Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Efectul prelungirii anului școlar: Lovitură de 50 de milioane de euro dată turismului

Scenă de vacanță

Cum probabil știți, Ministerul Educației a anunțat noua structură a anului școlar. Astfel, Evaluarea Natională pentru elevii de clasele a VIII-a va avea loc între 22 – 25 iunie 2021, iar Bacalaureatul va debuta cu probele scrise între 28 iunie și 1 iulie. Elevii care nu se încadrează în aceste categorii vor intra în vacanța de vară pe 25 iunie 2021, cu o săptămână mai târziu decât în anul 2020. Poate veți spune că cinci zile de școală nu au cum să afecteze sezonul turistic, dar cifrele arată că lucrurile sunt îngrijorătoare.

43% dintre turiștii români vin în vacanță la mare însotiti de copii

Conform unei cercetări realizate de litoralulromanesc.ro pe un eșantion de 59.000 de rezervări, 43% dintre turiștii români vin în vacanță la mare însotiti de copii. 35% dintre acești copii sunt școlari. Cred că deja înțelegeți unde vreau să ajung! Să mergem mai departe cu cifrele și vă reamintesc că vacanța de vară se va lua mai târziu cu o săptămână. Până la 25.03.2021, au fost făcute rezervări pentru 40% din capacitatea totată de cazare de pe litoral, fix în săptămâna de școală prelungită de Ministerul Educației. Și să ajungem la bani! Valoarea totală a rezervărilor făcute pentru perioada afectată de această măsură este de …50 de milioane de euro. Da, ați citit bine! Asta poate fi pierderea litoralului dacă toți cei care au copii renunță la acea săptămână de vacanță.

Dar să nu-i plângem pe hotelieri, haideți să vedem cine pierde cu adevărat!

Luna iunie este recunoscută ca fiind cea cu prețuri de început de sezon estival. O perioadă în care, dacă ai noroc de temperaturi ridicate, îți poti face concediu la mare cu o sumă decentă. 90% dintre rezervările făcute pentru această perioadă sunt realizate în campanii de early booking cu politici tarifare NERAMBURSABILE.

Adică, turistul și-a asumat un risc atunci când a cumpărat-o! Bun! Să spunem că pe hotelier nu-l interesează, ceea ce nu este însă adevărat! Un client nemulțumit, va rămâne nemulțumit chiar dacă nu este din vina hotelierului! Și atunci parcă văd că jumătate din elevii din România nu vor mai merge în ultima săptămână de școală pentru că se vor “îmbolnăvi” subit. Din nou, nu este corect! Dar dumneavoastră ce ați face în locul părinților care își dau seama că pot pierde singura vacanță pe care și-o permiteau anul acesta ?

Să mergem mai departe! Cei care, de obicei, aleg capetele de sezon, nu-și permit o vacanță pe litoral între 15 iulie – 15 august. „Această măsură lovește în turistul român care și-a făcut deja rezervarea și care, dacă va dori să-și aleagă o altă perioadă, va fi nevoit să plătească diferența de preț. De asemenea, nu există certitudinea că aceștia își vor putea reprograma concediile la locurile lor de muncă.”, spune Ionuț Nedea, CEO al companiei litoralulromanesc.ro

Prin urmare, această măsura nu crează doar un mediu de afaceri incert, ci bulversează profund piața și aduce deservicii tuturor actorilor implicați în lanțul comercial. Mai simplu spus pierderi directe atât mediului de afaceri cât și turiștilor.

„În acest moment, nu mai există resurse pentru acoperirea unor pierderi suplimentare”

Hai să vedem de ce sunt supărați până la urmă toți cei care au afaceri pe litoral. Măsura de modificare a anului școlar, vine la scurt timp după dispariția voucherelor de vacanță. Nici nu și-au revenit bine după primul pumn luat în stomac că iar au fost obligați să calculeze următoarele pierderi. Și nu vorbim doar de companiile care le vând românilor vacanțe pe plan intern.

Toate afacerile se construiesc și se gestionează într-un mediu predictibil, tocmai de aceea în momentul în care ministerul educației a anunțat structura anului școlar, hotelurile și operatorii din turism au elaborat strategiile comerciale, bugetele, politica de contractare în raport cu datele comunicate de minister. Tot în baza acestor date comunicate, au fost semnate contracte charter în valoare de sute de milioane de euro, atât pentru destinațiile din România, cât și pentru cele externe. Aceste contracte presupun plata integrală a serviciilor contractate și garantarea acestora de către touroperator în proporție de 100%. Cu alte cuvinte, au fost angajate credite și s-au elaborat bugete, s-au alocat resurse și s-au demarat investiții. Vă sună cunoscută situația din 2020 când zeci de companii aeriene și agenții de turism nu au mai putut da banii înapoi clienților când au fost introduse restricțiile cauzate de pandemie. Iată de ce!

„În acest moment, nu mai există resurse pentru acoperirea unor pierderi suplimentare. În contextul general în care vedem că țările din jurul nostru fac eforturi uriațe la nivel guvernamental pentru susținerea și promovarea sectorului turistic, România se încadreaza în paradigma unei politici orientate împotriva turismului și a turistului atât prin proiectarea unui stigmat asupra turiștilor care vor să plece în vacanță în această perioadă, cât și prin adoptarea unor măsuri ce au ca efect împiedicarea desfășurării activității sau diminuarea semnificativă a potențialului de piață.” mai spune Ionuț Nedea.

Articol publicat pe Funky Travel.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • storo check icon
    Pe de o parte, le doresc un sincer si de durata faliment ''horecistilor'' de pe Litoral ( dar nu numai) ca sa se invete minte ce inseamna servicii de calitate la preturi normale ! Imi pare rau pt angajatii din bransa ( chelneri, bucatari, cameriste, etc..) dar patronii si-o merita. Adevarat, turismul sufera crunt, dar la fel este cu tot ce inseamna activitate sociala: teatre, concerte, festivaluri, sport, transporturi persoane.

    Pe de alta parte, ce guvern normal si-ar pune singur economia pe butuci, creindu-si singuri tensiuni sociale, probleme bugetare, pierderi politice, doar asa de dragul restrictiilor ? Deci cum poti crede ca Citu &co fac asta pt ca '' au ceva'' cu horeca ? In toate tarile civilizate exista restrictii ( chiar mult mai dure decit cele din Ro) , scoli online, home-office, livrari online, interdictii de calatorie,acces limitat pe strazi, chiar intilniri familiale restrictionate, etc orice ca sa tina lumea la distanta unii de altii, ca sa intrerupa propagarea blestematului astuia de virus.
    Crezi ca cei din ATI ( asistente, medici, infirmiere) n-ar vrea sa mearga in concediu, undeva unde e soare si bine ? Dar nu pot pt ca ii tinem noi ocupati....
    • Like 0
  • Gecaba Gecaba check icon
    Argumentele articolului sunt clare și reale, urmările sunt cele expuse. Coroborate cu pierderea a doua săptămâni de scoala, elevii sunt cei mai expuși iar turismul primește o lovitura serioasa. Guvernul mizează clar ca cine are bilete nu le va rata din motivele expuse, cu adeverințe de sănătate sau chiul, este conștient ca măsura nu oprește transmiterea comunitara, ba dimpotrivă, o va amplifica deoarece toți elevii vor socializa acum în parcuri, mall-uri, terase. Motivația este o haiducie instituțională, sa nu se mai dea banii celor care stăteau acasă cu copiii în online. Măsura arata o disperare evidenta, înțeleasă foarte bine de populație, îndeosebi de părinți,care va avea costuri imputabile PNL și președintelui care a girat masura. Apelurile deja disperate către copii, sa stea in casa pe perioada vacantei, arata conștientizarea deja a pericolului. Dar trebuie sa fii cretin sa crezi ca 4 săptămâni de vacanta, pe căldură, cu zile mai lungi de lumina vor putea tine elevii încuiați între patru ziduri. În final, pierde guvernul, căci pierderile economice se cuantifica tot la buget, sistemul de sănătate va suferi o presiune și mai mare, elevii pierd ore de scoala recuperate de unii prin meditații pe perioada vacantei, politic pierd liberalii și președintele a cărui tema a fost exact educația. Nu a fost oferit niciun argument ptr care a fost luata decizia, căci nu exista argumente atâta timp cât clasele a VIIIa și a XIIa învață online, în zonele afectate oricum învățau online, așadar este imposibil sa explici de ce ii oprești din învățat, iar măsura arata ca se foloseste pandemia in cu totul alte scopuri decât cele ptr combaterea ei. Sigur, se poate folosi autonomia și se poate învata online, căci statul acasă ptr studiu nu zadarniceste combaterea pandemiei, ci dimpotrivă, o îngrădește. Măsura asta mai arata ceva, ca avem de a face cu găinari pe post de guvernanți, căci asta este o găinarie pe care o fac smenarii.
    • Like 0
  • Diana N. check icon
    Deși înțeleg că e o problema modificarea din mers a structurii anului școlar, vă reamintesc că elevii români au printre cele mai puține zile de școală anual (in jur de 170). Poate că ar trebui sa fim mai decenți în a cere vacanțe.
    De exemplu, copiii italieni (care călătoresc, totuși) merg anual la școală 200 de zile.
    Mie mi se pare că am fi mai câștigați (așa, ca națiune) daca ar merge copiii cu 6 săptămâni mai mult la școală (cele 30 de zile împărțit la 5), ar avea mai mult timp de fixare și exersare, nu s-ar mai galopa prin programa, nu ar mai rămâne atât de mulți în urmă, fără putința de a mai recupera vreodată...
    Despre priorități ar fi vorba.
    Și despre termen lung.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult