Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Sorin Bute, primul preot ortodox care vorbește despre „religia-surogat de factură mistic-legionară și New Age” a lui Călin Georgescu: „Creștinismul nu se împacă cu aceste aberații. Comportamentul acestui personaj nu este de lider religios, ci de guru”

Sorin Bute

În aceste zile, un preot a vorbit despre cazul Călin Georgescu care își face campania electorală pe bază de ură, invocându-L, în mod paradoxal, pe Dumnezeu și care amestecă în această ciorbă electorală conceptele unei religii New Age și idei din morala creștină. Este vorba despre preotul Sorin Bute, lector universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă și Științele Educației a Universității Valahia din Târgoviște și, de un sfert de secol, preot ortodox al parohiei Săcueni din Dâmbovița. Acesta a postat pe o rețea socială marea problemă a utilizării unor concepte din curentul religios de tip New Age pentru a spăla mințile oamenilor și a-i folosi într-o luptă care nici măcar nu e a lor. L-am contactat pe preotul Sorin Bute pentru o discuție mai amplă despre cazul Călin Georgescu. Și astfel am aflat că Sorin Bute nu l-a urmărit pe Georgescu doar pe social-media, pentru a-și face o idee despre cine e acesta, ci i-a citit cărțile. Și de acolo și-a dat seama că avem de-a face un personaj de tip Deus Ex Machina din tragediile grecești, care folosește misticismul pentru a convinge electorat. 

Carmen Dumitrescu: Voiam să vă rog să vorbim despre personajul Călin Georgescu, despre care ați scris pe social-media într-o postare care s-a viralizat. Aș vrea să îmi spuneți cum vedeți dumneavoastră, ca om al Bisericii, personajul. În ce cheie îl interpretați?

Sorin Bute: Așa cum am și scris în postarea mea, e o cheie New Age-istă, chiar dacă el acum se prezintă ca un creștin, există atât de multe informații, apărute după ce oamenii s-au mai dezmeticit puțin că un necunoscut a intrat în turul doi al alegerilor, care contrazic asta. Eu am fost frapat de la început de câteva lucruri despre care chiar am scris. Și anume mesianismul lui politic, care este în totală neconcordanță cu învățătura creștină. Eu însumi, curios, am citit în una dintre cărțile sale, Marea Renaștere, că vorbește despre Hristos ca despre un mare răzvrătitor politic și spune că de aceea a fost răstignit, pentru că a vrut să schimbe sistemul, dar n-a reușit, și că el este cel care vine să schimbe sistemul. E drept că m-a frapat, mai ales că am studiat de-a lungul timpului tocmai această problemă. Și am destul de multe articole scrise exact pe această temă: a secularizării unor principii și învățături creștine și transformarea lor în niște lucruri greșite. Și atunci primul lucru pe care l-am spus este acesta: este un mesianism politic care nu-și are rostul. E un fel de religie-surogat, așa cum a fost și mișcarea legionară, care a ajuns să devină o mistică a violenței. Și atunci am avut mai întâi o iritare, pentru că noi, preoții, avem această interdicție de a face politică, numai că am citit cu atenție acea hotărâre care spune că preoții nu pot avea o opțiune politică exprimată în afara votului personal și secret, dar, în același timp, preoții trebuie să participe la viața cetății, sprijinind activitățile menite să promoveze binele obștesc și împotrivindu-se oricăror măsuri sau activități care se dovedesc a fi în contradicție cu învățătura și morala creștin-ortodoxă. De aceea, eu tot ce fac acum e să avertizez că o persoană care apare acum ca un Deus Ex Machina, care se prezintă creștin, dar pe care eu, cu experiența mea de 25 de ani de profesor și preot, îl simt că e de factură mistic-legionară și New Age, și am citit și am studiat ca să dovedesc asta, atunci am simțit nevoia să afirm că este în contradicție cu morala și învățătura creștin-ortodoxă. 

E chiar o chestiune de responsabilitate civică, dacă mă întrebați pe mine. Căci e important să vorbim, de principiu măcar, de acest profil de politician care se impune în mentalul maselor ca un lider de cult. Dumneavoastră simțiți asta, că așa se impune el?

Sigur că da. Tocmai de asta am scris despre mesianismul politic și despre sacralizarea politicii.

Dar de ce funcționează?

De dimineață, mi-am adus aminte de această expresie: Deus Ex Machina. În tragediile grecești, atunci când eroii joacă conform regulilor, dar apare o criză pentru că o anumită problemă nu se putea rezolva, atunci autorul acelei tragedii introducea un Deus Ex Machina, adică un personaj îmbrăcat ca un zeu care rezolva problemele din afară. Adică fără să participe la reguli. Și acesta reprezintă un al doilea motiv pentru care, totuși, călcându-mi pe inimă, am dorit să scriu. Pentru că mi-am dat seama că spunând aceste lucruri noi nu facem politică. Politica o facem în momentul în care îndemnăm în acest joc politic în care se respectă regulile. În momentul în care unul nu joacă conform regulilor și vine din afară, fără să respecte nicio regulă a jocului democratic în care suntem toți prinși, inclusiv Biserica, atunci intervii.

Cu toate astea, Biserica s-a implicat în campania lui Georgescu și avem dovezi că asta s-a întâmplat…

Sunt convins că sunt și naivi, pentru că există dorința firească de a avea un conducător creștin și naivitatea vine din faptul de a înțelege că cineva se prezintă în afara regulilor cu promisiunea că rezolvă totul. Pentru că totul se face la cald, sub presiunea momentului. Și, pe de altă parte, există în continuare și aceste tendințe de a promova o anumită agendă a corectitudinii politice. Și atunci, creștinii temători, unii dintre ei, sper că nu foarte mulți, să susțină această figură care se prezintă drept providențială și promite că strică regulile jocului democratic, lucru care este inacceptabil. 

Acest personaj politic se comportă ca un lider spiritual. Dumneavoastră, în calitate de preot, sunteți un lider spiritual pentru comunitatea dumneavoastră de enoriași. Vreau să vă întreb dacă ați remarcat în comportamentul lui public elemente din comportamentul unui preot sau predicator?

Am înțeles întrebarea. Dar vreau să vă spun un lucru: preoții creștini nu sunt lideri spirituali. Ei urmează spusele Sfântului Apostol Pavel, și anume: “Fiți următori mie, precum sunt și eu lui Hristos!” Avem această credință că noi nu suntem lideri, ci slujitori, prin care Hristos, singurul lider spiritual, lucrează. Comportamentul acestui personaj, Călin Georgescu, nu este de lider religios, ci de guru. Pentru că un guru se prezintă el însuși ca salvator. El zice că e salvarea, că e divinitatea însăși. Deci nu e bine să îi zicem lider spiritual. Poate numai în măsura în care Osho a fost lider spiritual. Dar Osho a fost lider spiritual în sensul de guru.

Cum se împacă ideea de credință cu aceea de OZN, de magie albă, de salvare de cancer prin neadministrarea de acid? Cum se pun într-o ciorbă conceptele ezoterice și cele religioase?

New Age-ul este o religie sincretistă. Noi îi spunem religie, chiar dacă nu este organizată, nu are o structură. Dar este un curent, ca un virus care se extinde și în care oamenii ajung să fie posedați de anumite idei. New Age este un amalgam, un ghiveci cu de toate și niciodată nu se împacă creștinismul cu aceste aberații, care vorbesc despre sacralitatea lucrurilor care ne înconjoară: a apei, a Carpaților care sunt coloana energetică a sufletului planetei și se găsește în pădurile virgine, care nu există, ale României. Vă pot cita mai departe, că sunt lucruri chiar periculoase: “România păstrează esența purității umane”. Sunt chestiuni aproape naziste despre puritatea omului, sunt lucruri aberante. Iarăși: “România este locul unde divinitatea a decis să păstreze esența purității umane”. În teologie nu vorbim despre Dumnezeu ca divinitate. Dumnezeu e personal. Și îi iubește pe toți la fel. De aceea eu am spus acum o săptămână că nu trebuie să amestecăm lucrurile. Trebuie separate religia de politică. Eu nu fac politică și am pretenția ca nici politicienii să nu facă religie. Nu în numele credinței!

La nivel personal, ce părere aveți de politicienii care stau cu Dumnezeu pe buze în campanii?

Cei care stau cu Dumnezeu pe buze și în afara campaniilor electorale aceia sunt oameni de calitate. Noi judecăm oamenii potrivit moralei creștine: nu-i judecăm după ce spun, ci după ce fapte fac. Și atunci când văd un om responsabil, serios, care nu fură, care nu admiră pe cei care au ucis sau care acum ucid, o să îl judec conform moralei creștine. Așa trebuie învățați credincioșii: să judece potrivit moralei creștine, nu pe baza cuvintelor pe care le aud de la politicieni. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Se caută văd toate armele și se trage din toate pozițiile împotriva lui Georgescu. Să ne amintim însă ultimul vers din poezia ”Hanibal” de Eugen Jebeleanu, când, după descrierea în fel și chip a extraordinarei armate, încheierea este ca un duș rece: ”Și n-au învins”.
    • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      Dan check icon
      That aged like milk. Orice apologet al legionarismului e pasibil de închisoare. Tu ce alegi? Mergi până la capăt și devii „martir” pentru krăkănel?
      • Like 1
  • Iată o situație inedită: în loc de articolele zilnice noi, Republica chiar ”republică” (ce interesantă coincidență ale cuvintelor) articole din ziua anterioară. Ce se întâmplă?
    Update: văd că după o scurtă bulversare s-a revenit cu articole noi acum.
    • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      Daniel00 check icon
      Rusofilule, hai să îți zic alta mai buna: "Ce e val ca valul trece".
      • Like 1
    • @ Daniel00
      Ai mare dreptate. Doar că ai încurcat valul. E vorba de valul vostru woke-ist.
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      Daniel00 check icon
      Rusofilule, sa-ti mai zic una: "Nu mor caii, cand vor cainii".
      • Like 1
    • @ Daniel00
      E bine că știi proverbe românești. Dar te asgur că eu nu vreau să moară nimeni. Nici oameni și nici opiniile lor care sunt diferite de ale mele. Eu sunt un iubitor de democrație, iar democrația presupune libera exprimare a TUTUROR opiniilor, de orice fel. Deci faptul că ne contrazicem noi pe aici nu e ceva rău, ci e ceva benefic. Asta e democrația. Dimpotrivă, în Rusia putinistă (pe care o dezavuăm amândoi, te asigur de asta) poate exista doar un fel de opinii: cele conforme cu variantele oficiale. Să ne bucurăm deci că la noi există dezbateri de idei, chiar mai virulente uneori. Ăsta e semn de democrație și libertate, ceea ce e bine.
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      Daniel00 check icon
      Amice, le incurci. Una e sa fii democrat si alta e sa fii anarhist. Anarhistii vor sa instaureze anarhia si implicit dictatura, pe cand democratii vor sa pastreze democratia indiferent cine castiga in mod democratic. Cei care sunt anarhisti nu respecta regulile "jocului" democratic, ci vor sa sa dea o lovitura de stat prin nerespectarea legii. Amice, faci un "joc" periculos...
      • Like 1
    • @ Daniel00
      Votul liber, egal și universal e un pilon de bază al democrației. Dar văd cu stupoare că la noi democrație înseamnă să iasă ”cine trebuie”. Dacă cumva iese cineva care ”strică apele” mafiei care stăpânește tot în țara asta, atunci, chiar dacă asta e voința majorității populației, nu mai e democrație. Ție ți se pare că așa e o democrație autentică? Adică unii candidați să fie favorizați și alții persecutați? Să se anuleze alegerile prezidențiale când deja se validase turul 1 și în plus, deja începuse votul în diaspora? Nu ți se pare nimic urât mirositor, dar urât de tot? Nu vezi că mafia (în care e inclusă și CCR) face ce vrea și după ce ia o decizie, caută să dea o aparență de legalitate demersului abuziv?
      În legătură cu anarhia, nu știu la ce anarhie te referi: cea închipuită că o va face Călin Georgescu (dar pur propagandistică), sau cea care chiar a făcut-o CCR, aruncând întrega țară în haos politic? Și cred că CCR a făcut ce a făcut la șantajul lui Johannis, despre care gurile rele spun că ar avea dosare la sertar pentru toți judecătorii CCR, care să fie folosite la nevoie. Iar dacă acum nu era nevoie atunci când mai era? Oricum rezultatul e că ”dragul” nostru Johannis, iarăși cu ajutorul CCR care a interpretat ciudat Constituția, va rămâne în continuare la Cotroceni. El, și nu președintele Senatului, care e înlocuitorul lui legal după ce i se termină mandatul la 21 decembrie. Iar asta nu înseamnă că se va mai plimba pe banii noștri ca până acum (asta ar fi apă de ploaie), ci că VA NUMI tot el noul prim ministru. Aici e șpilul. N-ar fi exclus ca Johannis să fi făcut tot circul ăsta înadins, fix din acest motiv, cu ajutorul CCR, pe care o ține de sfori, ca pe o păpușă. Restul, cum am zis e gargară și doar o APARENȚĂ de justificare legală.
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      Daniel00 check icon
      Daca ești democrat, de ce ești împotriva respectării legii? Nici votul nu e mai presus de lege... Cu atât mai puțin cei care nu o respecta.
      • Like 1
    • @ Daniel00
      Ca principiu sunt absolut pentru respectarea legii. Dar cred (sper) că ai înțeles ce am tot zis și anume că în România se fac mutări de șah în spatele scenei, conform unor interese meschine, iar legea e folosită doar pentru a găsi justificări ale acțiunilor lor în total interes partizan și mizerabil. Nu știu ce vârstă ai și deci dacă ai fost pe fază în anul 2012. Dacă nu, reamintesc pe scurt. Atunci președintele Băsescu a fost suspendat de Parlament (pe bună dreptate zic eu). După suspendare procedura e că se organizează un referendum de demitere. La acel referendum a fost iarăși o întreagă zbatere a sistemului. Populația a votat în proporție covârșitoare demiterea (cred că vreo 80%). Dar exsita un schepsis. Referendumul trebuia validat evident tot de către CCR, dacă se adunau la vot minim 50% +1. Iar interpretearea numărului total de alegători era subiect de dezbateri (într-o variantă era îndeplinit cvorumul, în alta nu, nu mai țin minte amănunte, dar cam asta era ideea). O parte din susținătorii lui Băse au ales ca formă de luptă tocmai neprezentarea la vot, pentru a nu se îndeplini cvorumul. De aia a și ieșit procentul așa de mare, de 80% în favoarea demiterii. Într-o primă fază CCR a înclinat să considere îndeplinit cvorumul, adică a interpretat într-un anume fel legea și a și consemnat pe hârtie. Dar, ce să vezi, atenție!!! CCR s-a întrunit din nou NOAPTEA (ca hoții, ar zice unii), și au dat o așa numită ERATĂ, care adăuga ceva la textul deciziei inițiale și care schimba la 180 de grade interpretarea legii în sensul NEÎNDEPLINIRII cvorumului. Astfel referendumul a fost invalidat, deși votaseră efectiv o grămadă de oameni înntr-o direcție și chiar dacă ar fi fost cvorumul cerut, rezultatul ar fi rămas același. Pur și simplu CCR, ca și acum, a micționat pe votul oamenilor, așa bun-rău cum era. Dar desigur, rău pentru ei, cei de la mafia din vârful statului. Coincidență, atunci decizia CCR s-a schimbat (repet, noaptea, ca hoții și nefiind toți judecătorii prezenți, ci numai 6 din 9 parcă) după ce s-a băgat în scenă un adjunct de-al unui oficial american, venit evident să pună la punct lucrurile în colonia Românica. Așa și acum: CCR s-a sucit și a anulat alegerile - coincidență - după semnalul dat de americani. E de remarcat însă că americanii sunt acum reprezentați încă de vechea administrație, care moare, dar uite că nu se predă și face numai nefăcute, inclusiv acordă Ucrainei dreptul de a folosi rachete cu rază lungă de acțiune, pentru a-i întărâta și mai tare pe ruși și a-i face lui Trump mai dificilă misiunea de pace pe care o vrea îndeplinită. Bag mâna în foc, că după 20 ianuarie, când se va instala Trump, poziția SUA referitoare la Ucraina și nu în ultimul rând și la noi, va fi cu totul alta.
      De ce zic toate astea? Ca să îmi expun părerea fermă și anume că legea în România a devenit doar un pretext, la adăpostul căreia mafia (care cuprinde tot, inclusiv, sau mai ales, justiția) își face mendrele, iar legea e pusă pe tapet ca pretext. Aș vrea și eu să traiesc într-un stat ideal, în care ar domni legea, cu strictețe și egală pentru toți și în toate condițiile. Din păcate, după cum se vede, asta e ceva greu de atins în România, cel puțin deocamdată.
      Era un banc odată: un infractor a fost luat la interogatoriu de Parchet. I se aduce la cunoștință că a încălcat legea și i se dau amănunte. La care tipul răspunde: ”dom procuror, legea-i lege, stă pe masă, e-al naibii ăla care-o răsfoiește :-) :-) Și cam așa se întâmplă acum: dacă nu-i convine ceva mafiei, atunci ”răsfoiește” legea și chiar dacă nu găsește nimic rezonabil, tot găsește ”nod în papură”. Iar dacă lucrurile stau cum le convine, se bagă legea în sertar și se urmărește că ”afară plouă”. Legea nu se folosește direct de administrația mafiotă, ci ea e obligatoriu să fie interpretată de justiție. Care justiție, cum ziceam, e cel mai corupt și șantajabil segment din societate. Iar legea e ultra - interpretabilă, că doar au făcut-o cu cap, ca să poată fi, după caz, folosită într-un sens sau în sens opus. Cam asta e cu legea și respectarea ei, în România. Nu mă acuza că n-aș fi democrat fiindcă observ imperfecțiunea legii și alienarea sistemului judiciar, care e în fruntea mafiei.
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      Daniel00 check icon
      Lovitura de stat pe care vroia Rusia să o dea prin Kremlin Georgescovici nu are legătură nici cu legea și nici cu justiția din România.
      • Like 1
    • @ Daniel00
      Bine boss, ai ”înțeles” tot ce am zis eu, n-are rost să continui :-( Menține-ți convingerile, eu mă retrag. Să fii sănătos....
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      Daniel00 check icon
      Domnul să te lumineze!
      • Like 1
    • @ Dan Cojocaru
      Dan check icon
      Eu zic să-ți faci băgăjelul, sunt suficiente dovezi de acționare în favoarea unui „actor statal străin” în postările tale.
      • Like 1
    • @ Dan
      Daniel00 check icon
      Eu zic ca e bine sa se grabeasca...
      • Like 1
  • Daniel00 check icon
    Inechitățile sociale duse la extrem de către guvernanți, au dat naștere extremismului naționalist putinist-legionar (deși legionarii au fost împotriva comuniștilor, dar nu mai contează!). Se pare că nimeni nu vrea să învețe din istorie și asta va conduce la confruntarea extremelor printr-o revolta, revoluție sau un război, pentru că fiecare tabara crede că are dreptate. Și asta, până când moartea îi va liniști pe toți extremistii, iar lumea (care va mai trăi!) se va reîntoarce la "centru" (de la extreme!). Cremlin Georgescovici e doar un "cavaler al Apocalipsei", care are menirea să arunce lumea în haos și nu să o salveze!
    • Like 4
  • Doina check icon
    Lucian Plescan Religia acestei țări trebuie apărată de Biserica ortodoxă și enoriașii săi în fața blasfemiei acestui discurs manipulativ. Mă rog să Vă lumineze sufletul Bunul Dumnezeu și să Vă oprească să cădeți în păcatul cel mai mare al blasfemiei.
    Mă rog pentru toți cei care fără să știe participă la blasfemie pentru că BOR nu condamnă această blasfemie.
    Doamne Ajută și Lumina Sfântului Duh să ne dea înțelepciune și discernământ !
    • Like 0
  • Valentin check icon
    Foarte corect spus! Ce am auzit la televizor n-are legătură cu creștinismul, ci cu mișcările New Age, care sunt un amestec de creștinism, budism, hinduism etc.
    • Like 4


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult