesități justificabile, trebuie respectate reglementările adoptate ieri. 

Primarul Michael Müller (SPD) a anunțat prezența poliției pe străzile orașului, însă a precizat și faptul că, într-o metropolă de 4 milioane de locuitori, controalele constante sunt imposibile - se contează astfel pe simțul de responsabilitate al fiecăruia dintre noi. 

Un exemplu de responsabilitate și simț civic este dat în prezent și de cancelarul Angela Merkel, ce și-a anunțat ieri seară intrarea în carantina voluntară drept consecință a contactului cu un medic ce a testat pozitiv la testul COVID-19.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Mi se pare ciudata ,intamplarea de la nemtii ,cu insusi Cancelarul A. Merkel ! Chiar ,la ei unde disciplina este cuvantul de ordine si mai ales la un politician de rang,.Ma gandesc ca .;chiar asa sa fie acces liber la orice persoana ,bolnava ,?
    • Like 0
    • @ Dan Capitan
      D-na Merkel nu este un om chiar obișnuit , dar se comportă că un om obișnuit , nu are o acută nevoie de putere , dar prin forța convingeri o exercită , iar cuvântul de ordine în societatea germană nu este " disciplină" ci " bun simț" .
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult