Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De trei ani, peste 300 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Economie de Justiție

 În România, dreptatea merge șnur: Înalta Curte de Justiție condamnă corupții, Curtea Constituțională jumătate plus unu pesedisto-udemeristă îi eliberează. E chiar mai tare decât repauzata Curte Constituțională de la Chișinău, alcătuită din țucălarii mafiotului Plahotniuc.

Totuși, propun o îmbunătățire a mecanismului.

Parlamentarii nu pot fi urmăriți penal decât cu aprobarea Parlamentului. Dar ștabii care nu sunt parlamentari, ei ce să facă? Să ajungă pe mâna procurorilor și judecătorilor? Să sufere din greu până când îi eliberează CCR?

Îți recomandăm

Și, pe urmă, de ce atâtea cheltuieli ale statului cu judecarea lor degeaba?

Soluția e simplă: orice acuzat de corupție să fie urmărit penal doar cu aprobarea Curții Constituționale.

Economie de timp, bani și Justiție.

P.S.

Propun, de asemenea, ca ÎCCJ să fie redenumită corespunzător: Curticica Supremă de Justiție. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Foarte buna propunere.
  • Like 0
 • CCR este o autoritate in sine cu statut constitutional, Nu face parte din puterea lidecatoreasca,, nici din pyterea leguyutoare nici executiva, care ia decizii incontestabile privind constitutionalitatea legilor sau raporturilor intre institutiile fundamentale ale statului. Prin modul in care este constituita CCR nu este inafara faptului confruntarii politice partizane, ceea ce contravine prezumtiei de obiectivitate "constitutionala". Constitutia este deasupra oricarei puteri cu autoritate decursa prin plebiscit., suverana asadar. Romania are evidenta nevoie de o noua constitutie prin care sa fie eliminata contraditia dintre statutul CCR si modul de numire a judecatorilor CCR.
  • Like 0
 • & Dan
  Se vede că nu ați înțeles ceea ce am vrut să spun. În cele ce am scris, am încercat să propun o posibilă explicație a faptului că parchetele au unități specializate pe domeniul corupției, în timp ce instanțele de judecată nu au. Acest fapt a făcut ca Înalta Curte să rămână descoperită formal față de cerințele legii și vulnerabilă la atacurile venite din partea persoanelor corupte și condamnate.
  • Like 0
 • Jegurile astea, numite judecatori constitutionali, in loc sa vegheze la respectarea drepturilor primordiale cetatenesti, (proprietate, lipsa dreptului de a fi judecat (daca nu platesti taxe imense de timbru) ...samd) - se preocupa NUMAI sa-si scoata basma curata colegii de gashka ... niste derbedei, nu merita nici pensii de femei de servici daramite speciale ! Cita spaga se ia oare pt asemenea solutii, ginditi-va numai citi jefuitori de miliarde vor profita de pe urma acestor reglementari !?
  • Like 2
  • @ cetateanul turmentat
   check icon
   Scopul judecătorilor constituționali nu este cel de a veghea asupra respectării drepturilor primordiale cetățenești (pt asta avem instituția numită Avocatul Poporului, cred) ci cel de a decide ce este în acord cu Constituția și ce nu. Atît. Însă...
   Că jegurile numite judecatori constitutionali fac cam orice numai asta nu, este însă adevărat!
   • Like 1
  • @
   Avocatul boborului, se ocupa cu aceleasi magarii, e parte din gaska, il doare drept in cot daca drepturile constitutionale sunt incalcate prin legi sau prin solutiile date in procese; parerea mea este ca s-a restrins in mod samavolnic dreptul de a apela la justitie, a oamenilor care nu au posibilitati sa isi apere proprietatea in schimbul unor taxe de timbru enorme, nu am auzit sau vazut pina acum pe cineva care sa remarce aceasta lege injusta, ce ar trebui sa faca o curte constitutionala sa astepte mereu sa fie sesizata sau sa se sesizeze din oficiu cind legile promulgate sunt evident anticonstitutionale !?
   • Like 1
 • Filbert check icon
  CCR a dat o decizie geniala, epocala. N-a precizat un singur amanunt minor, totusi: cine stabileste ca un judecator sau un complet de judecatori e 'specializat in coruptie'. Exista o comisie, un institut de profil care sa dea acest atestat? Eu n-am auzit de asa ceva.
  In mod natural, cum nimeni nu poate atesta oficial aceasta specializare, cei invinuiti de coruptie nu vor mai fi judecati si gata.
  • Like 3
 • Filbert check icon
  Mai bine 'Ograda Suprema de Justitie'.
  • Like 2
 • Realitatea este ca intr-o tara dominata de imbecili , alti imbecili au ajuns in niste functii de raspundere unde au facut legi proaste si au luat decizii contestabile .
  Acum CCR a devenit o echipa de avocati a infractorilor si sapa cu temeinicie sa gaseasca tot felul de chichite procedurale ca sa-i faca pe infractori scapati. Cind nu le pot gasi , mai fac precum javra de Dorneanu si "aleg" sa ingnore o lege mai clara in favoarea uneia mai confuze ca sa-si poata justifica "legal" mizeriile , vezi speta cu tragerea la sorti.
  Este de ajuns sa-l asculti pe Lazaroiu asta : prostovan si increzut . Ca orice prost crede ca nimeni nu-i mai destept decit el. Toti cei numiti politic sunt ori membri de partid in cuget si-n simitire ori satajabili.
  Dragnea a intrat la puscarie dar au ramas ceilalti sa lupte si mai ales au ramas nenorocirile pe care le-au facut:
  DNA decapitat. SS in forma mare , Savonea taie si spinzura in CSM , O noua nulitate PSD-ista sefa la ICCJ.
  Rejudecarile celor cu procese de coruptie arata din ce in ce mai bine . Nici nu trebuie facut mare lucru doar aminate un pic termenle ca vine prescriptia raspunderii penale.
  • Like 2
 • Gabi check icon
  Salut. Noi suntem cei care îți controlează viața. Noi luăm deciziile care vă afectează pe toți.
  Nu ar fi interesant dacă cei care vă conduc viața ar avea curajul să vă vorbească aşa direct?
  Suferiţi, proștilor. Știm tot ce faci și știm unde te duci. Pentru ce crezi că sunt camerele video în fiecare scară de bloc? Și CNP-urile? Și cazierele fiscale? Tu ne aparţi. Și asta nu se poate schimba. Semnați petiții, duceţi-vă unde vreţi, băgaţi procese în instanţă, introduceţi-vă voturile, scrieţi acele scrisori tâmpite și văicăriţi-vă pe internet cât vreţi. Nu veţi schimba nimic. Pentru că noi vă controlăm viețile. Și avem planuri pentru voi.
  Aşa că, sună acum la numărul afişat pe ecran, comandă nişte extraverale, comandă cea mai bună saltea de dormit, introduceţi două supozitoare şi întoarce-te înapoi la somn.
  Şi nu rataţi teleshoping-ul de mâine, când vă vom prezenta noile băuturi cu capace câştigătoare.
  • Like 2
 • mike mike check icon
  lol CTP! ICCJ ar putea fi acea "curticica" cu loc de verdeata, linistit, de unde a fugit toata intristarea si suspinarea.
  • Like 2
 • Dan Car Dan Car check icon
  Faptul ca institutiile cu atributii in justitie iau decizii contrare arata cat de slabe sunt legile in tara asta. Motivul pentru care sunt asa este evident. Intrebarea este daca se mai poate schimba ceva si de catre cine.
  • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Speranța Farcă

„Părinții sunt foarte angoasați, aud peste tot că copilul lui cutare face așa, copilul lui cutare face așa. Și se gândesc că ei nu oferă același start copilului lor, care va intra în competiție cu acei copii care au făcut toate acele cursuri. Gândim educația și viața ca pe o competiție”, spune Speranța Farca.

Citește mai mult

Șezlonguri în apă la Marea Neagră

Este o adevărată luptă între turişti pentru a prinde cel mai apropiat pat de plajă lângă apă deşi nu stau prea mult pe sezlong şi apoi tot ei se plâng că nu au soare pentru a se bronza din cauza umbrelelor extrem de apropiate.

Citește mai mult

Foto pentru textul Arinei Angelescu

Plec în oraș. Nu apuc să conduc prea mult când aud telefonul. E mama, care rămăsese cu cel mic. Inima îmi bate deja mai tare. Îmi trec tot felul de scenarii prin cap. Niciunul prea fericit. Răspund. Nu e mama. E băiețelul meu. Plânge în hohote și lasă puțin spațiu ca eu să înțeleg ceva. Nu-știu-ce grisine pe care le-am uitat acasă?!

Citește mai mult

Andrei Ene

AntiFragile, un startup care dezvoltă un sistem de etichete inteligente, care permit monitorizarea de la distanță a coletelor pe parcursul procesului de transport, a fost desemnat vineri seara câștigătorul competiției UPGRADE 100 Floors Elevator Pitch. Pe scurt, eticheta își schimbă culoarea dacă pachetul a fost scăpat de curieri.

Citește mai mult