Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Emil Boc: „UNTOLD reprezintă un veritabil brand de Cluj. Îi asigur pe clujeni și că primăria este într-o colaborare strânsă cu organizatorii pentru ca experiența UNTOLD să fie una optimă”

Untold 2022

„Mă bucur că după doi ani în care activitățile culturale și festivalurile au avut loc fie în format restrâns, fie hybrid, online, sau chiar au fost amânate, putem avea parte din nou de aceste experiențe”, spune primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc. El vorbește despre importanța pe care evenimentul o are în viața culturală locală, despre avantajele pe care le aduce la capitolul imagine, dar și impactul economic pe care îl are la nivel local. Emil Boc îi îndeamnă pe toți iubitorii de muzică bună să vină la festival și să se bucure de o experiență de neuitat. 

Republica este partener media oficial al UNTOLD 2022.

Mai jos, interviul pe larg:

Ce înseamnă pentru comunitate reluarea, fără restricții, a evenimentelor culturale mari?

Emil Boc: Cu toții știm că dimensiunea cultural artistică este un pilon cheie pentru Cluj-Napoca. De altfel, Clujul este orașul din România cu cea mai mare vitalitate culturală (în afara Bucureștiului), ceea ce înseamnă că orașul creează contexte propice pentru activități culturale. De asemenea, comunitatea este una cu un dinamism aparte, dornică de experiențe culturale noi și diverse.

Mă bucur că după doi ani în care activitățile culturale și festivalurile au avut loc fie în format restrâns, fie hybrid, online, sau chiar au fost amânate, putem să avem parte din nou de aceste experiențe. Cu siguranță, comunitatea a așteptat reluarea evenimentelor culturale. Acest lucru s-a văzut deja în prezența ridicată de la SportsFestival sau TIFF, dar și la evenimentele mai mici, cu un anumit specific. Vara abia a început, iar oferta de evenimente din acest sezon este extrem de diversă, UNTOLD fiind evident evenimentul principal de pe lista multor clujeni. 

Ce înseamnă pierderile din anii pandemiei, în care nu s-au organizat festivaluri?

Emil Boc: Din păcate, revenirea evenimentelor mari coincide cu un context internațional marcat de conflictul din Ucraina. După ce pandemia ne-a impus anumite restricții, nici în acest an nu putem încă să ne bucurăm cu adevărat de festivalurile clujene, având în vedere că la 300 de km de orașul nostru cetățenii ucraineni se confruntă cu o criză fără precedent.

În pandemie, imposibilitatea de a organiza evenimente a dus la blocarea unei ramuri economice extrem de bine dezvoltate la Cluj. Pe lângă industriile creative și organizatori, Clujul a pierdut din punct de vedere economic și pe orizontală, în domenii precum HoReCa și activități conexe, transporturi ș.a.m.d.

Ce reprezintă UNTOLD pentru comunitate?

Emil Boc: UNTOLD reprezintă un veritabil brand de Cluj. Fără doar și poate, festivalul a pus orașul nostru pe harta evenimentelor de profil și aduce de la an la an tot mai mulți turiști din țară și din străinătate. Practic, comunitatea clujeană devine gazdă în zilele de festival pentru o altă comunitate, ceea ce poate doar să ne bucure.

De la an la an, festivalul crește în notorietate și complexitate, este un motiv de mândrie pentru noi, clujenii, și este un eveniment de referință pentru România. Putem spune că evenimentul s-a transformat într-o experiență pentru cei ce vin la Cluj-Napoca cu ocazia UNTOLD, una de neratat.

Sunt clujenii pregătiți și nerăbdători pentru UNTOLD 2022?

Emil Boc: Clujenii fac parte dintr-o comunitate dinamică, iar UNTOLD reprezintă unul dintre principalele evenimente pentru oraș. Cu siguranță, clujenii sunt pregătiți și așteaptă cu nerăbdare următorul capitol din povestea UNTOLD. Cu toate acestea, trebuie să-i respectăm pe cei care nu participă la festival și să încercăm să diminuăm cât mai mult disconfortul creat de activitățile din festival și din zonele conexe, astfel încât să ne bucurăm cu toții de Cluj-Napoca. Organizatorii sunt conștienți de această responsabilitate și în fiecare an iau măsuri suplimentare pentru a reduce disconfortul creat celor care nu participă la UNTOLD și a căror calitate a vieții poate să fie afectată.

Cum se pregătesc autoritățile pentru UNTOLD 2022?

Emil Boc: Îi asigur pe clujeni și că primăria este într-o colaborare strânsă cu organizatorii pentru ca experiența UNTOLD să fie una optimă atât pentru participanți, cât și pentru cei care nu participă la eveniment.

De asemenea, UNTOLD este un festival sigur. Vreau să le mulțumesc pe această cale tuturor structurilor implicate în monitorizarea și păstrarea ordinii publice la UNTOLD, pentru eforturile pe care aceștia le fac an de an pentru ca participanții la eveniment să aibă parte de o experiență foarte bună în timpul festivalului.

Pentru indeciși, vă rugăm să lansați o invitație, un mesaj prin care să le reamintim de ce să vină la UNTOLD 2022.

Emil Boc: UNTOLD este fără îndoială unul dintre cele mai mari festivaluri din Europa și aduce la Cluj artiști de top. În fiecare an, festivalul se dezvoltă și oferă noi experiențe participanților. Vă așteptăm, pe toți, cu drag, la Cluj!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Boc vorbeste ptr el si ptr toti cei care au 2,3 apartamente in cluj si traiesc bine mersi din chiriile provenite atat de untold cat si cele lunare, domnul Boc uita ca incalca legea privind linistea si ordinea publica de atatia ani inchide ochii si urechile desi cetatenii care locuiesc in zone apropiate de arena suporta cu greu pana la pragul de nervozitate maxima destrabalarea Untold. Asta nu e festival e mizerie in centrul orasului, artisti no name pe care nu i cunoaste nimeni, o muzica de psihopati nebuni ce bat in acelasi ritm o toba toata npaptea, niste ritmuri tribale hipnotice, ca Boc ne priveaza atat de liniste pe timpul celor 4 nopti cat si de relaxare sechestrand parcul care e al noatru nu al lui! De ce nu l transfera la periferie ca Electric? Piate dar nu se vrea....ptr ca romanii sunt prosti si tac daca ar da in judecata primaria ar castiga negresit. Nu poti da amenzi unor oamenii simpli cand tulbura linistea publica in intervalul orar 22-8 dar tu ca primarie impreuna cu politia incalci pe față aceasta lege. Oamenii nu si pot permite concedii sa plece din cluj ptr ei, de ce se investesc miliarde in mizeria numita festival dar nu se ofera atunci un buget per familie de cel putin 5000 lei sa plecam zilele acelea din Cluj?
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult