Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Fătălăilor care nu ieșiți la vot... Ca Dana Budeanu, dar pe invers

Dana Budeanu

Fătălăilor, care sunteți fătălăi, știți de ce ați ajuns fătălăi? Pentru că nu ați votat! Făi, proastelor, nu v-ar fi spus nimeni așa, dacă ați fi ieșit la vot.

Vă place să fiți jigniți, jignite? Nu cred.

Îi place cuiva? Nu cred.

Nu ne imaginăm niciodată că aceste cuvinte ar fi despre noi, nu-i așa? Sunt întotdeauna despre alții, nu? 

Alții sunt cei despre care râdem cu gura până la urechi, nu este vorba niciodată despre noi.

Păi să vă spun eu care e adevărul, că Cristina nu minte niciodată, beiii, adevărul e că suntem toți niște proști, niște hahalere și niște terminați, că ne place să ni se ia șunca din fasole și să-i lăsăm pe alții să ne facă cum le vine la gură, să ne aleagă primarul, să ne decidă viața, în general.

Ok. Gata...

Mi-e silă, sincer, mă scârbește acest vocabular. Nu mi se potrivește, fac un efort să-l folosesc, ca să vă arăt că pot să-l folosesc. Și voi puteți. Și tu poți. Oricine poate.

În curând probabil că oricine o va și face. Asta vrem?

Nu ne doream cândva educație? Nu ne doream cândva ca Bucureștiul să fie un #smartcity? Azi despre ce vorbim? Despre „panarame”?

Căci despre asta au ajuns să fie aceste alegeri.

Cât de jos am căzut? Acolo unde am vrut, acolo unde am fost de acord să cădem. Prin complicitate, prin râsul gros la „pamfletul de tip nou” inventat de „fenomene” mediocre.

Dar evoluția nu înseamnă asta, evoluția și civilizația nu sunt despre „panarame” și despre ce bale au mai scuipat, sau ce mizerii au mai găsit scormonind pe vine pe marginea latrinei.

Nu la asta trebuie să ne uităm, nu la derapaje de limbă și comportament, ci la altceva, la ceva ce simte fiecare dintre noi că există (bun) în celălalt. Și am mai putea face ceva: exercițiul de a ne vedea din afară atunci când râdem de alții. Atunci am asista la un spectacol care nu ne-ar plăcea.

Am derapat cu voie și mă iertați, vă rog, mi-a luat ceva calorii să apelez la acest vocabular, dar dacă nu ieșiți la vot, exact acest gen de limbaj se va auzi în următorii 4 ani. Și ne vom sufoca și vom simți nevoia să ridicăm ochii și să vedem ce a rămas neatins în jurul nostru, dacă va mai rămâne ceva neatins...

Nu vă spun ce și cum să votați, firește, puteți alege pe oricine, este dreptul vostru.

Dar alegeți pe cineva, ieșiți la vot, aveți curajul să vă asumați orașul, strada, scara de bloc, curtea din față. Sunt ale voastre. Sunt ale noastre. Ce faceți cu ele? Ce facem cu ele?

Nu vă mai lăsați jigniți, nu vă mai lăsați „pamfletatizați” cu mâna în șold, al oricui ar fi șoldul!

Au trecut 30 de ani, nu v-ați plictisit să vă trăiți viața decisă de alții?

Eu, da. Din plin.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • de 70 de ani nu avem cu cine vota. Au avut grija comunistii sa bage in inchisori intelectualitatea si opozitia politica. Pana cand o noua intelectualitate politica se creaza (da, mai dureaza, Brucan a fost un vizionar optimist) e important sa fim vigilenti si sa votam pe cei cu mai mare coloana verticala si sa sanctionam si indepartam pe toti coruptii si tentativele din fasa. Altfel oamenii de calitate nu vor avea curaj sa deschida gura si ramane pe stilul comunism "capul plecat, fiecare pentru el, asteptam de la altii, nu sunt eu de vina, dar nu ma intereseaza, nu stiu cine a facut, nu stiu a cui e responsabilitatea dar nu e a mea". etc
  • Like 0
 • Mi-am amintit ca in ultimul timp a crescut vanzarea de produse de curatat scuipatul de pe ecranele de TV.
  • Like 0
 • Cred ca aceasta Dana Budeanu, care este de o prostie crunta si care isi face de lucru doar cu fatalai, ar trebui EVITATA total (embargou). Se da prea...
  • Like 3
 • Nu prea avem cu cine vota.Unii sunt incapabili,altii sunt capabili dar numai la furat.
  • Like 2
  • @ Mariana Veron
   Paul check icon
   Bineinteles ca ai cu cine sa votezi. Votezi cu aia care au cea mai mica experienta in politica romaneasca, pentru a contribui la inlocuirea clasei politice care a jefuit romania dupa rasurnarea lui Ceausescu in frunte cu pesede.
   Gargara asta ca nu avem cu cine vota e pe fata pesedista. A nu vota la alegerile locale in conditiile in care nu exista decat un tur de alegeri, inseamna a vota pesede. A declara ca 'nu ai cu cine sa votezi' inseamna ca esti proasta, prostita, mafiota pesedista sau unealta a mafiotilor pesedisti.
   • Like 4
  • @ Mariana Veron
   Doamna , eu o aud pe asta ca nu prea avem cu cine vota de 30 de ani . Va dau eu o reteta foarte simpla : daca ala in functie v-a facut viata mai buna votati-l pe ala, daca nu, incercati cu celalalt . Nu ai cum sa stii despre unul care nu a fost in functie, daca a furat sau daca este incompetent, doar pentru ca vine nu stiu ce minicinos la televizor si va toarna gogosi. Ne batem joc de viitorul copiilor nostri la fiecare 4 ani si nu pricepem nimic din ce ni se intampla. Dupa aia jelim ca ne pleaca copii in strainatate. L-am avut pe Boc prim ministru si l-au batjocorit toti pe la A3 si alte canale de securisti cum le-a venit la gura : ca e prost , ca e pitic , ca e bleg . Toata ziua ca la masina de tocat carne... Aceleasi jigodii de la care va luati lumina de 30 de ani la televizor. Aceleasi jigodii care au in platou borfasi care au facut puscarie , cu un patron hot care a facut puscarie si nu vrea nici acum sa dea banii inapoi. Uite ca prostul asta pitic si bleg a mers la Cluj si a facut un oras european, cum n-o sa fie Bucurestiul PSD-ului in 30 de ani . Asta este adevarul , fie ca va place sau nu.
   • Like 2
  • @ Mariana Veron
   Dorin check icon
   Deci o lăsați pe Firea să vă mai fure încă 4 ani?Bine gândit ,nu am ce zice.
   • Like 2
  • @ Radu Bogdan
   Nu stiu cum o fi cu adevarul, dar realitatea e evidentă ...un oraș sufocat din toate punctele de vedere ...
   • Like 0


Îți recomandăm

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult