Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Emmanuel Macron a câștigat alegerile din Franța

Emmanuel Macron - 24 aprilie

Foto: AP/ Profimedia

Rezultatele exit poll îl indică pe președintele în funcție Emmanuel Macron drept câștigător al alegerilor din Franța, cu 58% din voturi, în timp ce contracandidata sa de extremă dreaptă, Marine Le Pen, ar fi obținut 42% din voturi.

Sursa: BBC.com

Într-un discurs susținut în fața simpatizanților săi, Le Pen a spus că respectă rezultatul scrutinului și că acesta reprezintă o victorie pentru partidul său, relatează BBC. 

Macron, felicitat de liderii europeni

La scurt timp după anunțarea rezultatelor, liderii europeni au început să îl felicite pe Macron pentru victorie.

Președinta Comisiei Europene, Usula von der Leyen, a transmis într-un mesaj pe Twitter că se bucură să continue excelenta colaborare cu președintele francez. Șeful Consiliului European, Charles MIchel. l-a felicitat la rândul său pe Macron.

„În aceste vremuri tulburi, avem nevoie de o Europă solidă și de o Franță care să fie total angajată pentru o Uniune Europeană suverană și strategică”, a scris el pe Twitter.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ultima speranta prinsa de poporul destept francez care GANDESTE cand pune stampila. Daca madam LePenn castiga puteati sa va luati adio de la Europa stiuta de dv. aceea permisiva cu ESTUL care va da cu nuielusa dojenitoare peste fundulete si inghite prajituri cu ravas...serios vorbind Europei ia trecut viiforul rece pe la chintesenta cei doi piloni esentiali Franta si Germania motorul intrinsec fiind cumva amortiti cel putin Germania de relatiile economice nevolnice cu Russia Franta ramanand cumva ultima speranta a acestei constructii "en marche" si desigur o minune de PASTI catre babele/mosii culti romani gazetari sau proletari care s-au legat efectiv de altar pentru aceasta VICTORIE Macroniana. ( un pic de ironie ) Cei din NATO rasufla si ei usurati in timp ce Klaus Iohannis trimite bezele si poze frumoase din preistoricul Muzeu al Satului numit Romania unde in urma cu ceva ani cei doi presedinti lingeau un "Chupa Chups" modern. Mda este speranta si pentru noi romanii chiar si in al 12-lea ceas.... TOT DE SOMN ADANCIT de catre barbarii tirani mai exact numai din cauza propriilor noastre METEHNE EXISTENTIALE mioritice. Iar cand ma gandesc ce vor vota romanii pe viitor sau pe cine sau daca vor avea ce ca si proces rational cognitiv efectiv ne sta mintea-n loc si dorul de emigrare. Dar sa nu fim fatidici ci un pic pamfletari.
    • Like 3


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult