Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Episcopia Hușilor susține celebrarea Paștelui odată cu credincioșii catolici și protestanți. „De ce vrem ca Învierea să rămână atașată de vechiul absolut al calendarului?”

Episcopul Ignatie

Episcopia Hușilor susține propunerea lansată de Adrian Papahagi, Teodor Baconschi și Cristian Preda de a celebra Paștele la aceeași dată cu lumea catolică și protestantă.

„Sfântul Ioan Damaschin este cel care ne spune că întruparea Fiului lui Dumnezeu este “cea mai mare noutate din toate noutățile și singurul nou lucru sub soare”. Dacă Nașterea lui Hristos, Crăciunul, este noutatea absolută, de ce vrem ca Paștile, Învierea Sa, să rămână atașate de vechiul “absolut” al calendarului? Tot ceea ce este de la Hristos este înnoitor și se înnoiește permanent. Inclusiv Tradiția este înnoitoare și dinamică, având permanent legată de ea fidelitatea credinței față de propriile rădăcini ale adevărului și ale autenticității”, a transmis Episcopia Hușilor într-un comunicat.

Episcopia Hușilor, condusă de episcopul Ignatie, a subliniat că „lumina sfântă va veni și “pe nou”, pentru că vine de la Hristos, noutatea absolută, nu de la calendarul pe vechi. Mai mult, lumina din noaptea de Paști dintr-un sat izolat din Vaslui, care sigur nu are aeroport, este la fel de sfântă ca şi cea care vine pe avion de la Ierusalim. Și cred cu tărie că va fi la fel de înnoitoare ca și aceea, pentru că Paștile cel adevărat, așa cum ne spune Sfântul Ioan Gură de Aur, este săvârșirea Euharistiei, Hristos euharistic, Lumina lumii. Bonus. O întrebare pentru “cei încremeniți în proiect”: de ce de Crăciun preferăm să fim cu “noul”, iar de Paști vrem cu tot dinadinsul să fim cu “vechiul”? Doar este Același Hristos, noutatea absolută”.

Și Mitropolitul Clujului Andrei Andreicuț susține propunerea ca Biserica Ortodoxă Română să sărbătorească Paștele după calendarul gregorian. La rândul său, Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, spune că această schimbare este „un ideal dezirabil”, însă pentru a deveni realitate trebuie existe o consultare cu celelalte biserici ortodoxe. 

În schimb, arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, cunoscut pentru pozițiile controversate pe care le-a adoptat de-a lungul timpului, se opune categoric. „Acolo este Paştele adevărat unde vine Sfânta Lumină. Au catolicii Sfântă Lumină? N-au. Alţii? N-au. Toţi se adună la lumina ortodocşilor şi strigă adevărata lumină a ortodocşilor”, a susținut IPS Teodosie, adăugând că îi „compătimește” pe catolici.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Au catolicii un "Teodosie"? N-au. Au protestanții un "Teodosie"? N-au.
    De aceea sunt toleranți și apropiați credincioșilor, nu aroganți și Gică-Contra așa cum e acest individ recalcitrant și conflictual. Păstrarea lui într-o astfel de poziție în ierarhia BOR este o rușine. Și o sfidare a bunului simț pe care ar trebui să-l propovăduiască biserica.
    • Like 0
  • In discursul video de la miezul noptii trecute (vezi blogul personal si pe Youtube), Maestrul C ne indeamna sa nu cadem in pacatul de a schimba data Pastelui, pentru ca nu vom mai primi de la Ierusalim lumanarea cu flacara sfanta de ziua Pastelui, ca pana acum. Stie asta de la un popa caruia i-a luat un interviu pe aceasta tema. Cine nu crede ca a spus asa ceva, sa-l urmareasca.
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult