Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Mitropolitul Clujului susține sărbătorirea Paștelui ortodox odată cu cel catolic. „Ar fi minunat dacă s-ar reuși acest lucru pentru că celelalte sărbători cu dată fixă le ținem pe stil nou”

Andrei Andreicuț

Fpto: cluj24.40

Mitropolitul Clujului Andrei Andreicuț susține propunerea ca Biserica Ortodoxă Română să sărbătorească Paștele după calendarul gregorian, odată cu credincioșii catolici și protestanți. Discuția a fost adusă recent în spațiul public de Adrian Papahagi, care a anunțat că va pleda pe lângă Sfântul Sinod al BOR să calculeze și Paștile, nu doar Crăciunul, după calendarul gregorian, astfel încât Învierea Mântuitorului să fie celebrată împreună cu credincioșii din Vest

„Trebuie să ne aducem aminte că, în 1922, Biserica Ortodoxă Română (BOR) a trecut pe calendarul gregorian și 4 ani s-au sărbătorit Paștile după Pascalia nouă. Constatând că mai toate țările ortodoxe au rămas cu Paștile pe calendarul vechi, pe calendarul iulian, pentru comuniunea cu ceilalți frați ortodocși, a revenit și BOR la calendarul vechi”, a spus mitropolitul Clujului, citat de cluj24.ro.

El a subliniat că sărbătorile cu dată fixă, precum Crăciunul, sunt sărbătorite oricum după calendarul nou. „Sigur ca am dori din tot sufletul să se poată repara calendarul și apreciem demersul profesorului Papahagi. Necazul este că în 1922, demersul corect al Bisericii Ortodoxe a fost judecat așa cum nu trebuie și o minoritate, mai ales din Moldova, s-a despărțit de biserică și sunt acum așa numită Biserică Stilistă. Tare greu este să te lupți cu ignoranța.

Ar fi minunat dacă s-ar reuși acest lucru și s-ar trece pe stil nou și cu sărbătorile pascale, pentru că celelalte sărbători cu dată fixă, cum este Crăciunul, le ținem pe stil nou, doar cele legate de Paști le ținem pe stil vechi.

Dreapta credință e importantă. Patriarhia Ierusalimului este pe stil vechi, iar noi, ortodocșii, sărbătorim Paștile pe stil vechi, dar sfânta lumină la Ierusalim la aceste Paști pe stil vechi coboară.

Eu cred că și dacă am sărbători pe stil nou, și am fi în comuniune cu țările din Vest, eu cred că tot sfânta lumină ar coborî, datorită credinței noastre la Paști.

Ne rugăm la Dumnezeu ca acest lucru să se repare”, a spus IPS Andrei citat de cluj24.ro.

Patriarhia Română a transmis că soluționarea acestei probleme „ nu este una de natură dogmatică, ci una de unitate inter-bisericească, presupune reînceperea unor consultări între Bisericile Ortodoxe şi decizia unui viitor şi necesar Sinod pan-ortodox”. 

Vasile Bănescu, purtător de cuvânt al BOR, a precizat că ”raţiunea pentru care Bisericile Ortodoxe care au adoptat în mod firesc calendarul corectat au decis totuşi (în 1927) să sărbătorească în continuare (doar) Paştele împreună cu celelalte Biserici refractare la această îndreptare calendaristică a fost şi este încă păstrarea unităţii ortodoxe în jurul celei mai importante sărbători creştine: Învierea Domnului”..

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • mai exista si cei pe ...."stil vechi", tot ortodocsi
    dar mai e o problema, modurile de calcul, de definire a zilei de inviere sunt diferite, la orttodocsi referirea se face la pastele evreiesc iar la ceilalti (inclusiv biserica rusa) sunt niste calcule complicate
    daca are cineva rabdare , sa caute printre enciclopediile mai vechi sau sa intrebe
    • Like 0
  • Cred că sunt mulți credincioși ortodocși care gândesc în acest sens. Chiar dacă ritualul învierii este unul simbolic este, totuși, cam nefiresc ca această sărbătoare să nu fie dată calendaristică comună tuturor creștinilor. Numai faptul că Teodosie, rusofil, a simțit nevoia să-și debiteze, ca de obicei, marile lui adevăruri este un motiv de reflecție asupra acestui subiect.
    • Like 2
  • Da, ar fi un semn de modernizare, un semn bun pentru toți credincioșii creștini din lume. Este o ocazie deosebită să arătăm că e important ceea ce ne unește, nu ceea ce ne dezbină.
    Ar fi de bun augur mai ales acum, când din păcate ortodocșii ucid alți ortodocși într-un război declanșat de un descreierat susținut de un ierarh de sub a cărui sutană se văd coada și copitele diavolului.
    • Like 2


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult