Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Explozii în Transnistria. Maia Sandu a convocat Consiliul de Securitate al țării. Peskov: „Știrile care vin de acolo sunt îngrijorătoare”

Maia Sandu - Foto: Getty Images

Foto: Getty Images

- În această dimineață, așa-zisul Minister de Interne din regiunea separatistă Transnistria a anunțat că două explozii au fost înregistrate în orașul Maiak din regiunea Grigoriopol. Serviciul de Informații și Securitate din Republica Moldova a reacționat rapid și a declarat că monitorizează situația din regiunea transnistreană.

- La rândul său, Maia Sandu a convocat Consiliul Suprem de Securitate al țării pentru ora 13.00, gest pe care l-a urmat și președintele autoproclamatei republici transnistrene, Vadim Krasnoselski, care a convocat și el Consiliul de Securitate din așa-numita Republică Moldovenească Nistreană. De asemenea, acesta a precizat că „s-a luat decizia de a introduce un nivel roșu de amenințare teroristă în țară”.

- Pe de altă parte, serviciile secrete ucrainene au publicat marți la amiază un document prin care învinuiesc serviciile speciale ruse în organizarea exploziilor din Tiraspol, care au avut loc ieri în clădirea așa-zisului minister al securității din Transnistria. „Cu trei zile înainte de incident, așa-zișii lideri transnistreni se pregăteau deja pentru el și se ocupau să amenajeze un buncăr sigur și confortabil. Este evident că acest caz este unul dintre numeroasele evenimente provocatoare organizate de FSB. Asta pentru a stârni panică și sentimentul anti-ucrainean, care conform intenției autorilor, ar trebui să justifice războiul pe teritoriul Ucrainei, sau să implice Transnistria în ostilități, fie ca teritoriu cu o anumită rezervă de mobilizare, fie ca teritoriu din care trupele ruse pot efectua atacuri pe teritoriul ucrainean”, notează Direcția Principală de Informații a Ministerului Apărării al Ucrainei.

Peskov: „Știrile care vin de acolo sunt îngrijorătoare”

Foto: Profimedia

- Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat marți că „știrile care vin” din Transnistria sunt „îngrijorătoare” și că Moscova urmărește „cu multă atenție ce se întâmplă acolo și cum evoluează situația”. „Urmărim cu multă atenție ce se întâmplă acolo și cum evoluează situația. Știrile care vin de acolo sunt îngrijorătoare”, a declarat marți purtătorul de cuvânt al Kremlinului. Peskov a mai spus că Vladimir Putin nu are planificate discuții cu omologul său de la Chișinău, Maia Sandu, în contextul tensiunilor din stânga Nistrului.

- Regiunea Transnistriei s-a separat de Chișinău după căderea Uniunii Sovietice, are propria monedă și propriile instituții, iar teritoriul are o populație de aproximativ jumătate de milion de persoane. Zona este dependentă de Rusia care are desfășurate trupe militare pe teritoriul regiunii separatiste pro-rusă.

- Regiunea separatistă Transnistria a organizat, pe 17 septembrie 2006, un referendum pe tema statutului constituţional. Locuitorii regiunii au fost chemaţi la urne pentru a răspunde la două întrebări. Potrivit rezultatelor comunicate de autorităţile separatiste, 96,6% dintre transnistreni s-a pronunţat împotriva renunţării la "independenţă" şi împotriva "integrării în R.Moldova". În schimb, 98,07% dintre locuitori au fost de acord cu menţinerea "independenţei" şi pentru "posibila integrare viitoare în Federaţia Rusă".

- Transnistria nu este recunoscută ca stat independent de comunitatea internaţională, inclusiv de Moscova, care o consideră însă un cap de pod situat nu departe de frontierele Uniunii Europene.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • dan check icon
    E groasa rau , Rusia se apropie de Romania .
    Sa vedem daca mai zice si acum "inteligentul" de Dincu daca "trebuie sa ne obisnuim cu rusii".
    • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult