Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

EIDOS Talks. Dezbatere despre jurnalism cu Cristian Tudor Popescu, Cătălin Tolontan, Paul Radu - Rise Project și Cosmin Savu - ProTV, moderată de Claudiu Pândaru

EIDOS Talks

Cercuri de interese diverse și tot mai bine finanțate profită de criza financiară a jurnalismului și de confuzia generată de fake news în ochii publicului și pun sub semnul îndoielii legitimitatea unor demersuri corecte.

Amenințările au trecut de la violența verbală la cea fizică: chiar în această săptămână, un reporter de investigații olandez a fost împușcat, în stradă, cazul adăugându-se altor două crime săvârșite la adresa unor jurnaliști de pe teritoriul Uniunii Europene doar în ultimii ani.

Rolul social și etic al jurnalismului se „privatizează”, ajungând să genereze efecte pe care ar trebui să le producă pentru cetățeni pentru grupuri de interese de afaceri sau anti-democratice, deranjate de investigațiile de presă.

Chiar reprezentanți ai unor instituții de stat au ajuns să interpreteze în România practici banale, de tipul preluării unei știri și a re-documentării ei, ca fiind asimilabile unui „grup infracțional organizat”.

Sunt jurnaliștii de investigație din România în pericol? Cât de greu se câștigă și cât de ușor se pierde credibilitatea presei? Cine și pe ce criterii decide cine e „presa bună” și „presa rea”, cine face propagandă și cine face jurnalism, cine e jurnalist și cine nu e? Cine decide? Sunt doar câteva dintre subiectele discutate la dezbaterea EIDOS Talks - „Jurnalism în România: credibilitate vs discreditare”, moderată de Claudiu Pândaru, care i-a avut ca invitați pe Cristian Tudor Popescu, Cătălin Tolontan -Libertatea și GSP, Paul Radu - OCCRP și RISE Project și Cosmin Savu - PROTV „România, Te Iubesc!”.

EIDOS Talks e un proiect inițiat de Fundația EIDOS și de platforma UPGRADE 100, cu suportul UniCredit Bank și al Comisiei Europene, alături de numeroși parteneri instituționali marcanți: US Embassy, British Council, Institut Francais, Unicef, Unesco, Centrul Cultural Clujean, EUNIC România și nu numai.

Urmăriți mai jos dezbaterea EIDOS Talks - „Jurnalism în România: credibilitate vs discreditare”:

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Dle Claudiu urmaresc din Australia toate emisiunile dv.,incepand cu cea mai interesanta Cap limpede ,unde CTP este mai mult decat un gazetar extraordinar,insa m-as bucura sa invitati si pe Grigore Cartianu,Malin Bot,Ene Dogioiu,care isi "sparg plamanii"strigang la adresa exacta -nume si prenume, a politicienilor corupti,cu reportaje la casele-vilele-conacele lor,ca-i simplu sa-ti spui parerea despre un anume eveniment cotidian,dar,mult mai anevoios si periculos filmarea pe teren care te tine treaz si=ti face o imagine exacta asupra realitatii(de pilda in sector 3 mizerie de nedscris in timp ce primarul Piedone apare la tv-uni pe banii contribuabililor ca un filantrop.Publicul are nevoie de investigatii la locul faptelor.Un exemplu uluitor,recent ministru de interne Dl Bode, și-a bătut joc de toți cei agresați din ordinul infractorului Dragnea când l-a premiat pe Georgian Enache, purtător de cuvânt al Jandarmeriei responsabil de dezinformări grave în 10 august,si anume o manipulare care a vazut-o toata tara,cum Jandarmerita chipurile ar fi fost omorata "in bataie"de manifestanti.
  • Like 0
 • Cata vreme nu sunt pedepsiti cei care mint sfruntat in legatura cu subiecte esentiale pentru moralitatea si curatenia sufleteasca a poporului acesta, ne vom balaci in aceeasi mlastina. Nu putem iesi la liman cata vreme minciunile pro-rusilor otravesc si batjocoresc toate demersurile pro-europene. Milioane de oameni cred in Antena 3. Tara e sfasiata intre doua tendinte : tendinta pro-occidentala si tendinta pro-rusa. NIMENI NU INDRAZNESTE SA CRITICE TENDINTA PRO-RUSA CU ACEEASI DURITATE SI INDRAZNEALA (OBRAZNICIE), CUM CRITICA POSTURILE PRO-RUSE TENDINTA PRO-OCCIDENTALA!!! Deci rusii au in Romania mai multi agenti de influenta si mai obraznici decat agentii pro-occidentali. Atat ne duce mintea. Jurnalistii pro-occidentali sunt timorati, ezitanti, evazivi, nu spun lucrurile cu fermitate, ci doar telegrafic sau generic, fara exemplificari strigatoare la ceruri ale adevarului legat de influenta Rusiei aici!!!! In schimb, obraznicii pro-rusi mint sfruntat, cu un aplomb nemaivazut!!! Si au succes la masele indobitocite de comunism.
  • Like 2
 • check icon
  Mi-a plăcut... E un început, e bine să discutăm pe subiectul ăsta, mai ales ținând cont de atrocitățile ! care se petrec în presă... Totuși, mi-aș dori o dezbatere ceva mai profundă, mai angajată. De ce am evita să-l avem față în față pe un CTP cu Gâdea, sau pe Tolontan cu "jurnalistul" Badea ?... Sigur - ar ieși circ ! Poate ar fi chiar penibil. Dar degeaba vorbim "noi între noi", ca-n grupurile de pe facebook : nu ajută ! În concluzie - sper la mai mult de la emisiunea asta.
  • Like 2


Îți recomandăm

Arsenie. Viața de apoi

„Constatarea cea mai sumbră, după experiența asta, e că oamenii se lasă foarte ușor manipulați pe fondul de nevoie intimă religioasă și că ne îndreptăm, cumva și din analfabetism istoric sau din necunoaștere, către valorizarea acestor formule autoritare antioccidentale, antieuropene conspiraționiste care sunt în spațiul public din ce în ce mai puternice. Și asta vom vedea la alegerile de anul viitor cu ce o să se soldeze”, a concluzionat Alexandru Solomon.

Citește mai mult

Apă de băut

Copil fiind, înainte de 1990, „recrutam” câte un adolescent mai vânjos din cartier ca să cărăm sacoșele cu 10-12 recipiente din sticlă, pe care le dădeam goale și le aduceam acasă pline cu apă minerală. Vecinul se alegea cu o monedă sau un biscuit Poiana. Dacă știa să negocieze mai bine, primea cu împrumut mingea mea de fotbal, câteva ore.

Citește mai mult