Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Marine le Pen, pupila lui Putin, înțelege măreția Franței într-un mod cel puțin... antifrancez

Marine le Pen - Vladimir Putin

Marine le Pen și Vladimir Putin, într-o întâlnire din 2017 (Foto: Getty Images)

Turul II al alegerilor prezidențiale din Franța o are din nou pe Marine le Pen (în cursă cu președintele în exercițiu Emanuel Macron). Doamna are anumite viziuni catalogate simplu de mulți oameni din întreaga Europă drept „radicale”: nu chiar să scoată Franța din Uniunea Europeană, dar nici să continue pe drumul integrării, cooperării și chiar federalizării, să retragă – din nou – țara din grupul de comandă al NATO (sau, de ce nu, din întreaga alianță), mai pe scurt, să transforme Franța în ceva cât mai autonom, izolat, independent de influența altor state puternice, mai ales SUA, cu scopul de a reda republicii gloria de altădată. 

Sentimentul acesta nu este ceva nou în rândul francezilor, un popor mândru, care are deja o autonomie militară puternică, independentă de echipamentele americane (inclusiv programul de arme nucleare a fost făcut pe cont propriu), iar istoria președinților francezi are și exemple precum marele Charles de Gaulle, care împărtășea aceeași valoare fundamentală a măreției Franței prin autonomia față de celelalte superputeri.

Problema cu această idee nu ține de elucubrațiile lui Marine le Pen și nici de opiniile politice pe care diferiți oameni le pot avea, ci de țara despre care vorbim: este nenatural, în opinia mea, ca Franța să fie un stat izolat. Franța = stat izolat de Occident, autonom, pe propriile picioare, e un oximoron, o antiteză, o contradicție în termeni, luați oricare din variante. Istoria, cultura, filosofia, știința, politica franceze au spart orice barieră geografică de pe această planetă prin nenumărate exemple de idei, oameni și descoperiri. Legile de pe acest bătrân continent au la bază dreptul roman, adus însă de Napoleon odată cu expansiunea imperiului său, termenii „ideologie”, „stânga”, „dreapta”, cu care toți operăm când vine vorba de politică, au apărut odată cu Revoluția Franceză, revoluție inspirată de lucrările unor intelectuali de care au ținut seamă și părinții fondatori americani. Trecând la lumea anglo-saxonă, fără Franța astăzi poate nu ar exista SUA, iar limba engleză, cea care a detronat franceza ca limbă de circulație internațională, are un substrat consistent provenit din franceză; chiar și termenii militari, surprinzător, provin într-o proporție covârșitoare din limba franceză, de la arme, la grade, la tactici (Franța e statul care a câștigat cele mai multe bătălii din istorie, poate are o legătură). Nu mai menționez că Paris, cel puțin pentru mine, a rămas capitala neoficială a culturii, că Franța e țara cu cei mai mulți turiști veniți anual, că gândirea și cultura franceză au influențat cele mai luminate minți ale secolelor trecute din statele mai puțin deprinse cu civilizația occidentală, precum România sau Rusia. Pe scurt, aproape orice idee, bună sau rea, apărută pe teritoriu francez are o tendință inexplicabilă să se extindă peste cât mai multe state și continente.

Am enumerat mai sus doar câteva aspecte remarcabile din istoria Franței, mai mult sau mai puțin știute atât de francezi, cât și de restul oamenilor, însă oricare dintre acele exemple ar trebui să reflecte un fapt: Franța e măreață tocmai prin deschiderea impresionantă pe care o are, prin influența sa, prin conectarea cu tot globul, prin modul în care cucerește lumea ideilor din nou și din nou și din nou. Franța nu poate fi izolată, nu îi stă în fire; limba, ideile, legile, invențiile franceze se află, direct sau indirect, în noi, în viața noastră, în ceea ce facem și în cum gândim. Franța imaginată de Marine le Pen este, în viziunea mea, ceva nenatural, un paradox nefericit. Am încredere în poporul francez că își va da seama de acest lucru.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Delia MC Delia MC check icon
    Ce poate face madame Le Pen cu cele 42% din voturi?
    Le poate găsi felurite întrebuințări: le poate înrăma și să se uite la ele. Poate să le folosească drept hârtie igienică, nu știu dacă în Franța se fac ori nu provizii. Ori poate să le folosească drept supozitor. Aș opta pentru ultima variantă.
    • Like 1
    • @ Delia MC
      42% inseamna ca e primul partid din Franta! urmeaza legislativele in 2 luni !
      Macron a castigat fiindca a avut voturile extremei stangi si a ceea ce a mai ramas din socialistii social democrati si dreapta traditionala !!!! Iar autorul articolului e mult prea simplist si reductor! lucrurile sunt complexe si in evolutie......
      • Like 0
    • @ Lucian Mihai Cojanu
      Delia MC Delia MC check icon
      Ah, la parlamentare e de așteptat să se mențină oarecum fragmentarea din primul tur. La prezidențiale s-a ales președintele, la celelalte fiecare partid va fi votat de către susținători care or să vrea să-și vadă favoriții în parlament.
      • Like 0
    • @ Delia MC
      nu-i deloc asa ! la legislative probabil o sa fie aliante ! oamenii voteaza complet diferit ! in Romania e la fel, votezi pentru X sau Y crezand ca te reprezinta si e baiat bun ! sunt mari sanse ca Macron sa nu obtina o majoritate in Parlament, deci sa trebuiasca sa compuna cu o opozitie foarte potrivnica, deci sa nu poate face schimbarile (nu stiu daca e mai corect spus "reformele" ) promise .....! deci cele 42 de procente sunt mai curand importante, nu ?
      • Like 0
  • Le Pen a facut totusi 42 % !
    • Like 0
  • Ei bine, a iesit Macron. Sa cantati si sa va bucurati ca va iesit cel pe care l-ati dorit Avand in vedere trecutele lui fapte "marete" nu-i a buna, dar, in fine Time Will tell, in a bad way.. Felul de a gandi al unora este cel putin bizar. Justin Trudeau face harcea parcea pana si iluzia democratiei in Canada, este "aplaudat' in parlamentul U.E dar, Marine Le Pen este gasita convenabil a fi "pupila" lui Putin, asta dupa cum afirma unul sau altul. Pe ce va bazati cand faceti afirmatia?, omul se judeca dupa fapte dovedite nu prezumtii sau vorbe. Hristos spune asa: "Din faptele tale te voi judeca, sluga vicleana". Lumeste, In asa zisa "free world" se tot trambiteaza, pe "hartie" prezumtia de nevinovatie, "innocent unless proven guilty. Realitatea ultimilor doi ani arata ca de fapt se actioneaza pe principiul, "guilty unless proven innocent." si asta pe scara larga si pe fata, la vedere. Politia din Victoria(Australia) invita lumea sa "ierte" felul in care a actionat contra populatiei "coplesiti" fiind de grija fata de "aproapele" prezumtiv vinovat de a fi antivaccinist. Ultimul exemplu, Julian Assange si eforturile "democratice" punitive ale unchiului Sam arata in mod clar ca elefantul democratic nu uita niciodata.. Fireste ca si pentru asta Putin este de vina, la fel si pentru lipsa norilor de pe cerul Romaniei dupa cum spunea un taran pe la noi. Cand va reincepe obsesia covidiana tot Putin va fi de vina si nu Phizer care si-a planificat productia de vaccin pentru luna octombrie 2022 inca de la inceputul anului. Traiasca victoria in alegeri.....
    • Like 1
    • @ Victorin Borsciov
      Putin este incontestabil unul dintre marii vinovati ai lumii pentru raul ce se propaga in omenire. Nu treceti atat de usor peste amenintarile proferate, in ultimile doua luni, la adresa intregii lumi pe care nu o stapaneste si nici nu o va stapani. Alaturi de altii este un scelerat odios criminal. Stiu ca nu este singurul vinovat. Alaturi de el sau, mai bine zis, in spatele lui, este camarila militara, poate kaghebista, poate caracteristica istoriei acestui popor salbatic. bestial, brutal, betiv, incult, hot invatat sa aiba un stapan care sa se preocupe de nevoile lui. Si asta este valabil si pentru romania. Si o dictatura religioasa, instaurata de biserica rusa tot din dorinta de dominatie. Kiril este o unealta a inchizitiei ortodoxe ruse si a facut prozeliti si in statele celelalte ortodoxe. Un exemplu este fostul securist mache de tomis lasat sa-si imprastie dejectiile in randul enoriasilor habotnici si fundamentalisti. Si nu este singurul in romania. Aproape intreaga conducere bor este pe acelasi calapod, in frunte cu marele alb exagerat si nemeritat de fericit, provenit tot din intunericul comunist al securitatii. Pe langa altele bor trebuie reformat radical.
      • Like 3
    • @ Mircea Zugravu
      Stimate domn, eu nu trec usor peste nimic. Nu numai amenintarile lui Putin sant ingrijoratoare ci si similaritatea metodelor dictatoriale "imprumutate" extrem de convenabil de catre democratiile "consacrate" ale lumii sub pretextul unei situatii de criza. Instrumentul primar folosit in democratie este media informationala care rastalmaceste si injecteaza "otrava" in populatie transformand noaptea in zi, adevarul in minciuna si virusologul in antivaccinist. Mai mult, cu un tupeu inimaginabil si platit pe bani grei se arata cu degetul in batatura altora. Cei drept, odata persoana discreditata ea este trecuta pe "linie moarta" si nu eliminata fizic cel putin nu intotdeauna. De cenzura pe criteriul "fake news" ce sa mai vorbim. Totusi, la vreme de nevoie si mari interese se mai da cate un exemplu gen Lincoln sau Kennedy. De aici si dificultatea marita in identificarea "dusmanului real". Prin comparatie, o dictatura "clasica" nu se impiedica in farafastacuri de genul acesta, iti vine masina securitatii la poarta si te salta "baietii" in toiul noptii dupa care dispari din viata sociala intr-o forma sau alta. Fireste ca anterior esti etichetat ca "dusman" al poporului si deja judecat "drept" si sumar. In cazul acesta dusmanul poate fi identificat precis si fara echivoc. Principiul este simplu, este mai usor sa ma pazesc de un tigru aflat in fata mea decat de sarpele din iarba. Nu stiu prea multe despre Marine Le Pen insa orchestrarea mediatica la adresa ei, "miroase" a know how imprumutat din gestionarea crizei Coronavirus si asta de la o posta. Si uite asa ni se tot arata "dusmanul" potential in timp ce ala "in exercitiu functiunii" se preocupa de "binele " nostru si cu acordul nostru..
      • Like 0
    • @ Victorin Borsciov
      Si domnule, esti atat de curios sa vezi cine are dreptate? Ai fi dispus sa induri cativa ani orice numai ca sa verifici? De unde stii ca democratiile atat de hulite de dta. sunt asa cum le descrii? Apropo, ti-ar placea sa vezi volga neagra umbland pe strazi, noaptea? Eu nu m-as grabi sa fiu atat de increzator in propaganda anti occidentala, sa-i acuz pe americani, adevaratii salvatori de fascismul hitlerist. Mai ales cand am amintiri de la bunicii si parintii mei despre salvatorii sovietici, mai ales cand constat ca au acelasi comportament urmasii lor. Si asta este incontestabil. Cu ocazia acestui conflic s-au aratat adevarata fata a rusiei si adevaratele sentimente ale unei parti a omenirii fata de rusia imperialista si brutala. De acum in colo va fi aproape imposibila o reconciliere diplomatica. Si acelasi fenomen este valabil si pentru china tot imperialista si brutala. Adica pentru tot ce inseamna generic denumita stanga.
      • Like 3
    • @ Mircea Zugravu
      Stanga actioneaza deja camuflata prin democratiile consacrate in timp ce lumea este invitata sa priveasca unde i se indica "parinteste". Diferentele intre China imperialista si brutala, Rusia si altii pe de o parte si Lumea libera pe de alta parte se sterg vizibil cu fiecare zi care trece si asta face sa nu mai fie nevoie de reconciliere. Lumea este indignata de tipetele oamenilor inchisi in lock-downul din Shanghai dar uita ca in Australia sau intamplat lucruri care i-au facut pe unii sa spuna:" Ne uitam la China si asteptam sa devina ca noi dar observam ca de fapt noi devenim ca ei pe zi ce trece.
      • Like 0
    • @ Victorin Borsciov
      "Unii" dintre astia sunt si pe la noi. I-am vazut in cei doi ani de pandemie, in primele zile ale razboiului impotriva ucrainei si din pacate vom mai avea numeroase ocazii sa-i vedem. Asta nu inseamna ca trebuie sa le impartasim aberatiile. Din contra. Daca lucrurile ar sta asa cum le descrii dta. si alti "guru" eu cred ca nu ati mai apuca sa va manifestati, de multe ori nu doar vocal. E o vorba: "Sa nu-l maniem pe dumnezeu"! In niciun caz nu-mi doresc sa vietuiesc in rusia, china, coreea de nord si alte state pretinse de stanga. Este de preferat democratia reala cu toate multele ei defecte. Nu stiu cum se face dar se fuge doar din aceste state si doar catre vestul atat de blamat, dar atat de dorit.
      • Like 2
    • @ Victorin Borsciov
      Delia MC Delia MC check icon
      I-au făcut pe unii să spună! Vor exista mereu unii care să spună una alta. E absolut normal în contextul libertății de opinie. Numai că ei, australienii, au decis și au fost de acord în cea mai mare parte. Cum nu vrem să se bage nimeni în borșul nostru, la fel nici alții nu vor.
      În primul rând nu așa arată dictatura. Acolo polițiștii trag în oameni și se îndreaptă spre ei iar nu invers ba încă să-i și apere, cum era la multe demonstrații anti măsuri corona.
      În al doilea rând, măsurile astea nu prea mai sunt. E practic ca înainte. O dictatură NU se termină ci se face mereu mai strictă.
      V-am dat deja 2 deosebiri dintre dictatură și măsuri anti corona.

      Infiltrarea stângii: lucruri din astea se întâmplă. Democrația nu înseamnă că nu apar niciodată devieri și-i mereu totul bine și frumos ci că mentalitatea plus niște mecanisme de apărare reușesc să stopeze aceste devieri. Democrația e o construcție DINAMICĂ nu una statică, un dat pentru totdeauna.

      Ia gândiți-vă cum era să fi câștigat Le Pen și împreună cu Putin și Orban ar fi ațâțat politicile revizioniste în Europa, după cum bine spune dl Dan. Nu cred că se mai umfla vâna naționalistă în românaș ci poate ar fi spus ca englezul după Brexit: "what have we done?" Că vâna asta se umflă și rămâne umflată în virtutea inerției chiar și când pericolul pândește după colț. Ce Trudeau, ce Pfizer, ce Nole? Toate ar fi pălit în fața pericolului revizionist. Însă cu cizma rusească bine instalată pe grumaz n-ar mai zice românul nici pâs. Free world, cu toate racilele ei reale ori imaginare, e infinit mai bună ca autocrația ori hegemonia rusă.
      PS: fapte. Iată pe scurt natura legăturilor dintre Putin și Le Pen:
      https://ziare.com/franta/franta-alegeri-prezidentiale-marine-le-pen-legaturi-
      vladimir-putin-1737099
      • Like 1
    • @ Delia MC
      Pe mine unul ma sperie afirmatiile categorice pe care le citesc, afirmatii ori pareri de prea multe ori fundamentate pe o informare precara si partinitoare. Si Trump a fost tinta unor acuzatii de genul asta, la fel fara dovezi. Politica economica prezentata de Le Pen este de stanga(sau cel putin asa este interpretata) in timp ce politica de securitate este de dreapta. "Posibilitatea ca Le Pen sa negocieze pacea cu Rusia pe seama integritatii teritoriale a Ukrainei ar creste simtitor daca Le Pen ar fi la putere" . Politica ei externa ar submina atat NATO cat si UE si acest lucru ar duce la o victorie masiva pentru Putin. Presupun ca asa sa tras "concluzia"fireste bazata pe dovezi gen "next to nothing" este "pupila" lui Putin
      .Vad ca orice persoana care ia in calcul limitarea sau incetarea conflictului Rusia-Ukraina este imediat catalogata "Putinist". Evident nu se vrea pace ci excaladarea razboiului. Cu alte cuvinte "alimentam" conflictul din Ukraina cat se poate ca doar mor ukrainienii si rusii(asta este practic un fel de razboi civil) in ideea ca "trebuie sa terminam odata cu Putin si cu Rusia asta"mobilizati dupa formula deja probata "Coalitie internationala anti Sadam Hussein" si toate astea cu riscul declansarii unui conflict nuclear pe scara larga si pentru ce? Pentru a nu submina NATO si UE!. Ce credeti ca va ordona Putin cand se va simti pus la colt si va considera ca nu mai are nimic de pierdut? Cat de motivati sant cetatenii Rusiei de al sprijini pe liderul lor atunci cand qvasitotalitatea lumii "libere" promoveaza ideea unei lumi in care Rusia nu are loc. Categoric Rusia nu face fata unei aliante NATO condusa de americani, financiar, tehnologic si militar net superiori, oare credeti ca KGB sau FSB sau cum se mai numeste la ei serviciul de spionaj al Rusiei nu stie asta? credeti ca Putin nu este la curent cu situatia? Partea buna, inca exista un ambasador U.S.A in Rusia inca exista "comunicare" intre aceste doua tari, cu toate informatiile de "intelligence" oferite de americani ukrainienilor insa cat va mai dura asta numai Dumnezeu stie. In clipa in care pleaca ambasadorul USA din Rusia sa incepem a ne pune cu totii la rugaciune! Ce nu intelege majoritatea este ca "liniile rosii" stabilite de comun acord intre U.S.A si Rusia imediat ulterior crizei rachetelor din Cuba, nu numai ca au fost incalcate dar au disparut cu desavarsire. Doar asa se explica diferenta in gestionarea invaziei CAER din Cehoslovacia in 1967 cu invazia din Ukraina din acest an. Istoria ne arata ca Ungaria si Cehoslovacia au fost lasate "singure" si fara sprijin international tocmai pentru a nu risca un razboi nuclear cu Rusia. Din aceleasi considerente nu au sosit americanii eliberatori in Romania inaintea destinderii din 1989. Integritatea teritoriala a Ukrainei? Mai jos gasiti un link, ce spune un profesor emerit din U.S.A- Stephen F. Cohen care a studiat totul despre Rusia peste 50 de ani: The Ukrainian Crisis - It's not All Putin's Fault ? Cum spune si John Mearsheimer daca locuiesti in vecinatatea unei gorile faci tot ce poti sa nu o superi, altfel te rupe in bucati.
      • Like 1
    • @ Victorin Borsciov
      excaladarea ? DEX: escaladare, escaladărisubstantiv feminin
      1. Acțiunea de a escalada și rezultatul ei.
      sinonime: escaladă
      1.1. figurat Extindere treptată a unei acțiuni, a unui conflict etc.
      • Like 1
    • @ Victorin Borsciov
      Nenea Borsciov, degeaba te tot căznești să folosești expresii în limbi vest germanice, doar-doar te-o crede cineva erudit și imparțial în marile analize geo-politice.
      De fapt, transpiri de putinism prin toți porii minții.
      • Like 0
    • @ Victorin Borsciov
      Delia MC Delia MC check icon
      Foarte multe idei la care pot răspunde doar parțial.
      Ce omiteți dvs sunt condițiile total diferite din 1962 și 1968, istorice și geografice.
      După episodul rachetelor rusești din Cuba, URSS s-a simțit umilită și s-a înarmat și mai și. Episodul fost posibil, Cuba fiind o țară mică socialistă fix în coasta americanilor.
      De ce n-au venit americanii nici în 1968, nici mai târziu? Simplu, în blocul comunist aflat în întregime sub jurisdicția URSS nu se băga nimeni. Și poate tocmai acea criză cubaneză a întărit și mai mult interdicția absolută de amestec în borșul rusesc. În care eram cu toții din Europa centrală și de est.

      Indiferent câtă vină se atribuie lui Putin sau altora, Putin e cel care a ordonat invazia și o instrumentează cu sânge rece. Aici nu-i loc de gri ci e numai negru. Nu are NICI O SCUZĂ, nici uman, nici religios și nici psihologic. Din această cauză cei care-i găsesc scuze sunt catalogați de putiniști.

      Pacea în cazul ăsta ar însemna:
      1. acceptarea din nou de către ucraineni a cizmei rusești. Am accepta NOI așa ceva? Și atunci de ce să avem pretenția ca ei să accepte?
      2. Pretențiile mereu crescânde ale rușilor. Cum NU S-AU OPRIT după anexarea Crimeei așa nu s-ar fi oprit nici după Ucraina. Și asta în.baza modelului comportamental rusesc ce nu se dezminte.
      Lumea VREA pace dar dacă un nebun atacă atunci e de preferat să se apere. Cu fiecare fază a războiului devine clar de ce sunt rușii în stare. Ce educație au primit, ce fel de creștini sunt dacă rusul îi cere încuviințarea soției să violeze ucrainence? Ce fel de bestii sunt? Sfântul omor și sfântul viol? Și mai ales cum au putut decădea în așa hal?

      Fiecare e liber să aibă ce părere vrea. Dar dacă stai lângă o gorilă mai devreme sau mai târziu o vei supăra chiar fără voie: o să țipi involuntar când vezi un șarpe ori se sperie ea de ceva și o să creadă că dvs ați fost. Atunci mai degrabă pleci să nu te mai ajungă ori faci un gard ori în jurul ei ori al tău.
      • Like 1
    • @ Delia MC
      Domnul a spus foarte clar, "Din faptele tale te voi judeca sluga vicleana|. Cat despre razboi tot Domnul a spus: "Cine ridica sabia de sabie va pieri". Totusi, sa nu uitam convenabil si :"Fericiti facatorii de pace ca aceia fiii lui Dumnezeu se vor chema" ori noi aici stam rau, nu prea se vede dorinta de pace, ambitiile, orgoliul si setea de putere fac ravagii prin Ukraina si nici unul dintre cei implicati nu pare sa renunte la pretentiile lui. Asta pentru a lamuri odata pentru totdeauna confuzia voita care se face intre cele lumesti si cele dumnezeiesti. Problema este ca alaturi de Putin sant si altii care au "ajutat" la crearea circumstantelor favorabile acestui razboi si oricine indrazneste sa afirme asta este imediat etichetat ca "putinist". Chiar ieri l-am urmarit pe John Mearsheimer care a remarcat, Rusia nu vrea pace si nu va renunta pana nu i se implinesc cerintele, NATO si SUA nu vor renunta la agenda lor proprie iar ukrainienii par a fi hotarati sa moara cu dreptatea in mana(parerea mea). Omul asta a anticipat exact ce se va intampla cu vreo 7 ani in urma. Dupa mine sa ajuns practic intr-un moment extrem de critic in care ar fi cazul sa ne punem la modul foarte serios intrebarea, este o pace fie ea si stramba mai buna decat razboiul? Sau, mergem la risc spre escaladare a conflictului pana la confruntare nucleara intre Rusia- Ukraina sau chiar Rusia-NATO(cu SUA factor decizional). Tot Mearsheimer a spus, "de ce sa incurajat ca Ukraina sa renunte la armamentul nuclear din capul locului cand asta putea sa evite razboiul. Am vazut ca Putin avertizeaza cu un raspuns fulgerator contra celor care se vor "amesteca" direct in razboi. Si pruncii realizeaza ca ukrainienii au primit informatii strategice de la americani. Moskva sa scufundat dupa tiparul crucisatorului argentinian General Belgrano back in Malvine's war. Putin avertizeaza si trece la fapte, se pare ca isi respecta cuvantul, asa sa vazut pana acum cel putin. Personal, am o motivatie extrem de puternica spre aflarea adevarului iar opinia mea personala concide in mare parte cu felul in care privesc lucrurile, Stephen F Cohen, John Mearsheimer, Christofer Hitchins, Ian Bremmer sau Jack Matlock(fost ambasador in URSS). Eu imi culeg informatiile de la partenerul nostru strategic USA fara a exclude pe cei "putinisti" sau care se "abat" de la narativa oficiala.
      • Like 0
  • dan check icon
    Le Pen este un pericol mortal pentru democratia europeana, daca va castiga va fi rau si pentru Romania extremismul maghiar va lua amploare.
    Celor care se bucura ca ar putea castiga as vrea sa le vad fetele dupa o intrunire Putin Le Pen Orban vorbind despre revizionism in estul europei si distrugerea UE.
    • Like 5
  • Gandalf check icon
    Bine-ar fi să te audă și „Dealer-ul” și să facă și El cărțile ca atare...
    Amin!
    • Like 3


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult