Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

După ce au observat comportamentul cetățenilor germani în weekend, autoritățile de la Berlin au renunțat la cea mai drastică măsură a „distanțării sociale”. Plus: Merkel intră în autoizolare

Merkel covid-19

Foto: Guliver Getty Images

Duminică, în cursul întrevederii cancelarului Merkel cu președinții statelor germane s-a luat următoarea decizie: începând cu ziua de luni, 23 martie, pe întregul teritoriu al statului federal nu se va restricționa libertatea de mișcare a populației (ca în Italia sau Spania), ci se va interzice circulația grupurilor de peste 2 persoane.  

Este vorba de așa-numita „Kontaktsperre”, opusă temutei „Ausgangssperre”, considerată prea strictă în condițiile actuale: pe durata acestui weekend autoritățile au observat comportamentul cetățenilor, care au preferat în principal autoizolarea și scurtele (și atât de necesarele) plimbări în în parcuri, evitând activitățile în grup și respectând distanțele de 1,5-2 metri, chiar dacă se aflau în aer liber. 

Localurile deschise până sâmbătă puseseră la dispoziția clienților mese pe terase, în pofida temperaturilor neprietenoase pentru o primăvară fie ea și calendaristică. 

Situația s-a schimbat oarecum începând cu ziua de duminică: în urma unor noi reguli destinate sectorului gastronomic, localurile nu mai au voie să acomodeze clienții în incinta proprie (în interior ori exterior), toate produsele în vânzare fiind disponibile în regim „la pachet”.

Numărul cazurilor de îmbolnăviri în Germania a ajuns astăzi (23 martie) la cifra de 23.000, conform directorului Institutului Medical Robert Koch - o cifră „alarmantă”, însă oarecum stabilă în comparație cu Italia (59.000) sau Spania (33.000)

În această perioadă de criză, conferințele de presă ale institutului au loc zilnic, de luni până vineri, la orele 10 ale dimineții, iar cazurile înregistrate zilnic sunt contabilizate la ora 00:00, ceea ce presupune o anumită margine de eroare (2000-3000 cazuri).

Cele mai afectate regiuni continuă să fie cele din vest (Vestfalia: 8000, Hessen: 1300, Renania: 1200) și din sud (Baden-Württemberg: 4300 și Bavaria: 4900).

Berlinul numără astăzi aproximativ 1077 de cazuri de coronavirus - numeroase persoane s-au autoizolat, iar în eventualitatea unei ieșiri condiționate de motive de serviciu, aprovizionare personală sau de alte necesități justificabile, trebuie respectate reglementările adoptate ieri. 

Primarul Michael Müller (SPD) a anunțat prezența poliției pe străzile orașului, însă a precizat și faptul că, într-o metropolă de 4 milioane de locuitori, controalele constante sunt imposibile - se contează astfel pe simțul de responsabilitate al fiecăruia dintre noi. 

Un exemplu de responsabilitate și simț civic este dat în prezent și de cancelarul Angela Merkel, ce și-a anunțat ieri seară intrarea în carantina voluntară drept consecință a contactului cu un medic ce a testat pozitiv la testul COVID-19.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Dan check icon
  Mi se pare ciudata ,intamplarea de la nemtii ,cu insusi Cancelarul A. Merkel ! Chiar ,la ei unde disciplina este cuvantul de ordine si mai ales la un politician de rang,.Ma gandesc ca .;chiar asa sa fie acces liber la orice persoana ,bolnava ,?
  • Like 0
  • @ Dan
   D-na Merkel nu este un om chiar obișnuit , dar se comportă că un om obișnuit , nu are o acută nevoie de putere , dar prin forța convingeri o exercită , iar cuvântul de ordine în societatea germană nu este " disciplină" ci " bun simț" .
   • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult