Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Eduard Novak spune că secretarul general și contabila șefă de la Federația Română de Canotaj urmează să ia mai mulți bani decât David Popovici. Elisabeta Lipă: Banii sunt pentru 60 de persoane

Elisabeta Lipă face declaratii. Foto: Inquam Photos / Malina Norocea

Foto: Inquam Photos/ Mălina Norocea

Fostul ministru al Sporturilor Eduard Novak a acuzat într-o postare pe Facebook că secretarul general și contabila șefă de la Federația Română de Canotaj urmează să fie premiați cu sume mai mari decât cele încasate de sportivii care au luat medalii olimpice. „La prima vedere, pare o glumă, însă este o realitate tristă. Când vine vorba de performanţă, valorile şi criteriile actualilor decidenţi din sport sunt de noaptea minţii. Pentru medalia de aur de la Jocurile Olimpice de la Paris, David Popovici a primit, din partea COSR, un premiu în valoare de 140.000 euro, în timp ce Erhan Cătălin (secretar general al FRC) şi Petrescu Roxana (contabilul şef) au primit un premiu de câte 162.400 de euro fiecare. Adică, mai mare decât premiul obţinut de Daniel Popovici”, a scris Eduard Novak. El a adăugat că angajaţii FRC au fost premiaţi pentru „participare activă şi contribuţie substanţială la obţinerea rezultatelor”.

Elisabeta Lipă, președinta Federației Române de Canotaj, a declarat pentru golazo.ro că banii sunt pentru tot personalul FRC, care numără 60 de persoane.

„Doar nu-și imaginează nimeni că ia contabila șefă suma aceea?! Legea spune clar: „personalul Federației”. Asta veți regăsi în toate Federațiile care au luat medalii. Haltere, înot, gimnastică, canotaj și tenisul de masă care are, dacă nu greșesc, un loc 5. Premierile sunt plătite de la locul 1 la locul 6. Deci asta era problema? Banii aceia sunt pentru tot personalul”, a declarat Lipă.

Ea a afirmat că premierile sunt prevăzute în lege: „Tot ce trebuie să înțeleagă lumea e că nu e nimic ilegal. E conform legii.

E vorba nu despre sportivi, pentru că știm cu toții cât muncesc, ci despre personal... Personalul din Federații, o dată la patru ani, este răsplătit. Cei care vor și ei să fie răsplătiți, să muncească și să aibă rezultate. Normal că atunci când ai performanțe bune și cuantumul de premiere e mare. 40% din fiecare medalie este suma cu care e premiat personalul Federației. Scrie în lege”, a spus Lipă pentru golazo.ro.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Francisc check icon
    Din spusele doamnei Lipă înțeleg că nu e nimic ilegal și totul e „conform legii”. Vasăzică e legal ca sportivii medaliați să împartă fondul de premiere cu personalul federației aproape frățește, 60% sportivul-40% federația...

    Eu sunt tare curios să aflu cu ce a contribuit o contabilă (sau orice alt angajat dintr-o federație, începând cu președintele și terminând cu femeia de serviciu!) la succesul sportivului.

    Am tot respectul pentru rezultatele sportive ale doamnei Elisabeta, dar am serioase îndoieli legate de moralitatea dânsei. Mă întreb: dacă nu-l pupa (nu demult!) atât de drăgăstos în fund pe tovarășul Ciolacu, mai era șefă la federație?

    Cine se aseamănă se adună, corbul la corb nu scoate ochii și banul (care nu are miros!) la ban trage. Ar fi multe de discutat pe tema asta, da' unde-i „lege” nu încape tocmeală...

    Contează doar cine face „legea” și că există destui „specialiști” pricepuți la trasul spuzei pe propria turtă cărora le place de posmagii muiați în sudoarea fraierilor. Curat murdar, monșer!

    Na, că am dat-o pe proverbe...
    • Like 1
  • perplex check icon
    To'arasa Lipa este un geniu al managementului performantei. To'arasa Lipa stimuleaza munca de echipa, ce dreaq. Trebuie sa ia si contabila sefa ceva acolo, ca doar nu a facut deconturi si state pe nasturi. Cu cat participa contabila la succesul sportivilor e stipulat in lege, 40%, curat stiintific si legal.

    E o praduiala legala.

    Nu m-a lamurit daca contabila ia tot premiul, plateste impozit si le da si la ceilalti 59 cate a 60-a parte din net. Sau fiecare primeste pe stat cate 15 000 RON si plateste impozit la ei?

    3750 lei impozabili / an nici nu e mult. Sunt doar oamenii rai. Ei nu inteleg conceptul de praduiala si nici pe ala de praduiala legala.
    • Like 2
  • mg check icon
    ..bun și care este adevărul ?
    Noi pe cine să credem, PSD sau UDMR ?
    • Like 0
    • @ mg
      Francisc check icon
      Greu de dat un răspuns la întrebările matale, mg...

      În anii '90 (pe-atunci eram un tânăr cu veleități de poet, azi sunt doar un moșnegel depășit de vremuri!) am „compus” un

      CÂNTEC...

      Foaie verde floare rară
      A minciunilor povară
      Se aşterne-apăsătoare
      Peste ţară....

      Foaie verde frunză lată
      Adevărul nu se-arată
      Nicidecum şi poate chiar că
      Niciodată...

      Foaie verde flori de tei
      Văcăroi şi Chebelei
      Au făcut din nesimţire
      Obicei...

      Foaie verde busuioc
      Răul – tot pe primul loc
      Adevăr şi echitate
      Nu-s deloc...

      Foaie verde foaie foaie
      A minciunilor puhoaie
      Nu-i zăgaz în ţara asta
      Să le-ogoaie...

      Ne sufocă, ne-mpresoară
      Ne îneacă, ne omoară,
      Foaie verde adevărul
      Floare rară...

      Au trecut 30 de ani de-atunci și enigma încă e nedeslușită. Bine e că am instaurat o „democrație” în care șmenarii legiferează și fraierii votează. Să mai zică cineva că „boborul” n-are putere...
      • Like 1
    • @ Francisc
      mg check icon
      ..Francisc, nici nu am mari speranțe, pentru că (după cum bine spunea Oscar Wilde) "Adevărul e rareori pur și niciodată simplu"..
      Unde mai pui că "a minciunilor puhoaie" (cum bine zici) ne inundă zi-de-zi..

      Revenind la sport, nu pot să nu remarc o mare diferență de caracter între David Popovici, campionul care s-a grăbit după Olimpiadă să ajute prin diverse ONG-uri copii dezavantajați și în suferință și fosta campioană de la canotaj, care s-a grăbit să pună mâna pe bănuții aduși de medaliați, pentru ca (mai apoi) să-i dirijeze cu lopățica către apropiați..
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult