(Foto Inquam Photos/Octav Ganea)
Că modificările aduse de parlamentari la Codul Penal și Codul de procedură vor ajunge să fie legi foarte curând - asta nu e sigur. Urmează un lung șir de contestări la Curtea Constituțională a României, din partea PNL, USR și probabil de la palatul Cotroceni. Urmează și un referendum care va avea ca temă Justiția.
Logica votului de miercuri pare a fi însă alta, iar câteva dintre concluziile zilei de azi din Legislativ au ieșit chiar din gura liderului PSD, Liviu Dragnea. În traducere, cea mai importantă e aceasta: Viorica, hai în Parlament, avem majoritate și la Cameră, putem restructura Guvernul, fără să mai cerem aprobări de la Klaus Iohannis. Singurul de la care trebuie să primești aprobare sunt eu.
Având în vedere că modificările aduse azi e posibil să nu fie în vigoare suficient de curând încât să-l ajute pe Liviu Dragnea în procesul de la Înalta Curte cu termen în mai (dezincriminări de infracțiuni și reducere a termenelor de prescripție), votul de azi poate fi interpretat doar ca un exercițiu de forță al președintelui PSD, care a vrut să-și încordeze mușchii în fața Vioricăi Dăncilă. Liderul PSD este suficient de trecut prin toate funcțiile administrative ca să înțeleagă că singurul act normativ care-i poate fi cu adevărat de folos este OUG (atacabil la Curte numai de către Avocatul Poporului). Ordonanțele intră în vigoare imediat după publicarea în Monitorul Oficial, dacă nu este prevăzut un termen special de aplicare, ca în cazul OUG 13.
Ce urmărește exact președintele PSD - urmează să vedem zilele următoare. Comportamentul său din ultimii ani arată însă că dorește să o schimbe pe Viorica Dăncilă. Șefa Guvernului simte asta. Știe că dacă Liviu Dragnea vrea, o dă jos sau o păstrează cu cabinetul restructurat. Acesta este și motivul pentru care dna Dăncilă evită să ajungă în Legislativ cu un Executiv restructurat. Dacă Viorica Dăncilă refuză chemarea de azi a lui Liviu Dragnea, atunci, războiul din PSD iese clar la lumină. Se cheamă că Viorica Dăncilă nu-l mai ascultă pe liderul suprem.
Despre UDMR - liderul Kelemen Hunor își sfidează electoratul și pare să adopte tactica prostirii în față. Săptămânile trecute anunța că susține referendumul și nu va vota un nou Guvern, indiferent cum va arăta acesta, fie și restructurat, tocmai pentru a-i obliga pe cei de la PSD-ALDE să demonstreze că au majoritate. Astăzi, mai limpede ca niciodată, Kelemen Hunor (întâmplător sau nu absent) și formațiunea sa au demonstrat că nu-și lasă partenerii PSD-ALDE la greu și că votează cot la cod cu ei. Kelemen Hunor nu mai poate spune că UDMR nu este 100% complice la toate întâmplările din ultimii ani.
Astăzi, domnul Hunor a demonstrat că - dincolo de caracter, discurs duplicitar, convingeri - este cel care ține actuala majoritate parlamentară. Și a mai demonstrat ceva: este, probabil, printre cei mai puternici oameni din România. Dacă el nu dorește schimbarea guvernului sau a coaliției de guvernare, aceasta nu se întâmplă- indiferent de eforturile liderilor PNL, USR. Sau chiar indiferent de mișcările lui Klaus Iohannis.
Ciudat joc al democrației post 1989. O Constituție strâmbă, în care un om ce nu e într-o coaliție asumată, al cărui partid e votat de 5% din popor, decide dacă și cum să se întâmple lucrurile în România (alături de parlamentarii pretinși ai minorităților naționale, în fapt niște proptele ale PSD).
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
fintele sarbatori ale Pastelui,va doresc sa va alaturati crestinilor si sa aveti cu adevarat un Paste fericit! Hristos a Inviat!
Cea mai jalnica politica dusa de cineva vrodata ...
Dar "comportamentul său din ultimii ani arată însă că dorește să o schimbe pe Viorica Dăncilă"? Serios?? Păi Dragnea, dacă "o dă jos", nu mai pupă alt guvern PSD (în locul lui Iohannis aş risca liniştit suspendarea!).
Bineînţeles că şi Dragnea ştie asta, ceea ce înseamnă că o eventuală retragere a sprinjinului parlamentar pt cabinetul Dăncilă reprezintă în fapt o cedare benevolă a guvernării!
Cit despre pakistanezi ce sa zic , numai un dobitoc nu vede strategia PSD pe termen lung. Anume ca nu au nici cea mai mica intentie sa-i aduca pe romani inapoi , adica sa construim o tara de bun simt cu infrastructura , sanatate si educatie decente.
In situatia in care suntem in UE , cu un guvern capabil si o majoritate solida in 4 ani se pot intimpla minuni inclusiv depolitizarea institutiilor.
P.s. Am auzit ca s-a facut un contract cu 500.000 pakistanezi. Oricum, alta sansa se cheama Filipine,Vietnam, Vanuatu...
Acum daca din toata povestea scoatem in fata UDMR-ul ca fiind miezul problemei.. atunci suntem dusi cu pluta. Am uitat de elefantul PSD din camera, care are 40-50% din voturile exprimate de romani si care a condus asaltul asta marlan.
Sigur, si UDMR-ul e partinitor, dar nu ei sunt principala problema.
Si P.S. Daca vreti ca ei sa nu mai aiba 5% din voturi, mergeti la vot si ponderea lor se va diminua. Daca am merge la vot 80% din oameni, ei ar avea 2-3% si deci nu ar intra in Parlament. Simplu