Sari la continut
Republica
Comunicare

„Echilibrul perfect nu există, uneori trebuie să mai înclini balanța”. Interviu cu Tereza Tranakas, antreprenor, mamă a trei copii

Tereza Tranakas

„Nu mă mai regăseam, mă uitasem, apropo de cine sunt eu ca persoană, nu ca mamă, partener sau antreprenor, cine este Tereza, de fapt, ce-și dorește Tereza și au fost niște momente din acestea de regăsire și de regândire, după care iar m-am așezat și am zis „ok hai să vedem ce ne propunem”. La 40 și ceva de ani, ce ne propunem să facem mai departe - m-a ajutat faptul că sunt organizată, mi-am făcut un plan și atunci lucrurile au început să se întâmple.”

Tereza Tranakas este antreprenor și conduce o agenție de comunicare cu 70 de angajați, e mamă a trei copii, sportivă, pasionată intens de munte.

Am încercat să aflăm de la Tereza cum au loc toate acestea în ecuația unei zile.

  • Sunt antreprenor, mamă și soție, dar nu poți să le faci pe toate bine, echilibrul perfect nu există și atunci trebuie, cumva, uneori să mai înclin balanța într-o parte sau în alta. Nu există acest echilibru, uneori a suferit partenerul meu, uneori au suferit copiii, de multe ori am suferit eu în toată această ecuație. 
  • Calitatea vieții este extrem de importantă, mai importantă decât cariera sau altceva și atunci când vorbim de calitatea vieții vorbim și de lucrurile care te ajută să evoluezi, să ai un trai bun, să faci lucruri care te încarcă cu energie pozitivă, pasiunile sunt foarte importante în viață. Un om care este echilibrat și motivat pe plan personal sau în afara jobului vine cu mult mai mult drag și are mai multă energie și la muncă.
  • Pentru mine succesul în business este cum te menții relevant în piață și cum continui să evoluezi tu ca om, ca echipă, ca agenție.

Aș vrea să începem prin a te ruga să-ți faci o scurtă descriere. Dacă ar fi în câteva cuvinte să ne spui ceva despre tine care ar fi acele lucruri?

Cred că totul pornește de fapt de la energie și motivație, nu neapărat de la timp. Cu toții avem la dispoziție 24 de ore pe zi, însă atunci când ai multă energie, ești motivat și pozitiv, pentru că sunt un om optimist, cred că asta mă caracterizează cu adevărat și sunt un om cu intenții bune. De aici pornesc multe. În același timp, dacă ar fi să mă caracterizez, sunt un om, asta înseamnă că am propriile mele frici, defecte, lupte pe care le duc în interiorul meu, dar încerc să le depășesc și să fiu în fiecare zi o versiune mai bună a mea. 

Este foarte frumos și ceea ce îmi place este că ai menționat motivația care este de fapt motorul care ne duce pe toți mai departe și ne face să ajungem din punctul A în punctul B întotdeauna fără să ne plângem. Acest aspect este foarte important. Aș vrea să-mi povestești puțin despre parcursul tău profesional.

 Am început încă de la douăzeci de ani să lucrez în comunicare. Am studiat în Statele Unite jurnalism și comunicare, după care m-am angajat și am avut șansa să lucrez, în Statele Unite, pentru diverși antreprenori, printre care și faimosul Elon Musk, care pe vremea aceea nu era atât de faimos. Tocmai pusese bazele companiei Space Exploration Technologies, m-a cooptat în echipa lui ca om de comunicare, am lucrat cu el aproape doi ani, în California și recunosc că a fost o adevărată sursă de inspirație pentru mine, pentru a pune bazele, la un moment dat, unei afaceri. Uitându-mă la el și la energia pe care o are, la drive-ul pe care îl aducea în tot ceea ce făcea, am spus că îmi doresc și eu la un moment dat să fac același lucru. După care am revenit în țară, cred că aveam vreo douăzeci și patru, douăzeci și cinci de ani când am revenit. După vreo zece, unsprezece ani de locuit în Statele Unite, aici am lucrat în corporații câțiva ani, apoi mi-am luat inima în dinți și am fondat propria agenție, Oxygen, cu cincisprezece ani în urmă. Nu-mi vine să cred că sunt cincisprezece ani de atunci, în plină criză, și încet am reușit să construiesc o firmă, o agenție de comunicare sănătoasă, cu o creștere organică și cu o echipă de oameni frumoși. Suntem șaptezeci de oameni, avem birouri în București și Cluj-Napoca. Am depus mult efort pentru a ajunge unde suntem astăzi și mai este drum lung înainte, spun eu. Vreau să menționez și preocuparea noastră pentru sustenabilitate, știu că este una dintre temele pe care le abordați aici la habits. 

