Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Teme-te de chinezi chiar și când îți fac daruri. Cum ne salvează acum China de coronavirus, după ce regimul comunist a ascuns adevărul despre dimensiunea dezastrului

Firea chinezi

Foto: „Am facut apel, prin ambasade, la primarii capitalelor unor state care ar putea sa ne ajute in timpul pandemiei de coronavirus, sa dotam cadrele medicale din spitalele bucurestene, alaturi de eforturile noastre zilnice. Azi, doamna ambasador a Republicii Populare Chineze a venit personal la Primaria Capitalei cu un prim gest de solidaritate. #Preventie #Solidaritate #MediciEroi” (postare de sâmbătă pe pagina de Facebook a primarului Capitalei, Gabriela Firea)

În 13 martie, un înalt oficial chinez, Zhao Lijian, actual director adjunct în cadrul Departamentului de Informații al Ministerului de Externe al Republicii Populare Chineze, publica pe contul de Twitter textul de mai jos:

Sursa: contul de Twitter al lui Lijian Zhao

Înaltul oficial chinez acuza mai mult decât voalat Statele Unite că armata americană ar putea fi vinovată de răspândirea virusului COVID-19, în Wuhan, cerându-le americanilor să trateze cu transparență situația. Absurdul merge chiar mai departe, Lijian Zhao cere imperativ explicații, „US owe us an explanation!”.

Nu aș fi scris acest articol și aș fi tratat subiectul marginal, dacă în ultima perioadă nu observam o ofensivă mediatică prin care Vestul primește oferte de nerefuzat din partea Chinei, fie că discutăm despre măști de protecție, de doctori sau de încurajări, acestea pălesc în fața realității.

Italienii au primit măști, iar pe cutii scria „Siamo con voi, Forza Italia!”. Traducere: Suntem alături de voi, Luptă, Italia!

Sunt publicate și fotografii, având următorul citat: „Siamo onde dello stesso mare, foglie dello stesso albero, fiori dello stesso giardino”. Traducere: "Suntem valuri ale aceleiași mări mari, frunze ale aceluiași copac, flori din aceeași grădină.". Acest text îi aparține senatorului și filosofului Seneca.

Italienii au parte și de poze în care medici chinezi sprijină Italia:

Vedeți acele steluțe? Sunt parte a steagului chinez.

Mesajele curg către toate statele din Vest, dar chiar și către vecinii noștri, Serbia, unde de la cel mai înalt nivel suntem informați de către președintele Vučić că doar China poate ajuta Serbia în criza coronavirusului, iar Europa i-a abandonat

China declară dragoste Europei, în lupta acesteia cu coronavirusul. Un efort de marketing agresiv și care pătrunde până în cele mai diverse zone. Iar impresia generală este că statul chinez ajută într-adevăr Europa. Mai mult decât atăt, pe rețele sociale sau pe diverse site-uri obscure se promovează ideea de supremație a sistemului comunist, ceea ce este chiar mai grav decât imaginile pline de compasiune care circulă online.

Dar aș vrea să cred ca Europa nu uită de unde a plecat această criză, cetățenii europeni, forțați să își limiteze libertatea de circulație, să nu se lase seduși de imaginile din care solidaritatea răsare din fotografii în care subiecții zâmbesc din spatele măștilor de protecție.

Când oamenii de știință chinezi au identificat un virus misterios, în decembrie 2019, li s-a dat ordin să oprească testele, să distrugă mostre și să cenzureze știrile. Timp de câteva săptămâni, presa chineză de stat a ignorat informațiile legate de propagarea virusului. Când cadrele guvernamentale au auzit zvonuri cu privire la un nou virus de tip SARS, au ținut capul în jos și au continuat să laude infailibilul sistem etatist chinez.

Strategia Chinei de a combate COVID-19 a constat în acoperire, minciună și represiune. De asemenea, a eșuat mizerabil, expunând lumea la această boală mortală. A urmat blocarea unor zone din China, care cuprindeau peste 60 de milioane de cetățeni.

În prezent, aflăm că în China sunt din ce în ce mai puține cazuri raportate, însă COVID-19 lovește întreaga planetă.

România poate deveni o țintă predilectă a mașinăriei de dezinformare a Chinei.

Un răspuns articulat a venit din partea ambasadorului Statelor Unite în România, Adrian Zuckerman, un mesaj direct, clar, un mesaj de bun simț, publicat pe site-ul Ambasadei SUA din România.

Răspuns la dezinformarea Republicii Populare Chineze cu privire la originile COVID-19” 

Citat din editorialul lui Adrian Zuckerman: „Faptul că epidemia a avut originea în Wuhan, provincia Hubei şi faptul că guvernul chinez a ştiut primul despre ea nu pot fi puse la îndoială. Este probabil ca virusul să fi circulat în Wuhan de la mijlocul lunii noiembrie şi relatări de presă credibile indică faptul că guvernul chinez ştia despre izbucnirea unor cazuri locale pe 17 noiembrie 2019. Medicii chinezi din primele linii au încercat cu disperare să îi trateze pe primii pacienţi în timp ce au înştiinţat autorităţile guvernamentale provinciale şi centrale ale Republicii Populare Chineze despre apariţia acestui nou virus „asemănător SARS”.

Chiar mai rău, autorităţile chineze i-au cenzurat activ şi i-au pedepsit pe chinezii curajoşi care au încercat să spună adevărul. Li Wenliang, un oftalmolog care s-a îmbolnăvit ulterior şi a murit de această boală, a fost interogat de către autorităţile provinciei şi forţat să semneze o mărturisire că a răspândit „zvonuri false”. Autorităţile Republicii Populare Chineze au făcut tot posibilul să suprime orice informaţie despre răspândirea COVID-19, chiar şi în timp ce medicii chinezi încercau eroic să salveze vieţile a zeci, sute, iar apoi mii de pacienţi care se îmbolnăveau. După trecerea unor săptămâni preţioase şi după ce a devenit evident faptul că epidemia este gravă, reprezentanţii autorităţilor Republicii Populare Chineze au făcut pregătiri ample de protejare a propriei populaţii, în paralel împărtăşind doar selectiv informaţii, cum ar fi cele despre secvenţa genetică a virusului, şi continuând să respingă autorităţile internaţionale din domeniul sănătăţii, care ofereau asistenţă, solicitau acces şi încercau să obţină mai multe date.

Cetăţenii chinezi ştiu că guvernul lor este de vină pentru această pandemie. Atunci când a apărut imaginea de ansamblu şi s-a aflat despre decesul doctorului Li, reacţia locală a fost drastică. Chiar şi platforma de comunicare socială extrem de cenzurată a Chinei, Weibo, a fost inundată de subiecte populare precum „Autorităţile din Wuhan îi datorează scuze doctorului Li Wenliang” şi „Vrem libertate de exprimare”. Aceste conversaţii au atras milioane de vizualizări înainte ca autorităţile Republicii Populare Chineze să le şteargă. ”.

Adrian Zuckerman își încheie editorialul afirmând - „Un lucru este clar: eroii acestei poveşti sunt medicii şi asistentele, mulţi aflaţi în China, unde îşi riscă vieţile pentru a opri această boală îngrozitoare şi pentru a avertiza lumea cu privire la pericolele reprezentate de ea. Informaţiile exacte trebuie să circule liber, mai ales în situaţiile de criză. Obligaţia unui guvern este să salveze vieţi, nu să-şi salveze imaginea”.

China nu se află în poziția de a da lecții democrațiilor occidentale și nici de a promova masiv imaginea unui regim opresiv care obține un rating de 10, pe o scară de la 1 la 100, în ceea ce privește libertatea.

În același clasament, România figurează cu un punctaj de 81.

Aș vrea ca în zilele următoare personaje publice din România să nu se hlizească grețos într-un efort jalnic de promovare a unei imagini poleite. Fiecare dintre cei care cred că sistemul comunist a reușit în China ar trebui sa citească despre milioanele de morți din ultimii 70 de ani, mai ales despre Marele Salt Înainte sau Revoluția Culturală.

România, nu ai voie să uiți tragediile provocate de sistemul comunist, nu îmbrățișa alt sistem comunist, doar pentru că pozele care circulă sunt unele în care personajele presupus salvatoare zâmbesc.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • In istorie ,stramosii nostrii au luptat impotriva turcilor,germanilor etc,care au atentat la bogatiile si tara insasi ,acum ne punem problema de niste investitori chinezi care si vad de a lor dar nu ne am pus nici cea mai mica problema de barbatii straini si in special italieni care au carat peste patru milioane de femei din tara asta-ce natiune de orbi sintem.Dumnezeu zice mintea intunecata niciodata nu poate vedea adevarul,fiindca traieste in intuneric !!!
  • Like 0
 • dureroasa lipsa de logica din articol. China greseste- sa o blamam. China ajuta- sa o blamam. Cam asta ar fi rezumatul. Alb-negrul e atat de imbietor pt mintile mici...
  • Like 3
  • @ Radu Mihai
   Radu Mihai Nu ai idee cum ajuta China, se pare. Masti de proasta calitate si aparate de respirat inutilizabile. Nu e lipsa de logica a articolului, e lipsa dumitale de informare. O scurta vizitare a paginilor cu produse chinezesti foarte ieftine (cu o svera utilizare a dumpingului) care sfideaza regulile calitatii ti-ar prinde bine. Dar nu numai atat. Dumneata esti doar un troll sau un ignorant util, ca sa ma exprim elegant...
   • Like 0
 • Scârbavnică compilație a unei alte slugi americane, alături de Chivu, Fota, Băsescu, Lumezeanu and Co.
  E bine că a fost publicat. Doar așa se demască.
  • Like 8
  • @ Roman Ruleacov
   Mai stapane , ca inteleg ca nu-ti plac slugile . Ar trebui sa-ti iei limbajul acasa si sa-l tii pentru tine sau pentru familia binecuvantata sa te aiba ca membru. Lasa-ma sa ghicesc , probabil ca esti unul din aia care se numesc pensionari si au construit Romania minunata asa cum o vedem . Si noi slugile americanilor sau slugile in general , muncim sa-ti iei matale pensia si sa vorbesti prostii cu burta plina. Ca dupa cum se vede, din contributiile voastre pline de elan socialist nu prea a ramas NIMIC . Americanii astia odiosi si in general occidentalii, au ajutat mult mai mult sa-ti iei matale banutii de pensie ,ca daca nu eram in UE sau NATO , luai matale exact praful de pe toba. Dar cum niciodata nu este pre tarziu iti recomand sa imigrezi in Rusia sau in China , sa construiesti acolo societatea suverana pe care ti-o doresti, sau mai aproape Transnistria. In general am auzit ca romanii adevarati acolo emigreaza. Pare ca este singurul loc, pentru aia care nu vor sa fie slugi.
   • Like 4
  • @ Radu Bogdan
   - 1)) - "unul din aia care se numesc pensionari si au construit Romania minunata asa cum o vedem" - 2)) - "muncim sa-ti iei matale pensia si sa vorbesti prostii cu burta plina" - 3)) - "din contributiile voastre pline de elan socialist nu prea a ramas NIMIC " - 4)) - "occidentalii, au ajutat mult mai mult sa-ti iei matale banutii de pensie" - 5)) - "iti recomand sa imigrezi in Rusia sau in China" ---> de obicei, adevarul este pe undeva mai aproape sau mai departe de mijloc, mai sluga ....... - este adevarat ca autorul nu s-a priceput sa-si sustina cauza, dar si tu, prin cele 5 afirmatii de mai sus, poti sa-ti revendici o medalie de la stramosii tai cu pas de gasca .......
   • Like 0
  • @ Stan Colton
   - auzi tu, cica "sa imigrezi" ......
   • Like 0
  • @ Roman Ruleacov
   доброе утро! esti troll, sau idiotul util al rusilor?
   • Like 0
 • Acuzatii false, un articol bun, poate cel mai bun pe care l-am citit in utlima saptamana. Acuzati de xenofobie si rasism??? Nu scrie nicaieri asa ceva, este acuzat un sistem, ascunderea adevarului si minciuna sistemului din China, nu un popor. Se vede ca sunteti postaci si troli nostalgici, voi confundati partidul cu poporul. Mi-am facut timp sa citesc si articolele vechi ale autorului despre tema asta, este bun. Acum se intampla cam ceea ce a scris.
  • Like 4
  • @ Andreea Popescu
   - "Se vede ca sunteti postaci si troli nostalgici" - vai, vai, vai, Andreiuto, parc-ai fi geamana lu' sf. Andrei de Palestina, musafir la Daci, chirias in pestera si stramosul tuturor cunoscatoarelor de istorie si politica moderna .......
   • Like 2
  • @ Stan Colton
   - totusi, ai prins 3 "place" .......
   • Like 0
  • @ Stan Colton
   @ Stan Colton Ca domnia ta ai fi urmasul lui Mafalda, te pomenesti...
   • Like 0
 • Cand iti e foame si nu ai mancat de cateva zile ,nu stai sa alegi cine iti da o felie de paine .Cam asta e BATALIA de ce unii primesc ceva FOLOSITOR de la chinezi si rusi. Italia la cum arata situatia ,va fi cea mai afectata de virus .Vin medici voluntari din Cuba.Oare ce o sa spunem despre ei cand vin sa ajute POPULATIA DIN ITALIA ? Franta e putin depasita ,Germania acorda ajutor Frantei .UE este "sparta" de un virus. Oare ce s-ar intampla in cazul unui atac armat al Romaniei ? Cine ar sari in ajutor si cine si-ar proteja propria granita ?
  • Like 2
  • @ Gheorghe Fedorca
   În aceste zile nimeni nu se gândește să atace un alt stat , și dacă ar face cineva așa ceva , ce ar avea de câștigat? În Italia , Spania și Franța , natura latină a acestor popoare a fost un adevărat adversar al sistemului medical de acolo în ceea ce privește infectarea cu acest virus. Germania a renunțat la măsuri mai severe de lipsire de mișcare , tocmai din cauza că populația a înțeles că acum distanțarea socială este vitală pentru sănătatea comunităților locale. Eu locuiesc în Germania și aici lucrez , văd câte măsuri preventive ia conducerea fabricii unde lucrez pentru a implementa aceste măsuri de distanțare , lucrăm în schimburi programul este în așa fel modificat încât să nu avem contact între schimburi , sau delimitat culoare de circulație între secții cu marcaje de păstrare a distanței între oameni , ni s-a cerut să mergem în interiorul fabricii doar singuri , asta doar la locul de muncă , pe stradă pustiu doar mașini . Nu trebuie nimănui ajutor , nu există un medicament sau un leac pentru acest virus , tot ce trebuie să facem și ce putem face este să ascultăm recomandările autorităților , o parte a țărilor din Europa se află în această situație tocmai din cauza că populația a ales să ignore avertismentele autorităților.
   • Like 6
  • @ Gheorghe Fedorca
   - "atac armat al Romaniei ?" - mah baiatu, poate-ai vrut sa spui "asupra Romaniei" ighen ???
   • Like 0
  • @ Gyorgy Adorjan Szabo
   - "natura latină a acestor popoare" - ai uitat sa-i parasti si pe romani .......
   • Like 0
  • @ Gheorghe Fedorca
   @Gheorghe Fedorca. Nu va fi nici un atac armat. De aia suntem in NATO. Dar unul biologic ar fi posibil. Ce e folositor de la chinezi, omoara. Masti de roasta caliatate si aparate de respirat inutile. Ca toate marfurile chinezesti (ieftine!, ce bine!) care au invadat Europa si nu numai. De unde postezi, din Rep Moldocva? oricum, nu conteaza.
   • Like 0
 • Articol superficial, propagandistic ,care se reduce practic la reproșarea lipsei de democrație vestică în China, odată ce ne lămurim că obtuzitatea occidentalilor e mai mare ca chinezilor, din moment ce primii au lălăit-o 2 luni negând evidența și nepregătindu-se, în timp ce ultimilor li se reproșează băgarea capului în nisip 2 săpt.

  Din păcate, decadența Vestului este evidentă, în timp ce disciplina asiaticilor, chinezi sau sud coreeni sau taiwanezi și nu numai, face toți banii. Plus, avansul tehnologic al Asiei, în materie de biomedicină, biotehnologii etc. Între timp, francezii au de ales între 7000 feluri de brânzeturi, italienii practică relaxarea decadentă de sute de ani, spaniolii sunt zăpăciți de profesie, americanii au impresia că-s de neatins. Evident, vulnerabile sunt și țările nordice, care s-au obișnuit cu protecție socială moca și perfecțiunea sistemului social în general, și asta moleșește întotdeauna.

  Dar, să nu uităm... Tien An Men
  • Like 2
  • @ Cezar Jipa
   @Cezar Jipa. Propaganda nu e intotdeauna negativa. Propaganda anticomunista e chiar binevenita. In China nu e vorba de disciplina liber consimtita, castigata prin educatie. China nu e toate tarile asiatice. Nu compari China cu Corea de Sud. "Lispa de democratie vestica" a dus la ascunderea adevarului, in China, unde sunt niste milioane in lagare de concentrare, de exemplu. Daca admiri China , pot presupune cu cine votezi, poate gresesc, dar sigur nu gresesc daca te consider fie un troll, fie un idiot util, un ignorant care fgace propaganda Chinei fara sa cunoasca niste realitati.
   • Like 0
 • dan check icon
  Acum cateva saptamani domnul Vuta compara coronavirusul cu gripa normala si ne facea paranoici ca facem cumparaturi ,ba mai mult numea televiziunile Covid TV ca declanseaza paranoia cu zero cazuri in Romania.
  Domnul Vuta spunea ca gripa normala a facut 61000 de morti in Romania comparativ cu GLUMA asta de coronavirus.
  Acum a schimbat placa crezand ca suntem fraieri sa inghitim tot ce scrie dupa tona de critici pe xare a incasat-o.
  Tin bine minte ca m-a trimis ofuscat sa cumpar REPEDE malai si bere ca raspuns la un comentariu.
  • Like 5
  • @ dan
   - avea dreptate cu gripa aia normala, dar iata, la ora asta se vorbeste in presa mondiala ca gripa covid19 nu-i gripa, ci un fel de intoxicare-otravire cu o proteina complexa si moarta, acoperita cu un strat subtire de grasime, care-o protejeaza, si daca o "scapi" de stratul de grasime, nemernica molecula se descompune si "moare" ....... - asadar, virusul covid19 nu-i virus, ci ceva mai rau, contra caruia nu se poate administra un vaccin, ci o substanta in stare s-o descompuna, fara sa otraveasca organismul uman ....... nasol ,daca este asa, sau, cine stie, poate-i mai bine .......
   • Like 0
 • Domnule Claudiu Vuță vă mulțumesc pentru acest articol. Puțini știu, sau mai precis, puțini vor să știe despre adevărata viață din China, despre cât profită cu adevărat populația Chinei de pe urma dezvoltării economice a țării. Principalissimul profitor este statul comunist care folosește banii pentru înarmare, pentru a construi insule artificiale prin care să-și extindă apele teritoriale, etc. Sunt multe de discutat despre subiect dar nu e momentul. Sper, totuși, că în urma acestei crize să ne reamintim, măcar, că nu trebuie să punem toate ouăle în acelaș coș și că trebuie să ne asigurăm că în cazuri extreme dar și în viața de zi cu zi trebuie să avem un minim de industrie de bunur sau surse alternative de a le procura ! Imaginați-vă că ar începe un război cu China: am rămâne nu numai fără computere și telefoane, dar și fără lenjerie intimă, ciorapi, maiouri, hăinuțe pentru copii, prosoape și lista ar putea continua pe pagini întregi, Iar dacă ne-an certa și cu Turcia dezastrul ar fi total! De unde am mai putea mânca în luna iulie roșii cu mai puțin gust decât buretele meu de spălat vase?
  • Like 3
  • @ Stroe Adriana
   Parerist check icon
   Din Olanda!
   • Like 3
  • @ Stroe Adriana
   Cosmin check icon
   Din România!
   • Like 0
  • @ Stroe Adriana
   - tanti Stroe, daca incepe un razboi cu China, toti o sa fugim la eschimosi, iar acolo nu se poarta lenjerie intima, ca aia pe frigul ala, impiedica tavaleala .......
   • Like 0
  • @ Stroe Adriana
   @ Stroe Adriana. DA! va trabui sa fim nevoiti, fie sa producem noi, fie sa importam din alte parti produse de calitate! si nu vrem asta! De asta, PSD face eforturi uriase sa ne pazeasca de Occident! :-)
   • Like 0
 • Zen Tao Zen Tao check icon
  Traiasca marea China si Rusia mama ,care va salva aceasta planeta de imperialismul american si occidental.
  • Like 4
  • @ Zen Tao
   - @Ten Zao - ar fi ceva, daca dupa aia mai ramane cineva sa aplaude .......
   • Like 0
 • Draga Claudiu V , desi nu sunt de acord cu modul contondent ale unor comentarii de mai jos, articolul dumitale de acum cateva saptamani a fost deosebit de superficial . Mi-aduc aminte ca mi-a trebuit ceva rabdare sa nu-ti spun cateva lucruri de la obraz. Deci ar trebui sa te gandesti un pic inainte de a te asterne la scris.
  Acum iar te-ai grabit cu anumite opinii, probabil esti o personalitate mai colerica.
  De ce spun asta.
  Nu au vina chinezii , ca suntem noi prosti. Ei si vad de treaba lor si noi in bunele traditii din ultimii 20 de ani , le prezentam oportunitati.
  Chinezii sunt probabil cea mai mare putere mondiala la ora actuala, deci buni sau rai trebuie sa ne obisnuim cu ei, precum va trebui sa ne obisnuim cu tot felul de dezastre provocate de specia umana.
  De ce au ajuns chinezii aici ? Pai s-au hranit si au crescut din lacomia nemasurata a unor oligarhi "democrati si occindetali".
  Despre virus au fost suficiente informatii pe internet , nu trebuia guvernul chinez sa impartaseasca democratiilor occidentale nimic , informatia a curs in toate directiile si peisajul era complet descris pentru oricine cu capul pe umeri. Banuiesc ca serviciile de informatii aveau o pictura excelenta a ceeace se intimpla in China in Ianuarie. In timp ce industria chinezeasca stingea lumina la propriu , politicienii si vectorii de opinie din lumea civilizata ne spuneau povesti de adormit copiii : totul este sub control . riscul este minim , o mierlesc numai aia batrani, viata merge inainte...
  Toate aceste ziceri , au fost precum benzina pe foc.
  Daca masurile prezente erau implementate la jumatatea lui Februarie ,toate democratiile occidentale ar fi avut acum situatia sub control , multe tari fiind chiar neatinse. Economiile ar fi mers , lumea mergea la lucru , salariatii nu erau dati afara , Singura zona economica afectata serios ar fi fost turismul si companiile aeriene. Ca un singur exemplu in America de Nord , acum 2 saptamani , aproape 90% din cazurile de coronavirus erau de la oameni care calatoreau ici si colo.
  In US erau 10-15 cazuri si in Canada erau 2 ? Toate, "travel related"...
  Ce s-a facut de atunci ? Nimic...
  Chinezii acum se urca pe un pedestal ridicat de falimentul democratiilor cu traditie. Si tare mi-e teama ca asta a fost examenul de maturitate .
  Avem la nivel mondial niste politicieni execrabili , manipulabili si coruptibili.
  In rest nu am nici o pretuire pentru China si urasc comunismul chinezesc ca si capitalismul mafiot rusesc.
  Dar solutia nu vine de la disparitia lor, ci de la capacitatea noastra de a fi mai buni. Si deocamdata aceasta capacitate ne lipseste.
  Teoria mea din nefericire greu de verificat este ca aceste 6 saptamani de indiferenta si manipulare au fost criminale si deliberate.
  • Like 5


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult