Marine le Pen și Vladimir Putin, într-o întâlnire din 2017 (Foto: Getty Images)
Turul II al alegerilor prezidențiale din Franța o are din nou pe Marine le Pen (în cursă cu președintele în exercițiu Emanuel Macron). Doamna are anumite viziuni catalogate simplu de mulți oameni din întreaga Europă drept „radicale”: nu chiar să scoată Franța din Uniunea Europeană, dar nici să continue pe drumul integrării, cooperării și chiar federalizării, să retragă – din nou – țara din grupul de comandă al NATO (sau, de ce nu, din întreaga alianță), mai pe scurt, să transforme Franța în ceva cât mai autonom, izolat, independent de influența altor state puternice, mai ales SUA, cu scopul de a reda republicii gloria de altădată.
Sentimentul acesta nu este ceva nou în rândul francezilor, un popor mândru, care are deja o autonomie militară puternică, independentă de echipamentele americane (inclusiv programul de arme nucleare a fost făcut pe cont propriu), iar istoria președinților francezi are și exemple precum marele Charles de Gaulle, care împărtășea aceeași valoare fundamentală a măreției Franței prin autonomia față de celelalte superputeri.
Problema cu această idee nu ține de elucubrațiile lui Marine le Pen și nici de opiniile politice pe care diferiți oameni le pot avea, ci de țara despre care vorbim: este nenatural, în opinia mea, ca Franța să fie un stat izolat. Franța = stat izolat de Occident, autonom, pe propriile picioare, e un oximoron, o antiteză, o contradicție în termeni, luați oricare din variante. Istoria, cultura, filosofia, știința, politica franceze au spart orice barieră geografică de pe această planetă prin nenumărate exemple de idei, oameni și descoperiri. Legile de pe acest bătrân continent au la bază dreptul roman, adus însă de Napoleon odată cu expansiunea imperiului său, termenii „ideologie”, „stânga”, „dreapta”, cu care toți operăm când vine vorba de politică, au apărut odată cu Revoluția Franceză, revoluție inspirată de lucrările unor intelectuali de care au ținut seamă și părinții fondatori americani. Trecând la lumea anglo-saxonă, fără Franța astăzi poate nu ar exista SUA, iar limba engleză, cea care a detronat franceza ca limbă de circulație internațională, are un substrat consistent provenit din franceză; chiar și termenii militari, surprinzător, provin într-o proporție covârșitoare din limba franceză, de la arme, la grade, la tactici (Franța e statul care a câștigat cele mai multe bătălii din istorie, poate are o legătură). Nu mai menționez că Paris, cel puțin pentru mine, a rămas capitala neoficială a culturii, că Franța e țara cu cei mai mulți turiști veniți anual, că gândirea și cultura franceză au influențat cele mai luminate minți ale secolelor trecute din statele mai puțin deprinse cu civilizația occidentală, precum România sau Rusia. Pe scurt, aproape orice idee, bună sau rea, apărută pe teritoriu francez are o tendință inexplicabilă să se extindă peste cât mai multe state și continente.
Am enumerat mai sus doar câteva aspecte remarcabile din istoria Franței, mai mult sau mai puțin știute atât de francezi, cât și de restul oamenilor, însă oricare dintre acele exemple ar trebui să reflecte un fapt: Franța e măreață tocmai prin deschiderea impresionantă pe care o are, prin influența sa, prin conectarea cu tot globul, prin modul în care cucerește lumea ideilor din nou și din nou și din nou. Franța nu poate fi izolată, nu îi stă în fire; limba, ideile, legile, invențiile franceze se află, direct sau indirect, în noi, în viața noastră, în ceea ce facem și în cum gândim. Franța imaginată de Marine le Pen este, în viziunea mea, ceva nenatural, un paradox nefericit. Am încredere în poporul francez că își va da seama de acest lucru.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Le poate găsi felurite întrebuințări: le poate înrăma și să se uite la ele. Poate să le folosească drept hârtie igienică, nu știu dacă în Franța se fac ori nu provizii. Ori poate să le folosească drept supozitor. Aș opta pentru ultima variantă.
Macron a castigat fiindca a avut voturile extremei stangi si a ceea ce a mai ramas din socialistii social democrati si dreapta traditionala !!!! Iar autorul articolului e mult prea simplist si reductor! lucrurile sunt complexe si in evolutie......
În primul rând nu așa arată dictatura. Acolo polițiștii trag în oameni și se îndreaptă spre ei iar nu invers ba încă să-i și apere, cum era la multe demonstrații anti măsuri corona.
În al doilea rând, măsurile astea nu prea mai sunt. E practic ca înainte. O dictatură NU se termină ci se face mereu mai strictă.
V-am dat deja 2 deosebiri dintre dictatură și măsuri anti corona.
Infiltrarea stângii: lucruri din astea se întâmplă. Democrația nu înseamnă că nu apar niciodată devieri și-i mereu totul bine și frumos ci că mentalitatea plus niște mecanisme de apărare reușesc să stopeze aceste devieri. Democrația e o construcție DINAMICĂ nu una statică, un dat pentru totdeauna.
Ia gândiți-vă cum era să fi câștigat Le Pen și împreună cu Putin și Orban ar fi ațâțat politicile revizioniste în Europa, după cum bine spune dl Dan. Nu cred că se mai umfla vâna naționalistă în românaș ci poate ar fi spus ca englezul după Brexit: "what have we done?" Că vâna asta se umflă și rămâne umflată în virtutea inerției chiar și când pericolul pândește după colț. Ce Trudeau, ce Pfizer, ce Nole? Toate ar fi pălit în fața pericolului revizionist. Însă cu cizma rusească bine instalată pe grumaz n-ar mai zice românul nici pâs. Free world, cu toate racilele ei reale ori imaginare, e infinit mai bună ca autocrația ori hegemonia rusă.
PS: fapte. Iată pe scurt natura legăturilor dintre Putin și Le Pen:
https://ziare.com/franta/franta-alegeri-prezidentiale-marine-le-pen-legaturi-
vladimir-putin-1737099
.Vad ca orice persoana care ia in calcul limitarea sau incetarea conflictului Rusia-Ukraina este imediat catalogata "Putinist". Evident nu se vrea pace ci excaladarea razboiului. Cu alte cuvinte "alimentam" conflictul din Ukraina cat se poate ca doar mor ukrainienii si rusii(asta este practic un fel de razboi civil) in ideea ca "trebuie sa terminam odata cu Putin si cu Rusia asta"mobilizati dupa formula deja probata "Coalitie internationala anti Sadam Hussein" si toate astea cu riscul declansarii unui conflict nuclear pe scara larga si pentru ce? Pentru a nu submina NATO si UE!. Ce credeti ca va ordona Putin cand se va simti pus la colt si va considera ca nu mai are nimic de pierdut? Cat de motivati sant cetatenii Rusiei de al sprijini pe liderul lor atunci cand qvasitotalitatea lumii "libere" promoveaza ideea unei lumi in care Rusia nu are loc. Categoric Rusia nu face fata unei aliante NATO condusa de americani, financiar, tehnologic si militar net superiori, oare credeti ca KGB sau FSB sau cum se mai numeste la ei serviciul de spionaj al Rusiei nu stie asta? credeti ca Putin nu este la curent cu situatia? Partea buna, inca exista un ambasador U.S.A in Rusia inca exista "comunicare" intre aceste doua tari, cu toate informatiile de "intelligence" oferite de americani ukrainienilor insa cat va mai dura asta numai Dumnezeu stie. In clipa in care pleaca ambasadorul USA din Rusia sa incepem a ne pune cu totii la rugaciune! Ce nu intelege majoritatea este ca "liniile rosii" stabilite de comun acord intre U.S.A si Rusia imediat ulterior crizei rachetelor din Cuba, nu numai ca au fost incalcate dar au disparut cu desavarsire. Doar asa se explica diferenta in gestionarea invaziei CAER din Cehoslovacia in 1967 cu invazia din Ukraina din acest an. Istoria ne arata ca Ungaria si Cehoslovacia au fost lasate "singure" si fara sprijin international tocmai pentru a nu risca un razboi nuclear cu Rusia. Din aceleasi considerente nu au sosit americanii eliberatori in Romania inaintea destinderii din 1989. Integritatea teritoriala a Ukrainei? Mai jos gasiti un link, ce spune un profesor emerit din U.S.A- Stephen F. Cohen care a studiat totul despre Rusia peste 50 de ani: The Ukrainian Crisis - It's not All Putin's Fault ? Cum spune si John Mearsheimer daca locuiesti in vecinatatea unei gorile faci tot ce poti sa nu o superi, altfel te rupe in bucati.
1. Acțiunea de a escalada și rezultatul ei.
sinonime: escaladă
1.1. figurat Extindere treptată a unei acțiuni, a unui conflict etc.
De fapt, transpiri de putinism prin toți porii minții.
Ce omiteți dvs sunt condițiile total diferite din 1962 și 1968, istorice și geografice.
După episodul rachetelor rusești din Cuba, URSS s-a simțit umilită și s-a înarmat și mai și. Episodul fost posibil, Cuba fiind o țară mică socialistă fix în coasta americanilor.
De ce n-au venit americanii nici în 1968, nici mai târziu? Simplu, în blocul comunist aflat în întregime sub jurisdicția URSS nu se băga nimeni. Și poate tocmai acea criză cubaneză a întărit și mai mult interdicția absolută de amestec în borșul rusesc. În care eram cu toții din Europa centrală și de est.
Indiferent câtă vină se atribuie lui Putin sau altora, Putin e cel care a ordonat invazia și o instrumentează cu sânge rece. Aici nu-i loc de gri ci e numai negru. Nu are NICI O SCUZĂ, nici uman, nici religios și nici psihologic. Din această cauză cei care-i găsesc scuze sunt catalogați de putiniști.
Pacea în cazul ăsta ar însemna:
1. acceptarea din nou de către ucraineni a cizmei rusești. Am accepta NOI așa ceva? Și atunci de ce să avem pretenția ca ei să accepte?
2. Pretențiile mereu crescânde ale rușilor. Cum NU S-AU OPRIT după anexarea Crimeei așa nu s-ar fi oprit nici după Ucraina. Și asta în.baza modelului comportamental rusesc ce nu se dezminte.
Lumea VREA pace dar dacă un nebun atacă atunci e de preferat să se apere. Cu fiecare fază a războiului devine clar de ce sunt rușii în stare. Ce educație au primit, ce fel de creștini sunt dacă rusul îi cere încuviințarea soției să violeze ucrainence? Ce fel de bestii sunt? Sfântul omor și sfântul viol? Și mai ales cum au putut decădea în așa hal?
Fiecare e liber să aibă ce părere vrea. Dar dacă stai lângă o gorilă mai devreme sau mai târziu o vei supăra chiar fără voie: o să țipi involuntar când vezi un șarpe ori se sperie ea de ceva și o să creadă că dvs ați fost. Atunci mai degrabă pleci să nu te mai ajungă ori faci un gard ori în jurul ei ori al tău.
Celor care se bucura ca ar putea castiga as vrea sa le vad fetele dupa o intrunire Putin Le Pen Orban vorbind despre revizionism in estul europei si distrugerea UE.
Amin!