Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Editorii de Curtea Veche vs Dana Budeanu sau pilda trollului trollat: „Am vrut să arătăm că nu trebuie să ne lăsăm intimidați”

Dana Budeanu și Curtea Veche

După un anunț de încurajare a vaccinării făcut de Curtea Veche Publishing, Dana Budeanu a scris, într-o postare încheiată cu „FĂTĂLĂILOR! MARȘ!”, că nu va mai cumpăra, în viața ei, nicio carte a editurii și nimic de la lanțul de librării Diverta.

Ca reacție la acest atac, editura a decis să „trolleze” trollul, iar mesajul său amuzant, scris cu litere mari, în stilul Danei Budeanu, a devenit în scurt timp viral.

„Ne pare rău că am pierdut un cititor

De fiecare dată când unul dintre voi pleacă din comunitate, o luăm foarte în serios. @danajustlove (și orice alt membru care pleacă cu ea), o să ne lipsiți. 

PENTRU ĂȘTIA CARE RĂMÂN

NU UITAȚI, FĂTĂLĂILOR ȘI AMEȚITELOR, CĂ PERSOANELE VACCINATE ÎNTRE 7-16 CU PRIMA DOZĂ POT MERGE ÎN ORICE MAGAZIN @divertaro DIN BUCUREȘTI SĂ-ȘI ALEAGĂ O CARTE MOCANGEALĂ”, este mesajul de pe pagina de Instagram a Curtea Veche Publishing.

Am vorbit cu Barna Nemethi (foto), CEO al Curtea Veche Publishing, despre cum gestionează o editură o posibilă criză de comunicare atunci când este atacată de un troll cu notorietate, dar și despre motivele pentru care a decis să se implice în campania de susținere a vaccinării. 

Credit foto: Miluță Fluieraș

Cei care se vaccinează cu prima doză de ser anti-Covid în perioada 7-16 mai primesc gratuit, în orice magazin Diverta, o carte editată de Curtea Veche. „Generic, cumva, ne așteptam la câteva reacții, ne-am dat seama că este un subiect controversat și sensibil. Dar nu ne-am așteptat la o reacție de acest gen”, explică Barna Nemethi.

Barne Nemethi: Dezinformarea câștigă teren din cauza faptului că nu citim destul

Atunci când a văzut mesajul, echipa editurii a considerat că trebuie să dea un răspuns pe măsură, folosind armele ironiei. „Nu cred că a luat-o nimeni altfel decât în contextul a ceea ce în social media s-ar numi trolling. Cred că ea (nr. Dana Budeanu), din punct de vedere al comunității, s-a poziționat deja acolo și cred că orice echipă de social media poate să identifice acest lucru. Am văzut-o ca pe o reacție pe trend din partea ei. Nu ne-am așteptat să acorde atât de multă atenție și să trateze cu atât de multă vehemență acest subiect.

Noi suntem o editură de non-fiction și credem că unul dintre motivele pentru care sunt atâtea discuții cu foarte mult echivoc și cu foarte mult din ceea ce numim Fake News sau dezinformare este faptul că nu citim destul, că acest mușchi al creierului nu este suficient de antrenat încât să distingă nuanțe din discursul public. Ne-am gândit că ar trebui să răspundem, că ar trebui cumva să avem o poziție și față de trolii care spun lucruri complet gratuit. Am considerat că se poate da un răspuns pe măsură”, spune CEO-ul Curtea Veche.

„Am vrut să arătăm că nu trebuie să ne lăsăm intimidați”

Acesta se declară surprins și de valul de reacții pozitive venite în urma replicii editurii. „Ne bucură cu siguranță, dar ne și întristează. Pentru că noi ne-am dorit ca în primul plan să fie campania pro-vaccinare, aceasta a fost misiunea noastră.

Noi am vrut să arătăm că se poate ironiza ceva, că nu trebuie să ne lăsăm intimidați și să nu răspundem, dar nici nu vrem să ne coborâm la acel nivel și să purtăm un dialog etern”, spune el.

În perioada maratonului vaccinării, desfășurat de vineri până luni dimineață la București, Curtea Veche Publishing a organizat la rândul său un maraton de suport, în timpul căruia scriitorii publicați de editură au purtat discuții despre diversele fațete ale crizei sanitare.

„Sâmbătă am făcut un live, cu o serie de autori Curtea Veche Publishing care au fost disponibili în momentul respectiv, alături de care am creionat o hartă a experiențelor legate de pandemie și de vaccinare. Și asta pentru că am auzit foarte des că nu s-a comunicat suficient de bine pe tema vaccinării, că nu s-a comunicat pe limba oamenilor. S-a reproșat că au fost foarte multe informații, foarte milităresc prezentate, incomplete. Și că la situația de acum s-a ajuns din cauza comunicării. Astăzi sunt țări care ar face orice să primească doze de vaccin, sunt în niște situații foarte rele, în timp ce noi avem toate aceste vaccinuri, dar nu există suficient impuls pentru a ne vaccina”, subliniază Barna Nemethi.

Cea de-a doua etapă a campaniei a fost reprezentată de oferirea de cărți celor care au ales să se vaccineze. „Această pandemie este atât de mare încât are nevoie de un răspuns al întregii comunități.

Am vrut să ieșim din comunitate noastră și să ne arătăm sprijinul față de cei care înțeleg că e important să ne vaccinăm cât mai repede, cu toții, pentru a ajunge la imunitatea de turmă. Ideea e simplă, nu e originală, au făcut-o și alții în străinătate. Noi facem cărți, așa că ne-am gândit să oferim cărți, ca să ne arătăm sprijinul”, mai spune el.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Delia MC Delia MC check icon
    Doamna Dana Budeanu chiar citește ( tare m-aș mira) ori are bibliotecă "la metru" pentru a impresiona musafirii?
    • Like 0
    • @ Delia MC
      Acesta ,persoana ,d budeanu este reprezentanta a rautati ,inculturi si imposturii de la televiziunile de scandal ,platite bine ,ca sa minta foartebine, ca de ex. rusinea TV , hazanua 3, cam pe acii este abonata, sa vomite ,imbecilitati ,cu,,fatalaii ei ,, NU INTELEG , CINE SI DE CE ,PROMOVEAZA ASEMENEA ,,IDIOTI IN MASS MEDIA ???
      • Like 1
  • Dana Budeanu merita cu varf si indesat sa fie trollata, o dobitoaca din tagma celor care cred ca libertatea pentru care unii oameni au iesit in strada in 1989 (pe bune!) este tocmai libertatea ei de a arunca cu laturi in toata lumea, mai ales in oamenii de bine, stiind ca sunt multi mojici ramasi in tara (ca deh, cine sa aiba nevoie de astia, nici macar la munci agricole nu sunt buni....) care o vor aplauda...
    • Like 5
  • Dezinformarea câștigă teren din cauza faptului că nu citim destul,corecta afirmatia dv,asta ma face sa va recomand spre lectura niste titluri care va vor face mai informat,Vaccinurile sint cu adevarat sigure si eficiente?Vaccinurile si autoimunitatea,Vaccinarea eroarea medicala a secolului,X-Cyber viitorul incepe azi,lectura placuta
    • Like 1
  • In general nu apreciez "stilul" doamnei. Raspunsul dumneavoastra ma face sustinator al stilului, ca raspuns pentru persoanele pentru care argumentele si tonul ponderat nu au relevanta. Felicitari pentru spontaneitate si flexibilitate in adoptarea stilului,
    • Like 6


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult