Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Echipa Netflix, agresată în România de tăietorii de lemne, în timp ce filma un documentar. „Într-o clipă, eram practic ținuți acolo împotriva voinței noastre”

Documentar Netflix

Foto: Agent Green

Membrii echipei Netflix și activiștii de mediu care îi însoțeau au fost agresați de explotatorii de lemn din Valea Cernei, în timp ce filmau un episod din documentarul „Broken”, ce va fi lansat în SUA la finalul lunii noiembrie. Anunțul a fost făcut de organizația de mediu Agent Green, care luptă pentru compbaterea furtului de lemne din pădurile României.

„Arborii din pădurile seculare din mijlocul parcului naţional Domogled au ajuns o mobilă ieftină pe toată Planeta şi decepţioneazâ consumatorii. «Broken», este serialul Netflix care va fi difuzat în 190 de ţări începând cu 27.11. În episodul despre păduri, echipa Neflix şi Agent Green au fost agresate de tăietorii de lemne. Am scăpat cu bine toţi şi vom scoate adevărul la lumină despre monştrii care se ascund în spatele unei piese de mobilă ieftină”, a relatat organizaţia Agent Green.

Jurnaliștii de investigație americani care au documentat episodul din România l-au contactat pe George Păun, președintele ONG-ului Agent Green.

Acesta i-a condus realizatori prin pădurile care furnizează lemnul pentru fabricile de mobilier. „Când vine vorba despre mobilă ieftină, de proastă calitate, care devastează pădurile şi se vinde pe toată planeta, România este cap de listă în episodul documentarului dedicat acestui subiect”, a declarat activistul român pentru Digi24.

Păun a povestit pentru Digi24 că în mijlocul parcului național Domogled-Valea Cernei a dat peste niște tăietori pe care îi prinsese cu trei luni înainte: tăiau ilegal și erau ajutați de un angajat al ROMSILVA. Atunci, a acuzat activistul, Poliția Locală a încercat să mușamalizeze cazul, iar plângerea lui a fost luată în considerare doar când a ajuns la Inspectoatul General de Poliție și la Garda Forestieră.

„În momentul în care m-au văzut cu echipa, nici n-au stat la vorbe, au tăiat repede un arbore gros peste drum în față, unul în spate și ne-au barat drumul. Într-o clipă, noi eram practic ținuți acolo împotriva voinței noastre”, a relatat incidentul Gabriel Păun.

Acesta a spus că a fost inițial surprins de decizia Netflix de a filma în România. „Am înțeles că au făcut-o pentru că au fost la rândul lor șocați să afle că în România activiștii și pădurarii sunt omorâți în România dacă apără pădurile și scot la lumină ceea ce se întâmplă. Se așteptau să afle astfel de vești în țări precum Congo, Amazon, Indonezia, dar nicidecum în Uniunea Europeană, unde suntem și noi de 13 ani”, a explicat Gabriel Păun.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Dar noi am ramas in urma tarilor din Africa, Marocul are déjà tren de mare viteza in timp ce la noi se tinde spre 30 km/h, de autostrazi nici nu mai vorbim, practic noi nu mai avem un stat
    • Like 0


Îți recomandăm