Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Evaluarea Națională 2022. Calendarul examenului de la finalul clasei a VIII-a și regulile care trebuie respectate de elevi

Evaluare națională 2021 română

Foto: Evaluarea Națională se desfășoară în perioada 14 -30 iunie 2022. Sursa - Inquam Photos

Evaluarea Națională începe marți, 14 iunie, cu proba scrisă la Limba și literatura română. Joi, 16 iunie, se va desfășura proba la Matematică, iar vineri, 17 iunie, va avea loc proba la Limba și literatura maternă. Peste 155.000 de elevi s-au înscris în acest an la examenul de la finalul clasei a VIII-a, potrivit unui comunicat al Ministerului Educației.

Primele rezultate vor fi afișate marți, 23 iunie, până la ora 14:00, contestațiile putând fi depuse în zilele de 23 iunie (în intervalul orar 16:00 - 19:00) și 24 iunie (în intervalul orar 8:00 -12:00). Acestea pot fi transmise și prin mijloace electronice. 

Rezultatele finale la Evaluarea Națională vor fi afișate pe 30 iunie. Comunicarea rezultatelor obținute se face anonimizat, atât în centrele de examen, cât și pe Internet, respectându-se Regulamentul general privind protecția datelor personale. Mai exact, vor fi utilizate coduri individuale care înlocuiesc numele și prenumele candidaților și care au fost distribuite candidaților, pe bază de semnătură de primire, la prima probă susținută.

Media generală obținută la Evaluarea Națională are o pondere de 80% în calculul mediei de admitere în clasa a IX-a. Absolvenții clasei a VIII-a își vor putea continua studiile în învățământul liceal sau profesional, fiind asigurate locuri pentru toți elevii care au finalizatciclul gimnazia

Regulile de desfășurarea ale examenului de Evaluare Națională

Accesul candidaților în unitățile de învățământ/centre de examen este permis în intervalul orar 8:00 - 8:30, transmite ministerul Educației. Candidații trebuie să aibă asupra lor un act de identitate valid și instrumente de scris cu cerneală sau pastă albastră pentru redactarea lucrărilor scrise. Pentru executarea schemelor și a desenelor pot folosi și creion negru.

Probele încep la ora 9:00, când candidații vor primi broșura cu subiectele și hârtie ștampilată pentru ciorne. Precizăm că, la probele scrise ale Evaluării Naționale - 2022, candidații primesc subiectele sub formă de broșură, putând să solicite și pagini suplimentare dacă este cazul. Timpul de redactare a subiectelor din cadrul fiecărei probe scrise este de 120 de minute (două ore), calculate după cele 15 minute alocate pentru completarea casetei de identificare. Asistenții vor verifica datele înscrise de candidați și vor secretiza caseta.

Beneficiază de prelungirea timpului de lucru, cu maximum două ore, candidații pentru care s-a aprobat această solicitare de către Comisia Județeană de Organizare a Evaluării Naționale, în baza prevederilor Procedurii nr. 25.464/11.02.2022 cu privire la asigurarea condițiilor de egalizare a șanselor pentru elevii cu deficiențe de vedere, deficiențe de auz și tulburări de neurodezvoltare care susțin examenele naționale în anul 2022.

Probele sunt monitorizate audio-video.

Este interzisă introducerea în sălile de examen a oricărui tip de materiale ajutătoare: manuale, dicționare, notițe, însemnări, cărți, ciorne, rezumate, culegeri etc., care pot fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum și a telefoanelor mobile și a instrumentelor electronice de calcul, de stocare de informații sau de comunicare. De asemenea, se interzice candidaților să introducă în sala de examen ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete și altele asemenea, candidații având obligația de a lăsa obiectele menționate în sala de depozitare a obiectelor personale stabilită de comisia din unitatea de învățământ/centrul de examen în acest scop. Nu sunt acceptați în examen candidații care refuză depozitarea obiectelor în sala stabilită de comisie în acest scop.

Evaluarea Națională, digitalizată în județul Dâmbovița - Potrivit unei decizii aprobate prin ordin de ministru, lucrările scrise ale absolvenților de clasa a VIII-a din județul Dâmbovița vor fi evaluate digitalizat în cadrul unui pogram-pilot derulat în premieră în acest an (pentru examenul de bacalaureat această pilotare se va desfășura în județul Călărași).

Ministerul Educației pune la dispoziția celor interesați o linie TELVERDE - 0800801100 - pentru sesizarea eventualelor disfuncționalități privind desfășurarea Evaluării Naționale. Numărul va fi disponibil pe durata probelor scrise (14 și 16 iunie, între orele 8:00 - 16:00, respectiv vineri, 17 iunie, între orele 8:00 -14:00). 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • ''Evaluare Națională'' - un titlu pompos cu scopul de a ne sugera respect.
  Personal cred că era mai potrivit și mai aproape de scopul urmărit.: Exmen de Capacitate, la finalul gimnaziului.
  Cum să faci evaluarea națională când un procent enorm de copii nu au acces la educație din diferite motive obiective ori subiective; motivele sunt trecute sub tăcere și de ele nu se ocupă nimeni.
  Cum să faci Evaluare Națională fără să faci mai întâi Evaluarea Națională a cadrelor didactice care au obligația prin contract de muncă să își exercite meseria la catedră. Cum să nu mai faci cursuri de perfecționare anuale, care se termină cu un examen de competență și alături de nivelul rezultatelor la clasă pot recomanda o mărire salarială
  Are ministrul învățământului și cercetării disponibilitatea onestă să afișeze pe site-ul ministerului, așa cum se făcea în anii '90, rezultatele obținute de cadrele didactice la examenele obligatorii de definitivat și la cele de titularizare pe post?
  De ce nu se adoptă un sistem german de salarizare în invățământul românesc? Nu din punct de vedere CANTITATIV, ci CALITATIV. Ar apârea automat o piață concurentială care ar favoriza și stimula o creștere a calitătii muncii la catedră.

  Principiul meritocrației trebuie implementat. Cu să adoptam un sistem finlandez cu 50 de profesoritrimiși pentru specializare! Chiar doar experimental in 3 orașe! Numai la orașe îl implementăm? Câti elevi sunt într-o clasa în Finlanda? Nu avem nici școli suficiente, Nici profesori absolvenți instruiți pe banii contribuabililor care să vrea să lucreze într-o comună carear avea o școală înca nedesfințată. Toți vor în municipii. Dar ministerul de ce nu pregăteste blocuri de locuințe utilate la cheie pentru cadre didactice, medici, asistente pentru un dispensar? Care este beneficiul contribuabilului român că plătește anual școlarizarea a generații de medici, profesori, ingineri, IT-isti, asistente medicale, etc?
  Implementarea sistemului de învățământ finlandez trebuie făcută începând cu studenții de la facultățile de profil care pregătesc viitorii profesori ai noului sistem. Nu în școli și licee. între timp trebuie acționat pentru prinderea în scoli a celor care nu au acces la electricitate, Pentru cei de la sate unde nu exista școli din cauza unui mic de copii să se înființeze internate cu cantină proprie și cabinet medical pe lăngă licee și școli. Să se reînființeze școlile profesionale pentru domeniile cerute de piața muncii, în loc sa finanțăm gratuit universitatile si instituțiile de învătământ superior..
  • Like 0


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult