Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

EXCLUSIV. Rabla auto și ecotichetul pentru mașini electrice sunt blocate, niciun dosar nu a fost aprobat în aproape o lună. Ministrul Mediului, Tanczos Barna spune că lucrurile „s-au blocat între direcții" și va schimba procedura

Tanczos Barna - FB

Tanczos Barna/ Foto: Facebook Ministerul Mediului 

Niciun dosar depus în cadrul programului Rabla 2021 pentru autovehicule nu a fost aprobat până acum, la aproximativ trei săptămâni de la lansarea programului guvernamental. Motivul este legat de comisia tehnică din Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), formată din reprezentanți de la mai multe autorități centrale, care nu s-a întrunit niciodată pentru a discuta dosarele. Componența nominală a comisiei nu ar fi fost încă stabilită, după ce unele ministere nu au transmis numele reprezentantului propus, potrivit unor surse Republica.ro. 

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a confirmat luni, într-un scurt interviu pentru Republica.ro, faptul că până acum nu a fost aprobat niciun dosar din programul Rabla pentru mașini. Tanczos Barna nu a confirmat sau infirmat informația despre comisia care trebuie să ia în discuție dosarele în programul Rabla pentru mașini. 

„Din păcate, la AFM (Administrația Fondului pentru Mediu) sistemul este extrem de birocratic”, a declarat ministrul Mediului, adăugând că procedura urmează să fie simplificată, iar săptămâna viitoare să fie aprobate toate dosarele depuse în acest an.

La programul Rabla Clasic 2021 s-au înscris aproximativ 16.000 de persoane fizice, iar persoane juridice care au depus dosare sunt aproximativ 750. La Rabla Plus sunt înscrise circa 785 de persoane fizice, iar persoane juridice care au depus dosar - aproximativ 560.

Rabla Clasic 2021 (pentru mașini pe combustie) și Rabla Plus 2021 (pentru mașini electrice și mașini hibride) au fost lansate oficial pe 26 aprilie. 

Prima de casare, acordată în schimbul predării spre casare a unui autovehicul uzat, este de 7.500 de lei (1.522 de euro), iar ecobonusul pentru achiziția unei mașini electrice este 45.000 de lei (9.135 de euro).

Din informațiile Republica.ro, până acum nu a fost aprobat niciun dosar depus în cadrul programului Rabla 2021 pentru mașini. Motivul ar fi că acea comisie tehnică, formată din reprezentanți de la mai multe ministere, nu s-a întrunit niciodată, pentru că unele ministere nu și-au numit/confirmat reprezentantul. 

Este adevărat, așa este, nu au aprobat niciun dosar. Procedura urmează să fie simplificată, iar săptămâna viitoare toate dosarele depuse în 2021 vor fi aprobate.

Ce înseamnă că procedura va fi mai simplă?

Este o procedură internă. S-au blocat între direcții, o simplifică și o fac mai suplă. Atât știu. Am cerut ca săptămâna viitoare să aprobe toate dosarele care au venit începând din 26 aprilie.

Comisia tehnică nu va mai fi formată din reprezentanți de la ministere?

Ca să scoată comisia tehnică trebuie făcută modificare legislativă. La AFM sistemul este extrem de birocratic. Analizăm o eficientizare, inclusiv la nivelul acesta, dar nu pot spune acum. Am cerut să clarifice în interiorul instituției care sunt pașii cu care pot simplifica, după care o să analizăm și această comisie tehnică care este formată din foarte mulți și care nu fac altceva decât ridică mâna.

La fel de complicată este procedura de aprobare a dosarelor și la Rabla pentru electrocasnice?

La electrocasnice nu avem comisie. Se alocă automat în sistem.

Câte dosare au fost depuse?

La programul Rabla Clasic 2021 s-au înscris aproximativ 16.000 de persoane fizice, iar persoane juridice care au depus dosare sunt aproximativ 750. La Rabla Plus sunt înscrise circa 785 de persoane fizice, iar persoane juridice care au depus dosar - aproximativ 560.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Vineri cu un minut înainte de lansarea „rablei pentru electro” am transmis AFM pe toate cele 8 adrese de mail că acest minunat program miroase urât! De o lună biata Rabla ECO „blocată între direcții” deja a intrat în putrefacție...
    • Like 1
  • Întotdeauna astfel de programe au avut disfuncționalități. Cred că nu a fost un an în care să decurgă normal. În 2018 am primit aprobarea dosarelor după 7 luni. A trebuit să înlocuim bateriile mașinilor, pentru dealerii au adus mașinile (altfel nu se putea lansa programul) la momentul întocmirii dosarului. Apoi am așteptat mai bine de 7 luni. Mai am 10 exemple din aceeași categorie...dar....ocupăm prea mult spațiu. Țară de baladă!
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult