Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Evenimentele din jurul OpenAi aduc în lumină o dispută majoră referitoare la cum trebuie dezvoltat domeniul inteligenței artificiale, în ce ritm și cu ce mijloace de protecție

Sam Altman

 Foto: Justin Sullivan / Getty images / Profimedia

Dinamica evenimentelor din domeniul inteligenței artificiale (AI) nu este generată doar de tehnologie, lansări de versiuni noi și aplicații tot mai puternice. În ultimele zile, lumea a urmărit schimbări rapide și dramatice care descriu o competiție de proporții. În joc este viziunea pentru viitorul tehnologiei AI, cu impact major asupra societății. Sectorul inteligenței artificiale va fi dominat, în continuare, de disputa între considerentele referitoare la dezvoltarea generală a societății și nevoia de profit.

Anunțul recent al separării dintre compania OpenAI și CEO-ul său Sam Altman a generat reacții puternice, având în vedere rolul major pe care îl are compania care a creat ChatGPT în definirea peisajului AI. Microsoft, investitor major în companie, a oferit imediat conducerea unei noi divizii de AI pentru fostul CEO al OpenAI, care ar fi găzduit totodată și o bună parte din echipa de dezvoltare.

Când 90% din echipă a amenințat că va pleca dacă membrii Consiliului de Administrație nu revin asupra deciziei de concediere a lui Altman, lucrurile au luat o întorsătură nouă. Boardul OpenAi și-a menținut poziția pentru o vreme, crescând tensiunea la nivelul companiei, dar și în rândul investitorilor. Forul de conducere ar fi avut posibilitatea să ducă o lungă bătălie în justiție, generând ruperea companiei. Totodată, ar fi creat unui nou jucător în peisajul deja competitiv al AI, dar și o încetinire a progresului și pierderi pentru investitorii existenți. Cel mai afectat dintre aceștia ar fi fost Microsoft.

Acțiunile producătorului de software au atins un maxim istoric, purtate de optimismul pentru serviciile construite pe baza inteligenței artificiale și a rezultatelor foarte bune din trimestrul al treilea. Așteptările de profit au fost depășite cu 12%, cu o creștere de 27% față de anul anterior. Iar propunerea de a primi într-o divizie nou creată mare parte din fostul OpenAI a fost văzută drept o mișcare de geniu.

Acum, odată cu revenirea lui Sam Altman la conducere și cu remodelarea CA-ului, Microsoft va primi, cel mai probabil, un cuvânt greu de spus în conducerea organizației. Deși aceasta a pornit la drum cu ideea de non-profit, compania a devenit ulterior un vector de produse deschise comercial. În centrul disputei dintre investitorul major Microsoft și fondatorii ChatGPT a fost tocmai viziunea diferită despre viteza și direcția de creștere a inteligenței artificiale. OpenAI nu ascunde că ambiția este crearea AGI, respectiv inteligență artificială generală. În același timp, misiunea inițială, de a se asigura că AI este în beneficiul întregii umanități, e interpretată diferit de membrii board-ului, de angajați și conducere.

Acolo unde unii văd pericole majore și ar dori o încetinire, alții văd o cursă în care o clipă de răgaz în lansarea unor produse și în cercetarea pentru altele noi ar crea spațiu pentru alți concurenți. Unul dintre membrii CA-ului OpenAI chiar a spus-o: ”dacă zero ar fi pauză totală și 10 viteza maximă, am vrea să ajungem la 1-2”. Or, investitorii care finanțează infrastructura foarte costisitoare, atât ca echipamente cât și ca resurse de menținere în funcțiune, văd oferirea de produse cu plată către public drept esențială pentru echilibrul financiar al firmei.

Pe de altă parte, oponenții AI spun că riscurile la adresa societății, care decurg dintr-o folosire rău intenționată a uneltelor și poate dintr-o dezvoltare a acestora în direcții periculoase, sunt prea mari pentru a lăsa considerente de profit să dicteze în acest domeniu esențial. 

Sursele de finanțare a proiectelor mari, motiv de dispută

O altă nemulțumire invocată față de Altman a fost ”lipsa de sinceritate”, cu referire la inițiativele sale pentru strângerea de fonduri de la entități cu resurse ample, precum Softbank sau fonduri suverane din Orientul Mijlociu. Banii ar fi destinați unor mega-proiecte, precum un echipament care poate fi purtat și operat prin inteligență artificială sau construirea unui cip specializat pe AI care să concureze cu NVidia. Plăcile grafice specializate furnizate de companie generează, în prezent, un cost masiv, de ordinul miliardelor de dolari, pentru cei care antrenează modele de tip LLM, precum cele folosite de OpenAI. Implicațiile revenirii și, se poate presupune, ale creșterii influenței lui Altman la OpenAI ar putea fi majore pentru NVidia în viitor.

Deocamdată, compania se tranzacționează în apropierea maximelor istorice, după rezultate excepționale: o creștere de 206% a veniturilor și un profit de aproximativ 13 ori mai mare față de acum un an. Acțiunile au scăzut ușor miercuri, cu 2,5%, pe seama avertismentului cu privire la impactul unor restricții privind exportul către China. Este încă devreme pentru a vorbi despre o concurență amenințătoare din partea AMD sau a altor producători, cu atât mai mult din partea proiectului lui Sam Altman. Însă efervescența integrată în cotațiile NVidia ar putea fi temperată de astfel de anunțuri.

Evenimentele din jurul OpenAi aduc în lumină o dispută majoră referitoare nu doar la modul în care va fi condusă compania, ce produse va lansa și cum vor fi ele finanțate, ci la o chestiune esențială pentru societate: cum trebuie dezvoltat, în ce ritm și cu ce mijloace de protecție domeniul inteligenței artificiale. Guvernele au în plan norme și regulamente, dar industria se mișcă cu o agilitate diferită de alte epoci. Dezbaterea asupra modului optim de a merge mai departe cu AI devine, astăzi, și mai importantă. Dincolo de competiție, colaborarea pentru crearea unui cadru de reglementare rezonabil, cu instrumente de verificare în sistem public-privat, ar putea fi o condiție necesară pentru o creștere echilibrată, benefică pentru întreaga societate.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult