Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

EIDOS Talks. Dezbatere despre jurnalism cu Cristian Tudor Popescu, Cătălin Tolontan, Paul Radu - Rise Project și Cosmin Savu - ProTV, moderată de Claudiu Pândaru

EIDOS Talks

Cercuri de interese diverse și tot mai bine finanțate profită de criza financiară a jurnalismului și de confuzia generată de fake news în ochii publicului și pun sub semnul îndoielii legitimitatea unor demersuri corecte.

Amenințările au trecut de la violența verbală la cea fizică: chiar în această săptămână, un reporter de investigații olandez a fost împușcat, în stradă, cazul adăugându-se altor două crime săvârșite la adresa unor jurnaliști de pe teritoriul Uniunii Europene doar în ultimii ani.

Rolul social și etic al jurnalismului se „privatizează”, ajungând să genereze efecte pe care ar trebui să le producă pentru cetățeni pentru grupuri de interese de afaceri sau anti-democratice, deranjate de investigațiile de presă.

Chiar reprezentanți ai unor instituții de stat au ajuns să interpreteze în România practici banale, de tipul preluării unei știri și a re-documentării ei, ca fiind asimilabile unui „grup infracțional organizat”.

Sunt jurnaliștii de investigație din România în pericol? Cât de greu se câștigă și cât de ușor se pierde credibilitatea presei? Cine și pe ce criterii decide cine e „presa bună” și „presa rea”, cine face propagandă și cine face jurnalism, cine e jurnalist și cine nu e? Cine decide? Sunt doar câteva dintre subiectele discutate la dezbaterea EIDOS Talks - „Jurnalism în România: credibilitate vs discreditare”, moderată de Claudiu Pândaru, care i-a avut ca invitați pe Cristian Tudor Popescu, Cătălin Tolontan -Libertatea și GSP, Paul Radu - OCCRP și RISE Project și Cosmin Savu - PROTV „România, Te Iubesc!”.

EIDOS Talks e un proiect inițiat de Fundația EIDOS și de platforma UPGRADE 100, cu suportul UniCredit Bank și al Comisiei Europene, alături de numeroși parteneri instituționali marcanți: US Embassy, British Council, Institut Francais, Unicef, Unesco, Centrul Cultural Clujean, EUNIC România și nu numai.

Urmăriți mai jos dezbaterea EIDOS Talks - „Jurnalism în România: credibilitate vs discreditare”:

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Dle Claudiu urmaresc din Australia toate emisiunile dv.,incepand cu cea mai interesanta Cap limpede ,unde CTP este mai mult decat un gazetar extraordinar,insa m-as bucura sa invitati si pe Grigore Cartianu,Malin Bot,Ene Dogioiu,care isi "sparg plamanii"strigang la adresa exacta -nume si prenume, a politicienilor corupti,cu reportaje la casele-vilele-conacele lor,ca-i simplu sa-ti spui parerea despre un anume eveniment cotidian,dar,mult mai anevoios si periculos filmarea pe teren care te tine treaz si=ti face o imagine exacta asupra realitatii(de pilda in sector 3 mizerie de nedscris in timp ce primarul Piedone apare la tv-uni pe banii contribuabililor ca un filantrop.Publicul are nevoie de investigatii la locul faptelor.Un exemplu uluitor,recent ministru de interne Dl Bode, și-a bătut joc de toți cei agresați din ordinul infractorului Dragnea când l-a premiat pe Georgian Enache, purtător de cuvânt al Jandarmeriei responsabil de dezinformări grave în 10 august,si anume o manipulare care a vazut-o toata tara,cum Jandarmerita chipurile ar fi fost omorata "in bataie"de manifestanti.
  • Like 0
 • Cata vreme nu sunt pedepsiti cei care mint sfruntat in legatura cu subiecte esentiale pentru moralitatea si curatenia sufleteasca a poporului acesta, ne vom balaci in aceeasi mlastina. Nu putem iesi la liman cata vreme minciunile pro-rusilor otravesc si batjocoresc toate demersurile pro-europene. Milioane de oameni cred in Antena 3. Tara e sfasiata intre doua tendinte : tendinta pro-occidentala si tendinta pro-rusa. NIMENI NU INDRAZNESTE SA CRITICE TENDINTA PRO-RUSA CU ACEEASI DURITATE SI INDRAZNEALA (OBRAZNICIE), CUM CRITICA POSTURILE PRO-RUSE TENDINTA PRO-OCCIDENTALA!!! Deci rusii au in Romania mai multi agenti de influenta si mai obraznici decat agentii pro-occidentali. Atat ne duce mintea. Jurnalistii pro-occidentali sunt timorati, ezitanti, evazivi, nu spun lucrurile cu fermitate, ci doar telegrafic sau generic, fara exemplificari strigatoare la ceruri ale adevarului legat de influenta Rusiei aici!!!! In schimb, obraznicii pro-rusi mint sfruntat, cu un aplomb nemaivazut!!! Si au succes la masele indobitocite de comunism.
  • Like 2
 • check icon
  Mi-a plăcut... E un început, e bine să discutăm pe subiectul ăsta, mai ales ținând cont de atrocitățile ! care se petrec în presă... Totuși, mi-aș dori o dezbatere ceva mai profundă, mai angajată. De ce am evita să-l avem față în față pe un CTP cu Gâdea, sau pe Tolontan cu "jurnalistul" Badea ?... Sigur - ar ieși circ ! Poate ar fi chiar penibil. Dar degeaba vorbim "noi între noi", ca-n grupurile de pe facebook : nu ajută ! În concluzie - sper la mai mult de la emisiunea asta.
  • Like 2
 • Mr.Oh check icon
  Am urmarit discutia cu atentie. Mi s-a parut ca dintre toti cei prezenti CTP a fost preocupat de tema ani indelungati.

  Propaganda, jurnalism, gazetarie?
  Ce produs cumpara cititorul? Propaganda sau adevar? Care este capacitatea cititorului, a societatii de a distinge si intelege adevarul?

  Probleme esentiale fiindca falsul si minciuna reprezinta factorii cheie care stau la originea autodistrugerii unei societati.

  Din pacate oamenii cred ca a munci este suficient ca sa fie sanatosi si fericiti.

  Verbul a supravietui nu este egal cu a munci.
  Primul e in directa relatie cu viata pe cand al doilea cu efortul.
  Oamenii percep viata ca pe un efort. De aceea e nevoie de un paradis dupa moarte. Ca sa compenseze chinurile de azi.

  De ce aceasta deviere de la subiect?

  Pentru ca pe majoritatea oamenilor nu-i intereseaza aceasta viata. Nu spera si nu cred ca poate fi frumoasa. O parte se anesteziaza cu ideea ca dupa moarte va fi bine. Iar altii se anesteziaza epicurian, excese in alimentatie, alcool, tigari etc.

  O minte anesteziata nu cauta si nu umbla sa afle adevarul. Ea vrea sa ramana anesteziata. Nu o intereseaza o presa ce cauta adevarul. Ea vrea sa-si ia drogul zilnic. Barfa si scandal. Chiar si faptul ca se pot comenta articolele reprezinta o iluzie. Oamenii isi descarca furia, frustrarea, si cam atat. Mai degraba foloseste specialistilor sa stie ce e in mintea oamenilor si sa poata pregati urmatoarea mutare. Doar nu credeti ca-i intereseaza din prea multe iubire de semeni?

  Aceasta stare a societatii si-o doresc cei ce trag sforile. Adormitii nu pot opune rezistenta. Ei dorm. Nu se pot concentra si nu se pot organiza. Cel mult barfesc. Dar barfa nu schimba lumea. Nu e un pericol.

  In plus sunt o masa manipulabila.

  Propaganda si divertismentul in halul in care a invadat societatea, si nu doar cea romaneasca indica inceputul unui nou ev mediu intunecat. Iar CTP il simte deja.

  Technologia avansata nu are nici o influenta asupra fericirii individului. Deci nu conteaza.
  Insa conteaza ce faci cu mintea ta. In ce directie se dezvolta. Produce suferinta sau pace? Adoarme sau se trezeste? E oarba sau pricepe?

  Emisiunea a fost "deprimanta" insa utila.  • Like 2
  • @ Mr.Oh
   check icon
   ...găsesc că-i normal. Sau noi, ăștia, care chiar am trecut prin TOATE - nu mai suntem credibili, sau...importanți ?... Or avea mai multă minte/experiență tinerele caracatițe roșii de la A3 sau RTV ?...doar pentru că nu înțeleg nimic din conceptul "ani îndelungați" ??...
   • Like 1
  • @
   "...tinerele caracatițe roșii de la A3 sau RTV ?.."sunt mai mult de atat,infractori prin manipularile lor,iar,CNA-ul complice al TV-unilor,si nimeni nu porneste un demers juridic de oprire pana la suspendarea activitatii acestor spalatorii de creiere.
   • Like 0


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult