Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șase ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

EURO Selfie. „Franța a câștigat meciul, România ne-a câștigat inimile”

La o zi după meciul de deschidere la EURO 2016, Naționala României are zero puncte, dar a câștigat mult respect. Jocul spectaculos, disciplina tactică și problemele pe care le-au pus francezilor au adus tricolorilor comentarii pozitive în presa franceză și admirația publicului. 

Cel mai „touchant” a fost momentul plecării autocarului României de la Stade de France, care și-a făcut cu greu loc printre spectatorii francezi, români și de toate națiile care aplaudau cu mâinile deasupra capului. Titlurile din presă au fost elogioase, iar social media a avut un mare buzz în jurul tricolorilor, conchizând într-una dintre postări că „Franța a câștigat meciul, România ne-a câștigat inimile”.

Ar mai fi de spus despre atmosfera din interiorul Stade de France că românii au fost parte în parte cu francezii. Probabil 17-18 mii de „galbeni” au captat zeci de minute energia tribunelor, transmițând-o către jucătorii noștri. Nu poți spune că s-au simțit ca la un meci acasă, dar oricum nu au simțit ostilitatea unui meci în deplasare.

Astăzi toată ziua au curs mesaje de felicitare de la fanii români rămași acasă. Facebook-urile oficiale ale FRF și cele personale ale jucătorilor au făcut un trafic care a pus la grea încercare precara rețea de internet franceză. Am primit pe mail și un mesaj din Canada, care e relevant pentru tonul celorlalte:

Buna ziua,

Mă numesc Ionuț și am 37 de ani.

Ieri, la muncă am avut posibilitatea de a urmări meciul Franța-România la mai multe televiziuni britanice, franceze si nord-americane. Peste tot la pauză, la începutul meciului și în timpul meciului a fost laudată disciplina echipei naționale și a fost exprimat respectul față de acest mare antrenor Iordănescu. Într-adevar Franța a dat un gol sclipitor pe care l-am aplaudat chiar și eu.

Toți colegii mei francezi au avut respect față de felul cum am jucat. Felicit echipa națională încă o dată. Poate câteodată nu avem nevoie să câștigăm, dar e obligatoriu să câștigăm respect printr-o etică de joc și disciplină.

Nu cred că vor ajunge vorbele mele la echipă, dar merită să știe ca schimbarea de mentalitate este văzută. Mă bucur că văd așa un spirit de echipă și un comportament liniar remarcabil.

Sper să reușim să prindem locul 2 în această grupă. Eu zic că este posibil, dacă vom juca în continuare în aceeași manieră.

Cu multă stimă,

Ionuț

Îi spunem lui Ionuț că mesajul a ajuns deja la tricolori, iar acum o dată în plus. Așadar, tricolorii sunt pe valul emoțional al EURO. Dacă iau și 3 puncte cu Elveția e perfect. Am venit aici, totuși, pentru fotbal. Iar ăsta se joacă pe puncte.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • E greu sa stai mult timp printre streini dorul deacasa e tot mai mare felicitari acestor jucatori pt a demonstra unui continent intreg caci suntem un popor cu bun simt si demni si mindri ca suntem romini oriunde ne aflam in lume.
    • Like 0


Îți recomandăm