Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Episodul în care Liviu o împinge pe Viorica pe scările Parlamentului

Liviu Dragnea - Viorica Dăncilă - Foto Inquam Photos/Octav Ganea)

(Foto Inquam Photos/Octav Ganea)

Că modificările aduse de parlamentari la Codul Penal și Codul de procedură vor ajunge să fie legi foarte curând - asta nu e sigur. Urmează un lung șir de contestări la Curtea Constituțională a României, din partea PNL, USR și probabil de la palatul Cotroceni. Urmează și un referendum care va avea ca temă Justiția.

Logica votului de miercuri pare a fi însă alta, iar câteva dintre concluziile zilei de azi din Legislativ au ieșit chiar din gura liderului PSD, Liviu Dragnea. În traducere, cea mai importantă e aceasta: Viorica, hai în Parlament, avem majoritate și la Cameră, putem restructura Guvernul, fără să mai cerem aprobări de la Klaus Iohannis. Singurul de la care trebuie să primești aprobare sunt eu.

Având în vedere că modificările aduse azi e posibil să nu fie în vigoare suficient de curând încât să-l ajute pe Liviu Dragnea în procesul de la Înalta Curte cu termen în mai (dezincriminări de infracțiuni și reducere a termenelor de prescripție), votul de azi poate fi interpretat doar ca un exercițiu de forță al președintelui PSD, care a vrut să-și încordeze mușchii în fața Vioricăi Dăncilă. Liderul PSD este suficient de trecut prin toate funcțiile administrative ca să înțeleagă că singurul act normativ care-i poate fi cu adevărat de folos este OUG (atacabil la Curte numai de către Avocatul Poporului). Ordonanțele intră în vigoare imediat după publicarea în Monitorul Oficial, dacă nu este prevăzut un termen special de aplicare, ca în cazul OUG 13.

Ce urmărește exact președintele PSD - urmează să vedem zilele următoare. Comportamentul său din ultimii ani arată însă că dorește să o schimbe pe Viorica Dăncilă. Șefa Guvernului simte asta. Știe că dacă Liviu Dragnea vrea, o dă jos sau o păstrează cu cabinetul restructurat. Acesta este și motivul pentru care dna Dăncilă evită să ajungă în Legislativ cu un Executiv restructurat. Dacă Viorica Dăncilă refuză chemarea de azi a lui Liviu Dragnea, atunci, războiul din PSD iese clar la lumină. Se cheamă că Viorica Dăncilă nu-l mai ascultă pe liderul suprem.

Despre UDMR - liderul Kelemen Hunor își sfidează electoratul și pare să adopte tactica prostirii în față. Săptămânile trecute anunța că susține referendumul și nu va vota un nou Guvern, indiferent cum va arăta acesta, fie și restructurat, tocmai pentru a-i obliga pe cei de la PSD-ALDE să demonstreze că au majoritate. Astăzi, mai limpede ca niciodată, Kelemen Hunor (întâmplător sau nu absent) și formațiunea sa au demonstrat că nu-și lasă partenerii PSD-ALDE la greu și că votează cot la cod cu ei. Kelemen Hunor nu mai poate spune că UDMR nu este 100% complice la toate întâmplările din ultimii ani.

Astăzi, domnul Hunor a demonstrat că - dincolo de caracter, discurs duplicitar, convingeri - este cel care ține actuala majoritate parlamentară. Și a mai demonstrat ceva: este, probabil, printre cei mai puternici oameni din România. Dacă el nu dorește schimbarea guvernului sau a coaliției de guvernare, aceasta nu se întâmplă- indiferent de eforturile liderilor PNL, USR. Sau chiar indiferent de mișcările lui Klaus Iohannis. 

Ciudat joc al democrației post 1989. O Constituție strâmbă, în care un om ce nu e într-o coaliție asumată, al cărui partid e votat de 5% din popor, decide dacă și cum să se întâmple lucrurile în România (alături de parlamentarii pretinși ai minorităților naționale, în fapt niște proptele ale PSD).

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Mult mai putin decat alta data-stimat[e] d-le CTP-si cu asta ,aproape v-am spus totul,va informam ca Nu ,,pastem [ deloc] fericiti'!...Ba dimpotriva , in ceeace ma priveste[REFERINDU-MA la Credinta Crestina ,ma doare cand constat ca dv .,om cultivat- de la care sigur multi au ce invata-ati cam inceput sa amestecati politica cu religia! Desi sunt realitati care coexista de cand lumea,dar in complemen--taritate ci nu intersectandu-se sau anulandu-se una pe alta.Nu cred ca ati fost f. inspirat echvaland spiritualitatea -duhul lui Dumnezeu cu ...firisorul neinsemnat de nisip,care este in necuprinderea de catre om a lumii , cu persoana d-lui Dragnea!In speranta ca -sigur- va veti indrepta cu fata spre S
  fintele sarbatori ale Pastelui,va doresc sa va alaturati crestinilor si sa aveti cu adevarat un Paste fericit! Hristos a Inviat!
  • Like 0
 • Eu nu inteleg de ce atata mirare, UDMR a fost prostituata politica a parlamentului romanesc din 1990 incoace, FARA exceptie, este si va fi in continuare cat timp 5% din votanti pun stampila pe hotii astia. Doar ca o prostituata ia bani pe ce servicii ofera, dar nu influenteaza strategia pestelui. Domnul hunor se pare ca e mai mult de atat.
  • Like 6
 • D'ale carnavalului politic ... era sa zis romanesc, acu cand nea Hunor e imparat.

  Cea mai jalnica politica dusa de cineva vrodata ...
  • Like 3
 • check icon
  Mă îndoiesc că cineva de pe aici (sau chiar de aiurea) are aşteptări de la UDMR (gruparea asta a avut un caracter oportunist din prima ei zi de existenţă!).
  Dar "comportamentul său din ultimii ani arată însă că dorește să o schimbe pe Viorica Dăncilă"? Serios?? Păi Dragnea, dacă "o dă jos", nu mai pupă alt guvern PSD (în locul lui Iohannis aş risca liniştit suspendarea!).
  Bineînţeles că şi Dragnea ştie asta, ceea ce înseamnă că o eventuală retragere a sprinjinului parlamentar pt cabinetul Dăncilă reprezintă în fapt o cedare benevolă a guvernării!
  • Like 0
 • Ce sa vezi tragedie : Liviu hotul hotilor in lupta cu Viorica nesimtita nesimtitelor. M-as bucura sa sfirseasca amindoi la spital sau puscarie. Cit despre democratie , noi traim mai mult o democratura (de la facatura...). Democratia noastra seamana cu asfaltarile din Romania , tot cirpim la o treaba facuta prost. Fundatia prost facuta este constitutia Romaniei , facuta de niste mediocri comunisti in frunte cu un criminal agent KGB pe numele lui Ion Iliescu. Ce-ati fi vrut sa iasa ?
  Cit despre pakistanezi ce sa zic , numai un dobitoc nu vede strategia PSD pe termen lung. Anume ca nu au nici cea mai mica intentie sa-i aduca pe romani inapoi , adica sa construim o tara de bun simt cu infrastructura , sanatate si educatie decente.
  In situatia in care suntem in UE , cu un guvern capabil si o majoritate solida in 4 ani se pot intimpla minuni inclusiv depolitizarea institutiilor.
  • Like 3
 • nicu check icon
  Fata asta e varză, nu are pe nimenea care ține la ia.
  • Like 0
 • Cam asta-i realitatea! Cum sa o infrunti? Cu cine? Poate ne va ajuta viitoarea generatie de pakistano-romani. Speram si noi la o incrucisare benefica.
  • Like 0
  • @
   Speranta moare ultima! Mai ales la femei ;)
   P.s. Am auzit ca s-a facut un contract cu 500.000 pakistanezi. Oricum, alta sansa se cheama Filipine,Vietnam, Vanuatu...
   • Like 0
 • Tibi_R check icon
  "Ciudat joc al democrației post 1989,...al cărui partid e votat de 5% din popor, decide dacă și cum să se întâmple lucrurile în România"...
  Acum daca din toata povestea scoatem in fata UDMR-ul ca fiind miezul problemei.. atunci suntem dusi cu pluta. Am uitat de elefantul PSD din camera, care are 40-50% din voturile exprimate de romani si care a condus asaltul asta marlan.
  Sigur, si UDMR-ul e partinitor, dar nu ei sunt principala problema.
  Si P.S. Daca vreti ca ei sa nu mai aiba 5% din voturi, mergeti la vot si ponderea lor se va diminua. Daca am merge la vot 80% din oameni, ei ar avea 2-3% si deci nu ar intra in Parlament. Simplu
  • Like 6


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult