Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Explozii în Transnistria. Maia Sandu a convocat Consiliul de Securitate al țării. Peskov: „Știrile care vin de acolo sunt îngrijorătoare”

Maia Sandu - Foto: Getty Images

Foto: Getty Images

- În această dimineață, așa-zisul Minister de Interne din regiunea separatistă Transnistria a anunțat că două explozii au fost înregistrate în orașul Maiak din regiunea Grigoriopol. Serviciul de Informații și Securitate din Republica Moldova a reacționat rapid și a declarat că monitorizează situația din regiunea transnistreană.

- La rândul său, Maia Sandu a convocat Consiliul Suprem de Securitate al țării pentru ora 13.00, gest pe care l-a urmat și președintele autoproclamatei republici transnistrene, Vadim Krasnoselski, care a convocat și el Consiliul de Securitate din așa-numita Republică Moldovenească Nistreană. De asemenea, acesta a precizat că „s-a luat decizia de a introduce un nivel roșu de amenințare teroristă în țară”.

- Pe de altă parte, serviciile secrete ucrainene au publicat marți la amiază un document prin care învinuiesc serviciile speciale ruse în organizarea exploziilor din Tiraspol, care au avut loc ieri în clădirea așa-zisului minister al securității din Transnistria. „Cu trei zile înainte de incident, așa-zișii lideri transnistreni se pregăteau deja pentru el și se ocupau să amenajeze un buncăr sigur și confortabil. Este evident că acest caz este unul dintre numeroasele evenimente provocatoare organizate de FSB. Asta pentru a stârni panică și sentimentul anti-ucrainean, care conform intenției autorilor, ar trebui să justifice războiul pe teritoriul Ucrainei, sau să implice Transnistria în ostilități, fie ca teritoriu cu o anumită rezervă de mobilizare, fie ca teritoriu din care trupele ruse pot efectua atacuri pe teritoriul ucrainean”, notează Direcția Principală de Informații a Ministerului Apărării al Ucrainei.

Peskov: „Știrile care vin de acolo sunt îngrijorătoare”

Foto: Profimedia

- Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat marți că „știrile care vin” din Transnistria sunt „îngrijorătoare” și că Moscova urmărește „cu multă atenție ce se întâmplă acolo și cum evoluează situația”. „Urmărim cu multă atenție ce se întâmplă acolo și cum evoluează situația. Știrile care vin de acolo sunt îngrijorătoare”, a declarat marți purtătorul de cuvânt al Kremlinului. Peskov a mai spus că Vladimir Putin nu are planificate discuții cu omologul său de la Chișinău, Maia Sandu, în contextul tensiunilor din stânga Nistrului.

- Regiunea Transnistriei s-a separat de Chișinău după căderea Uniunii Sovietice, are propria monedă și propriile instituții, iar teritoriul are o populație de aproximativ jumătate de milion de persoane. Zona este dependentă de Rusia care are desfășurate trupe militare pe teritoriul regiunii separatiste pro-rusă.

- Regiunea separatistă Transnistria a organizat, pe 17 septembrie 2006, un referendum pe tema statutului constituţional. Locuitorii regiunii au fost chemaţi la urne pentru a răspunde la două întrebări. Potrivit rezultatelor comunicate de autorităţile separatiste, 96,6% dintre transnistreni s-a pronunţat împotriva renunţării la "independenţă" şi împotriva "integrării în R.Moldova". În schimb, 98,07% dintre locuitori au fost de acord cu menţinerea "independenţei" şi pentru "posibila integrare viitoare în Federaţia Rusă".

- Transnistria nu este recunoscută ca stat independent de comunitatea internaţională, inclusiv de Moscova, care o consideră însă un cap de pod situat nu departe de frontierele Uniunii Europene.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • dan check icon
    E groasa rau , Rusia se apropie de Romania .
    Sa vedem daca mai zice si acum "inteligentul" de Dincu daca "trebuie sa ne obisnuim cu rusii".
    • Like 1


Îți recomandăm