Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Experiența unui om care n-a votat: „Cum am ajuns să nu mai fug de români prin străinătate”

vot europarlamentare - Foto: Inquam Photos / Virgil Simonescu

Foto: Inquam Photos/ Virgil Simionescu

Vă spun din capul locului că nu am votat. Am vrut, dar nu am putut. În perioada respectivă am avut programat un city break în Viena. Cu toate că ne-am pregătit inclusiv pentru a vota în Viena, a fost practic imposibil. Puhoi de români care se îndreptau spre Prinz Eugen 60, familii cu bunici, copii, frați, surori, au luat cu asalt ambasada. Dacă aveai copii, șansele de a vota erau mari, familiile cu copii aveau prioritate. Apăruse și un anunț haios pe facebook „închiriez gemeni pentru votare”.

Viena a rămas același oraș minunat emanând cultură și civilizație prin toți porii. În fața operei un concert de muzică simfonică în aer liber, pe Muzeumstrasse o expoziție împotriva Holocaustului, la Rathaus un partid își sărbătorește victoria în alegeri, muzeul lui Freud s-a mutat din casa acestuia în locația unde își avea cabinetul din cauza unor lucrări de renovare, la Cafeneaua Centrală se stă la coadă pentru un loc. Când trec pe lângă celebra cafenea îmi amintesc dialogul kaiserului cu unul dintre miniștrii lui. În momentul în care a început revoluția din Rusia acesta și-a întrebat ministrul cine o conduce. Ministrul i-a răspuns: „Se pare că domnul Troțki de la Cafeneau Centrală”. În parcul Prater este și muzeul figurilor de ceară Madame Tussauds: am făcut poze cu toate celebritățile în viață sau trecuți de multă vreme în neființă.. Pe vremuri, prin anii 2000, mergeam pe Mariahilfer strasse, de data asta nu am ajuns. Am ajuns însă la școala spaniolă de echitație, la domul sfântului Ștefan, palatul imperial de la Hofburg, castelul de la Schonbrunn și încă la câteva obiective. Viena a rămas aceeași capitală imperială de vis, fast copleșitor, artă și cultură, mentalitate occidentală.

Prin anii 2000 recunoșteam românii oarecum repede, erau buimaci, întrebau timid câte un localnic într-o germană sau engleză rudimentară unde se află câte ceva. Erau îmbrăcați prost și aveau neapărat o pungă de plastic în mână unde își cărau mâncarea și apa. De dată asta a fost cu totul și cu totul altfel, românii pe care i-am întâlnit în oraș, de altfel în număr mare, nu se mai individualizau. Erau practic de-acolo. La un moment dat i-am făcut soției câteva fotografii într-un parc, e plin de parcuri, și ea mi-a spus că unele sunt bine făcute iar alte nu. Eu oricum nu-mi dau seama, asta e un simț al femeilor. De lângă noi un bărbat, ieșit și el în parc cu soția, mi-a spus în română râzând: „așa fac toate”. Aș fi putut jura că sunt austrieci. Ne-am dus să mâncăm celebrul șnițel vienez la un local în spatele primăriei. Când a venit chelnerița am început să-mi caut cuvintele în germana mea prăfuită învățată în liceu la care ea mi-a surâs înțelegător și mi-a spus „spuneți de doriți”, evident în română. Am vorbit despre țară, despre românii din Austria, despre vot. M-a impresionat faptul că știa perfect ce se întâmplă în România, știa mai multe lucruri chiar și decât mine, iar eu încerc să mă țin la curent. Mi-a spus ceva despre un discurs al premierului nostru cu sfântul Mitică. Am încercat să-mi dau seama după accent cam de unde ar fi din România, nu mi-am dat seama. Mai târziu a mai venit un grup de români, o familie de trei generații, o cunoșteau pe chelnerița româncă, au început să discute invariabil despre alegeri. Nou veniții erau foarte fericiți că apucaseră să voteze, unul dintre ei vorbea la telefon cu cineva din țară și ii reproșa că el a stat la coadă la vot ore întregi iar ăla din țară a stat la cârciumă și nu a votat. Cu ocazia asta am aflat că fata care ne servea era din Neamț. Ceilalți erau din Ardeal, mi-am dat seama după accent.

Pe vremuri fugeam de români în străinătate, când erau în grupuri erau foarte gălăgioși și teatrali, acum nu, discuțiile decurgeau normal, firesc, fără exagerări inutile. Nu am văzut cerșetori, celebrii cerșetori români agresivi și insistenți care te fac să-ți fie rușine că ești conațional cu ei. Or fi fost, nu știu, nu am fost peste tot în Viena, însă eu acum nu am întâlnit niciun cerșetor.

Mi-am dat seama că aș vrea să trăiesc și eu într-o asemenea ambianță, mi-am dat seama că se poate trăi confortabil într-o astfel de lume, fără disperare, fără circ, fără spectacol din orice nimic. La un moment dat trece o familie de austrieci, ăștia vorbeau germană între ei, două fete în față și părinții la câțiva pași în spate. Pe strada perfect curată un cornet de înghețată căzut sau aruncat, una din fete se apleacă și-l duce la coșul de gunoi. Nu era cornetul ei, pur și simplu a făcut gestul ăsta în modul cel mai firesc.

Aud în România că sunt unii care se tot miră, nu vreau să spun ca cine, că de ce vrea diaspora să voteze, că să voteze pentru țările în care locuiesc. E cea mai mare gogomănie care se poate imagina. Argumentul lor e că de ce ar trebui să ne hotărască nouă viitorul niște români plecați din țară. Păi tocmai din cauza asta, că sunt plecați din țară și ei știu cel mai bine cum se trăiește într-o lume normală, civilizată, europeană. Pentru că românii plecați își iubesc necondiționat țara, pentru că nu au uitat nici o clipă România și pentru că își doresc mai devreme sau mai târziu să se întoarcă într-o Românie care să arate ca țările pe unde sunt ei risipiți. De ce ar avea mai mare dreptul de a vota un alegător din țară, un om care n-a ieșit niciodată nicăieri, un om care e manipulat ordinar la televizor de niște mincinoși fără scrupule.

Mi-a plăcut la Viena și am să mă mai duc.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • cromium check icon
    Consilierii israelieni ai PSD trebuie arestati.SRI-ul ar trebui sa-si faca treaaba odata si odata si astfel de extremisti sa nu mai aiba ce cauta in Romania:
    https://www.hotnews.ro/stiri-politic-21480311-psd-apelat-consultanti-israelieni-campania-electorala.htm
    https://www.gds.ro/Actualitate/2017-02-14/sorosismul,-inventat-laborator-de-consilierii-israelieni-ai-lui-dragnea/

    • Like 2
  • cromium check icon
    Sper ca la urmatoarea votare sa nu mai votam liste, sa votam uninominal .Uite in UK Boris Johnson a mintit in campania pentru Brexit si acum se strang bani pentru a fi trimis in fata instantelor pentru sperjur.La noi politicienii pot sa spuna ce vor...si inainte si dupa.Nu-i trage nimeni la raspundere pentru nimic.Nici macar nu se pune problema pentru ca am trimite astfel toti politicienii la puscarie.Pe judecatori si politisti la fel...Justitia ar trebui sa fie cea mai mare putere in stat...dar nu e.
    • Like 1
  • Dorin check icon
    Cea mai Mare realizare a guvernelor postdecembriste de sorginte ceaușist-comunistă a fost alungarea a cătorva milioane Bune de români.
    • Like 1
    • @ Dorin
      cromium check icon
      A celor mai bune milioane din pacate...
      • Like 2
  • mike mike check icon
    "...mai devreme sau mai târziu să se întoarcă într-o Românie care să arate ca țările pe unde sunt ei risipiți. "--> Dar poate vreau sa traiesc aici in Belgia pana la pensie, iar apoi sa-mi cumpar o casa in Spania sau Grecia. Mai vorbim peste 20 de ani atunci cand ma voi pensiona...
    • Like 2
  • Multumesc ptr. invitatie.
    • Like 0
  • cromium check icon
    Te inteleg.Din pacate eu nu mi-am permis sa plec decat in UK si in general am fost cu cortul, pentru ca nu prea cunosc romani si mi-a si fost jena totala de majoritatea , in special dupa ce , primul cu care am avut contact, dupa 2 zile de mers cu autocarul , l-am rugat sa ma lase sa fac un ceai, fiind un pic racit si pana ce nu i-am platit 5 lire nu m-a lasat sa ma ating de aragaz pt ca gazul(primit gratis de la sefi) costa!.Aveam plicuri de busuioc de acasa si pana si apa era din sticla de Borsec adusa de acasa...dar chiar si asa, cel mai mult mi-a placut sa urmaresc dezbaterea politica televizata din parlamentul lor si emisiunile politice de pe BBC.Au si ei escrocii lor , dar nu vorbesc unii peste altii , de-a valma si nici nu se doarme ori lipseste din Parlament.Buni, rai, prosti, destepti, cinstiti, soparle, sunt toti acolo si isi prezinta gandurile si ideile.Nu au parlamentari care stau de doua trei mandate si nu au luat niciodata cuvantul ca la noi.Cel mai mult m-a impresionat cea mai celebra injuratura pe care am auzit-o in discutile lor: https://www.youtube.com/watch?v=a6gbjFmha5A N-o sa vezi oameni injurandu-se in felul asta in parlamentul Romanesc prea curand.
    • Like 1
  • cromium check icon
    error 01
    • Like 0
  • Valentin check icon
    A ieşit o aiureală şi cu votul ăsta. Ideea era să scăpăm de clasa politică actuală, dar se pare că nimeni nu se înghesuie să preia puterea. Un fâsss de proporţii.
    • Like 1
    • @ Valentin
      raimond check icon
      Esti dezamagit, asa-i?
      Ai votat pentru PE. Pentru ce crezi tu ca ai votat e neinteresant.
      Ideea aia sa scapam de actuala clasa politica e mai larga, concret trebuie sa te mai duci la cel putin trei randuri de alegeri pana in 2020.
      Treaba asta cu simbolistica votului, ca cine cu ce crede fiecare sau pentru ce a votat... Astia actuali se pisa pe ele simboluri.
      Repet, ai votat la europarlamentare.
      Ce crezi ca se intampla incontinuare? Ce treaba are guvernul si parlamentul roman cu europarlamentarele? NICIUNA.
      Tariceanu, Ponta, Viorica, (si lista e lunga) iti poate explica mai bine daca n-ai inteles.
      • Like 2
    • @ raimond
      Valentin check icon
      Nu sunt dezamăgit pentru că nu am avut aşteptări Doar cei care nu au contact cu realitatea sunt dezamăgiţi.
      Da, votul a fost pentru PE, dar a fost şi un semnal pentru preluarea puterii. Şi nu-mi spuneţi că puterea se ia doar prin alegeri, că îmi vine să râd. Se poate lua şi în parlament, prin grupări, negocieri etc. Se poate şi din câte ştiu s-a mai făcut. Actualul partid se bazează pe suportul parlamentului. Iei suportul parlamentului, cade partidul. Numai că nu ştiu dacă se vrea, pentru că perioada e foarte dificilă. E dificilă şi legal. Pentru alegeri anticipate ai nevoie de două guverne care să cadă. Cum le faci? Cine le face?
      • Like 1
    • @ Valentin
      Schimbarea puterii se poate face legal doar prin asa numita "motiune de cenzura" (nu stiu de ce este numita asa, nu mi se pare ca reflecta intentia), si cred ca si prin referendum la cererea avocatului poporului. Ambele variante sunt "acoperite" de PSD:

      1. Motiune de cenzura - prin aliantele actuale si numarul de parlamentari net superior tutror celorlalte partide politice, PSD nu va lasa nicicand sa treaca prin vot cu succes.

      2. Avocatul poporului - nu prea este al poporului, este al PSD.

      Concluzie: mai avem de asteptat cateva alegeri pana sa se poata schimba guvernul si parlamentul.

      Cu amenintari de genul presedintelui nu prea are sens... cel mult se pune o presiune si poate poate vor ceda hotii - mi se pare putin probabil, dar incercare moarte n-are, nu. :)
      • Like 3
    • @ Valentin
      raimond check icon
      Bineinteles ca puterea se poate lua si prin negocieri. Daca ai cu cine. Dar distinsii parlamentari ai actualei majoritati ne demonstreaza contrariul. Si nu numai ei, ci 30 de ani de democratie originala. Sunt satul de tradari si tradatori, jocuri basesciene (ca ltfel nu pot sa le numesc) gen solutii imorale etc. Si sunt convins ca multi ca mine sunt satui de mizeriile astea. Electoratul USR+PLUS e asa ca mine, sunt convins. As fi dezamagit doar atunci cand USR+PLUS s-ar preta la jocuri de astea de culise absolut indoielnice. Politica e arta compromisului, dar nu cu orice pret si cu oricine. Asa ca eu nu sunt dezamagit, din contra. Si am fost si sunt constient ca razboiul e mai lung. Asta a fost doar o prima batalie.
      Se vor duce niste baieti absolut ok in parlamentul european (poate pentru prima data din 2007) care vor fi respectati si vor avea un cuvant de spus. Nu e putin. Iar pe plan intern ne luptam incontinuare cu Hidra.
      • Like 3
    • @ raimond
      Valentin check icon
      Băieţii foarte ok nu vor putea mişca un deget atunci când băieţii ne-ok ne vor scoate din Parlamentul European şi din UE cu totul. Atunci să vezi frumuseţe, cum o luăm în freză cu principiile noastre cu tot.
      • Like 1
    • @ raimond
      Delia MC Delia MC check icon
      Desigur. Dar aceste alegeri au arătat clar câtă susținere are fiecare partid în parte. Interesant că psd a fost votat în 2016 de 18% din populația cu drept de vot. Acum de 10-12%. În condițiile schimbării raportului de forțe e posibil ca unii să n-o mai țină pe-a lor și să trădeze psd...vom vedea. Măcar datele și tendințele sunt clare. Cine are urechi de auzit...
      • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult