Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

EXCLUSIV. Rabla auto și ecotichetul pentru mașini electrice sunt blocate, niciun dosar nu a fost aprobat în aproape o lună. Ministrul Mediului, Tanczos Barna spune că lucrurile „s-au blocat între direcții" și va schimba procedura

Tanczos Barna - FB

Tanczos Barna/ Foto: Facebook Ministerul Mediului 

Niciun dosar depus în cadrul programului Rabla 2021 pentru autovehicule nu a fost aprobat până acum, la aproximativ trei săptămâni de la lansarea programului guvernamental. Motivul este legat de comisia tehnică din Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), formată din reprezentanți de la mai multe autorități centrale, care nu s-a întrunit niciodată pentru a discuta dosarele. Componența nominală a comisiei nu ar fi fost încă stabilită, după ce unele ministere nu au transmis numele reprezentantului propus, potrivit unor surse Republica.ro. 

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a confirmat luni, într-un scurt interviu pentru Republica.ro, faptul că până acum nu a fost aprobat niciun dosar din programul Rabla pentru mașini. Tanczos Barna nu a confirmat sau infirmat informația despre comisia care trebuie să ia în discuție dosarele în programul Rabla pentru mașini. 

„Din păcate, la AFM (Administrația Fondului pentru Mediu) sistemul este extrem de birocratic”, a declarat ministrul Mediului, adăugând că procedura urmează să fie simplificată, iar săptămâna viitoare să fie aprobate toate dosarele depuse în acest an.

La programul Rabla Clasic 2021 s-au înscris aproximativ 16.000 de persoane fizice, iar persoane juridice care au depus dosare sunt aproximativ 750. La Rabla Plus sunt înscrise circa 785 de persoane fizice, iar persoane juridice care au depus dosar - aproximativ 560.

Rabla Clasic 2021 (pentru mașini pe combustie) și Rabla Plus 2021 (pentru mașini electrice și mașini hibride) au fost lansate oficial pe 26 aprilie. 

Prima de casare, acordată în schimbul predării spre casare a unui autovehicul uzat, este de 7.500 de lei (1.522 de euro), iar ecobonusul pentru achiziția unei mașini electrice este 45.000 de lei (9.135 de euro).

Din informațiile Republica.ro, până acum nu a fost aprobat niciun dosar depus în cadrul programului Rabla 2021 pentru mașini. Motivul ar fi că acea comisie tehnică, formată din reprezentanți de la mai multe ministere, nu s-a întrunit niciodată, pentru că unele ministere nu și-au numit/confirmat reprezentantul. 

Este adevărat, așa este, nu au aprobat niciun dosar. Procedura urmează să fie simplificată, iar săptămâna viitoare toate dosarele depuse în 2021 vor fi aprobate.

Ce înseamnă că procedura va fi mai simplă?

Este o procedură internă. S-au blocat între direcții, o simplifică și o fac mai suplă. Atât știu. Am cerut ca săptămâna viitoare să aprobe toate dosarele care au venit începând din 26 aprilie.

Comisia tehnică nu va mai fi formată din reprezentanți de la ministere?

Ca să scoată comisia tehnică trebuie făcută modificare legislativă. La AFM sistemul este extrem de birocratic. Analizăm o eficientizare, inclusiv la nivelul acesta, dar nu pot spune acum. Am cerut să clarifice în interiorul instituției care sunt pașii cu care pot simplifica, după care o să analizăm și această comisie tehnică care este formată din foarte mulți și care nu fac altceva decât ridică mâna.

La fel de complicată este procedura de aprobare a dosarelor și la Rabla pentru electrocasnice?

La electrocasnice nu avem comisie. Se alocă automat în sistem.

Câte dosare au fost depuse?

La programul Rabla Clasic 2021 s-au înscris aproximativ 16.000 de persoane fizice, iar persoane juridice care au depus dosare sunt aproximativ 750. La Rabla Plus sunt înscrise circa 785 de persoane fizice, iar persoane juridice care au depus dosar - aproximativ 560.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Vineri cu un minut înainte de lansarea „rablei pentru electro” am transmis AFM pe toate cele 8 adrese de mail că acest minunat program miroase urât! De o lună biata Rabla ECO „blocată între direcții” deja a intrat în putrefacție...
    • Like 1
  • Întotdeauna astfel de programe au avut disfuncționalități. Cred că nu a fost un an în care să decurgă normal. În 2018 am primit aprobarea dosarelor după 7 luni. A trebuit să înlocuim bateriile mașinilor, pentru dealerii au adus mașinile (altfel nu se putea lansa programul) la momentul întocmirii dosarului. Apoi am așteptat mai bine de 7 luni. Mai am 10 exemple din aceeași categorie...dar....ocupăm prea mult spațiu. Țară de baladă!
    • Like 0


Îți recomandăm

Dove cover

De ce au nevoie adolescenții pentru a-și dezvolta o imagine sănătoasă de sine? De mai mulți factori protectori, dintre care cel mai important este relația de încredere și apropiere cu adulții din viața lor, cu precădere părinții.

Citește mai mult

Mădălina Stănescu

„Nu ar trebui să existe business de niciun fel care să nu aibă prezență minimă în online, iar aici mă refer la website în primul rând și apoi la pagini pe rețelele de socializare. Încă mai sunt afaceri care au numai prezență pe Facebook, iar noi le spunem că nu e sănătos să-ți pui tot ce ține de identitatea și brandul tău pe o singură platformă, care, iată, acum ceva săptămâni, a picat 6 ore, nu a mai funcționat deloc”, spune Mădălina Stănescu, fondator Optimized,

Citește mai mult