Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Erorile de comunicare ale lui Vlad

Vlad Voiculescu -  Foto: Inquam Photos / Ilona Andrei

 Foto: Inquam Photos / Ilona Andrei

Schimbările de la ministerul Sănătății nu ar trebui să reprezinte o surpriză. Vlad Voiculescu a trecut prin multe crize de imagine și, dincolo de teoriile din spatele demiterii sale, a avut câteva erori serioase de comunicare.

Astfel că a fost creat „contextul demiterii” sau, simplu spus, au fost evidențiate o serie de erori care au „umplut paharul”.

Comunicarea nu a fost neapărat o prioritate

O spune chiar el într-o conferință de presă. Reformele nu s-ar realiza prin comunicare.

Îl contrazic, iar faptele sunt în favoarea mea. Reforma sistemului medical este un obiectiv infernal de greu. Vii cu idei noi, schimbări necesare, abordări diferite. Reacțiile nu vor întârzia să apară, astfel că procesul de comunicare este singurul instrument care îți va conserva susținerea publică.

Din păcate, în România, marea majoritate a liderilor văd comunicarea drept ceva ce „trebuie bifat” și nu un instrument de influențare sau convingere.

L-a ajutat această abordare? Evident că nu... 

Crizele de imagine nu au fost gestionate corect

Aici sunt două probleme ce trebuie menționate, ambele având la bază aceeași idee greșită: imaginea nu contează atât de mult. De fapt, este fix invers. Imaginea întotdeauna a contat. Acum, odată cu dezvoltarea rețelelor de socializare, imaginea contează chiar și mai mult. Percepția este realitate și vei avea probleme serioase dacă nu vei înțelege acest lucru.

Prima problemă a gestionării este lipsa pregătirii.

Trebuie să înțelegi că te vei lovi de crize și e nevoie să încerci să anticipezi ce poate merge rău. Odată identificate potențialele crize, ai nevoie de planuri de reacție. Într-o criză de imagine, elementul „timp” nu există. Totul este pe repede înainte și este nevoie de doar 5 minute pentru a schimba o percepție în rău.

A doua problemă este gestionarea incorectă a crizelor care au apărut. Nu a știut cum să comunice și ce să facă pentru a calma emoțiile negative și a ieși din situațiile dificile. 

Nici măcar nu contează dacă aceste crize au fost cauzate de propriile decizii sau forțate de context. Ele au existat și trebuiau corect gestionate. Atât! Iar percepția s-a format, oferind astfel ceea ce se numește „context favorabil demiterii”.

Lipsa dovezilor

Strategia de damage control folosită de Vlad Voiculescu și de USR PLUS a fost simplă: „mafia din sănătate m-a schimbat”.

Da, atacul poate fi folosit cu succes în crisis management, cu o mică mențiune: să ai și dovezi reale care să îl susțină. Și, din păcate, nu a avut. Toți știm legendele mafiei din sănătate, dar nu este clar care dintre acțiunile sale au deranjat „sistemul”.

Prin neprezentarea dovezilor, atacul poate fi interpretat drept o scuză a eșecului. Și cam așa a și fost interpretat. În concluzie, strategia sa de comunicare de criză a fost neinspirată. Ceea ce a condus la contextul despre care vorbeam mai sus.

Am putea argumenta că nu a știut cum să gestioneze momentele dificile. Corect. De aceea orice lider are nevoie de ceea ce se numește un consultant strategic de imagine. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Rar am mai citit atatea ineptii ca in acest text scris totusi de un bine cunoscut si simpatic jurnalist dar autointitulat ""specialist in comunicare""!
    1. PERCEPTIA nu este REALITATE - asa cum considera autorul cu aplomb dar incorect! Ar dori el sa fie asa, dar nu este! Tot asa precum PERCEPTIA fiecarui om asupra unui fapt obiectiv reprezinta doar foarte partial acel fapt, ea fiind si intotdeauna automat deformata de numerosi factori subiectivi si personali (educatie, receptivitate, memorie, emotivitate, sensibilitate, etc.)
    2.IMAGINEA nu este REALITATE, asa cum considera autorul, ci doar o manipulare a celui ce-a creeat-o (evident contra cost!) asupra celui care o priveste!!! De aceea avem parte de 30 de ani de atata publicitate TV (de multe ori lipsita de credibilitate caci este platita de producatori/ distribuitori, agresiva, debila, chiar mincinoasa/ inselatoare) mereu iritanta prin frecventa si insistenta, etc...Nimic util, interesant sau memorabil, deci!...Dar bine platita mediilor TV! Care o difuzeaza mult prea frecvent, in aceleasi intervale orare si simultan - culmea inteligentei CNA! - pentru a nu schimba postul TV romanesc... Noroc ca acum avem acces si la posturi straine TV...
    3.ACTIUNEA si PRO-ACTIUNEA ar fi irelevante chiar insignifiante fata de comunicare, imagine - deci manipulare! - fara de care totul ar fi inutil! Fara a nega rolul sine-qua-non al comunicarii si rolul UNEORI pozitiv al manipularii (de ex. in reducerea rezistentei la schimbare) mentionez ca, dupa 1989, jurnalistii nostri fosti ziaristi au ""descoperit"" subit interesul deschis pentru manipulare, desi manipularea s-a practicat si inainte de 1990 fara sa se recunoasca ca atare...Astfel, in anii 90 s-au tradus si publicat la noi sute de titluri de carti occidentale despre manipulare iar in noile scoli de Jurnalism disciplina fundamentala a devenit STIINTA COMUNICARII - de fapt stiinta manipularii, adoptata ca baza a unor noilor profesii - PR officer, TV moderator/ analyst, influencer, trol, etc.
    In ceea ce ma priveste , in fata acestor continue asalturi de MANIPULARE si DEZINFORMARE publica nu pot decat sa adopt o deviza populara in SUA "Nu cred nimic din ceea ce aud si cred doar jumatate din ceea ce vad!"
    • Like 0
  • mhm check icon
    Problema lui VV si a multor altor politicieni nun e ca nu au consilieri. Ci ca nu stiu sa taca atunci cind trebuie. Diareea verbala, inclusiv pe FB, nu a facut nimanui bine.
    • Like 1
  • Gecaba Gecaba check icon
    Atât Catu cât și Voiculescu sunt imaturi, lipsiti de orice calitate manageriala sau politica, doi oameni mărunți și neciopliti, ca și cei din jurul lor. Cum sa ajungi în mahalaua asta, când ai de condus o tara????? Coaliția a promis un program, soluții, ieșirea din pandemie, refacerea economica a tarii; in schimb livreaza certuri, instabilitate și multe minciuni. Soluția este un alt premier al acestei coaliții, un alt ministru la sanatate, oameni responsabili și maturi. Și coaliția sa facă bine sa înțeleaga ca e pusa sa guverneze, partidele nu sunt în campanie electorala. Cat de jos a ajuns clasa politica din România, cât de slab pregătiți sunt cei care guvernează, o mocirla în care târăsc tara.
    • Like 0
  • Eu cred ca Vlad Voiculescu a raspuns foarte decent la toate acuzele cand i s-a oferit ocazia . Dar nu prea i s-a oferit, foarte putini politicieni am vazut mitraliati din toate directiile cum a fost omul asta. Numai bazaconii am citit in publicatii care se pretind respectabile si am vazut niste acuzatii si distorsionari ale realitatii cum rar am vazut. Vezi si atitudinea de urs turbat a lui CTP de ieri , l-a facut perfid , a incercat sa spuna ca nu stiu ce i-a facut lui Andreea Moldovan , niste bazaconii cat casa fara abosulut nici un fel de acoperire . Daca acum o sa incepem da mintim toti in numele bunei comunicari sau a succesului campaniei de vaccinare , inseamna chiar ca n-am invatat nimic in ultimii 30 de ani. Tot aud ca n-a facut nimic de 4 luni la Ministerul Sanatatii , ma intreb ce-a facut Catu in ultimele 4 luni ca premier ? Raspuns : nimic notabil , campania de vaccinare a inceput bine si s-a proptit , a pus coalitia in bete si in rest se pare ca singurele chestii bune se intampla tocmai la transporturi si la fonduri europene , unde ce sa vezi , sunt USR-isti... NU vorbim de Bode sau Campeanu care dau in gropi cu fiecare ocazie . Tunurile pe noii veniti in politica , cand nu avem motive , inseamna ca nu stiu sa comunice. Pai cum sa comunice tovarasi ,daca le-ati taiat microfonul ?
    Acum marea acuzatie este ca n-a facut nimic in 4 luni Voiculescu , Ca sa mergi pe aceasta insinuare inseamna ca esti PROST de BUBUI.
    Eu am fost foarte fericit ca Florin Catu a fost pus PM, dar dupa toata circoteca asta ,se vede ca omul nu are treaba cu managementul .
    • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult