Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Duș rece pentru Guvernul Dăncilă din partea Agenției Fitch: „Măsurile de corecție din rectificarea bugetară adoptată la începutul lunii august sunt insuficiente pentru a duce în jos deficitul până la ținta de 2,76% din PIB”

bugetari - Getty

(Foto Guliver/Getty Images)

Ruperea coaliției de guvernare în România sporește incertitudinea politică în an electoral, pe fondul creșterii dezechilibrelor macroeconomice, a anunțat luni Fitch Ratings. Acest lucru reduce și mai mult probabilitatea, amploarea și natura unor posibile eforturi destinate ținerii sub control a unui deficit bugetar în creștere, adaugă agenția de evaluare financiară.

„Măsurile de corecție din rectificarea bugetară adoptată de Guvern la începutul lunii august sunt insuficiente pentru a duce în jos deficitul până la ținta de 2,76% din PIB. Estimăm că deficitul se va situa la 3,4% din PIB în 2019, de la 3% din PIB anul trecut, și considerăm că prognozele Guvernului se bazează pe așteptări optimiste privind veniturile", punctează Fitch Ratings.

Deficitul de cont curent al României s-a deteriorat, urcând cu aproape 40% în prima jumătate a anului, mai ales ca urmare a unei creșteri semnificative a deficitului balanței comerciale. Reprezentanții agenției de rating atrag atenția că, având în vedere că deficitul nu este finanțat integral prin investiții străine directe, adâncirea deficitului de cont curent ar putea majora datoria externă netă.

Mai mult, analiștii Fitch avertizează că este neclar dacă Guvernul de la București poate avansa cu planurile privind majorarea pensiilor cu 40% în luna septembrie 2020, după o majorare de 15% în septembrie 2019.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Adi check icon
  ar trebui eliminat "statul social" din constitutie. si eliminate imprumuturile ptr. salarii bugetare si pensii speciale. nimeni sa nu mai traiasca din banii altora!
  • Like 2
 • Întrebarea zilei: 39
  Credeți că această Brunhilde, pe numele ei de scenă Ramona Ioana Bruynseels, o adevărată walkirie din tărâmul umanismului întunecat al Varanului, pregătită pentru prezidențialele din acest an, are suficientă adecvare atunci când afirmă că România alături de Rusia face parte din NATO ? Și ca să spulbere orice îndoială asupra erudiției sale, declară, la Digi 24, că țara noastră trebuie să efectueze manevre militare împreună cu Rusia în cadrul cooperării transatlantice !!
  NB. Să mai zică cineva că penibilul n-are grade de comparație !
  • Like 2
 • Întrebarea zilei: 38
  Credeți că PNL și USR sunt în dispută pentru cucerirea trofeului calității de "Cel mai ipocrit partid" ?
  Iată de ce ! Cele două partide deși declară, la modul cel mai ferm, că-și doresc căderea guvernului Dăncilă, în fapt, niciunul nu vrea acest lucru. Ce au în comun cele două partide ? Amândouă susțin că vor vota o eventuală moțiune de cenzură. Ce le diferențiază ? PNL-ul, mai hârșit în ale politichiei dâmbovițene, spune că va guverna și va iniția moțiunea dar, numai după strângerea numărului de semnături necesar pentru căderea guvernului. Adică, dă Doamne să nu le strângem ! USR-ul, partid din categoria tinere speranțe, se ascunde după numărul mic de parlamentari pe care-i are și declară ritos că participă la dărâmarea guvernului dar, nu se bagă și la strângerea oalelor sparte pentru că n-are în cârcă legitimitatea conferită de niște alegeri generale, fiindcă cele europarlamentare nu se pun, ele fiind egale cu zero. Evident că niciunul din cele două partide nu vrea să preia crucea guvernării de pe umerii PSD-ului, mai ales, după recenta șopârlă slobozită de ministrul finanțelor Orlando-discotecă, care, nici mai mult nici mai puțin, vrea ca legea pensiilor cu măriri eșalonate până în 2024 s-o tragă mai aproape de noi, eventual, chiar în acest an. Adică, după noi potopul ! Fix ca în balada menestrelului nostru: "muică..., dacă n-aveam Jii de soi, trăgeam Oltul mai la noi, Dunăre de nu aveam, Jiul, Dunăre făceam".
  N.B. În cazul de față, muica, este doamna Viorica iar rapsodul e Orlando !
  • Like 1
  • @ Bajea George
   Ionel check icon
   Excelente observatiile dvs. ! Dar, va intreb eu, presedintele ce interese are in aceste ecuatii ? il avantajeaza in contextul alegerilor prezidentiale caderea guvernului ? eu zic ca nu. De ce ? Daca cade guvernul, in secunda 2 Dancila pleaca de la conducerea PSD si nici nu va mai avea sustinere in candidatura ei la presedintie. Il avantajeaza acest lucru pe presedinte ? Cine il sustine pe presedinte ? PNL -ul. Are motive acest partid sa introduca motiunea ? In acest context, cu siguranta NU.
   • Like 1
  • @ Ionel
   E situația de pat, din șah. Convine la toată lumea.
   • Like 0
 • Ionel check icon
  Dusurile reci sunt bune vara !!! De 3 ani citesc ce spun analistii financiari si agentiile de rating : Romania intra in incapacitate de plata ! deficitul va fi anul acesta - 2017,2018...- de peste 3 % din PIB !!! Nu mai sunt bani de platit pensii !!! Nu se aloca bani pentru investitii !!! de parca s-a terminat autostrada Pitesti-Sibiu, cea de la Craiova-Pitesti si podul de la Braila, iar "guvernul asta de analfabeti" nu a alocat bani din care sa se faca platile !! Nu credeti ca arucate in piata asfel de informatii fac mult rau acestei tari !?
  Sigur, si eu sunt nemultumit de acest guvern, de modul cum administreaza tara, de OUG 114, de.......dar nu credeti ca ar fi bine la anul sa votam, democratic, la urne, sa vina altii. Si sa mai vedem si partea plina a paharului. Cresterea PIB-ului cu 33 % nu este ok !? Sau nu este bine ca acrescut mult pe consum !! Dar daca aveam o scadere a PIB -ului in timp ce investitiile erau mai mari era ok ?
  Citeam anul trecut la dvs o analiza a unui cunoscut sef de agentie financiara care ne spunea sa nu facem credit pentru case ca vor scadea preturile cu 25 % !!! Din contra, preturile la case au crescut ! Ce faceau romanii daca se luau dupa el si nu mai cumparau case ??
  • Like 0
 • Alien check icon
  Fitch asta sigur e var de-al doilea cu Soros
  • Like 2
 • Dorin check icon
  Pe analfabeții ăștia din guvern îi doare la bască de deficit când e vorba de săturat cu pomeni consistente proprii alegători (bugetarii și pensionării)
  • Like 1
  • @ Dorin
   Adi check icon
   pacat ca sant alimentati de cei care inca ai mai imprumuta si de aia care inca mai platesc taxe!
   • Like 0


Îți recomandăm

Alphahead

Vishal Narender și Georgeta Brehoi, soția sa, au venit în România în urmă cu 4 ani, după ce au lucrat în mai multe multinaționale din India, Franța și Irlanda, și au decis să-și investească toate economiile pentru a produce echipamente moto.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Ștefan Briceag

De la externarea din spital, Ștefan Dănuț Briceag a făcut totul ca să poată relua controlul asupra propriei vieți. În februarie 2018, la 6 luni după accident, s-a mutat împreună cu prietena sa, Iulia, care care i-a fost și îi este alături. „Nu știam că există acest gen de femeie. Iar când cunoști o fată ca ea, te întrebi: Chiar există? După un astfel de accident, când te aștepți ca și mama să plece de lângă tine, ea mi-a zis: Plec când vreau eu, nu când vrei tu.” (Foto: Alexandra Pandrea)

Citește mai mult

Am mulţi cunoscuţi, prieteni si multe rude care au emigrat şi au demonstrat că pot fi cei mai buni evoluând în deplasare. Au demonstrat-o prin muncă asiduă, seriozitate şi perseverenţă. (Foto: Ionel Pop Doncilă)

Maradona din Bacău
Citește mai mult