Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

E mai rău decât în 2000

Calin Georgescu

Foto Inquam Photos / Ovidiu Dumitru Matiu

Experimentul Călin Georgescu a reușit. El anunță o nouă lume, în care algoritmii rețelelor sociale devin din ce în ce mai inteligenți, iar oamenii din ce în ce mai ușor de manipulat.

E mai rău decât în 2000. Atunci mai era o majoritate a populației capabilă să judece, să discearnă și să apere democrația. Profesorul Ion Bogdan Lefter îmi spunea azi noapte, pe la ora 3, în studioul Digi24, că, în urmă cu 24 de ani, a semnat un apel al intelectualilor pentru votarea lui Ion Iliescu în turul 2 și că este gata să facă același gest de sacrificiu și acum ca să scape țara de extremiști. Nu mă îndoiesc că vor urma 2 săptămâni de apeluri și scrisori deschise. Cum nu mă îndoiesc că ele vor fi o eroică inutilitate. O încercare romantică de a apăra o lume pe cale de dispariție. Călin Georgescu este un simptom al unei boli cu care trăim de multă vreme. De abia acum o conștientizăm.

Uneori societățile trebuie să se îmbolnăvească grav pentru a spera că-și vor face anticorpi ca să supraviețuiască. Faptul că în România sunt peste 2 milioane de oameni dispuși să voteze un putinist legionaroid cu ochi sticloși și alți 1,5 milioane care să voteze cu un antioccidental ultras de galerie are probabil multe explicații, de la furia unor oameni care se simt marginali în societate, până la nivelul de educație sau de analfabetism funcțional. Ce mă sperie nu e Călin Georgescu și George Simion, ci concetățenii mei care îi urmează. Un popor școlarizat pe TikTok sau chiar născut de algoritmii rețelei își aștepta un Mesia care „să facă ordine”.

Bate un vânt de nebunie în întreaga lume. În România, țară părăsită și neisprăvită, ai cărei conducători inepți locuiesc în stratosferă, în jeturi de lux, mulți probabil privesc victoria lui Georgescu ca o pedeapsă divină, neînțelegând că votul lor pedepsește de fapt o țară care de abia reușise să se desprindă de Est și să prindă un cheag de prosperitate din Vest.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • mg check icon
    ..până nu dăm cu capul de toți pereții, nu ne trezim la realitate.
    Iar dacă nu ne trezim la timp, România riscă să alunece iarăși spre un stat legionar, cu o nouă Gardă (de AUR, de data asta..) la guvernare..

    Pariez că votanții de tiktok habar nu au de pericolul care ne paște.
    Majoritatea nici nu știu pe ce lume se află.
    La fiecare 4 ani, aproximativ un milion de tineri votează pentru prima dată. Majoritatea provin dintr-o generație de 15 ani cu 40% analfabeți funcțional.

    Dacă adăugăm la asta și faptul că România se află pe primul loc în UE, cu aproape 20% tineri între 15-30 ani, care nici nu învață, nici nu au job, dar stau non-stop pe rețele, întrezărim o explicație (nu singura însă..) pentru lovitura dată de cei care au manevrat tiktok-ul în favoarea dl. Georgescu.

    Pentru cei care au uitat, liderul de tiktok a fost propus în 2016 la șefia guvernului de către "Societatea civilă românească", ghidonată la vremea respectivî de varanul Voiculescu în cârdășie cu PSD.
    E vorba de acel grup de ONG-uri care-au trimis ambasadei Rusiei o scrisoare de felicitare pentru anexarea Crimeei.
    Mai nou, dl. Georgescu clamează o pace, care înseamnă încă o rupere din teritoriul Ucrainei..

    După ce americanii au dat de gard cu faimoasa lor democrație, a venit rândul românilor să arate ce sunt în stare să facă..
    • Like 0
  • Eu nu cred ca victoria lui CG este datorată TT .ci sint alte 2 cauze: banii băgați din exterior, și accelerarea "analfabetismului functional"(ca sa fiu politicos)
    Consider ca cei din conducere ar trebui sa demită toate conducerile serviciilor!
    Asta dacă dacă nu sint și ei in "coperativa"!
    • Like 1
  • Vladix check icon
    Democratie e atunci cind cei ce iau decizii in numele tau au datoria sa iti ceara acordul mai intii. Republicile actuale sint de fapt oligarhii moderne în care grupurile de interese ale celor bogati sint arbitrate de către popor, adică poți alege de la ce masa a bogatilor vei primi firimituri.
    "Oboseala" democratiei survine atunci cind exista o mare diferenta intre interesele celor alesi și alegători, astfel oamenii isi pierd increderea in modul de functonare a societatii. Ca urmare cetatenii saraciti și disperati vor vota cu oricine le va promite un colac de salvare, adică cu populistii sau demagogii.
    • Like 1
  • Mirea check icon
    Să nu creadă cineva că simpatizez cu bigotul! Încă de aseară când delira mistic la interviu mi-a venit greață, dar asta este tot din cauza hoților care au fost la putere până acum! În loc de educație și dezvoltare, circ și biserici!
    • Like 1
  • Mirea check icon
    Georgescu este răspunsul firesc al societății noastre, al oamenilor săraci, fără perspective, ignorați și umiliți la tot pasul de stat și de politicieni, combinat cu delirul religios.
    Acu' , "poate că e o manoperă", de la Nenea Iancu citire, regia din 2000 s-a inoculat turmei ca fiind cu Georgică, dar s-a dat cu chinta și e cu Georgescu! Magistral jucat dacă-i așa!
    Dar dacă nu e?
    Dacă nenea ăsta de la 1 ianuarie ne pune să dovedim că spunem Tatăl nostru în fiecare dimineață? Dacă ne pune să-l spunem în rusește?
    Asta nu au luat în calcul nici hoții de la putere, nici proștii care înghit totul pe nemestecate...
    Jalnic!
    • Like 1
  • Nici nu stii cum e mai rau. Cu Ciolacu presedinte si PSD la butoane in parlament ne-am ars. Jaful ar capata proportii de neinchipuit. Taxele si impozitele ar exploda si romanii ar saraci mai mult. Cu Georgescu presedinte macar s-ar "manca" mai mult intre ei, si oricum presedintele nu are un rol prea important la noi. Ar tine-o astia din suspendare in suspendare.
    Hai, trece si asta, totdeauna a fost cumva.....
    • Like 1
  • D check icon
    Se simt marginali în societatea pentru că sunt marginalizați. Îi ușuiți ca fiind proști, analfabeți, neciopliți, nedoriți.

    Când spun “îi” mă refer la voi oamenii care scrieți despre societate, politic etc. Uitați-vă aici pe republica câte articole care critică “prostimea” fără a le propune o alternativă reală. “Du-te la școală, educă-te!” Sigur așa funcționează lucrurile, oamenii nu au nevoie de exemple în carne și oase, nu au nevoie de eroi sau speranță. Au nevoie de discursuri moraliste din care să înțeleagă cât de proști sunt.
    • Like 1
    • @ D
      Atunci când „eroul sau speranța” ta e un ativaxxer putinist, fie din ignoranță sau, mai rău, din convingere, locul tău nu e la masa „oamenilor mari”. Modele avem. Doar că ei le resping sau le ignoră. Așa că, din cauza prostimii, cel mai probabil, va trebui să merg să votez un scârbavnic de altă speță în vreo 2 săptămâni. Sau, cine știe, poate vor fi suficiente voturi Lasconi rămase nenumărate pentru a avea o alegere mai ușor de digerat.
      • Like 4
    • @ Ion Ion
      Mirea check icon
      Din rezultatele momentului, țața Lasconi e pe locul 2. Uite că regia cu răul cel mai mic merge de minune acum!
      • Like 0
    • @ Ion Ion
      D check icon
      Deci este vina prostimii că partidele actuale nu au absolut niciun contact cu vreo 20% din electorat și l-au abandonat pur și simplu algoritmilor de pe tiktok. Continuați să gândiți elitist că asta sigur o să ajute!
      • Like 1
    • @ D
      mg check icon
      ..ai dreptate, însă votul ăsta universal e o hibă care face din democrație, o formă degenerată a statului ideal, așa cum observa Platon cu mai bine de 2.000 de ani în urmă. În acel stat ideal, fiecare stătea în banca lui, ocupând după merit o poziție sau alta.

      Sună desigur elitist, dar vedem cum, peste tot în lume, democrația este în impas datorită manipulării masive de pe rețele, căreia îi cad victimă cu precădere cei cu o educație precară.
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult