Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Era un criminal...

Protest anti-Călin Georgescu

Foto: Inquam Photos/ Virgil Simonescu

Imaginați-vă un bărbat chipeș, pe cal, îmbrăcat în straie tradiționale, cu un aer mesianic. Sărută pământul și vorbește cu patos despre reînnoirea și mântuirea neamului. Îi ajută pe cei aflați în nevoie, construiește case, repară drumuri. 

Un erou romantic. Sună atractiv, chiar inspirațional, nu-i așa? Ei bine, acest portret idealizat este cel pe care și l-a creat Corneliu Zelea Codreanu, liderul Mișcării Legionare. Dar adevărul din spatele imaginii este diferit.

Ce nu se spune în această poveste eroică este că omul acesta, în ciuda aparențelor de lider binevoitor, era un criminal. Un om care nu a ezitat să apeleze la violență ori de câte ori disputa politică îl depășea. Ideologia sa a fost una marcată de fanatism, intoleranță și violență extremă.

Dar nu doar despre el e vorba. Adeptii săi, cunoscuți drept legionari, au dus cruzimea la un nivel greu de imaginat. Să vă ofer un exemplu concret: unui fost camarad care a căzut în dizgrație i-au descărcat revolverele în piept, iar apoi, ca o macabră demonstrație de loialitate și brutalitate, i-au ciopârțit cadavrul cu topoarele, totul pe fundalul imnurilor legionare pe care le cântau cu însuflețire.

Chiar imnul lor vorbește despre violență și răzbunare: „Și avem doar gloanțe pentru trădători!” – o frază care rezumă spiritul unei organizații care a glorificat ura, sângele și crimă ca „sfinte” instrumente ale luptei lor.

Cei care susțin că Legiunea a avut două perioade distincte, una mai „pură” și „idealistă” sub Corneliu Zelea Codreanu și una marcată de fanatism extrem sub Horia Sima, se înșală amarnic. Este adevărat că Sima a fost mai radical și mai dispus să arunce țara în haos, dar să nu uităm că și Codreanu a fost, de fapt, un om al revolverului, nu doar al discursurilor înălțătoare.

E ușor să te lași sedus de povești eroice și de mituri romantice, mai ales în epoca rețelelor sociale, unde informațiile se reduc la imagini atrăgătoare și fraze șocante. Dar este esențial să vedem dincolo de suprafață și să înțelegem adevărul. Istoria legionarismului nu este despre mântuirea neamului, ci despre cruzime, fanatism și crime odioase.

Știu, am încercat să fiu scurt, căci am înțeles că tinerii nu mai citesc mult. Dar dacă vreți să vă feriți de manipulările frumos ambalate de pe TikTok, e bine să cunoașteți faptele. Să vă feriți de eroii cu mâinile pătate de sânge.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult