Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

EXCLUSIV. De ce Covasna raportează în ultimele zile de luni zero cazuri noi de COVID-19? Răspunsul aiuritor primit de la DSP: Noi duminică nu facem testări, sfârșitul de săptămână s-a încheiat cu sâmbătă!

ambulanta - covid - Iasi - Lutcanu Iuliana / IPA / PA Images / Profimedia

Foto Matteo Nardone / Zuma Press / Profimedia

Majoritatea direcțiilor de sănătate publică raportează în fiecare zi de luni a săptămânii zeci până la sute de cazuri noi de infectări cu coronavirus. În dreptul câtorva județe, din datele transmise de Grupul de Comunicare Strategică (GCS), apar însă menționate, în zilele de luni,  zero, unul sau doar două noi cazuri. O asemenea situație o regăsim la Covasna, Bistrița Năsăud, Caraș Severin, Olt și Teleorman. Menționăm că duminica se procesează în general un număr mai mic de teste, față de restul săptămânii.

De exemplu, Covasna a raportat astăzi zero cazuri noi de Covid-19. Aceeași cifră și cu o săptămână în urmă, pe 26 octombrie. Pe 19 octombrie, DSP Covasna transmitea că are 2 cazuri noi, iar pe 12 octombrie - zero, reiese din informațiile GCS.

De ce județul Covasna a raportat în fiecare zi de luni, în ultimele 30 de zile, asemenea valori reduse ne-a explicat azi, la telefon, medicul epidemiolog aflat de gardă: „Sfârșitul de săptămână s-a încheiat cu sâmbătă, testări duminică nu se fac la noi”.

Dialogul la telefon, cu DSP Covasna:

„- Covasna apare cu zero cazuri noi, e singurul județ unde apar zero cazuri noi. 

- Probabil în vreo aplicație nu a putut băga nicio colegă nimic.  Avem cazuri, cum să nu avem, dar nu știu cine poate să vă ajute. Vă fac legătura la medicul epidemiolog.

Medicul epidemiolog: Duminică nu au fost făcute testări. Azi (luni) se recoltează și mâine o să fie, sfârșitul de săptămână s-a încheiat cu sâmbătă, testări duminică nu se fac la noi”.


Sursa: Grupul de Comunicare Strategică, buletinul oficial din 2 noiembrie (clic pe imagine pentru a mări)

Sursa: Grupul de Comunicare Strategică, buletinul oficial din 26 octombrie (clic pe imagine pentru a mări)

Zero cazuri și luni, 12 octombrie, la Covasna:

Sursa: Grupul de Comunicare Strategică, buletinul oficial din 12 octombrie (clic pe imagine pentru a mări)

Cu excepția zilei de azi, și județul Bistrița Năsăud figurează în buletinul GCS, din zilele de luni, cu număr redus cazuri. DSP Bistrița Năsăud a raportat zero cazuri noi în datele de 5, 12 și respectiv 19 octombrie. Pe 26 octombrie a avut 3 cazuri noi, iar astăzi - 37 de cazuri noi. „Doamna dr Andrițoiu și-a luat o zi de concediu, nu este azi la serviciu. Eu nu pot da declarații în locul dumneaei. Reveniți mâine”, ni s-a comunicat DSP Bistrița Năsăud.  

Sursa: Grupul de Comunicare Strategică, buletinul oficial din 5 octombrie (clic pe imagine pentru a mări)

Un alt județ în dreptul căruia datele Grupului de Comunicare arată cifra zero la numărul de cazuri nou confirmate, pentru două zile de luni, în ultimele 30 de zile, este Caraș Severin, mai exact pe 5 octombrie și pe 19 octombrie. 

 

Sursa: Grupul de Comunicare Strategică, buletinul oficial din 19 octombrie (clic pe imagine pentru a mări)

Potrivit datelor DSP Caraș Severin, în județ, în 19 octombrie, erau confirmate cu covid 2.037 de persoane, cu 53 mai multe decât pe 18 octombrie. Inadvertența între cifrele din teritoriu și cele de la GCS este pusă de purtătorul de cuvânt al DSP Caras Severin, Daniel Botgros, pe seama „unei erori  umane”. „Probabil s-a strecurat o greșeală la ei (Grupul de Comunicare Strategică)”.  „Am mai avut ceva discrepanțe - nu mari - și noi, numai că ele s-au reglat foarte bine pe parcurs. Sunt platforme specializate acum care permit tot mai puține erori, deși pe de altă parte crește mult numărul de cazuri”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al DSP Caraș Severin.

Ministrul Sănătații, Nelu Tătaru, nu a putut fi contactat pentru a oferi detalii referitoare la numărul de teste care tinde spre zero în județele menționate, raportate în zilele de luni.

Discrepanțele dintre județe în ce privește numărul de teste au fost sesizate de jurnaliștii de la G4Media, care în acest weekend au publicat numărul de teste din aproape toate județele din țară și au explicat cum influențează capacitatea de testare în ce scenariu intră fiecare județ. În urma analizei, președintele Klaus Iohannis a precizat, răspunzând unei întrebări a G4Media dintr-o conferință de presă de la Cotroceni, că va transmite grupului de experți ai Guvernului problema legată de măsurile luate în funcție de rata de infectare Covid, dată fiind diferența de teste între județe. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Desi vorbeste si scrie de peste 8 luni despre pandemia cu Corona,sunt comentatori care se pare ca nu au inteles mai nimic din fenomen!In primul rand uita ca trăiesc in Romania care a intrat in pandemie cu sistemul ei sanitar specific,atat dpdv dotare cu echipamente si mai ales cu personal de specialitate.De ex.aparatele de testare tip PCR erau utilizate in principal in institute si sectii de cercetare din unele spitale universitare unde personalul era de de specialitate inalta.S-au cumparat in 8 luni mii de aparate si teste,dar personal de specialitate de unde?De aici si erori sau lipsa de testare,in judetele mentionate e si o problema cu populatia ca si educatie,dar si cu lipsa mai ales de specialisti,deci probele recoltate de la cetateni care se incadreaza in protocolul medical sunt trimise in alte judete,iar raportarea se face dupa primirea rezultatelor,deci decalat.Pe fond ceea ce intereseaza este numarul de interbari si de decese,astea sunt date care se pot afla de la DSP.La fel cu testarea masiva,data de exemplu in Slovacia.Ce facem noi daca aflam ca 1% din romani sunt infectati,ii internam sau blocam acasa 1,6 mil de romani pana vedem cati sunt asimptomatici?Cum ziceam ar trebui sa realizati in sfarsit ca traiti in Romania si asta ne ocupa tot timpul!
    • Like 0
    • @ Arthur Chivulescu
      Delia MC Delia MC check icon
      Iată un calcul interesant:
      https://www.facebook.com/
      835560373265392/posts/
      1854757788012307/
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult
sound-bars icon