Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Explozii în Transnistria. Maia Sandu a convocat Consiliul de Securitate al țării. Peskov: „Știrile care vin de acolo sunt îngrijorătoare”

Maia Sandu - Foto: Getty Images

Foto: Getty Images

- În această dimineață, așa-zisul Minister de Interne din regiunea separatistă Transnistria a anunțat că două explozii au fost înregistrate în orașul Maiak din regiunea Grigoriopol. Serviciul de Informații și Securitate din Republica Moldova a reacționat rapid și a declarat că monitorizează situația din regiunea transnistreană.

- La rândul său, Maia Sandu a convocat Consiliul Suprem de Securitate al țării pentru ora 13.00, gest pe care l-a urmat și președintele autoproclamatei republici transnistrene, Vadim Krasnoselski, care a convocat și el Consiliul de Securitate din așa-numita Republică Moldovenească Nistreană. De asemenea, acesta a precizat că „s-a luat decizia de a introduce un nivel roșu de amenințare teroristă în țară”.

- Pe de altă parte, serviciile secrete ucrainene au publicat marți la amiază un document prin care învinuiesc serviciile speciale ruse în organizarea exploziilor din Tiraspol, care au avut loc ieri în clădirea așa-zisului minister al securității din Transnistria. „Cu trei zile înainte de incident, așa-zișii lideri transnistreni se pregăteau deja pentru el și se ocupau să amenajeze un buncăr sigur și confortabil. Este evident că acest caz este unul dintre numeroasele evenimente provocatoare organizate de FSB. Asta pentru a stârni panică și sentimentul anti-ucrainean, care conform intenției autorilor, ar trebui să justifice războiul pe teritoriul Ucrainei, sau să implice Transnistria în ostilități, fie ca teritoriu cu o anumită rezervă de mobilizare, fie ca teritoriu din care trupele ruse pot efectua atacuri pe teritoriul ucrainean”, notează Direcția Principală de Informații a Ministerului Apărării al Ucrainei.

Peskov: „Știrile care vin de acolo sunt îngrijorătoare”

Foto: Profimedia

- Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat marți că „știrile care vin” din Transnistria sunt „îngrijorătoare” și că Moscova urmărește „cu multă atenție ce se întâmplă acolo și cum evoluează situația”. „Urmărim cu multă atenție ce se întâmplă acolo și cum evoluează situația. Știrile care vin de acolo sunt îngrijorătoare”, a declarat marți purtătorul de cuvânt al Kremlinului. Peskov a mai spus că Vladimir Putin nu are planificate discuții cu omologul său de la Chișinău, Maia Sandu, în contextul tensiunilor din stânga Nistrului.

- Regiunea Transnistriei s-a separat de Chișinău după căderea Uniunii Sovietice, are propria monedă și propriile instituții, iar teritoriul are o populație de aproximativ jumătate de milion de persoane. Zona este dependentă de Rusia care are desfășurate trupe militare pe teritoriul regiunii separatiste pro-rusă.

- Regiunea separatistă Transnistria a organizat, pe 17 septembrie 2006, un referendum pe tema statutului constituţional. Locuitorii regiunii au fost chemaţi la urne pentru a răspunde la două întrebări. Potrivit rezultatelor comunicate de autorităţile separatiste, 96,6% dintre transnistreni s-a pronunţat împotriva renunţării la "independenţă" şi împotriva "integrării în R.Moldova". În schimb, 98,07% dintre locuitori au fost de acord cu menţinerea "independenţei" şi pentru "posibila integrare viitoare în Federaţia Rusă".

- Transnistria nu este recunoscută ca stat independent de comunitatea internaţională, inclusiv de Moscova, care o consideră însă un cap de pod situat nu departe de frontierele Uniunii Europene.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • dan check icon
    E groasa rau , Rusia se apropie de Romania .
    Sa vedem daca mai zice si acum "inteligentul" de Dincu daca "trebuie sa ne obisnuim cu rusii".
    • Like 1


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult