Sari la continut

De patru ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește patru ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Echipa Netflix, agresată în România de tăietorii de lemne, în timp ce filma un documentar. „Într-o clipă, eram practic ținuți acolo împotriva voinței noastre”

Documentar Netflix

Foto: Agent Green

Membrii echipei Netflix și activiștii de mediu care îi însoțeau au fost agresați de explotatorii de lemn din Valea Cernei, în timp ce filmau un episod din documentarul „Broken”, ce va fi lansat în SUA la finalul lunii noiembrie. Anunțul a fost făcut de organizația de mediu Agent Green, care luptă pentru compbaterea furtului de lemne din pădurile României.

„Arborii din pădurile seculare din mijlocul parcului naţional Domogled au ajuns o mobilă ieftină pe toată Planeta şi decepţioneazâ consumatorii. «Broken», este serialul Netflix care va fi difuzat în 190 de ţări începând cu 27.11. În episodul despre păduri, echipa Neflix şi Agent Green au fost agresate de tăietorii de lemne. Am scăpat cu bine toţi şi vom scoate adevărul la lumină despre monştrii care se ascund în spatele unei piese de mobilă ieftină”, a relatat organizaţia Agent Green.

Jurnaliștii de investigație americani care au documentat episodul din România l-au contactat pe George Păun, președintele ONG-ului Agent Green.

Acesta i-a condus realizatori prin pădurile care furnizează lemnul pentru fabricile de mobilier. „Când vine vorba despre mobilă ieftină, de proastă calitate, care devastează pădurile şi se vinde pe toată planeta, România este cap de listă în episodul documentarului dedicat acestui subiect”, a declarat activistul român pentru Digi24.

Păun a povestit pentru Digi24 că în mijlocul parcului național Domogled-Valea Cernei a dat peste niște tăietori pe care îi prinsese cu trei luni înainte: tăiau ilegal și erau ajutați de un angajat al ROMSILVA. Atunci, a acuzat activistul, Poliția Locală a încercat să mușamalizeze cazul, iar plângerea lui a fost luată în considerare doar când a ajuns la Inspectoatul General de Poliție și la Garda Forestieră.

„În momentul în care m-au văzut cu echipa, nici n-au stat la vorbe, au tăiat repede un arbore gros peste drum în față, unul în spate și ne-au barat drumul. Într-o clipă, noi eram practic ținuți acolo împotriva voinței noastre”, a relatat incidentul Gabriel Păun.

Acesta a spus că a fost inițial surprins de decizia Netflix de a filma în România. „Am înțeles că au făcut-o pentru că au fost la rândul lor șocați să afle că în România activiștii și pădurarii sunt omorâți în România dacă apără pădurile și scot la lumină ceea ce se întâmplă. Se așteptau să afle astfel de vești în țări precum Congo, Amazon, Indonezia, dar nicidecum în Uniunea Europeană, unde suntem și noi de 13 ani”, a explicat Gabriel Păun.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Dar noi am ramas in urma tarilor din Africa, Marocul are déjà tren de mare viteza in timp ce la noi se tinde spre 30 km/h, de autostrazi nici nu mai vorbim, practic noi nu mai avem un stat
    • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon elevi-

Educatori, învățători, profesori, cu toții sunt obosiți și fără chef. Dacă nu se urlă pe un etaj dintr-o școala, sigur se vorbește printre dinți. Dacă nu merg manipulările fine, sigur merg metode care sfredelesc sufletele celor mici cu replici grele. (Foto: Guliver/Getty Images)

Citește mai mult

Microsoft Envision Forum

Peste 800 de reprezentanți ai mediului de afaceri au luat parte, la București, la cea de-a VII-a ediție a Microsoft Envision Forum. În timpul conferinței, Gerd Leonhard - cunoscut futurist și autor, Raymond Campbell - fondator și CEO al Phulukisa Health Solutions și Cedric Dumont – aventurier și antreprenor au discutat despre transformarea digitală.

Citește mai mult