Da, ne interesează foarte mult și este și unul dintre subiectele despre care mi-ar plăcea să vorbim. Poate că nu astăzi, dar în viitor. Acum că ai menționat lucrul acesta, trebuie să ne spuneți cum faceți lucrul acesta, fiindcă poate să fie o sursă de inspirație pentru alte agenții sau pentru alte business-uri. 

Am înființat în agenție un departament de sustenabilitate, am specializat o echipă de oameni pe această temă, la cursuri în străinătate, după care am început să facem inițiative. Am început cu noi, să vedem ce amprentă de carbon avem, ce inițiative putem face de a reduce emisiile, consumul de papetărie, energie și așa mai departe, de a lua inițiative de plantări și așa mai departe și de a compensa lucrurile pe care nu le putem acoperi. De la an la an ne-am propus să reducem din ce în ce mai mult consumul pe care îl producem și acest lucru l-am făcut. 

Ați scăzut și temperatura în birou?

 Acesta a fost unul dintre cele mai grele lucruri. O facem gradual. Cred că se întâmplă acest lucru pentru că noi am crescut în frig, de fapt, nu știu dacă mai țineți minte în comunism.

Eu țin minte foarte bine, am făcut frigul, așa este. 

Pentru că vorbeam și despre sustenabilitate, aș vrea să te întreb ce fel de manager ești tu, acum că ne-ai spus că ai lucrat și cu Elon Musk, cu atât mai mult mă interesează cum îți conduci echipa. Ești un lider model, faci micro-management, care este modelul tău de a-ți conduce echipa?

Nu cred că aș putea să am o echipă de șaptezeci de oameni și să fac micro-management, ar fi imposibil. Dacă ar fi să mă iau după ceea ce zic colegii mei din echipă, chiar vorbeam ieri cu directorul meu general apropo de evaluările interne. Aș spune că sunt un conducător care inspiră oamenii, dar care în același timp este exigent. Disciplina mă caracterizează și produsul în piață pe care vreau să-l am ca agenție este unul la un nivel foarte înalt și atunci sunt exigentă cu oamenii, dar în același timp le dau foarte multă încredere, le acord libertate și încredere să crească și să ia propriile decizii. Nu aș putea să cresc un business altfel, dacă n-aș avea încredere în oameni. Greșelile se întâmplă, se fac, cu toții greșim și eu greșesc în continuare și eu am de învățat, vorbim despre lucrurile acestea deschis, despre greșeli și încerc mereu să pun cărțile pe masă și să avem o cultură organizațională foarte deschisă și transparentă din acest punct de vedere. 

Deci practic disciplină, încredere, acestea sunt obiceiurile bune care te ajută să-ți conduci echipa și să ai rezultatele pe care ți le dorești.

Oamenii buni pe care îi am în echipă, pe care mă bazez și apropo de Elon Musk, sunt lucruri pe care le-am învățat.

Poți să ne spui care sunt acelea?

El este un lider foarte controversat, după cum bine știți, dar mie ce mi-a plăcut la el și în lucrul cu el e faptul că este un lider foarte transparent și tranșant, spune clar ce așteptări are de la tine, nu face micro-management și este uneori foarte dur de sincer. Nu toată lumea poate să digere sau să lucreze cu stilul acesta de manager care este destul de exigent și spune lucrurile pe șleau, fără să le împacheteze, dar mi se pare un fel foarte eficient, știi întotdeauna unde stai și care e poziția ta. 

Pentru că vorbeam de management și de micro-management, despre cum reușești să navighezi între toate lucrurile din viața ta, aș vrea să te întreb despre copiii tăi. Ai trei copii, cu vârste diferite și cu nevoi diferite. Cum procedezi cu ei? Ce tip de parenting ai ales pentru ei, pentru că este foarte important în contextul unei astfel de vieți în care ai mai multe lucruri de făcut și sunt curioasă ce fel de parenting ai ales?

Să știi că am întrebat-o pe fiica mea cea mai mare care împlinește unsprezece ani anul acesta ce tip de părinte sunt eu. Și mi-a spus că sunt plină de reguli, practic acesta a fost primul ei răspuns și trebuie să recunosc că având trei copii, dacă nu aș fi plină de reguli, nu aș putea să le fac față.  Deci, da, sunt o mamă, apropo de disciplina pe care o aplic la locul de muncă, încerc să am un grad de disciplină și acasă, pentru că nu aș putea să le fac față, m-ar cotropi. Pe lângă aceasta, m-a bucurat că Tania mi-a spus și alte lucruri - că sunt o mamă distractivă și într-adevăr ne distrăm împreună, deci încerc să fac activități cu ei. Politica mea este următoarea: nu atât de mult contează cantitatea, ci calitatea timpului pe care îl petrecem împreună, încerc când sunt cu ei să fiu acolo prezentă, să facem lucruri interesante și distractive împreună, nu doar să fiu acolo și atunci cam asta e politica mea privind copiii.

Îmi spuneai de calitatea timpului, vreau să te întreb de tehnologie. Cum ești tu, vis-a-vis de tehnologie, cât timp petreci pe telefon, dacă încerci să-ți limitez lucrurile acestea? Face parte din sustenabilitate, sustenabilitatea propriei noastre vieți și dacă atunci când ești cu copiii tu stai pe telefon, îi lași să stea pe telefon, le interzici, care sunt regulile voastre, ale tale și ale copiilor tăi privind tehnologia?

Petrec mult timp cu tehnologia legat de muncă, deci face parte din viața mea, o parte importantă și mă ajută să-mi fac jobul mai eficient, mai facil de oriunde aș fi, deci sunt foarte mulțumită de acest aspect, apropo de ce s-a întâmplat cu pandemia. În același timp sunt două momente în care eu aleg să las tehnologia deoparte și primul este exact cum spuneai, timpul cu copiii, pentru că noi suntem un exemplu pentru ei, iar eu nu pot să le spun lor să nu mai stea pe tabletă dacă eu stau pe telefon. Al doilea este atunci când fac un hobby, precum mersul pe munte, în care nu mai pun mâna pe telefon, decât cel mult să fac o poză. Tocmai m-am întors dintr-o excursie de trei zile pe munte, nu am avut nici măcar semnal. La fel și pentru copii, deci regula este că acasă în timpul săptămânii nu au acces la tehnologie decât pentru a-și face temele sau atunci când este absolut necesar. Desigur le las cam o oră pe zi, în weekend, să se mai joace, să comunice cu prietenii, dar cam atât. Pentru că, din nou, încerc să fac lucruri cu ei cât mai multe outdoors, activități afară, să facem lucruri prin care suntem prezenți și ne conectăm fără tehnologie.

Deci regulile sunt bune de altfel, sunt necesare. Ai menționat de munte și eu mă uit pe social media la tine și te admir foarte mult, ai această pasiune pe care nu știu, ai găsit-o de curând, a fost ceva din trecutul tău, muntele? Cum ai descoperit pasiunea cu muntele?

În trecut, înainte să am copii, eram tot așa foarte activă și mă plimbam foarte mult cu bicicleta, mergeam în oraș cu bicicleta, mergeam pe munte cu bicicleta, ba chiar am avut și o revistă de bicicletă. Deci pasiunile sunt pasiuni, când mă prinde ceva, merg până la capăt.

Devii profesionistă în pasiune.

Foarte aproape. După care au venit copiii și foarte sincer, zece ani, până am depășit faza în care eram foarte implicată emoțional și fizic de tot ceea ce înseamnă creșterea copiilor mici, am lăsat deoparte foarte mult zona aceasta de pasiuni proprii. Odată cu pandemia, într-adevăr am descoperit muntele, am făcut acest lucru alături de prietenii de la Mountain Adventure, care sunt o echipă de oameni foarte pasionați de munte, ghizi montani. Cumva a trezit în mine acel sentiment de reconectare cu mine însămi, cu natura. Trăind în orașul acesta foarte agitat, poluat și așa mai departe îmi lipsea foarte mult conexiunea cu natura și foarte multă energie pe care ți-o dă muntele, natura și măiestria muntelui. A fost ușor să mă prindă acest hobby și de atunci într-adevăr a devenit parte integrantă din viața mea.

S-a schimbat în vrun fel viața ta de când ai început să mergi pe munte? Pentru că muntele are aceste componente, exact așa cum ai spus tu - este legătura cu natura și combini mai multe lucruri. Plus că nu mergi niciodată singură bănuiesc și aceasta este altă o chestiune cu muntele, întotdeauna face comunități. Ce s-a schimbat în viața ta?

Muntele mi-a îmbunătățit, știi cum este echilibrul acesta, corp, minte și spirit, de care vorbiți și voi aici la habits. Exact acest echilibru, deci muntele face bine la corp, pentru că este o activitate fizică intensă și atunci te ține în formă; face bine la minte, mă deconectează foarte mult de lucrurile de aici, de la birou, de orice stres, este un fel de a-mi scoate stresul cotidian într-o formă sănătoasă și pentru spirit, pentru că într-adevăr cum spuneam ești acolo și simți așa că ți se umple inima de bucurie, fiind în mijlocul naturii și într-adevăr descoperi comunități, oameni foarte frumoși, pasionați de munte. Mi-am făcut mulți prieteni faini și această comunitate într-adevăr mă ajută foarte mult să mă deconectez, am nevoie de această deconectare de la viața de zi cu zi, de la problemele de la serviciu, de la rutină și are o doză de aventură, pentru că eu consider că, nu știu dacă la vârsta noastră, la orice vârstă, ai nevoie de puțină aventură în viață, de puțin necunoscut și neprevăzut. Muntele are combinația aceasta perfectă pentru mine.

Dacă ai avea acum 15 ani și te-ai uitat la tine, crezi că ai fi mândră de tine?

Eu zic că da, la 15 ani dacă m-aș fi uitat la mine, aș fi zis că uite o băbuță faină aș vrea să fiu și eu ca ea.

Dacă e să te gândești la un singur obicei, cel mai bun obicei al tău, care ar fi acela, cel care te-a dus de fiecare dată mai departe?

Cred că dacă m-aș gândi la un obicei bun, acela este de a-mi propune noi obiective. Eu funcționez foarte bine așa și atunci n-am mers niciodată, adică merg „I go by the flow” în viața așa, dar întotdeauna m-a ajutat să-mi setez niște obiective, fie ele pe plan personal, profesional, cum vrei tu să le numești. Pentru că având un obiectiv, un target, mi-e mult mai simplu, mi se pare că toată energia mea se duce către a atinge acele obiective și lucrurile se întâmplă în jur și atunci aceasta a funcționat foarte bine pentru mine - să-mi setez obiective. Atunci când n-am avut, am bâjbâit, a fost și o perioadă - foarte sincer - în care m-am simțit un pic pierdută, nu știam ce să mai propun, exact după ce făcusem cei trei copii îmi spuneam „ok am făcut trei copii, am o firmă, merge”. Nu mă mai regăseam, mă uitasem, apropo de cine sunt eu ca persoană, nu ca mamă, partener sau antreprenor, cine este Tereza, de fapt, ce-și dorește Tereza și au fost niște momente din acestea de regăsire și de regândire, după care iar m-am așezat și am zis „ok hai să vedem ce ne propunem”. La 40 și ceva de ani, ce ne propunem să facem mai departe - m-a ajutat faptul că sunt organizată, mi-am făcut un plan și atunci lucrurile au început să se întâmple.

Obiectivele sunt, acum ascultându-te mi-a venit această idee, că de fapt obiectivele sunt ceea ce spiritualitatea spune astăzi vizualizare. De fapt, acum că tu îmi spuneai lucrurile acestea, înainte ne puneau doar obiective, este vizualizare pură și practic aceasta te ajută să mergi mai departe, deci dacă nu vă plac obiectivele poate vă place vizualizarea, dar e același lucru de fapt și ele te fac să mergi mai departe. Ai alte obiceiuri, ții un jurnal, faci meditație sau muntele combină și meditația și sportul?

În general, sportul mă ajută foarte mult, pentru că alerg, fac forță, joc tenis. Îmi place sportul, în general și mă ajută mult, inclusiv pe partea mentală, de a-mi organiza gândurile, de a scoate stresul, zic eu, din mine și menține un nivel de energie foarte ridicat, care e necesar pentru trei copii, business și așa mai departe. Deci sportul mă ajută foarte mult în contextul acesta.

Ce înseamnă pentru tine succesul? Că acesta este interesant.

Cel puțin în business este despre cum să rămâi relevant pentru o perioadă foarte lungă de timp. Cu toate că am 15 ani de Oxygen, dar mai sunt încă 15, 20, 30 înainte. Cum te menții relevant în piață și cum continui să evoluezi tu ca om, ca echipă, ca agenție. Aceasta este zona de succes - să ai o evoluție constantă, pentru mine asta înseamnă succesul, nu neapărat cifrele sau bineînțeles și ele trebuie să fie sănătoase, dar aceasta este de fapt succesul. Este evoluție. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Totuși, ce face exact firma doamnei...? Am citit tot si tot nu am înțeles. Am înțeles ca doamna este o profesionista de succes si o mamă distractivă care face management...
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult