Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Exigenți cu Vlad, toleranți cu domnii gușteri din politică: cu cât așteptările sunt mai înalte, cu atât mai mare dezamăgirea

Vlad Voiculescu aprilie 2021

Foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Am urmărit cu atenție comentariile la articolul trecut, despre erorile de comunicare ale lui Vlad Voiculescu, și un anumit aspect mi-a atras atenția: ”De ce opinia publică a reacționat doar la erorile sale și nu la erorile lui X, Y sau Z?”

Unde X, Y sau Z reprezintă nume de alți lideri politici.

Atacurile și reacțiile opiniei publice nu ar fi trebuit să reprezinte o surpriză pentru fostul ministru și există câteva motive simple.

Din start, doresc să menționez un aspect important: acest articol nu va porni de la lupta cu „mafia din sănătate” și nici nu va include jocurile politice din spate.

Mă voi concentra strict pe relația dintre Vlad Voiculescu și opinia publică, mai ales că am discutat și observat suficient de multe persoane care și-au schimbat percepția din pozitivă / indiferentă în negativă.

Nu în ultimul rând, situația sa poate fi întâlnită sau trăită și de alți lideri, atât din mediul politic, cât și din mediul comercial. 

Așteptări înalte

Încă de la primele sale apariții pe scena publică din România, Vlad Voiculescu a lucrat foarte bine la imaginea sa.

Mai mult, a lăsat impresia că, odată ajuns ministru, va rezolva în timp record toate problemele din sănătate. Foarte multe intervenții, promisiuni și, spre deosebire de marea majoritate a politicienilor care nu înțeleg că imaginea trebuie construită permanent, Vlad Voiculescu nu s-a limitat la campania electorală.

A fost activ, a comunicat, a ieșit în față, a exprimat opinii. Și-a construit, foarte bine aș putea adăuga, imaginea în jurul ideii de expert.

Oamenii abia așteptau ca Vlad Voiculescu să devină ministru al Sănătății. Au văzut în el unica scăpare dintr-un sistem dominat de incompetență și nepăsare.

Până aici toate bune și frumoase, cu o singură mențiune: a setat așteptări extrem de înalte. 

Și care este consecința principală a așteptărilor înalte? Dezamăgirea. Cu cât sunt așteptările mai înalte, cu atât mai mare va fi dezamăgirea.

Nici cartea ”a fost ministru doar 4 luni” nu prea a funcționat și tot din cauza așteptărilor înalte. Oricum oamenii nu au răbdare, iar românii s-au cam săturat să tot audă că este nevoie de timp. S-au uitat la Vlad și au văzut soluția rapidă.

Doar că ea nu a apărut…

Mai mult decât atât, faptul că erorile sale au fost constant scoase în evidență nu a ajutat. A fost atacat, nu s-a apărat corespunzător și imaginea sa a avut ( și are în continuare ) de suferit.

Uneori agresiv

Vorbeam mai sus de modul în care și-a construit imaginea și de faptul că a comunicat pe tot parcursul perioadei de opoziție, și nu doar în campanie. 

Repet: a procedat foarte bine. Construirea unei imagini este un proces ce nu poate fi realizat în doar câteva săptămâni de campanie. Mai mult, procesul nu se încheie vreodată.

M-a surprins totuși că pentru el acest proces s-a oprit imediat ce a ajuns ministru. Sigur, a comunicat, dar nu a mai avut acea strategie bine pusă la punct, pe care a folosit-o în perioada în care se afla în opoziție.

Din păcate, de multe ori (probabil pentru a atrage atenția) a fost destul de agresiv. A criticat, a cerut demisii și, din nou, a setat așteptări înalte.

Era logic ca, odată ajuns ministru, toate acestea să se întoarcă împotriva lui. Aici poate ar fi trebuit să joace mai bine cartea ”pregătirii”.

În politică, atacul este deseori folosit. Atrage atenția, presa îl adoră, Social Media îl adoră și, poate cel mai important, construiește percepția noi vs ei.

Sigur, este bine să îți alegi momentele de atac și dușmanii, dar aici mai intervine și experiența politică. Oricum am privi problema, cu cât ești mai agresiv, cu atât atacurile ulterioare vor fi mai dese și mai dure.

Pe scurt, cam asta a semănat…

Vinovatul de serviciu

Oamenii caută vinovați!

Este în natura noastră să identificăm probleme și să desemnăm vinovați. Evident, niciodată noi.

Cu cât subiectul este mai intens, cu atât „goana după vinovați” este mai aprigă.

Contextul actual nu este deloc simplu. Oricum sistemul medical este cum este, mai avem și pandemia. Nu este nicio surpriză faptul că ministrul Sănătății a fost atacat.

Nu este nici primul, nici ultimul ministru care a fost atacat. Și repet, nu mă refer aici la jocurile politice. Pur și simplu analizez modul în care opinia publică a reacționat.

În încheiere, mi-ar plăcea ca acest articol să fie citit și de alți lideri, fie că discutăm despre mediul politic sau comercial. În contextul în care s-a aflat Vlad Voiculescu se poate afla orice persoană care deține o anumită poziție, formală sau informală.

Nu în ultimul rând, pentru că am observat tot felul de reacții, aș dori să menționez câteva aspecte: nu sunt jurnalist și nici nu fac parte din vreun partid politic. Sunt consultant strategic de PR și îmi desfășor activitatea atât în mediul comercial, cât și în cel politic. Simplu!

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • check icon
  Dedic acest articol domnului Cristian Tudor! Poate se mai gândește un pic si deschide și ochii și poate îl zărește și pe Bode și pe Alexe și pe Turcan nu doar USR PLUS. Mai diversificat domnul Cristian Tudor!!!
  • Like 1
  • @
   De la ceilalti nu are asteptari, de ce i-ar critica? CTP a facut exact greseala descrisa in articol.

   Mi-a placut mult asta: "Este în natura noastră să identificăm probleme și să desemnăm vinovați. Evident, niciodată noi."
   In natura noastra de romani, in alte parti oamenii se concentreaza pe rezolvarea problemelor, mai putin pe taiatul capetelor.
   • Like 1
  • @
   De ce (mai mult decât alții) USR_plus ? Se poate răspunde simplu și concis : pentru că, la ora actuală (deși durează de ceva timp), USRPlus este cel mai toxic partid prin politica pe care o urmărește și prin modul în care se manifestă ! Prin accederea la funcții oficiale a devenit foarte vizibil și afectează foarte mult, începând cu justiția ! Și cum, parafrazând, ”dacă justiție nu e, nimic nu e”, așa se si simte prestația USRPlus. Dar fără incultura politică a electoratului român (mare parte), nu am fi ajuns în aceste vremuri de crasă incompetență și corupție deșănțată (explicație ? ”pentru că nu se știe cât vom rezista la butoane”) !!
   • Like 0
  • @ Ion Filip
   Asa este! USR-ul este pericolul public numarul 1. Mai ales pentru justitia romana! Nostalgic dupa vremurile in care justitia era reformata de iordache si dragnea, un analfabet functional si existential, reuseste cumva sa isi faca un cont pe republica pentru a-si vomita ineptia sub forma unei judecati, aparent lucide. Te salut, asadar ion filip si te felicit ca ai reusit sa iti faci cont. In rest, ramane cum a scris Negruzzi in Alexandu Lapusneanu. Sunteti multi...
   • Like 3


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult