Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

EIDOS Talks. Dezbatere despre jurnalism cu Cristian Tudor Popescu, Cătălin Tolontan, Paul Radu - Rise Project și Cosmin Savu - ProTV, moderată de Claudiu Pândaru

EIDOS Talks

Cercuri de interese diverse și tot mai bine finanțate profită de criza financiară a jurnalismului și de confuzia generată de fake news în ochii publicului și pun sub semnul îndoielii legitimitatea unor demersuri corecte.

Amenințările au trecut de la violența verbală la cea fizică: chiar în această săptămână, un reporter de investigații olandez a fost împușcat, în stradă, cazul adăugându-se altor două crime săvârșite la adresa unor jurnaliști de pe teritoriul Uniunii Europene doar în ultimii ani.

Rolul social și etic al jurnalismului se „privatizează”, ajungând să genereze efecte pe care ar trebui să le producă pentru cetățeni pentru grupuri de interese de afaceri sau anti-democratice, deranjate de investigațiile de presă.

Chiar reprezentanți ai unor instituții de stat au ajuns să interpreteze în România practici banale, de tipul preluării unei știri și a re-documentării ei, ca fiind asimilabile unui „grup infracțional organizat”.

Sunt jurnaliștii de investigație din România în pericol? Cât de greu se câștigă și cât de ușor se pierde credibilitatea presei? Cine și pe ce criterii decide cine e „presa bună” și „presa rea”, cine face propagandă și cine face jurnalism, cine e jurnalist și cine nu e? Cine decide? Sunt doar câteva dintre subiectele discutate la dezbaterea EIDOS Talks - „Jurnalism în România: credibilitate vs discreditare”, moderată de Claudiu Pândaru, care i-a avut ca invitați pe Cristian Tudor Popescu, Cătălin Tolontan -Libertatea și GSP, Paul Radu - OCCRP și RISE Project și Cosmin Savu - PROTV „România, Te Iubesc!”.

EIDOS Talks e un proiect inițiat de Fundația EIDOS și de platforma UPGRADE 100, cu suportul UniCredit Bank și al Comisiei Europene, alături de numeroși parteneri instituționali marcanți: US Embassy, British Council, Institut Francais, Unicef, Unesco, Centrul Cultural Clujean, EUNIC România și nu numai.

Urmăriți mai jos dezbaterea EIDOS Talks - „Jurnalism în România: credibilitate vs discreditare”:

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Dle Claudiu urmaresc din Australia toate emisiunile dv.,incepand cu cea mai interesanta Cap limpede ,unde CTP este mai mult decat un gazetar extraordinar,insa m-as bucura sa invitati si pe Grigore Cartianu,Malin Bot,Ene Dogioiu,care isi "sparg plamanii"strigang la adresa exacta -nume si prenume, a politicienilor corupti,cu reportaje la casele-vilele-conacele lor,ca-i simplu sa-ti spui parerea despre un anume eveniment cotidian,dar,mult mai anevoios si periculos filmarea pe teren care te tine treaz si=ti face o imagine exacta asupra realitatii(de pilda in sector 3 mizerie de nedscris in timp ce primarul Piedone apare la tv-uni pe banii contribuabililor ca un filantrop.Publicul are nevoie de investigatii la locul faptelor.Un exemplu uluitor,recent ministru de interne Dl Bode, și-a bătut joc de toți cei agresați din ordinul infractorului Dragnea când l-a premiat pe Georgian Enache, purtător de cuvânt al Jandarmeriei responsabil de dezinformări grave în 10 august,si anume o manipulare care a vazut-o toata tara,cum Jandarmerita chipurile ar fi fost omorata "in bataie"de manifestanti.
    • Like 0
  • Cata vreme nu sunt pedepsiti cei care mint sfruntat in legatura cu subiecte esentiale pentru moralitatea si curatenia sufleteasca a poporului acesta, ne vom balaci in aceeasi mlastina. Nu putem iesi la liman cata vreme minciunile pro-rusilor otravesc si batjocoresc toate demersurile pro-europene. Milioane de oameni cred in Antena 3. Tara e sfasiata intre doua tendinte : tendinta pro-occidentala si tendinta pro-rusa. NIMENI NU INDRAZNESTE SA CRITICE TENDINTA PRO-RUSA CU ACEEASI DURITATE SI INDRAZNEALA (OBRAZNICIE), CUM CRITICA POSTURILE PRO-RUSE TENDINTA PRO-OCCIDENTALA!!! Deci rusii au in Romania mai multi agenti de influenta si mai obraznici decat agentii pro-occidentali. Atat ne duce mintea. Jurnalistii pro-occidentali sunt timorati, ezitanti, evazivi, nu spun lucrurile cu fermitate, ci doar telegrafic sau generic, fara exemplificari strigatoare la ceruri ale adevarului legat de influenta Rusiei aici!!!! In schimb, obraznicii pro-rusi mint sfruntat, cu un aplomb nemaivazut!!! Si au succes la masele indobitocite de comunism.
    • Like 2
  • check icon
    Mi-a plăcut... E un început, e bine să discutăm pe subiectul ăsta, mai ales ținând cont de atrocitățile ! care se petrec în presă... Totuși, mi-aș dori o dezbatere ceva mai profundă, mai angajată. De ce am evita să-l avem față în față pe un CTP cu Gâdea, sau pe Tolontan cu "jurnalistul" Badea ?... Sigur - ar ieși circ ! Poate ar fi chiar penibil. Dar degeaba vorbim "noi între noi", ca-n grupurile de pe facebook : nu ajută ! În concluzie - sper la mai mult de la emisiunea asta.
    • Like 2


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult