Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Ce votăm pe 26 mai

Au trecut 66 de ani de la primăvara în care Iosif Djugașvili se prăbușea în biroul său lovit de damblá. A horcăit în agonie ore în șir fără ca nici cei mai apropiați tovarăși să aibă curajul să-l întrebe de sănătate, întrucât știau bine că un singur cuvânt sau gest greșit îi era de ajuns lui Stalin ca să ordone un pluton pentru execuția oricui, sau, mai simplu, un glonț în ceafă.

Strănepotul călăului de partid și de stat, Iakov Djugașvili, s-a declarat oripilat de rezultatele unui sondaj recent, potrivit căruia 46% dintre ruși consideră justificate atrocitățile lui Stalin „pentru menținerea ordinii în țară”, procentaj record în ultimii ani. Doar 19% au o părere negativă despre dictatura străbunicului său. 

„Minciunile staliniste și sovietice au transformat oamenii în niște monștri din punct de vedere moral și în niște degenerați, care cred cu sinceritate că marile țeluri nu pot fi atinse decât pe calea crimelor comise de autorități ale statului”, a declarat strănepotul Iakov.

În România nu e nevoie de un astfel de sondaj, deoarece avem alegeri peste 5 săptămâni. Se ține și un referendum cu această ocazie, dar întrebarea la care au a răspunde, de fapt, alegătorii nu e cea despre amnistie și grațiere, sau cea cu OUG-urile, pe care le va pune președintele Iohannis. Cu atât mai puțin contează persoanele care apar pe listele partidelor pentru Bruxelles.

Nici măcar: „Să fie sau nu scoasă România din Europa?” nu e cea mai cruntă chestionare a electoratului.

Tot ce se va întâmpla pe 26 mai va fi sub semnul unei singure și cruciale întrebări: „Vreți să trăiți din nou într-o Românie ceaușescoidă?”.

Îți recomandăm

În cazul în care PSD-ALDE vor câștiga detașat alegerile europarlamentare, șansele ca Dragnea să mai fie condamnat de vreo instanță scad spre zero. Șeful PSD va face un pas mare către instaurarea în România a dictaturii sale personale, combinație de verde cu roșu otrăvit.

Nu există scuză sau cale de mijloc pentru nimeni, în primul rând pentru cine are de gând să stea acasă. Cei care au votat majoritar actuala coaliție în 2016 pot să spună că nu știau cu ce program de distrugere a Justiției, de gravă deteriorare a relațiilor cu Uniunea Europeană, de întoarcere a economiei sub controlul sugrumător al statului, de înăbușire violentă a manifestațiilor societății civile vor veni Dragnea și Tăriceanu.

Acum, discursul lui Dragnea și al acoliților săi e clar și răspicat: „PSD este poporul român mai mic. Prin urmare, cine înjură PSD, cine nu e cu noi, cine vorbește bine limba română și vreo limbă străină, cine linge clanța dușmanilor de la Bruxelles, nu e român. Facem liste cu toți neromânii și o să-i judecăm noi, nu neisprăviții de magistrați. Dacă vor să plece din țară, eu, Dragnea, nu sunt Ceaușescu, le dau drumul, călătorie sprâncenată, o să completăm poporul cu vietnamezi”. 

Uitați-vă bine la Dragnea, la câtă ură își mușcă în mustață pentru că e nevoit să meargă la tribunal, să fie huiduit de protestatari, să răspundă la întrebările jurnaliștilor de teren și veți înțelege că, după ce încalecă România, or să dea și muștele în bâlbâială la auzul silabelor sacre ale Numelui Său...

Și nu până la următoarele alegeri... De câți ani sunt jupâni totali Putin, Erdogan, Orban?

E greu să compari Rusia cu România, pe Stalin cu Dragnea. Totuși, ceva din ce spune Iakov Djugașvili am simțit la vederea a doi bătrâni deținuți politici de la Aiud mergând la Cotroceni de braț cu Nicolicea... 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult