În aceste zile, un preot a vorbit despre cazul Călin Georgescu care își face campania electorală pe bază de ură, invocându-L, în mod paradoxal, pe Dumnezeu și care amestecă în această ciorbă electorală conceptele unei religii New Age și idei din morala creștină. Este vorba despre preotul Sorin Bute, lector universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă și Științele Educației a Universității Valahia din Târgoviște și, de un sfert de secol, preot ortodox al parohiei Săcueni din Dâmbovița. Acesta a postat pe o rețea socială marea problemă a utilizării unor concepte din curentul religios de tip New Age pentru a spăla mințile oamenilor și a-i folosi într-o luptă care nici măcar nu e a lor. L-am contactat pe preotul Sorin Bute pentru o discuție mai amplă despre cazul Călin Georgescu. Și astfel am aflat că Sorin Bute nu l-a urmărit pe Georgescu doar pe social-media, pentru a-și face o idee despre cine e acesta, ci i-a citit cărțile. Și de acolo și-a dat seama că avem de-a face un personaj de tip Deus Ex Machina din tragediile grecești, care folosește misticismul pentru a convinge electorat.
Carmen Dumitrescu: Voiam să vă rog să vorbim despre personajul Călin Georgescu, despre care ați scris pe social-media într-o postare care s-a viralizat. Aș vrea să îmi spuneți cum vedeți dumneavoastră, ca om al Bisericii, personajul. În ce cheie îl interpretați?
Sorin Bute: Așa cum am și scris în postarea mea, e o cheie New Age-istă, chiar dacă el acum se prezintă ca un creștin, există atât de multe informații, apărute după ce oamenii s-au mai dezmeticit puțin că un necunoscut a intrat în turul doi al alegerilor, care contrazic asta. Eu am fost frapat de la început de câteva lucruri despre care chiar am scris. Și anume mesianismul lui politic, care este în totală neconcordanță cu învățătura creștină. Eu însumi, curios, am citit în una dintre cărțile sale, Marea Renaștere, că vorbește despre Hristos ca despre un mare răzvrătitor politic și spune că de aceea a fost răstignit, pentru că a vrut să schimbe sistemul, dar n-a reușit, și că el este cel care vine să schimbe sistemul. E drept că m-a frapat, mai ales că am studiat de-a lungul timpului tocmai această problemă. Și am destul de multe articole scrise exact pe această temă: a secularizării unor principii și învățături creștine și transformarea lor în niște lucruri greșite. Și atunci primul lucru pe care l-am spus este acesta: este un mesianism politic care nu-și are rostul. E un fel de religie-surogat, așa cum a fost și mișcarea legionară, care a ajuns să devină o mistică a violenței. Și atunci am avut mai întâi o iritare, pentru că noi, preoții, avem această interdicție de a face politică, numai că am citit cu atenție acea hotărâre care spune că preoții nu pot avea o opțiune politică exprimată în afara votului personal și secret, dar, în același timp, preoții trebuie să participe la viața cetății, sprijinind activitățile menite să promoveze binele obștesc și împotrivindu-se oricăror măsuri sau activități care se dovedesc a fi în contradicție cu învățătura și morala creștin-ortodoxă. De aceea, eu tot ce fac acum e să avertizez că o persoană care apare acum ca un Deus Ex Machina, care se prezintă creștin, dar pe care eu, cu experiența mea de 25 de ani de profesor și preot, îl simt că e de factură mistic-legionară și New Age, și am citit și am studiat ca să dovedesc asta, atunci am simțit nevoia să afirm că este în contradicție cu morala și învățătura creștin-ortodoxă.
E chiar o chestiune de responsabilitate civică, dacă mă întrebați pe mine. Căci e important să vorbim, de principiu măcar, de acest profil de politician care se impune în mentalul maselor ca un lider de cult. Dumneavoastră simțiți asta, că așa se impune el?
Sigur că da. Tocmai de asta am scris despre mesianismul politic și despre sacralizarea politicii.
Dar de ce funcționează?
De dimineață, mi-am adus aminte de această expresie: Deus Ex Machina. În tragediile grecești, atunci când eroii joacă conform regulilor, dar apare o criză pentru că o anumită problemă nu se putea rezolva, atunci autorul acelei tragedii introducea un Deus Ex Machina, adică un personaj îmbrăcat ca un zeu care rezolva problemele din afară. Adică fără să participe la reguli. Și acesta reprezintă un al doilea motiv pentru care, totuși, călcându-mi pe inimă, am dorit să scriu. Pentru că mi-am dat seama că spunând aceste lucruri noi nu facem politică. Politica o facem în momentul în care îndemnăm în acest joc politic în care se respectă regulile. În momentul în care unul nu joacă conform regulilor și vine din afară, fără să respecte nicio regulă a jocului democratic în care suntem toți prinși, inclusiv Biserica, atunci intervii.
Cu toate astea, Biserica s-a implicat în campania lui Georgescu și avem dovezi că asta s-a întâmplat…
Sunt convins că sunt și naivi, pentru că există dorința firească de a avea un conducător creștin și naivitatea vine din faptul de a înțelege că cineva se prezintă în afara regulilor cu promisiunea că rezolvă totul. Pentru că totul se face la cald, sub presiunea momentului. Și, pe de altă parte, există în continuare și aceste tendințe de a promova o anumită agendă a corectitudinii politice. Și atunci, creștinii temători, unii dintre ei, sper că nu foarte mulți, să susțină această figură care se prezintă drept providențială și promite că strică regulile jocului democratic, lucru care este inacceptabil.
Acest personaj politic se comportă ca un lider spiritual. Dumneavoastră, în calitate de preot, sunteți un lider spiritual pentru comunitatea dumneavoastră de enoriași. Vreau să vă întreb dacă ați remarcat în comportamentul lui public elemente din comportamentul unui preot sau predicator?
Am înțeles întrebarea. Dar vreau să vă spun un lucru: preoții creștini nu sunt lideri spirituali. Ei urmează spusele Sfântului Apostol Pavel, și anume: “Fiți următori mie, precum sunt și eu lui Hristos!” Avem această credință că noi nu suntem lideri, ci slujitori, prin care Hristos, singurul lider spiritual, lucrează. Comportamentul acestui personaj, Călin Georgescu, nu este de lider religios, ci de guru. Pentru că un guru se prezintă el însuși ca salvator. El zice că e salvarea, că e divinitatea însăși. Deci nu e bine să îi zicem lider spiritual. Poate numai în măsura în care Osho a fost lider spiritual. Dar Osho a fost lider spiritual în sensul de guru.
Cum se împacă ideea de credință cu aceea de OZN, de magie albă, de salvare de cancer prin neadministrarea de acid? Cum se pun într-o ciorbă conceptele ezoterice și cele religioase?
New Age-ul este o religie sincretistă. Noi îi spunem religie, chiar dacă nu este organizată, nu are o structură. Dar este un curent, ca un virus care se extinde și în care oamenii ajung să fie posedați de anumite idei. New Age este un amalgam, un ghiveci cu de toate și niciodată nu se împacă creștinismul cu aceste aberații, care vorbesc despre sacralitatea lucrurilor care ne înconjoară: a apei, a Carpaților care sunt coloana energetică a sufletului planetei și se găsește în pădurile virgine, care nu există, ale României. Vă pot cita mai departe, că sunt lucruri chiar periculoase: “România păstrează esența purității umane”. Sunt chestiuni aproape naziste despre puritatea omului, sunt lucruri aberante. Iarăși: “România este locul unde divinitatea a decis să păstreze esența purității umane”. În teologie nu vorbim despre Dumnezeu ca divinitate. Dumnezeu e personal. Și îi iubește pe toți la fel. De aceea eu am spus acum o săptămână că nu trebuie să amestecăm lucrurile. Trebuie separate religia de politică. Eu nu fac politică și am pretenția ca nici politicienii să nu facă religie. Nu în numele credinței!
La nivel personal, ce părere aveți de politicienii care stau cu Dumnezeu pe buze în campanii?
Cei care stau cu Dumnezeu pe buze și în afara campaniilor electorale aceia sunt oameni de calitate. Noi judecăm oamenii potrivit moralei creștine: nu-i judecăm după ce spun, ci după ce fapte fac. Și atunci când văd un om responsabil, serios, care nu fură, care nu admiră pe cei care au ucis sau care acum ucid, o să îl judec conform moralei creștine. Așa trebuie învățați credincioșii: să judece potrivit moralei creștine, nu pe baza cuvintelor pe care le aud de la politicieni.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Update: văd că după o scurtă bulversare s-a revenit cu articole noi acum.
În legătură cu anarhia, nu știu la ce anarhie te referi: cea închipuită că o va face Călin Georgescu (dar pur propagandistică), sau cea care chiar a făcut-o CCR, aruncând întrega țară în haos politic? Și cred că CCR a făcut ce a făcut la șantajul lui Johannis, despre care gurile rele spun că ar avea dosare la sertar pentru toți judecătorii CCR, care să fie folosite la nevoie. Iar dacă acum nu era nevoie atunci când mai era? Oricum rezultatul e că ”dragul” nostru Johannis, iarăși cu ajutorul CCR care a interpretat ciudat Constituția, va rămâne în continuare la Cotroceni. El, și nu președintele Senatului, care e înlocuitorul lui legal după ce i se termină mandatul la 21 decembrie. Iar asta nu înseamnă că se va mai plimba pe banii noștri ca până acum (asta ar fi apă de ploaie), ci că VA NUMI tot el noul prim ministru. Aici e șpilul. N-ar fi exclus ca Johannis să fi făcut tot circul ăsta înadins, fix din acest motiv, cu ajutorul CCR, pe care o ține de sfori, ca pe o păpușă. Restul, cum am zis e gargară și doar o APARENȚĂ de justificare legală.
De ce zic toate astea? Ca să îmi expun părerea fermă și anume că legea în România a devenit doar un pretext, la adăpostul căreia mafia (care cuprinde tot, inclusiv, sau mai ales, justiția) își face mendrele, iar legea e pusă pe tapet ca pretext. Aș vrea și eu să traiesc într-un stat ideal, în care ar domni legea, cu strictețe și egală pentru toți și în toate condițiile. Din păcate, după cum se vede, asta e ceva greu de atins în România, cel puțin deocamdată.
Era un banc odată: un infractor a fost luat la interogatoriu de Parchet. I se aduce la cunoștință că a încălcat legea și i se dau amănunte. La care tipul răspunde: ”dom procuror, legea-i lege, stă pe masă, e-al naibii ăla care-o răsfoiește :-) :-) Și cam așa se întâmplă acum: dacă nu-i convine ceva mafiei, atunci ”răsfoiește” legea și chiar dacă nu găsește nimic rezonabil, tot găsește ”nod în papură”. Iar dacă lucrurile stau cum le convine, se bagă legea în sertar și se urmărește că ”afară plouă”. Legea nu se folosește direct de administrația mafiotă, ci ea e obligatoriu să fie interpretată de justiție. Care justiție, cum ziceam, e cel mai corupt și șantajabil segment din societate. Iar legea e ultra - interpretabilă, că doar au făcut-o cu cap, ca să poată fi, după caz, folosită într-un sens sau în sens opus. Cam asta e cu legea și respectarea ei, în România. Nu mă acuza că n-aș fi democrat fiindcă observ imperfecțiunea legii și alienarea sistemului judiciar, care e în fruntea mafiei.
Mă rog pentru toți cei care fără să știe participă la blasfemie pentru că BOR nu condamnă această blasfemie.
Doamne Ajută și Lumina Sfântului Duh să ne dea înțelepciune și discernământ !