Episcopia Hușilor susține propunerea lansată de Adrian Papahagi, Teodor Baconschi și Cristian Preda de a celebra Paștele la aceeași dată cu lumea catolică și protestantă.
„Sfântul Ioan Damaschin este cel care ne spune că întruparea Fiului lui Dumnezeu este “cea mai mare noutate din toate noutățile și singurul nou lucru sub soare”. Dacă Nașterea lui Hristos, Crăciunul, este noutatea absolută, de ce vrem ca Paștile, Învierea Sa, să rămână atașate de vechiul “absolut” al calendarului? Tot ceea ce este de la Hristos este înnoitor și se înnoiește permanent. Inclusiv Tradiția este înnoitoare și dinamică, având permanent legată de ea fidelitatea credinței față de propriile rădăcini ale adevărului și ale autenticității”, a transmis Episcopia Hușilor într-un comunicat.
Episcopia Hușilor, condusă de episcopul Ignatie, a subliniat că „lumina sfântă va veni și “pe nou”, pentru că vine de la Hristos, noutatea absolută, nu de la calendarul pe vechi. Mai mult, lumina din noaptea de Paști dintr-un sat izolat din Vaslui, care sigur nu are aeroport, este la fel de sfântă ca şi cea care vine pe avion de la Ierusalim. Și cred cu tărie că va fi la fel de înnoitoare ca și aceea, pentru că Paștile cel adevărat, așa cum ne spune Sfântul Ioan Gură de Aur, este săvârșirea Euharistiei, Hristos euharistic, Lumina lumii. Bonus. O întrebare pentru “cei încremeniți în proiect”: de ce de Crăciun preferăm să fim cu “noul”, iar de Paști vrem cu tot dinadinsul să fim cu “vechiul”? Doar este Același Hristos, noutatea absolută”.
Și Mitropolitul Clujului Andrei Andreicuț susține propunerea ca Biserica Ortodoxă Română să sărbătorească Paștele după calendarul gregorian. La rândul său, Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, spune că această schimbare este „un ideal dezirabil”, însă pentru a deveni realitate trebuie existe o consultare cu celelalte biserici ortodoxe.
În schimb, arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, cunoscut pentru pozițiile controversate pe care le-a adoptat de-a lungul timpului, se opune categoric. „Acolo este Paştele adevărat unde vine Sfânta Lumină. Au catolicii Sfântă Lumină? N-au. Alţii? N-au. Toţi se adună la lumina ortodocşilor şi strigă adevărata lumină a ortodocşilor”, a susținut IPS Teodosie, adăugând că îi „compătimește” pe catolici.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
De aceea sunt toleranți și apropiați credincioșilor, nu aroganți și Gică-Contra așa cum e acest individ recalcitrant și conflictual. Păstrarea lui într-o astfel de poziție în ierarhia BOR este o rușine. Și o sfidare a bunului simț pe care ar trebui să-l propovăduiască biserica.